Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Nagy bejelentés Veszprémben: a városba költözik a világ egyik legjobb kosárlabda akadémiája

Szerdán délután tartottak sajtótájékoztatót.:

:

A mai napon sajtótájékoztató keretében jelentették be Veszprémben, hogy a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém kosárlabda csapatát működtető Veszprém Kosárlabda Kft. társszervezete, a Pannon Basketball Management Kft. stratégiai szerződést kötött a világ egyik legjobb és legsikeresebb kosárlabda akadémiájával, a tenerifei központú Canarias Basketball Academy-vel (CBA). Az együttműködés értelmében a CBA szakmai stábjának tagjai, kiegészülve magyar szakemberekkel a kontinens egyik legmagasabb színvonalú képzését fogják biztosítani Veszprémben az arra kiválasztott magyar és külföldi fiatal tehetségeknek – írja a veszpremkosar.hu.

A Kanári-szigeteki kosárlabda akadémiát 2007-ben alapította Rob Orellana, aki azt megelőzően tizenöt éven át edzősködött az amerikai egyetemi bajnokság egyes divíziójában, valamint három esztendeig nemzetközi szinten is. Több mint százhúsz NCAA Divízió 1-es és tíz NBA játékos dolgozott vele és fejlődött az általa kidolgozott, mindenre kiterjedő és rendkívül hatékony egyéni kosárlabdaképzésnek köszönhetően.

A CBA a megalapítása óta eltelt tizenkét évben több mint százhetven kosárlabdázót adott az amerikai egyetemi kosárlabdázásnak és neves európai csapatoknak. Az akadémia egykori növendékei közül jelenleg harminchárom játékos játszik az Egyesült Államokban, tizenkilenc a spanyol ligákban, míg huszonhat a világ különböző bajnokságaiban. Az elmúlt két évben például két játékosukat is leigazolta a Barcelona.

A Pannon Basketball Management Kft. ügyvezető igazgatója, Naményi Miklós az együttműködés létrejöttének hátteréről tájékoztatta a sajtótájékoztatón egybegyűlteket. Elmondta, hogy régre visszanyúló tervük volt már, hogy egyesületük önfenntarthatóságát biztosíthassák, ugyanis ha az utánpótlás nevelés állami támogatása egyszer véget érne, szeretnék, hogy legyen továbbra is élet a veszprémi kosárlabdasportban. Hozzátette, hogy a kialakult kapcsolat egy féléves kemény egyeztetési munka eredménye. Végül pedig hangsúlyozta, hogy város előtt így a világ lehetőségei is megnyíltak, hiszen az akadémia kapcsolatrendszerének hála az itt fejlődő tehetségek világszerte elhelyezkednek majd a sportban.

Rob Orellana, a Canarias Basketball Academy alapítója és vezérigazgatója röviden bemutatta a szervezetét, valamint kitért arra is, hogy miért döntöttek úgy, hogy megalapítják a CBA Veszprém társszervezetet. Elárulta, hogy az akadémiának elsődleges célja volt az, hogy terjeszkedhessen, ehhez pedig Veszprémre esett a választásuk. Elmondta, hogy immár tizenkét szezon van a hátuk mögött, amely idő alatt harmincöt országból hétszáz kosárlabdázó pallérozódott az akadémiájukban. Nyomatékosította, hogy Veszprém nagyon fontos része lesz a képzésüknek, hiszen itt minden feltétel adott ahhoz, hogy sikereket érhessenek el. Ehhez pedig az akadémia egy külön vezetőedzőt is biztosít: az egykori profi kosárlabdázót, a CBA kötelékének rutinos szakemberét, Arvydas Straupist.

A Pannon Basketball Management Kft. sportigazgatója, Csorvási Levente ismertette az ifjú sportolók számára biztosítani kívánt feltételeket, valamint azokat a projekteket, amelyekben közösen vesznek részt az spanyol központú szervezettel. Úgy fogalmazott, hogy ez az akadémiai rendszer egy óriási kinccsel szolgál mind a városnak, mind az országnak, ugyanis a fiatalok olyan tudásra tehetnek majd szert, ami egész életükön át elkíséri majd őket. Kiemelte, hogy a szülőknek sem kell majd aggódniuk gyermekeikért, ugyanis egy ösztöndíj rendszer is életbe fog lépni: az étkeztetés és lakhatás mellett a gyermekek iskoláztatása is biztosítva lesz, így ha végül profi játékosok nem is lesznek, de nyelvtudással és iskolai végzettséggel rendelkezni fognak. Az edzésekre pedig három helyi csarnok mellett, a klub saját funkcionális edzőtermében is lehetőség lesz majd.

A veszprémi akadémia és utánpótlás élére kinevezett technikai igazgató és vezetőedző Arvydas Straupislett, aki már hosszú ideje edzősködik a CBA-nál. A szakember a képzési rendszerbe nyújtott betekintést az eseményen résztvevőknek. Elmondta, hogy tizenöt évig tartó profi játékos karrierje és tizenhárom éve tartó edzői pályafutása során megszerzett tapasztalatait szeretné kamatoztatni Veszprémben is. Hangsúlyozta, hogy az akadémián történő munka valós, mindennapi tevékenységet takar, ugyanis a reménységeknek minden nap lesz lehetőségük akár két edzésre is. Nyomatékosította, hogy nem az az elsődleges céljuk, hogy a fiatalokat versenyeztessék és mérkőzéseket nyerjenek, hanem az, hogy egyénileg kihozhassák belőlük a maximumot, hogy később nívós klubokban játszhassanak.A sajtótájékoztató végén a CBA Veszprém első növendékeinek képviseletében egy közös fotó erejéig csatlakozott az elöljárókhoz két fiatal tehetséges kosárlabdázó is, a magyar Bruder Flórián és a szenegáli Assane Mbaye. Ők már a Canarias Basketball Academy képzésében tesznek meg mindent azért, hogy elérjék a kosaras álmaikat.

5 hozzászólás

5
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
lddEmőkefanCsapajev Recent comment authors
ldd
Olvasó

Jól értem, hogy nem kívánnak bekapcsolódni a magyar TAO rendszerbe, a saját pénzüket fektetik be ?

Emőkefan
Olvasó

Nem jól érted. Kell nekik a TAO, elfogadhatják, hisz a müķödtető kft.magyar, de a kész ifjú kosarasokat üzleti alapon fogják kiszervezni.

ldd
Olvasó

Ha most jelentették be …
nem tudtak SFP-t benyújtani a 2019-20 szezonra !

Csapajev
Vendég
Csapajev

Majd kitermeli a magyar NB I-es kluboknak a játékosokat.

Emőkefan
Olvasó

A sajtótájékoztatón nem említették /véletlenül!?/ hogy a CBA üzleti alapon működik. Ha kitermelnek tehetséges fiatalokat, akkor oda adják el őket, ahol többet adnak érte vagy ahová a tehetség akar és az nem biztos, hogy a hazai bajnokság.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés