Connect with us
Hirdetés

B-csoport

NB I/B, Zöld-csoport: Az újonc Budafok telel az élen

Körkép tabellával a B-csoport alsóházából.:

:

12 csapattal, többek között nagy visszatérővel, élvonalbeli klubok fiókcsapataival és abszolút újoncokkal kezdődött meg szeptember végén az alapszakasz a harmadik vonalban.  Mostanra már körvonalazódnak az erőviszonyok, a Piros-csoporthoz hasonlóan itt is nagy csata várható a feljutásért.

A B-csoport versenyrendszerén nem változtatott a szövetség az előző kiíráshoz képest. A legjobb nyolc csapat jut a PlayOffba, a negyeddöntős, az elődöntős és a döntős párharcok az egyik fél harmadik, a bronzcsata és az alsóházi helyosztók az egyik fél második sikeréig tartanak, az 5-8. hely sorsát kuparendszerben döntik el. Csak a bajnoki cím ér automatikusan feljutást, az ezüstérmes osztályozót játszik a piros-csoport 13. helyezettjével, az oda-visszavágós párharcot a piros-csoportos együttes kezdi hazai pályán. A szabályok szerint az utolsó, nem U23-as csapat kiesik a Zöld-csoportból, de az elmúlt évek alapján, illetve a jelenlegi, kevesebb zöld-csoportos együttes miatt korántsem biztos, hogy valóban elveszíti NB I-es indulási jogát az az alakulat, amely a pályán nem tudja kiharcolni azt. Továbbra is érvényben van a fiatalszabály és a magyarszabály: minden mérkőzésen végig pályán kell lennie csapatonként egy, 2002. január 1-én vagy utána született, hazai nevelésű játékosnak; továbbá a meccskeretbe csapatonként egy játékos kivételével csak hazai nevelések nevezhetők.

A tavalyi szezonban két, egyaránt évek óta a Piros-csoportba igyekvő csapat vívta ki a feljutást: az alapszakaszgyőztes Cegléd úgy lett bajnok, hogy mérkőzést sem veszített a rájátszásban, az azóta nevet és székhelyet váltó Megyeri Tigrisek a Conoil Pápa KC elleni osztályozón harcolták ki a piros-csoportos indulási jogot. A B-csoport felsőházának mindkét kiesője, a Baja és a Pápa is visszalépett a Zöld-csoporttól, így a bronzérmes DEAC U23 is felkérést kapott a piros-csoportos indulásra, amelyet el is fogadtak a cívisvárosiak. Két tavalyi zöld-csoportos gárda, a 7. Békés és a 12. Elite Basket szintén nem vállalta az NB I-es szereplést, ennek következtében összesen öt csapat sincs ott az idei mezőnyben a tavalyiak közül. három újonc kezdte meg a szezont a Zöldben: a Budafok százszázalékos mérleggel nyerte az NB II legutóbbi kiírását, a négyesdöntőben ezüstérmes NYÍKSE és az arról lemaradó Dávid Kornél KA is története során először szerepel a felnőtt NB I-ben. A mezőnyt a tervezett, illetve a tavalyi 14 helyett ezúttal tehát csak 12 csapat alkotja, ami viszont még kiegyenlítettebbé, izgalmasabbá teszi a bajnokságot.

Nem szokványos, hogy egy bajnokságot az előző szezonban még alsóbb osztályban szereplő csapat vezessen, mégsem mondható igazán meglepetésnek, hogy a tavalyi NB II-es bajnok Budafoki KK (11-1) áll a Zöld-csoport élén a téli szünetben. A piros-feketék a 2019/20-as szezonban Hepp Kupát nyertek és az 5. helyen álltak a Piros-csoportban, amikor a covid véget vetett a bajnokságnak, a következő idényben nem tudták vállalni az NB I-es indulást. Az NB II-ben két csupán egy bajnokit veszítettek, de azt a legrosszabbkor, így elsőre még nem jött össze a feljutás, tavaly viszont hibátlan teljesítménnyel lettek bajnokok, ezzel visszatértek az NB I-be. Immár harmadik évét kezdte Budafokon az amerikai Swanson, aki él is a bizalommal, az NB II után a Zöldben is csapata legjobb dobója, 18,4-es pontátlagával a teljes mezőny egyik legjobb magasembere. A keretben a számos fiatal mellett élvonalbeli rutinnal felvértezett játékosok is vannak például Tursics vagy Siklós személyében, a vezetőedző pedig évek óta az a Károly Máté, aki Hepp Kupát, NB II-t, és zöld-csoportos ezüstérmet is nyert már a csapattal. A XXII. kerületiek dominanciájáról sokat elárul, hogy 2020 márciusa óta mindössze két bajnokit veszítettek el, egy székesfehérvári, DKKA elleni kisiklást leszámítva az őszi idényt is hibátlanul abszolválták, a kupában is versenyben vannak még, az eddigi eredmények alapján ők a legesélyesebbek a bajnoki címre.

A 2. helyezett MEAFC-Miskolc (10-2) számára sem ismeretlen a magasabb osztály: a borsodiak 2021-ben estek ki a Piros-csoportból, ahol a ’17/18-as szezonban még a PlayOffba is bejutottak. Tavaly a második helyen zárták az alapszakaszt a Zöldben, nem tűntek esélytelennek a feljutásra sem, azonban a negyeddöntőben meglepetésre kikaptak a Győrtől, így be kellett érniük az 5. hellyel. A játékoskeret jelentős része évek óta együtt játszik, a kulcsemberek közül többek között a Kozák-fivérek vagy Lippai már a Piros-csoportból kieső miskolci csapatnak is tagjai voltak. Váczi Péter csapata nem kezdte igazán jól a szezont, az első négy fordulóban kétszer – a Győrtől és a Budafoktól – is kikaptak, azonban ezt követően novemberben és decemberben sem találtak legyőzőre a bajnokságban, nyolcmeccses veretlenségi sorozatuk a leghosszabb a mezőnyben. A MEAFC 1057 dobott ponttal a mezőny legjobban támadó csapatának számít, ennek tükrében nem lenne meglepő, ha messzire jutnának a rájátszásban, de tavaly saját bőrükön tapasztalták, hogy a remek alapszakasz még nem garancia erre.

A tabella 3. helyén némi meglepetésre a SMAFC 1860 Soproni Egyetem (8-4) áll, Európa egyik legrégebbi sportegyesületének felnőtt férfi kosárlabdacsapata 2018 óta a rájátszásba sem jutott be a Zöld-csoportban, idén azonban eredményesség szempontjából (is) rengeteget profitálnak az SKC-val való együttműködésből. A kék-fehérek játéka három, az élvonalban is egyre több lehetőséget kapó, U20-as korú játékosra épül: a 2002-es születésű Schöll, illetve az egyaránt 2004-es Csendes és Csátaljay Péter alkotta trió közel ötven pontot átlagol, ők hárman dobják a csapat pontjainak többségét. Farkas Dávid tanítványai fiatal átlagéletkoruk ellenére nagyszerűen teljesítenek az egylabdás végjátékokban, egyszer egy-, kétszer hárompontos különbséggel tudtak győzni. A soproni fiatalokra a kettős terhelés mellett minden bizonnyal igen fárasztó tavaszi idény vár, de a PlayOff-részvétel szempontjából ezzel együtt is rendkívül kedvező helyzetben vannak, ami már komoly előrelépés lenne az utóbbi évekhez képest – de pusztán az őszi eredményeket nézve ennél is nagyobb potenciál lehet a soproniakban.

A SMAFC-hoz hasonlóan a Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK (4., 7-5) is óriásit javult a legutóbbi év(ek)hez képest, hiszen tavaly az utolsó, 14. helyen zártak, és csupán a visszalépéseknek köszönhetően maradtak bent a borsodiak. Idén azonban a rutinos Rosemond-Bán kettős vezérletével főnixmadárként támadtak fel a Tisza-partiak, akik 7-2-vel kezdék a bajnokságot és a második legkevesebb kapott ponttal állnak a mezőnyben. A legutóbbi, egymást követő három vereség és a negatív pontkülönbség hullámzó teljesítményről árulkodik, de jó napjaikon bárkire veszélyes lehet a Lekli-legénység. Az őket követő Dunaharaszti MTK-ra (5., 6-6) ellenben inkább a stabilitás jellemző, Ughy Albert együttese a mögötte állókat rendre legyőzi, viszont igazán bravúros sikerük még nem volt.  A több rutinos játékossal megerősített sárga-kékek legtöbb ellenfelükkel szoros meccset játszanak, jó úton haladnak a rájátszásba jutás felé. Három, egyaránt5-7-tel álló csapat van még rájátszást jelentő pozícióban: a 6. és a 11. helyezett között mindössze egy győzelem a különbség. A 6. Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli mérlege úgy negatív, hogy a Hódtói Sportcsarnokban veretlenek – tekintve, hogy mindössze négyszer játszottak otthon idáig, nem rossz a helyzetük a legjobb nyolc közé kerülést illetően. A sárga-kékek vezetőedzői tisztségét a piros-csoportos Veszprémhez hasonlóan olyan szakember vette át a szezon közben, aki még pályára lépett a csapatban az idény korábbi szakaszában – Pavlovics Vuk rendkívül fiatal csapatnál kezdheti felnőtt vezetőedzői pályafutását. A Pénzügyőr Sportegyesület több rutinos magyarral erősítette meg keretét a holtszezonban, a korábbi élvonalbeli játékos és piros-csoportos bajnok Kerkai vezérletével próbálnak rájátszásba jutni. Érdekesség a fináncokkal kapcsolatban, hogy továbbra is dr. Bagi Melinda irányítja, így ők az egyetlenek a férfi kosárlabda NB I-ben, amelynek női vezetőedzője van. Története első NB I-es félszezonja után rájátszást érő helyen áll a Dávid Kornél KA, négy játékos kivételével csak U20-asok alkotják a fehér-feketék keretét. A fehérvári fiatalok igazi óriásölőnek számítanak: az olasz Andrea Turchetto tanítványai elvették a listavezető Budafok veretlenségét, és a piros-csoportos Veszprém otthonában is győzni tudtak, ennek köszönhetően még a Hepp Kupában is versenyben vannak. Az újonc számára nagy siker lenne a PlayOff-ba kerülés, amire jelenleg nagyobb esély mutatkozik számukra, mint az idény kezdete előtt.

Két élvonalbeli együttes fiókcsapata áll a 9-10. helyen, egyaránt 4-7-es győzelem-vereség mutatóval. Az Atomerőmű KSE Bonyhád a Pakssal kötött együttműködési szerződést, az őszi idényben két olyan játékos volt, aki mindkét csapatban pályára lépett bajnokin, de Pajor és Frank is csak időnként állt a sárga-feketék rendelkezésére. Rajtuk kívül több olyan fiatal is szerepel a bonyhádiaknál, aki az ASE U20-as korosztályánál tölt be fontos szerepet. Talán a folyamatosan változó összeállításnak is betudható, hogy hullámzóan teljesítenek idáig Jan Pavlik tanítványai, akik hazai pályán szinte bárkire veszélyesek, de idegenben még nem sikerült nyerniük, ennek következtében a téli szünetben nincsenek ott az első nyolcban. Hasonló a helyzet a KTE-Duna Aszfalt U23 esetében is, a lila-fehérek második csapata kizárólag U20-asokkal áll fel, vezetőedzőjük a férfiválogatott szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics. A kulcsjátékosok az élvonalban is kaptak már játéklehetőséget idén, így mondhatni, hogy hármas terhelés mellett kell helytállniuk. A hírösvárosiak főleg védekezésben jeleskednek, ők kapták a legkevesebb pontot a bajnokságban, de dobóteljesítményben javulniuk kell a PlayOff-ba kerüléshez. Egyelőre úgy tűnik, nem tudja megismételni a tavalyi bravúrt az Agrofeed UNI Győr, 4-8-as mérleggel az utolsó előtti helyen állnak az előző idényben elődöntős Rába-partiak. Két tavalyi kulcsemberük, Geiger és Lógár is a Piros-csoportba szerződött, és bár Sonyák személyében sikerült egy vezéregyéniséget igazolniuk, nem olyan eredményesek, mint tavaly. Az összképhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy sok szoros mérkőzést veszített el a Lénárt-legénység, és bár helyezésben nem állnak jól, mindössze egy győzelemre vannak a rájátszást érő helytől. A sereghajtó egy abszolút újonc, a NYÍKSE-Szegfű Bútor (2-12). A nyírségiek történetének legnagyobb sikere volt a tavalyi, hazai pályán megszerzett NB II-es ezüstérem, amely – mint később kiderült – a visszalépések miatt zöld-csoportos indulási jogot is ért. A kispadra a legutóbbi kiírásban még a klub játékosaként szereplő, korábbi A-csoportos légiós, Brane Szavics ült le, a játékoskeretben is történtek változások. Az eddigi eredmények alapján még nem sikerült teljesen felvenniük a magasabb osztály ritmusát, ám decemberben új névadó szponzort jelentettek be, ami sokat jelenthet egy B-csoportos csapat háttere szempontjából.

H Csapat M Gy V rel.p.
1. Budafoki KK 12 11 1 0.917
2. MEAFC-Miskolc 12 10 2 0.833
3. SMAFC 1860 S. E. 12 8 4 0.667
4. Tiszaújvárosi TPKK 12 7 5 0.583
5. Dunaharaszti MTK 12 6 6 0.500
6. Bodrogi Bau Vásárhelyi Ks. 12 5 7 0.417
7. Pénzügyőr SE 12 5 7 0.417
8. Dávid Kornél KA 12 5 7 0.417
9. Atomerőmű KSE Bonyhád 11 4 7 0.364
10. KTE-Duna Aszfalt U23 11 4 7 0.364
11. Agrofeed UNI Győr 12 4 8 0.333
12. NYÍKSE-Szegfű Bútor 12 2 10 0.167
3 hozzászólás

3
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Hágen TamásPojaca Recent comment authors
Pojaca
Olvasó

Győr utolsó előtti helyén nem kell meglepődni. Igen szeretik arra az Egyetem környékén az alkoholt.

Hágen Tamás
Olvasó

Ezt legyen már kedves kifejteni, hogy kell elképzelni, hogy szeretjük az alkoholt? Edzés helyett kocsmába járunk? Meccsen sör van a kulacsban víz helyett? Honnan rendelkezik ezzel a tudással?

Pojaca
Olvasó

Sokat jártam anno arra, még amikor aktívan kosárlabdáztam. Győr egy a szórakozás tekintve is egy kiemelkedő város, pezsgő éjszakai élettel, gyönyörű lányokkal. Már abban az időben is pezsgett az egyetem környéke, a kosarlabda játékosok is aktívan kivették a részüket belőle. Több ismerősömet is magába szívott az ottani züllés. Gondolom ez azóta sem változott. Köszönöm a szót.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés