Connect with us
Hirdetés

B-csoport

Mohácsi Máté: nem fogok visszaélni a helyzetemmel, ezt ígérhetem

A Nyíregyházi Élsport Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként az élvonalba juttatná a kosárcsapatot.

  •   :

:

Az NB I./B-csoport talán legnagyobb igazolását eddig a Hübner Nyíregyháza BS hajtotta végre azzal, hogy sikerült hazacsábítania Oroszlányból Mohácsi Mátét.

A hármas-négyes poszton bevethető, rutinos kosárlabdázó annak idején Nyíregyházán kezdte a pályafutását, húszévesen már meccsenként 25 percet játszott az első osztályú felnőtt csapatban, a 2012–2013-as idényben a bajnokság harmadik legjobb magyar pontszerzője volt (14.62 pont). Mohácsi 2014-ben a Zalaegerszeghez igazolt, amellyel 2017-ben bronzérmet szerzett, onnan négy év után az Oroszlányhoz szerződött, és 13.5 pontos, 4 lepattanós átlagával, valamint vezér mentalitásával tevékeny részese volt annak, hogy az OSE Lions tavaly az élvonalba jutott – a kosaras a szon.hu-nak adott interjút.

– Egy-két évvel ezelőtt még nem volt ilyen tervem – mondta a lapnak hazatérése kapcsán Mohácsi Máté. – Oroszlányban jól alakultak a dolgok, a B-csoportban nekem és a csapatnak is jól ment, majd feljutottunk az A-ba és ott is bravúrt bravúrra halmoztunk. Aztán a koronavírus miatt is egyre inkább körvonalazódott bennem, hogy el kellene kezdeni gondolkodni a hazatérésen. A család szempontjából is ideális Nyíregyháza, a kislányom lassan kétéves, neki is sokkal könnyebb lesz ebben a környezetben, a nagyszülők társaságában. Mindent egybevetve, kapóra jött a Blue Sharks ajánlata, amit még az azóta tragikusan elhunyt Sitku Ernővel írtunk alá.

Amikor Mohácsi legutóbb nyíregyházi színekben kosárlabdázott, akkor a bajnokság legjobbjai között volt, évekkel később a B-csoportban is felfelé tűnt ki a mezőnyből. Az egyik legjobb meccsét épp a Cápák ellen játszotta, amikor a Continental Arénában 28 pontot szórt.

– Nyilván voltak jobb és gyengébb éveim is, de általában stabil teljesítményt tudok nyújtani. Az biztos, hogy amit Oroszlányban tudtam B csoportban, azt tudom most is. Itt is vezérszerepet szeretnék betölteni. Értelemszerűen kevesebb idő jut regenerációra, biztosan nem lesz egyszerű, de azt gondolom, hogy minőségben tudok segíteni – felelte Mohácsi Máté, aki arra is kitért, mi lehet a feljutás receptje.

– A feljutás soktényezős. Én azt látom a legfontosabbnak, hogy a klubnál legyen profi szemlélet, legyenek meg a körülmények, értem itt az infrastruktúrát és a szakmai stábot, valamint legyen bő rotáció, ami elbír esetleges sérüléseket. Ezek közül itt minden stimmel, aztán a végén úgyis az egyéni kvalitások és a szív fog dönteni.

Mint Mohácsi említette, kevesebb ideje lesz a regenerációra, merthogy nemcsak a kosárlabdázás miatt jár a csarnokba: Sitku Ernő halála után ő lett a Nyíregyházi Élsport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

– A magán terveimben mindig szerepelt, hogy a sportolói pályafutásom után sportvezetőként dolgoznék, de amikor ide igazoltam, akkor még ennek nem volt semmi realitása, Ernővel is úgy egyeztünk meg, hogy játékosként van rám szükség, mert a feljutás a célunk – beszélt a helyzetről a jogi egyetemet végzett kosárlabdázó.

– Mindenkinek nehéz volt megélni a történteket, de egy ilyen nagy cégnél muszáj továbbfolytatni a munkát, be kellett tölteni Ernő pozícióját. A kezdeti sokkból némiképp felocsúdva a vezetők megkérdezték a véleményemet erről és rövid gondolkodás után elfogadtam a felkérést. Játékosként eredetileg többéves szerződést írtam alá, most jelenleg egy évre tervezünk. A következő szezont két műszakban csinálom, majd utána hozunk döntést a hogyan továbbról.

Én játékos vagyok idén és tanulom az ügyvezetői szakmát, de természetesen minden területen száz százalékra törekszem. Lehet, hogy ez sok embernek összeférhetetlen, de nem az. Jogilag és szervezeti szinten is el vannak osztva a feladatok, a kosárlabdával kapcsolatosan nem hozok szakmai döntéseket, az az edző és a szakmai igazgató feladata, akinek a kinevezése folyamatban van.

Az elején megkérdezték tőlem a vezetők, hogyan fogom kezelni a helyzetet csapaton belül. Én a saját dolgomban biztos vagyok, hogy nem lesz probléma. Már az elején felvettem a kapcsolatot a csapatkapitányunkkal, Bus Ivánnal, valamint az idősebb játékosokkal, akikkel vagy szerepeltem egy csapatban, vagy sok meccsen játszottunk egymás ellen, tehát ismerjük egymást. Velük túl vagyok egy előzetes konzultáción, később mindenkivel leülök és tisztázom, hogy nekik sosem kell attól tartani, hogy én a főnökük vagyok. Én nem fogok visszaélni a helyzetemmel, ezt ígérhetem.

Mint mondta, a rutinosabb vezetők tanácsát kikéri és megfogadja, de már megvannak a saját elképzelései és nagy elánnal vetette bele magát az új munkába.

– Hivatalosan július elsején kezdtem, de valójában egy-két hete már több órát bent vagyok az irodában és készülök. Látnom kell a cég működését A-tól Z-ig. A jelenlegi támogatókkal folyamatosan veszem fel a kapcsolatot és próbálok újakat bevonni a nyíregyházi sportéletbe. Már most azon dolgozom, hogy olyan klubunk legyen – több sportban is –, ami méltó Nyíregyházához. Ha pedig a kosárlabdáról beszélünk: az a célom, hogy mindenképp megteremtsük az A-csoport feltételeit, utána csak a játékosokon legyen a teher.

Fotó: oselions.hu

  •   
9 hozzászólás

9
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
2 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
keyloggeregyforintotseercaxorballdontlybányász Recent comment authors
ldd
Olvasó

Mohácsit is a tettei fogják minősíteni…
Én szurkolok neki.

egyforintotseer
Vendég
egyforintotseer

Kíváncsi leszek Mohácsi igazolásaira, mert lassan jönniük kell az újaknak, és távozni azoknak, akik az új felállással nem értenek egyet, vagy nem férnek bele a feljutást célzó elképzelésekbe.
Tényleg érdekel, milyen hangulatú és összetételű lesz az új csapat. Dancsecs már távozott, a többiekről még semmit sem tudni. Bazsó? Tóth?

kiara
Olvasó

Tax Imre és Kovács József posztumusz díszpolgár lesz Baján. Benedek Tiborról sportlétesítményt neveznek el, támogatják az özvegyét, az Epres Pannival nevelt két gyerekét, és az Olaszországi házasságából született gyermekét is. Sitku Ernő meg mintha nem is létezett volna, Nyíregyházán kb úgy tesznek. Csak és kizárólag ez a Mohácsi gyerek sztárolja magát. A Honvéd vagy a Paks illetékesei nem akarják felvenni a kapcsolatot a családdal, hogy méltó módon őrizzék Ernő emlékét?

burlex
Vendég
burlex

A saját hazájában senki sem lehet próféta.
Mindenesetre tényleg furcsa, hogy egy megyeszékhely ennyire nem becsüli az egyik legnagyobb alakját.

ldd
Olvasó

Azon túl, hogy van amiben egyetértek az előttem szólókkal…
Nem kéne kapkodni!
Ahogy mások jobban megfogalmazták, Benedekről elkell nevezni valamit, de nem biztos, hogy a csalás és korrupció szininímájának számító Duna Arénát!
Legyen már időnk gondolkodni!
Tax Imre és Kovács József díszpolgári címe kiforrott.
Benedek és Sitku méltó emlékére hagyjunk még időt…

balldontly
Olvasó

“Nem kéne kapkodni!” “Legyen már időnk gondolkodni” Ezt akkor is így kellett volna gondolni, amikor Mohácsit kinevezték. A szezon október végén indul, ha elindul egyáltalán. Nem hiszem, hogy az kellett hogy a legfontosabb legyen, hogy az Ernő helyei azonnal be legyenek töltve átgondolatlanul.
Jóformán a temetés sem volt meg, de a pozícióharc Nyíregyen megindult. És aki a messzi távolból írogat, az jobb ha csendben marad, mert nem tudja mi zajlik Szabolcsban.
Én örülnék, ha a Honvéd felkarolná Ernő ügyét, és megfelelő emléket álltana a legendájának.

keylogger
Olvasó

Türelem! Csak úgy nem lehet elnevezgetni épületeket, kiállításokat, emléktornákat emberekről, nagyon komoly jogi és anyagi egyeztetések kellenek ehhez. És idő. És az sem biztos, hogy ezek az egyeztetések a családdal nem zajlanak már, csak nem kötik más orrára csak majd akkor, ha megállapodtak a felek egymással. A Benedek családot megfelelően kezelik, azt
kizártnak tartom, hogy Sitku Ernő emlékét ne kívánná valaki gondozni. Biztosan fognak megoldást találni ebben a dologban is.

bányász
Vendég
bányász

Miért vagy ennyire rosszindulatú? Most temették el. Méltó megemlékezést, bármilyen címet szerinted ilyen hamar szoktak dobálni? Inkább legyen normálisan megszervezve, előkészítve 2-12 hónap múlva, mint kapkodva, meggondolatlanul hirtelen.

Máté sztárolja magát? Picit ismernéd nem törnél pálcát a feje fölött, főleg nem ilyen szomorú eseménnyel összekapcsolva igazán tapintatlan dolog. Már megbocsáss.
Ernő nyugodjék békében, Máténak pedig sok sikert is kitartás a rosszindulattal szemben (is).

caxor
Olvasó

Éppen nem használtátok az eszeteket, vagy alapjáraton vagytok buták?
Kapkodás? Pozicióharc?
Egy vállalkozásnak szüksége van ügyvezetőre, törvényileg és ügyviteli szinten is.
Mit szeretnétek? Egy buta kirakatbábut, vagy egy kosárlabdát távolról sem ismerő “irodistát”?
A jelenlegi helyzetben és körülmények között a csapat szempontjából legjobb döntés született.

Az ertő olvasást is javaslom, a jelenlegi helyzet 1 évig tart, ami után értékelni fogják az eltelt időszakot, és szükség esetén változtatnak.

Sok sikert és kitartást kívánok Moha!

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés