Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Naturtex-SZTE-Szedeák – Serco-TF-BP

A párharc tétje, hogy marad-e fővárosi csapat az élvonalban?

Naturtex-SZTE-Szedeák - Serco-TF-BP

Play out, 1. mérkőzés
Szeged, Újszegedi Sportcsarnok, szombat, 18:00
V.: Kapitány G., Farkas G., Török R. (Balogh L.)

Szeged: Boltics - Wirth - Ponjavics - Juhos - Sulovics.

TF-BP: Krnjajski - Buzás - Clark - McLane - Bergstedt.

Szombat este Szegeden kezdődik az egyik fél második győzelméig tartó play out párharc. Az eddigi négy találkozó során mindannyiszor hazai siker született, így volt ez legutóbb múlt pénteken is (97-66).

Andjelko Mandics, a Naturtex-SZTE-Szedeák vezetőedzője: Friss emlékeink vannak egymásról, nem rég találkoztunk az alsóház záró fordulójában, de nem lehet a kettőt összehasonlítani, a holnapi meccs már egy teljesen új sztori lesz, ezzel nem árt tisztában lenni. Számunkra most jön a legfontosabb része a szezonnak, itt már nincs helye a mellébeszélésnek, nincs több javítási lehetőség. Nagyon keményen, fizikálisan oda kell tenni magunkat, maximális koncentrációval kell játszani, már rögtön az elejétől, negyven percen át. Bízom a srácokban, hogy ők is értik, mi a helyzet, együtt jutottunk el idáig, most muszáj lesz ezt a helyzetet együtt megoldanunk. Az már biztos, hogy nem fogjuk sikeresen zárni a szezont, de szerencsésen még lehet. Az influenza miatt voltak kisebb problémáik a héten, de Vágvölgyin kívül mindenkire számíthatok. Tiszta fejre és nagy szívre lesz szükségünk.

Ales Pipan, a Serco-TF-BP vezetőedzője: Nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen pályahátrányból kell kiharcolnunk a bent maradást. A Szegeddel jól ismerjük egymást, ez lesz az ötödik mérkőzésünk egymás ellen. Hiába szerzett több győzelmet a Szeged az alap- és középszakaszban, mint mi, 0-0-ról indul a párharc, és feltett szándékunk bent maradni. Kozma Gergő kivételével mindenkire számíthatok, és számítok is a szombaton kezdődő párharcban.

[totalpoll id=”17476″]

A szakértő:

A mérkőzés esélyeit Déri Csaba, a Dombóvár, a Nyíregyháza, a Körmend, a Falco és a BC Mures korábbi vezetőedzője, az MBK Ruzomberok és a BC Sepsi női csapataival bajnoki és kupaezüstöt nyerő szakember latolgatta a BB1.hu-nak:

– A következő hetekben három igazi nagyon nagy tétre menő, pikáns, presztízs jellegű sorozatot várok. Az egyik a B-csoport döntője lesz a Veszprém és az Oroszlány között, aztán a play out a Szegeddel és TF-fel, utána pedig a magyar bajnoki döntő. Itt előjön majd a kosárlabda sava-borsa, amiben minden benne van.

Az, hogy a két csapat hogyan került ide, már történelem, de valamit mégiscsak mutat, hogy play outot kell játszaniuk. Általában a kosárlabdában mindenért a vezetőedző a felelős, ezt én is a saját bőrömön megtanultam hosszú éveken keresztül, de ilyenkor a vezetőség és a játékosok – és nem az ifisták, vagy a kiegészítő emberek, hanem egyértelműen a meghatározó játékosok – kollektíven felelősök, ha egy csapat ide jut.

A Szedeáknak Juhos személyében van egy válogatott játékosa, illetve van négy jó nevű légiósa. A Boltics-Sulovics páros már évek óta Szegeden játszik, érzek náluk már egy megfáradt munkakapcsolatot, mintha lejárt szavatosságú termékről lenne szó. Melléjük igazoltak két jó játékerejű légióst Krapic és Ponjavics személyében. Nekem nagyon tetszik Wirth és Révész, valamint Kerpel-Fronius, ez pedig így nyolc komoly, bevethető játékos. Az edzőjüket is jól ismerem, még játékos korából. Nem igazán értem az okokat, hogy miért történt ez egész évben a Szegeddel, de nem is az én dolgom, hogy ezt megállapítsam. Talán az igazi családias hangulatot, az igazi összefogást nem éreztem idén. Nagyon értékes klubról van szó, amely ráadásul egy országrészt képvisel Délkelet-Magyarországot, nem mellesleg egyetemi város. Két U20-as bajnokságot is megnyertek, teljesen megérdemelten, igaz, hogy nem a játékos-egyéniségekre, karakterekre épültek, hanem a csapatmunkára, persze ez nem von le semmit az értékéből. Sajnálnám őket, ha kiesnének.

Mivel a MAFC már nem tud feljutni, az is óriási veszteség lenne, ha nem lenne fővárosi csapat jövőre az A-csoportban. Budapest a Kelet-európai térség egyik legtőkeerősebb városa, márpedig részemről az lenne a papírforma, hogy ennek a csodálatos városnak nem lesz élvonalbeli együttese…

Hiába tett meg mindent az MKOSZ, a MAFC, amely ténylegesen fel sem jutott anno a másodosztályból, többször is lehetőséget kapott az elnökségtől, végül mégis kiesett. A Vasas ugyan bennmaradt, de visszalépett, most pedig van ez a TF, amit nem tudok hova tenni…

Tavaly iszonyatos bravúrral feljutottak, ami miatt jár nekik a dicséret, de aztán az alapszakaszban mindössze két győzelmet szereztek, ami édeskevés, és mutatja, hogy gyakorlatilag nem igazán erősek. Van négy bevethető légiósuk, akik közül elég jól ismerem Bergstedtet, rövid ideig volt Körmenden, jó alapképességű játékos, de nem tudott olyan stabilitást adni a csapatnak, mint amit kellett volna. McLane szintén jó alapképességekkel megáldott, fiatal játékos, de abszolút kiszámíthatatlanul teljesített. Meleg sokat volt sérült, Filipovic-tól lényegesen többet vártam, nagyon nagy potenciált láttam benne. A belső játékosok tehát nem tudtak stabilitást adni a játékuknak. A külső sorból Clark nagyon fiatal, kimondottan jó képességű amerikai. Elég ritmusjátékos, idén rengeteg individuális elemet kellett használnia, kíváncsi lennék rá, hogy igazi, szervezett csapatjátékban mire lenne képes, nekem erős kétségeim vannak vele kapcsolatban. Láttuk, hogy a kiesett MAFC-ból McCrayt a Kaposvár elvitte, teljes kapufa, hatalmas nagy blamázs lett belőle, hamar le is cserélték. A szintén kiesett MAFC-ból igazolta a Sopron Duvnjakot, akivel végig kínlódták a szezont, amely play outtal zárult. Én nem szívesen nyúlok olyan játékoshoz, aki a csapatával kiesett, ezt régen sem szerettem.

Rikalo jó irányító, de a kalibert nem érzem nála. Krnjajski viszont nekem nagyon tetszik, talán a legnagyobb nyertese az A-csoportos szereplésüknek. Beák rengeteget tett a klubért, de nem tudott olyan szinten teljesíteni, amit az A-csoport megkövetel. Szobi sem tudta felvenni a ritmust, a fiatal Buzás viszont Krnjajski mellett szintén jó benyomást tett rám, de ő még a tanulási folyamat kellős közepén jár. Nagynevű edzőt igazoltak, akiben egyelőre én semmi olyat nem látok, amiben igazolná a nevét. Kíváncsi leszek arra, hogy a TF esetében a vezetőség, az edző és a játékosok milyen egységet tudnak hozni.

A főpróba lehet, hogy egy cseles fékpróba volt, a TF-nek semmi, a Szegednek viszont minden sikerült.

Mindkét csapatot nagyon sajnálnám, de én, ha a képességeket és a potenciált nézem, egyértelműen a Szegedre tennék ebben a párharcban, szerintem a holnapit is megnyeri, és 2-1-re érvényesíti a papírformát.

2 hozzászólás

2
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
ZTE4everArtur Doki Recent comment authors
ZTE4ever
Olvasó

Hajrá Szeged, aztán jövőre indulhat újra a vidékbajnokság!

Artur Doki
Olvasó

Hajrá Szeged!
Egy jó Szegedre szükség van az élvonalban…

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés