Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

NBA-scoutok versengenek a Rátgéber Akadémia büszkeségéért

James Nnaji legkorábban a 2023-as NBA-drafton kelhet el, az első tíz kiválasztott között lehet.:

:

James Nnaji neve ma még nem mond sokat a sportrajongóknak, de bennfentes kosaraskörökben már nagyon is jól ismerik a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia (lánykori nevén a Rátgéber Akadémia) büszkeségét. A nigériai születésű, 17 éves, 209 centis srác októberben szerződött Pécsről a Barcelonához, és a vasárnap, Valenciában befejeződött Euroleague Basketball Adidas Next Generation Tournament viadalon döntőt játszott a katalán csapattal, és bár a fináléban a Real Madrid hosszabbításban 81–78-ra felülkerekedett, James bekerült a torna All-Star ötösébe – írja az Index.

Egyfolytában csörög a telefon

Amióta lefújták a mérkőzést, egyfolytában csörög Radics Balázs játékosügynök, az ICT Europe tulajdonosának és Rátgéber Lászlónak a telefonja. Az imént hívta Primoz Brezec, a Cleveland Cavaliers scoutja, azaz játékosmegfigyelője, de ő csak egy a több tucat érdeklődő közül. A valenciai tornán mutatott fantasztikus játékával James Nnaji egy csapásra az NBA-klubok érdeklődésének fókuszába került, egybehangzó vélekedés szerint a 2004-es születésű, 209 centis, 227 centiméter fesztávolságú (kiterjesztett karjain a két középső ujj közötti távolság) center a közeljövőben az első tíz között kelhet el az NBA-drafton. (Azt tudni kell, hogy az NBA szabályai szerint a drafton az alsó korhatár 19 év, és James csak augusztus 14-én tölti be a tizenhetet, tehát sem idén, sem jövőre nem lesz még választható, sőt még 2023-ban is véleményes, hiszen a draft júniusban van, a fiatalember pedig csak augusztusban ünnepli tizenkilencedik születésnapját.)

De mi is történt Valenciában? A kontinens legjelentősebb nyári utánpótlás (U18-as) tornáján a két spanyol óriás, a Real Madrid és a Barcelona játszotta a döntőt, és hosszabbítás után 81–78-ra a fővárosiak győztek. A viadal All-Star ötösébe a második helyezett Barcelona két játékost adott.

AZ EGYIK JAMES NNAJI, AKI 9-9 PONTOT ÉS LEPATTANÓT, VALAMINT 4 BLOKKOT JEGYZETT A DÖNTŐBEN, AZ EGÉSZ TORNÁN PEDIG 14,3 PONT, 9,3 LEPATTANÓ ÉS 4,3 BLOKK VOLT AZ ÁTLAGA, UTÓBBIT SENKI SEM KÖZELÍTETTE MEG.

A másik barcelonai All-Star Michael Caicedo volt, a 198 centis bedobó 25 pontot, 11 lepattanót és 4 labdaszerzést villantott a döntőben, végigjátszotta a teljes 45 percet, de ez sem volt elég a győzelemhez.

Az MVP

Az MVP Eli Ndiaye, a Real 204 centis magasbedobója lett, aki a döntőben 17 pontot, 9 lepattanót, 5-5 gólpasszt és labdaszerzést produkált, az egész tornán pedig 19 pont, 13,3 lepattanó, 2,8 assziszt, 3,5 labdaszerzés és 1 blokk volt az átlaga.

A nigériai Enugu városában született James Nnaji nem volt még tizenöt éves, amikor hozzánk került – mondta lapunknak Rátgéber László, a nevét viselő Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, az egyetlen magyar Euroliga-győztes edző. – Igazából mi tanítottuk meg kosarazni, bár a fizikai adottságai már akkor is kiemelkedőek voltak. Tavaly októberben került ki Barcelonába, a velünk partneri kapcsolatban álló ICT Europe ügynökségen keresztül, Radics Balázs kapcsolatrendszerének és természetesen a saját tehetségének hála. James Barcelonába szerződésének az lesz a hozadéka, hogy partneri kapcsolatba került akadémiánk a katalán klubbal, ami csapataink és edzőink kölcsönös vendégszereplésében is meg fog nyilvánulni.

2023-ban lehet belőle NBA-játékos

James legkorábban a 2023-as NBA-drafton kelhet el, a szakemberek szerint az első tíz kiválasztott között lehet.

Mi hoztuk át Európába Jamest, szerencsére ma már kiterjedt játékosmegfigyelő hálózattal rendelkezünk, a nigériai partnerünk segítségével szerződtettük a nagyon szegény családból származó, de kiváló fizikai mutatókkal rendelkező srácot – mondta az Indexnek Radics Balázs. – Ma már nehezen hihető, de egy éven keresztül nem akadt rá kérő Magyarországon, egyedül Rátgéber László látta meg benne a tehetség szikráját, és így került Pécsre. Felmerült, hogy megkapja a magyar állampolgárságot, javasoltuk is a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének, hiszen ha 16 éves kora előtt honosítják, attól kezdve olyan, mintha tősgyökeres magyarnak született volna, minden további nélkül erősíthetné a válogatottat. A megkeresésünket azonban még válaszra sem méltatták. Mivel James augusztusban betölti a tizenhetet, ez a hajó sajnos már elment…

Radicsék roppant eredményesen dolgoznak, az ő védencük a jelenleg a Joventut Badalonát erősítő Maronka Zsombor is, aki szintén a Rátgéber László Nemzeti Kosárlabda Akadémiáról került ki Spanyolországba. A 211 centis, igen jó kezű bedobó, ha még nem is az idei, de a 2022-es NBA-drafton biztosan ott lesz.

Forrás: Index

3 hozzászólás

3
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
BezseMiloGaligo Recent comment authors
Galigo
Olvasó

Kíváncsian várom az MKOSZ nyilatkozatát!

Milo
Olvasó

Ezért nem értem én ezt az egészet. Anno ez volt Taiwoval, Omenakaval és az összes többivel is. Már akkor is mondták, hogyha 16éves kora előtt magyar állampolgárságot szerez, akkor olyan magyarnak számít, mint te vagy én. Nyilván se Taiwo, se Omenaka nem fog valószinűleg óriási karriert befutni, de az MKOSZ, aki eltudja intézni az állampolgárságot egy Deandre Kane-nek, az miért nem tudja ezt elintézni egy 15éves gyereknek? Minek hozzuk ide őket, ha ebből semmit nem profitál a magyar (válogatott) kosárlabda? Nyilván lennének ebből Nshimbák is, aki eltűnt a magyar másodosztályban, meg lenne egy James Nnaji is, akit top10-be várnak az… Olvass tovább »

Bezse
Olvasó

Teljesen egyet èrtek. Idehozzák a Taiwot, Ekenet, Seydit ( hamis születési dátummal ) de semmi haszna a magyar kosárlabdának. Csak felborítják velük az utánpótlás bajnokságokat. Azt ennyi…

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés