Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

„Nagy skalp nélkül nincs igazi indián”

Napra pontosan tizenegy évvel ezelőtt nyerte meg a női Euroligát Rátgéber László a Szpartak Moszkvával.

  •   :

:

Napra pontosan tizenegy évvel ezelőtt, 2009. április 5-én nyerte meg a női kosárlabda Euroligát, s ért ezzel a csúcsra Rátgéber László a Szpartak Moszkvával. A szakember ezért ment az orosz sztárcsapathoz, s ahogy most fogalmaz, nagyon jó érzés, hogy sikerült elérnie a célját – a ratgeberakademia.hu nosztalgiázott a trénerrel.

„Nem szokott automatikusan eszembe jutni az Euroliga-győzelem ezen a napon, de az internet, például a Facebook kidobja ilyenkor. Főleg, amikor ilyen időket élünk, amikor nincsenek élő sportesemények” – fogalmazott Rátgéber László.

Akkor azonban még voltak, többek között az Euroliga négyes döntője, a Final Four, amelyre Spanyolországban, Salamancában került sor. Miután a Szpartak az alapszakasz során kilenc mérkőzést megnyert, s csak egyet veszített el, a keretben pedig hemzsegtek a világklasszisok, mindenki tisztában volt vele, hogy a Rátgéber vezette moszkvai csapat az egyik favorit – a másik pedig a szintén orosz Jekatyerinburg. A két gigász az elődöntőben találkozott egymással, amit előrehozott döntőnek lehetett tekinteni. Miután a Szpartak 83-74-es győzelmet aratott, s bejutott a fináléba, már–már borítékolható volt, hogy kié lesz az aranyérem.

„Amikor a negyeddöntőben legyőztük a Valenciát, az volt nekünk az elődöntő. Amikor az elődöntőben megvertük a Jekatyerinburgot, az volt a döntő. Ezek a csapatok ugyanis más dimenzióban játsszák a kosárlabdát” – nyilatkozta akkor Rátgéber.

Rátgéber László jó érzéssel gondol vissza erre az időszakra. Fotó: ratgeberakademia.hu

Azért a döntő sem volt sétagalopp, a hatezer fanatikus hazai szurkoló által hajtott Halcón Avenida ugyanis méltó ellenfélnek bizonyult (nyilván nem véletlenül jutott el idáig). Az első félidő közepéig egyik csapat sem tudott meglépni a másiktól, ám a szünetre már tizenkét pontos előnyt harcolt ki magának a Szpartak (46-34) – köszönhetően elsősorban a kétszeres olimpiai bajnok, amerikai Diana Taurasi ellenállhatatlan játékának. A folytatásban már nem tudott lőtávolon belülre kerülni a José Hernández által irányított salamancai együttes, a Szpartak 85-70-es győzelmet aratott, s ezzel megszerezte harmadik Euroliga-elsőségét (2007, 2008, 2009).

Rátgéber László: – Az igazi döntőt valójában pénteken játszottuk, de köszönet a Salamancának, hogy harmincöt percen keresztül arra kényszerített minket, hogy teljes erőbedobással játsszunk. Köszönet a hozzáértő közönségnek és a városnak. Nagy dolog, amit elértünk, számomra ez pályafutásom csúcsa.
José Hernández: – Boldog vagyok és büszke a csapatomra, amely kiadott magából mindent, de ez csak ahhoz volt elegendő, hogy egy kicsit megnehezítsük a Szpartak dolgát. Európa legjobb együttese nyerte a Final Fourt.

A sportág történetében először, és máig utoljára nyert magyar edző vezette csapat Euroligát, nem csoda, hogy ez a siker Rátgéber Lászlónál is különleges helyet foglal el. A hatalmas molinó, rajta az „Euroliga-bajnok 2009” felirattal, most az otthonát díszíti, az aranyérem és a Laci kisfia által a gyűrűről levágott levágott háló pedig az irodájában van a Rátgéber Kosárlabda Akadémián.

„Természetesen nagyon jó érzés visszagondolni erre az időszakra. Mostanában már nem is az szokott eszembe jutni, hogy miként nyertünk, mi történt a döntőben, hanem sokkal inkább az odáig vezető út, az, ahogy Moszkvába kerültem és hogy ott mennyit dolgoztunk ezért a sikerért. Én egy dolog miatt mentem a Szpartakhoz: azért, hogy Euroligát nyerjek. Jó érzés, hogy sikerült. Valójában ez egy skalp, amely keveseknek van meg. Nagy skalp nélkül pedig nincs igazi indián”

– gondolt vissza a tizenegy évvel ezelőtti sikerre 2020. április 5-én az Euroliga-győztes tréner.

Euroliga-döntő, 2009: Szpartak Moszkva–Halcón Avenida 85-70, legjobb dobók: Taurasi 31, Bird 13, L. Jackson 13, Fowles 12, ill. Willingham 25, Sánchez 16, Basko 12, Snow 10.

A négyes döntő legértékesebb játékosa (MVP) Diana Taurasi (Szpartak Moszkva) lett.

Az Euroliga végeredménye: 1. Szpartak Moszkva, 2. Halcón Avenida Salamanca, 3. UMCC Jekatyerinburg, 4. MKB-Euroleasing Sopron.

Fotó: ratgeberakademia.hu

  •   
4 hozzászólás

4
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
vasvillaTomba01bokorgabi Recent comment authors
vasvilla
Olvasó

Valóban jár a tisztelet, mivel kiváló borszakértő és zenész, óriási marketing szakember, nagyon jól manageli magát! A női vonalon valóban komoly a reputációja, de férfi vonalon hatalmasat bukott ezt nem felejtsük el.A bukást valamelyest csökkenti az a tény, hogy a férfi szakág egy másik szakma.

bokorgabi
Olvasó

Tomba01
Attol még lehet tisztelni valakit ,de nem ő irányitotta salamancába a csapatot!!!
Tudod volt ott egy magyar csapat is,illetve a szurkoloi…:)
Bizonyára te nem voltál ott.
Saját szememnek elöbb hiszek ,bocs!

bokorgabi
Olvasó

Aki picit is tisztában van a dolgokkal és ott volt a helyszinen azt tudja ,hogy csak papiron volt a Rátgéber edző!
Aki irányitotta a Szpartakot azt POKEY CHATMEN nek hivták!!!

Tomba01
Olvasó

Ezt a jó nagy baromságat ne nagyon hangoztasd! A magyar kosárlabda történetében nincs még egy ilyen eredményt elérő edző…több tiszteletet!

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés