Connect with us
Hirdetés

MKOSZ

Módosul a férfi versenykiírás, nem lesz középszakasz

“A két csapatot érintő play-out valószínűleg megszűnik.”:

:

A női A-csoportos bajnokságban nem lesz lényegi változás a következő szezonban sem, ellenben a férfi mezőnyben több újdonságra is számíthatnak a csapatok és a szurkolók – derült ki a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének keddi elnökségi ülését követően.

Ahogyan az már hagyománynak számít a magyar kosárlabdázásban, a szövetség vezetése minden szezonban konzultál a két elsőosztályú bajnokság klubjaival az évad végéhez közeledve. Az elmúlt héten lezajlott egyeztetésen az MKOSZ kikérte a klubok véleményét többek között a versenynaptárról és a fiatalszabály jövőjéről is.

– Az egyeztetést követően terjesztettük az elnökség elé azokat a javaslatokat, melyek érvényesek lesznek már az ősszel rajtoló 2022/23-as szezontól – mondta a Hunbasket.hu-nak Bodnár Péter főtitkár. – A női versenyrendszer lényegében nem változik, az eddig megszokott szabályok szerint működik tovább a bajnokság újabb két esztendeig.

A férfiaknál ellenben több módosulást is elfogadott az elnökség.

– Egyöntetűen kérték a csapatok, hogy a szeptember végi, október eleji kezdés mellett május végéig, június elejéig fejeződjön be a szezon. A nemzetközi versenynaptárt, illetve klubjaink nemzetközi szereplését is figyelembe véve ez csak úgy lehetséges, ha a középszakaszt eltöröljük. Felmerült azonban igényként, hogy a mérkőzések száma drasztikusan ne csökkenjen, így újra lesznek mérkőzések az 5-8. helyekért is, mely helyezések a támogatási összegek szempontjából komoly jelentőséggel bírnak. Annak érdekében, hogy a 9-14. helyezett csapatok mérkőzései is a lehető legtovább érdeklődésre számot tartóak legyenek, olyan kiírás készül, hogy a lehető legkésőbb derüljön csak ki a kieső csapat kiléte. Ez egyben azt is jelenti, hogy a két csapatot érintő play-out valószínűleg megszűnik – tette hozzá Bodnár Péter.

A fiatalszabályt illetően újabb két évig a jelenlegi szabályozás marad hatályban, tehát továbbra is egy 23 évnél fiatalabb hazai nevelésű játékosnak a pályán kell lenni a mérkőzések első félidejében.

A férfi és a női Magyar Kupa kapcsán annyi újítás történik, hogy a negyeddöntő mérkőzéseket – melyeket eddig a nyolcas döntő első napján rendeztek – az alapszakasz első körében jobb helyezést elérő csapatok pályaválasztó jogával játszanak le a csapatok a Magyar Kupára fenntartott hét elején, így csak a négy továbbjutó csapat utazik majd a hétvégi négyesdöntőre.

Forrás: hunbasket.hu

22 hozzászólás

22
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
13 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
RózsabimbóGolo BatioSz.olajBezseHonvédŐ Recent comment authors
Rózsabimbó
Olvasó

A Mindigo megújítása, vagy lecserélése is a fontos változtatások közé tartozna! Sokat javulna a kosárlabdázásunk népszerűsége, ha
‘megfelelő’ minőségű közvetítéseket láthatnánk!

Golo Batio
Olvasó

Szerintem majd ha lesz elegendõ jó magyar játékos, akkor pályára is kerül. Például azért mert olcsóbb mint a légiós és mert a közönség meg jobban is szereti õket, fõleg ha saját nevelés is. Ami meg a létszámot illeti, sztem pont jó ez a 14. Pl 10 csapattal egyhangúbb lenne a bajnokság. Meg azt se felejtsük el, hogy minden régióban baromi fontos az Nb1-es csapatok létezés a gyerekek bevonzására. Meg hát a szórakoztatásra is: voltam idén pár Nb1B-és meccsen, és a legnagyobb tisztelettel mondom, élvezeti értékben sajnos fasorban sincs egy közepes A-csoportos meccshez képest.

HonvédŐ
Olvasó

Alapvetően igazad van, de ahhoz, hogy jó magyar játékosokat láthassunk a bajnokságban nélkülözhetetlen, hogy a mostani fiatalok (és majd a következő korcsoportok legjobbjai is) megkapják a lehetőséget mérkőzéseken és felelőségteljes szituációban (értsd, nem a lefutott meccs utolsó percében) is. Jelenleg (és ezek szerint a következő 2 idényben) 20 percen osztozik kb. 3 fiatal… A mérkőzések második félidejében még a legjobbak (pl.: Pallai, Lukács, Takács, Valerio) is alig kapnak játékpercet. Ahhoz pedig, hogy majd 3-4 év múlva szemmel láthatóan is több jó magyart láthassunk pattogtatni, szerintem muszáj lenne beavatkozni. Az erőviszonyokat ez nem hiszem, hogy megváltoztatná, de nyerhetne vele a magyar… Olvass tovább »

Bezse
Olvasó

Na hál isten , értelmes változások. Még kíváncsi vagyok hogyan lesz a kiesés szabálya

HonvédŐ
Olvasó

Én jobban támogatnám a fiatalok (és a magyar játékosok) szerepeltetését (is), de úgy tűnik, hogy ez egy utópisztikus gondolat (hiszen -érthetetlen módon- maguk a klubok sem erőltetik az ezirányú elmozdulást). Abban a szerencsés helyzetben van a kosárlabda sportág, hogy a korábbi évekhez képest “dől a pénz”. A már meglévő utánpótlás nevelő bázisokon túl (vagy azokat átalakítva, továbbfejlesztve) alapítottak is jónéhány akadémiát, ahol modern körülmények között, jó szakemberek nevelik ki a tehetségeket. …akiket aztán alig látunk a legfelsőbb osztályban. Hatalmas problémának látom, hogy az utánpótlás bajnokságból kikerülő 20 éves játékosokra (akik még nem “kész” játékosok!) jelenleg menthetetlenül a padozás és az… Olvass tovább »

Lebronz dzsemsz
Olvasó

sztem meg 10 csapat egy ilyen kis országban bőven elegendő lenne az élvonalban, ahol inkább a minőség dominálna, 10 csapatra való magyar játékos sincs. Legyünk őszinték az idei év zte pécs ase és nyíregy sem üti meg ezt a szintet. Erre nem hiszem, hogy sokan kiváncsiak, ezekben a csapatokban nincs egy épkézláb magyar játékos (kivéve Jani az Aseban), 5 hülye légiós jön ide bohóckodni. Nálunk nagyobb kosárnemzetek bajnokságaiban sincs mindenhol ennyi csapat. Sztem 10 csapat 2-szer oda-visszavágó az 36 meccs+plusz rájátszás 3 vagy 4 nyertig.

pirosf
Olvasó

Saját vélemény.

1. Ha már nem lesz középszakasz (like),akkor legalább a döntő tartson 4 győzelemig,de az elődöntőn is el lehetne gondolkodni.
2. 5-8.-ig ok,légiósok hazaküldve,fiatalok játszhatnak,nekik rutinszerzésnek kiváló lesz.
3. KUPA NEGYEDDÖNTŐ ODA-VISSZAVÁGÓS LEGYEN!!!!!!! Igy lesz a kupa kupa,nem utolsó sorban lennének izgalmak újra,mint régen!
4. Playout eltörlés nagy like!!!

vasipasi
Olvasó

Óriási hülyeség úgy, ahogy van….
A vezetők remélem legközelebb nem azt kérik, hogy két hónapos legyen a bajnokság, mert azt könnyebb fizetni..
A Magyar Kupa is egy vicc. A kieső csapatoknak kényelmetlen az utazás ezért létrehozunk egy olyan rendszert, mint mondjuk a dominikai köztársáságban.
A világ nem baszott ilyent, hogy stílszerű legyek az MKOSZ most nem előre ment hanem hátra.

Pbask
Olvasó

Nem a kieső csapatoknak kényelmetlen, hanem az MKOSZ-nak hogy fizetniük kelljen,meg szervezkedni. Ez indokolta a Debrecent is, haverok, buli, ingyen pogi.
Most meg rendezze le mindenki maga között. Mondjuk miről beszélünk, mikor a kupa honoráriuma röhej kategória. Mindf#ck.

Sz.olaj
Olvasó

Szerintem meg ideje volt eltorolni, semmi értelme. Hiszen ezek a csapatok már játszottak egymás ellen oda vissza. Most ugyanazt csináljak a kozepszakaszban is, felesleges. Ez csak arra jó, hogy nagyobb eséllyel seruljenek le a játékosok.

Pbask
Olvasó

Valószínű senkinek nem lehet meg felelni, nyílván én sem fogok, a következő írás csak szubjektív vélemény: Középszakaszt jónak tartom olyan szempontból, ha a bajnokság kiegyensúlyozott, nincs kiemelkedő csapat, és az izgalmas változások lehetnek a csapatok között a playoff előtt. Nyílván idén nekünk és az Olajnak nyűg, de például ha Sopronban nem sérül le az irányító feljebb is kúszhattak volna. Itt van esély minden csapatnak, aki később áll össze, hogy bebizonyítsa valós tudását. Úgyhogy ez nálam ilyen 50-50 döntés, jó recept nincs. Viszont ha kivesszük, sokkal hamarabb is véget érhet a bajnokság, erre egy jó ötlet hogy playoff előtt a meccseket… Olvass tovább »

bakiba
Olvasó

A középszakasz nettó hülyeség. Ebben a formában. El tudnék egy olyat is képzelni, hogy pl minden csapat a 26 alapszakasz meccs után játszik újra mindenkivel, de csak egyszer. Kelle egy igazságos megoldás, hogy ki játszik 6x otthon és ki 7x. Ezzel a +13 meccsel lenne 39 meccs és jönne a rájátszás. A kiesésnél a play-out nem jó megoldás. A 9-14 helyezetteknél úgy csinálnám, mint a B-ben. 11-14, 12-13 párharc és a vesztesek még a kiesés ellen mennek. 9,10 helyezettnek vége. Ami a kupát illeti: teljes kudarc ez a rendezés. Felesleges. Egy final four elég lenne. és a hagyományos módon eljutni… Olvass tovább »

WSreborn
Olvasó

Szerintem elég megnézni, hogy a középszakaszban a Falco, Olaj a valós tudásuk hány %-át vetik be és ez magyarázatot is ad a létjogosultságára.

lakers24
Olvasó

Aki ennek örül, az azt szereti ha minél kevesebb a meccs? Minek néz kosárlabdát akkor ha nem szereti hogy meccsek vannak? A 26 alapszakasz meccs igen kevés, jelentősen csökken ezzel a bajnokság színvonala. Érdekes, az NBA-ben 82 meccset játszanak a csapatok és ott mégsem panaszjodik egy játékos hogy fáradt lenne, itt meg nem bírnak lejátszani 34 meccset… Nevetséges. Az 5-8. Helyekért való meccsek meg egyenesen fantasztikusak, biztos komoly motivációval fognak pályára lépni a csapatok azokon a neccseken, és a nézők is felfokozott izgalommal fogják várni. A kupába se tudom, hogy minek kellett belenyúlni, talán nem a világvégére kéne vinni a… Olvass tovább »

Kovari Andras
Olvasó

Anno a Szolnok miatt vezettek be ezt a kozepszakaszt. Most mar sok ertelme nincs. Sok meccs tet nelkuli mar a csapatok inkabb pihentetik jatekosaikat.
Regebben is alapszakasz es play off volt mindenkinek megfelelt.
Az u23-as szabaly tovabbra is faszsag sztem sok ertelmet nem latom.
A kupa meg olyan amilyen. 3 gyoztes meccsel kupagyoztes lehetsz sztem ez mindent elmond rola. Olyan mint egy felkeszulesi torna csak ugye nem szezon elott hanem kozben van.

nyolcmegnyolc
Olvasó

Nem az a baj, hogy 3 meccsel megnyerheted a kupát, hanem az a baj, hogy 1zakó utan mentetek haza.
Az is baj, hogy valamivel mindig baj van. Miért, ilyen a kupa, miért ott van, miért nem nyer automatikusan a kisebb multtal rendelkező vas megyei csapat, miért mondja Potochnik, hogy több a sérült, amikor 3-an nem játszanak,miért van középszakasz, hogy pihenik ki magukat a Falco játékosok, ha van meccs 20-án, maj 10 nap múlva ismét, miért, miért, miért???!!!

Kovari Andras
Olvasó

tudom nem konnyu de probalj mar meg egyszer kicsivel tobb eszt belevinni a hozzaszolasodba.

kobee77
Olvasó

Szerintem meg a nézők minőségi kosárlabdát szeretnének látni. Ami a középszakaszban folyik pihentetés gyanánt, az nem az.
Az u23as szabály igenis jó szabály előttem szóló

Kovari Andras
Olvasó

azokkal kicseszes akik nemzetkozi kupakban indulnak. Sehol nincs ilyen Europaban. Gondolj bele 3 helyet elvisznek az u23-as jatekosok a 12 fos keretbol es sok csapatnal oriasi hatranyt is jelentenek.

Fergeteg
Olvasó

Akkor vezették be amikor a Szolnok az Adria ligában játszott így a középszakaszba csatlakozott be. Amióta már nem játszanak ott, évek óta teljesen felesleges időhúzás a középszakasz! Augusztusi kezdés, Június közepe a döntő, közben még decemberben ünnepek közt is 2 meccs.

Oroszlanyi Banyasz
Olvasó

Azért az augusztus-június szezonban az is benne van, hogy volt kettő 3 hetes válogatott szünet. :/

Keller Ákos Cicája
Olvasó

Végre!!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés