Connect with us
Hirdetés

A palánkon túl

Meleg, öngyilkos akart lenni, ma a világ legjobb kosárlabdázója

Egy amerikai film is kevés lenne ehhez az életúthoz.:

:

Az Origo készített portrét Brittney Grinerről, aki jelenleg a világ legjobb női kosárlabdázója. Olimpia bajnok, kétszeres vb-győztes, 2014-ben megnyerte a WNBA-t, háromszor pedig az Euroligát.

Griner a Jekatyerinburg csapatával kétszer is járt Sopronban, mindkétszer serleggel távozott.

Borzalmas gyerekkor

A lányok azzal bántották folyamatosan, hogy megfogták a mellkasát, majd felkiáltottak, hogy:

„Nézzétek! Itt nincs is semmi!”, vagy kérdőre vonták, hogy „Te tulajdonképpen mi vagy?”

Nem találta a helyét a világban, annyira padlón volt, hogy az öngyilkosságot fontolgatta.Szerencsére ezt végül elvetette, mert nem akart fájdalmat okozni szüleinek, nővérének és két bátyjának.

Arra viszont kezdett rájönni, hogy miért érzi magát kívülállónak, aztán beismerte magának: a saját neméhez vonzódik. Egy nagyon magas, fekete lány Texasban, aki leszbikus. Hallottunk már egyszerűbb tinédzserkorról. Viszont végre elfogadta magát olyannak, amilyen. A következő tanévtől fiús ruhákban járt, és miután ledobta magáról ezt a nyomasztó terhet, a kedélyállapota is jobb lett. Ezt látták az iskolatársak is, és mivel már nem volt könnyű préda, a szekálások is kezdtek elmúlni. Emellett igazi sportsztár lett a Nimitz Gimnáziumban, röplabdázott, kosarazott, utóbbit néha a fiúk csapatában. Harmadévesen már zsákolni tudott, az erről készült videót több millión látták a YouTube-on, köztük olyan hírességek is, mint Shaquille O’Neal, akivel személyesen is találkozhatott ezután.

Az otthoni élete viszont nem alakult könnyen, miután bevallotta szüleinek másságát. Apja először ki akarta tagadni, mondván, ő nem nevel leszbikus nőt. A folyamatos konfliktusok odáig vezettek, hogy végzősként elköltözött, a kosárcsapat edzője fogadta be

Kiütötte ellenfelét

Az Egyesült Államok összes egyetemének radarjára, sorban álltak érte a kérők, ő végül a Baylort választotta, mert csak háromórányira volt Houstontól. Azt viszont nem tudta, hogy a Baylor baptista egyetem lévén nem igazán tolerálta a homoszexualitást. Amikor megkérdezte a női kosarasok trénerét, Kim Mulkey-t és stábját, hogy ez probléma-e, megnyugtatták, hogy nem. Illetve csak akkor nem, ha elhallgatja a mindenki előtt, és titokban marad. Újabb frusztráló helyzet Griner számára, de összeszorította a fogait, és félelmetes újoncszezont produkált.

35 mérkőzésen lépett pályára (természetesen mindegyiken kezdett), összesen 223 dobást blokkolt, ami a mai napig rekord.Volt olyan meccse, amin tripladuplát hozott össze (két számjegyű statisztikai mutató három kategóriában), de olyan is, amelyiken zsákolt.

A legemlékezetesebb történet viszont az marad, amikor egy állami rangadón, a Texas Tech ellen az ellenfél játékosa, Jordan Barncastle keményen szabálytalankodott ellene. Griner nem hagyta annyiban, odament hozzá, és egy jobbossal betörte Barncastle orrát. Talán ekkor szakadt ki belőle először az összes, addig ért sérelem.

Az igazi áttörést a harmadik idény, azaz a 2011-12-es hozta meg.Griner szinte soha nem látott dominanciát mutatott be, a Baylor pedig veretlenül, 40 meccsen 40 győzelemmel (NCAA-csúcs) nyerte meg a bajnokságot, a döntőben 19 ponttal verve a Notre Dame-et.

Annak ellenére, hogy egyetemi játékos volt, meghívták a Team USA londoni olimpiára készülő csapatába, de édesanyja betegsége miatt lemondta a szereplést.

Úgy töltött négy elképesztően produktív évet az egyetemen, hogy közben a háta közepére kívánt mindenkit. Két fiúhaverja volt összesen, akikkel együtt gördeszkázott szabadidejében, vagy a Miami Heat meccseit nézték. Kim Mulkey-vel rossz volt a kapcsolata, gyűlölte az edzőt a képmutatása és a rá erőltetett színház miatt, sokszor ott akarta hagyni az egészet.

NBA csapat akarta szerződtetni

Ez a négy év igazi tortúra volt számára, így amikor végzett, és jelentkezett a női profiliga (WNBA) újoncbörzéjére, minden béklyótól megszabadult. Végre kiállhatott a nyilvánosság elé, nem kellett belefulladnia saját titkába. Azt csak zárójelben tennénk hozzá, hogy 736 dobást blokkolt egyetemi évei alatt, aminél többet egyetlen női vagy férfi kosaras sem tud felmutatni.

Óriási érdeklődés kísérte minden lépését, az NBA-ben szereplő Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban felajánlotta neki, hogy megnézné egy edzésen, és akár szerződést is adna neki.A Mavericks egyébként két évvel azelőtt megnyerte az NBA-t, legyőzve a LeBron Jamest, Dwyane Wade-et és Chris Bosht felvonultató Miami Heatet.

Szóval igen, egy férficsapatról van szó – teszi hozzá az Origo.

Fiú ruhákat reklámozott 

De térjünk vissza a női vonalhoz. Grinert a 2013-as börzén a Phoenix Mercury választotta, természetesen a legelső helyen. Két nappal később a Sports Illustrated készített vele egy interjút, amelyben nyíltan vállalta, hogy meleg, valamint beszélt a gyerekkori megrázkódtatásokról is. Falakat döntött le, például néhány évvel később a Baylor is dobta a „nem tűrjük meg a homoszexuálisokat” elvét, valamint szerződést kötött a Nike-val. Ezzel ő lett az óriáscég első, nyíltan saját neméhez vonzódó reklámarca, ráadásul férfiruhákat promóztak vele.

A profik közötti bemutatkozásakor felnőtt az elvárásokhoz, első mérkőzésén kétszer is zsákolt, ez korábban egyetlen hölgynek sem sikerült.

Második évére ismét rengeteget fejlődött, köszönhetően annak (is), hogy a történelem egyik legjobb játékosával, Diana Taurasival játszhatott egy klubban. Kettőjük, valamint az idei szezont Sopronban töltő Candice Dupree vezetésével a Mercury megnyerte a WNBA-t. Nem sokkal később a világbajnokságon is győzelemre vezette az amerikai csapatot, majd a 2013-14-es idényhez hasonlóan a 2014-15-ösre is Kínába szerződött.

Nem is csoda, hiszen jóval több pénzt kapott, mint az Egyesült Államokban (egész pontosan tizenkétszer annyit), de arra biztosan nem gondolt, ami aztán 2014. november 4-én történt vele.

Két csapattársával sétált ki az edzőközpontból, hogy felszálljon a csapatbuszra, amikor megjelent egy férfi egy hatalmas késsel hadonászva és üvöltözve.A buszig kergette a kosarasokat, meg is vágta mindannyiukat, majd elmenekült, de nem sokkal később a rendőrök elfogták.

Óriási szerencse, hogy a hideg miatt mindenkin vastag kabát volt, ezért csak apróbb vágásokat tudott rajtuk ejteni az őrült, műteni sem kellett őket.

Családon belüli erőszak?

Nem csoda, hogy inkább Európába költözött, az orosz sztárcsapathoz, a Jekatyerinburghoz igazolt, ahol ismét Taurasi csapattársa lehetett. Úgy nézett ki, helyreállt az élete, hiszen ekkor már boldog kapcsolatban élt a Tulsa Shock játékosával, Glory Johnsonnal, sőt, 2014 nyarán el is jegyezték egymást.

Igen ám, de a kapcsolatból egy idő után elszállt az a bizonyos rózsaszín köd, egyre több volt a veszekedés. A legsúlyosabb 2015. április 22-én történt, amikor a szomszédok rendőrt hívtak a párra, akik annyira gyepálták egymást. Mindketten kisebb sérüléseket szenvedtek, a WNBA pedig eltiltotta őket 7-7 meccsre, amit Johnson rendkívül sérelmezett, azt állította, ő volt a szenvedő fél.

Ezek után kisebb meglepetésre május 8-án összeházasodtak, majd belevágtak a gyerekprojektbe.Június 4-én Johnson büszkén kürtölte világgá, hogy ikreket vár, viszont jött a hidegzuhany, másnap ugyanis Griner kérvényt nyújtott be, hogy érvénytelenítsék a házasságot.Az indok az volt, hogy belekényszerítették a frigybe, miközben Johnson folyamatosan megcsalta őt a korábbi barátjával, akivel később újra összejött.

A válást csak egy évvel később, 2016 nyarán mondták ki, de technikailag mindössze 28 napig voltak házasok.

Beszólt a férfiaknak

Az események miatt a 2015-ös WNBA-szezonban egy dühös Grinert láthattak a pályán a nézők, egyszerűen minden létező dobást blokkolni akart, ennek köszönhetően pedig ligarekordot állított fel, négyes átlaggal meccsenként. Johnson csapata, a Tulsa ellen az alapszakaszban és a rájátszás első meccsén is 11-11 blokkot osztott ki, ami szintén WNBA-csúcs, személyes bosszúhadjárata tehát célt ért. A bajnoki címet ugyan nem sikerült megvédeni, de a Jekával csúcsra ért, az orosz bajnokság mellett az Euroligát is megnyerte a 2015-16-os idényben, a válogatottal pedig az olimpiai bajnoki cím is összejött.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Final Four Champ ^2????️ H-Town goes everywhere with me!

Brittney Griner (@brittneyyevettegriner) által megosztott bejegyzés,

A legutóbbi három amerikai szezonban (2016, 2017, 2018) rendre az elődöntőig jutott a Mercuryval (eddigre már a szintén Sopronból ismert Yvonne Turnerrel kiegészülve), viszont még mindig tudott fejlődni, 2017-ben például 21,9 pontos átlaga volt, ami a legmagasabb volt a WNBA-ben abban az idényben. 2018-ban éppen a Sopront legyőzve nyert újabb Euroligát a Jekatyerinburggal, idén pedig címet védett a csapat, miután az elődöntőben a Sopront, a fináléban a Dinamo Kurszkot verték meg,közben 2018 nyarán második világbajnoki címét is begyűjtötte.Elmondható, hogy szinte mindent megnyert, amit egy kosaras megnyerhet. De ő harcol tovább, nem csak a kosárpályán. A nők egyenjogúságáért küzd, folyamatosan hangoztatja, hogy irreális a különbség a férfi és a női sportolók fizetése között. (Ebben azért van valami, mert ő például ötszörös All-Starként, napjaink egyik legjobbjaként a WNBA-ben 113 500 dollárt keresett, míg az NBA-ben a padmelegítők is több mint 800 000-t.)Persze a kommunikációs készségén van még mit csiszolni, tavaly például meglehetősen goromba hangnemben kötött bele az akkor még a Miami Heatben (most a Phoenix Sunsban) játszó Tyler Johnsonba.

“Olyan semmilyen játékosok keresnek évi 20 millió dollárt, mint Tyler Johnson. Ezek után mi több tiszteletet érdemlünk.”

Később tagadta, hogy ezek az ő szavai lettek volna, viszont legalább felhívta magára és a problémára a figyelmet. Továbbra sem nyugszik tehát, mert nem olyan. Mindig kitűz valamilyen célt maga elé, amit aztán mindenáron el akar érni. Rengeteg gátat tört át, a WNBA, amennyire félt tőle eleinte, annyira örül most, hogy ilyen szószólója van. Ő pedig továbbra is ki fogja nyitni a száját, ha valami nem tetszik neki, és ki fog állni amellett, amiben hisz.

Nem lehet tudni, hogy valaha megnyugszik-e, vagy elkerülik-e a továbbiakban a kalamajkák, az viszont biztos, hogy jelenleg ismét boldognak tűnik, egy éve jegyben jár kedvesével. Reméljük, nem fog úgy végződni, mint az előző házassága.

Boldog jelenlegi párjával:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

How did I get so lucky? ♥️? #hackedbythebest love you !

Brittney Griner (@brittneyyevettegriner) által megosztott bejegyzés,


A cikk másodközlés, az eredetit Palotai Barnabás készítette a www.origo.hu portálnak.

Kiemelt fotó: www.fiba.com

1 Hozzászólás

1
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
nyolcmegnyolc Recent comment authors
nyolcmegnyolc
Olvasó

Hihetelen!
Ennyit Vojáról, Sziliről, Fepuról és Zozóról egy év alatt sem írnak.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés