Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Szigorú a FIBA, de mit jelent ez a magyar utánpótlásnak?

Radics Balázs: Magyarországon Európát tekintve egyedülálló körülmények vannak.:

:

Mint ahogy már korábban beszámoltunk róla, a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia büszkesége, a jelenleg a Barcelonában pallérozódó James Nnaji azt Euroleague Basketball Adidas Next Generation Tournament All-Star ötösébe is bekerült. Ennek és a külföldi játékosok a magyar utánpótlásban való szerepeltetése kapcsán kérdezte az ICT Europe tulajdonosát, Radics Balázs játékosügynököt a BB1.hu.

– Az, hogy James Nnaji bekerült az Euroleague Basketball Adidas Next Generation Tournament All-Star ötösébe, az egy óriási siker a magyar kosárlabdának. Idejött egy nulla képességekkel, de jó fizikai adottságokkal rendelkező afrikai fiú, aki annyira megtanult kosárlabdázni – ebben persze benne van a Barcelonában eltöltött hat hónap is -, hogy az öt legjobb kosaras közé választották.

Ez mindenképpen egy nagy siker és ennek örülni kell és méltatni az MKOSZ-t, hogy kiépített egy ilyen rendszert. Azt kell még látni, hogy Magyarországon Európát tekintve egyedülálló körülmények vannak. Minden akadémia arra vágyik a magyarok közül is, hogy a junior Euroligában szerepeljen, ehhez pedig egy dolog hiányzik; a tehetséges játékosok. A külföldi kosárlabdázók ebben tudnának segíteni, így sokkal kompetitívebb rendszer keletkezne a bajnokságokban, de az edzéseken és a képzésben is, illetve ezek a csapatok utánpótlásszinten is fel tudnák venni a harcot a nemzetközi elittel. Most nagyjából két-három év elmaradásban vagyunk az élvonaltól. Egy tizennyolc éves magyar játékos körülbelül a nemzetközi U16-os színvonalon tud teljesíteni.

A külföldiek abban tudnának segíteni, hogy ezt áthidaljuk. Amikor idejönnek, akkor könnyű rájuk sütni, hogy persze, sokkal idősebbek, de valójában csak egyszerűen azon a nemzetközi színvonalon vannak – hiszen az alapján választjuk ki őket, nem hozunk ide átlagos gyerekeket -, ahol az elit tart. Sokat tudnak ebben segíteni, hogy a magyar utánpótlás bajnokságból is egy erős UP bajnokság legyen, hogy később legyen esélyük bekerülni az élvonalba a fiúknak. Azt azért látjuk, hogy nagyon nagy a szakadék az utánpótlás és az amúgy erős, Európában középszintű magyar élvonal között. Az ACB, olasz bajnokság, Bundesliga, stb. után ott van abszolút a magyar NB I. egy csomó légióssal, egy-két olyan veterán magyar kosarassal, akik jók klubjátékosok és utána jönnek a fiatalabb gyerekek, akik nem lettek felkészítve arra, hogy milyen az, amikor egy 210 centiméter magas srác megpróbálja lesapkázni, vagy őt kell védenie. Szerintem ez a hozzáadott értéke a külföldieknek és nem véletlenül van sok légiós az összes környező országban, ahol erős bajnokság van. Szedik össze a legtehetségesebb légiósokat és nem véletlenül csinálják, mert ezáltal fejlődik a rendszerük, sokkal kompetitívebb, sokkal színvonalasabb lesz az egész folyamat.

Felmerül a kérdés, hogy amikor idekerül egy tizenéves fiatal játékos külföldről, miként lehetne belőle magyar válogatott, milyen státuszba kerül?

– Azt kell látni ezzel kapcsolatban, hogy az MKOSZ először nagyon pozitívan állt ehhez az ügyhöz és nagyon szerette volna honosítani ezeket az afrikai játékosokat, akik idejöttek. Először a FIBA-val egyeztetve úgy gondoltuk, hogy ezt meg is lehet csinálni, de ezután a FIBA egyre jobban szigorított, egyre több akadályt gördített ez elé, pontosan azért, hogy a klubok ne manipulálják így az utánpótlás bajnokságokat. Nagyon megnehezítette ez a honosítás folyamatát, szinte már lehetetlen is – van 1-1 ország, akik még így is meg tudják ezt oldani, a spanyolok és a törökök, de ők elképesztő lobbival rendelkeznek. Van egy olyan szabály, hogy ha valaki tizenhat éves kora előtt lesz állampolgár, akkor ő felnőtt korában nem honosítottként, hanem teljeskörű játékosként tud szerepelni a válogatottban. Viszont a korábbi nehézségeket ismét felhozva az MKOSZ valószínűleg ezért nem akarja ezt ennyire forszírozni. Én azt érzem, hogy egyszerűen nagyon rizikós a történet, tizenöt évesen nem lehet látni, hogy kiből lehet később játékos és nyilván az nem megoldás, hogy mindenkit honosítunk. Elképesztően körülményes és nehéz a procedúra. Tizenöt évesen felelősséggel kijelenteni, hogy ő a következő Patrick Ewing, vagy a következő David Robinson, ezt nem lehet. Ezért szerintem az MKOSZ egy olyan irányban foglalt állást, hogy inkább nem akar honosításokba bocsátkozni.

Az elmúlt években egy olyan UP rendszer épült fel Magyarországon, ami Európában is kivételes. Extrák a körülmények, viszont a játékosok toborzása, kiválasztása, minősége egy kicsit problémás és emiatt egy valós igény lehet az, hogy külföldieket kezdünk el hozni a rendszerbe. Ennek a fő üzenete nem is a honosítás, hanem az, hogy az összes itt született magyar fiatal profitál belőle, hogy sokkal, de sokkal nívósabb, kompetitívebb, erősebb edzésen, mérkőzéseken vehet részt és ezáltal esélye van egy igazán rangos nemzetközi tornán komoly eredményt elérni. Szerintem ez a kulcs. Az, hogy kit hogyan honosítunk, az nem annyira fontos ebben az esetben.

Szigorú FIBA

A nemzetközi szövetség szigorúan szabályozza fiatal játékosok nemzetközi átigazolását és a honosított fiatal sportolók szereplését – tudtuk meg a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségétől. Főszabályként 18 éves kor alatt a nemzetközi átigazolás tilos, minden egyes esetet egyedileg bírál el a FIBA. Amennyiben egy ilyen átigazolást engedélyeznek, a sportoló 23 éves koráig akkor is csak az átadó ország válogatottjában szerepelhet, ha közben megkapja az új országa állampolgárságát. A nemzeti válogatott mérkőzéseken a jegyzőkönyvbe egyetlen olyan sportoló írható be, aki 16 éves kora után honosítással szerzett állampolgárságot, aki pedig 17 esztendős kora után már válogatott volt hazájában, nem válthat nemzeti csapatot többé. A nemzeti bajnokságokban természetesen az adott szövetség szabályzata a mértékadó a külföldiek szerepeltetését illetően.

11 hozzászólás

11
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
5 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
CsippaMiloBuborkaMivanmivanshark Recent comment authors
Csippa
Olvasó

Menedzser úr sztem tojik a magyar kosarlabdara, csak a biznisz, ember- gyerek kereskedő kb….

Mivanmivan
Olvasó

Ne is honosítsunk, nem vagyok rasszista, de uram bocsá’, nem szeretnék 3-4-5 négert látni egy MAGYAR válogatottban!

Buborka
Olvasó

Mitől lesz valaki magyar? Függ a bőre színétől? Akkor például a Liu testvérek sem magyarok? Mi ez, ha nem rasszizmus?

Milo
Olvasó

Nálam az akinek magyar legalább az egyik szülője, vagy két külföldi szülő esetén, ha már itt született, vagy legalábbis minimum 10éves kora óta itt él, és magyarnak is vallja magát, nem csak magyar állampolgár.

Buborka
Olvasó

Erre akartam kilyukadni. Hanga Ádám is “félvér”, de tekinthetjük színesbőrűnek. Manapság már nagyon sok afrikai telepedik le egyetemi tanulmányai után Magyarországon, és alapít itt családot. A gyerekeik itt nőnek fel, magyarok lesznek. És ezt nem a bőrük színe határozza meg. A kolléga szerintem rosszul fogalmazott, és néger helyett honosított játékost szeretett volna írni.

Csippa
Olvasó

Hanga itt született, sosem volt máshol, míg profi nem lett. Egyáltalán nem uaz…

Buborka
Olvasó

Ez így van. Én is erről beszélek. Nem a bőre színétől függ, hogy ki a magyar.

Mivanmivan
Olvasó

Igazad van, pontatlanul fogalmaztam. Számomra elég elkeserítő, hogy világ szinten tendencia az, hogy honosítgatunk játékosokat. Persze, nálunk is volt honosított játékos a válogatottban (Trotter), de gyakorlatilag szinte olyan játékosokat honosítottunk (őt is beleértve), aki meg se tudott szólalni magyarul. A problémám az, hogy idehozunk Afrikából mindenfajta gyereket (nem az ő hibájuk), és 3-4-5 éven keresztül különböző akadémiákon kitanítjuk őket. De folyamatosan angolul megy a kommunikáció, magyarul meg sem tudnak nyikkanni. Hanga Ádinak az egyik szülője magyar, perfektül beszél magyarul, és magyarnak is vallja magát. Valaki az én értelmezésemben akkor lesz magyar, ha magyar felmenő(i) vannak, vagy itt született, beszél magyarul… Olvass tovább »

shark
Olvasó

Szerintem pedig vannak tehetséges játékosok csak nem mindig a nekik megfelelő bajnokságban fejlődnek.

Baszketboll
Olvasó

A verseny híve vagyok. Ezért sem tetszik az a protekcionista rendszer, ami jelenleg a kosárlabdát (is) körülveszi.
Ugyankkor nekem erősen sántít az a koncepció, pláne egy játékosügynök szájából, ami úgy hangzik, hogy behoznak egy külföldit Mo-ra (gyakran meghatározhatatlan korú nigériait), majd kiképeztetik a magyar adófizetők pénzén (értsd TAO-n), ne adj Isten kosáreurópait is csinálnak belőle, majd ugyanez az ügynökség “eladja” külföldre. Nulla rizikóval. Mert akkor is pénzt kapnak, amikor behozzák, meg akkor is, amikor elviszik. Viszont egy fillért sem tesznek hozzá a képzéséhez.
Lehet sok igazság abban, amit Balázs mond, de egy tuti: ebben a rendszerben az ICT szépen kaszálna!

Galigo
Olvasó

Jaj de nagy a ködösítés!
A lényeg az, hogy 16 éves kora előtt simán lehetett volna honosítani, szóltak is, dehát macerás… meg nem biztos, hogy Patrick Ewing lesz… meg inkább majd a magyarok (bár úgy lenne) …. ah, ne csináljunk semmit…
Ha a felét hozza a fiú, mint amit most jósolnak neki, akkor ez szarvashiba volt! Majd kiderül.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés