Connect with us
Hirdetés

B-csoport

„Megpróbáljuk a salgótarjáni kosárlabdát visszahelyezni a térképre oda, ahová való volt korábban is”

Komoly dolgokra készül a Piros csoportban Stevan Csupics vezetőedző és a horvát irányító, Dominik Herendic.:

:

Augusztus 5-én kezdte meg a felkészülést a 2019/20-as szezonra a Zöld-csoport ezüstérmeseként az új idényben már az NB I/B-s pontvadászat felsőházában, a Piros csoportban szereplő Salgótarjáni KSE.

Alapos vérátömlesztésen esett át a nógrádi együttes a nyári szünetben, hiszen az előző évi garnitúrából Joó Tamás, Piukovics Patrik, Póczos Mátyás és Zábó Dániel személyében összesen négyen távoztak, ugyanakkor öt játékos mellett új vezetőedző is érkezett a gárdához.

Ughy Albertet a legutóbb az Újpest-Megyeri Tigrisek csapatát irányító Stevan Csupics váltotta a vezetőedzői székben. A szerb szakember a sikerrel szerepelt legénység tagjai közül továbbra is számíthat Boinitzer Dávid, Csabák Balázs, Dániel Péter, Hajdu Márton, Kovács Dénes, Kovács Martin, Piukovics Bálint, Póczos Sándor és Szőke Szabolcs játékéra, s mint kiderült a kiváló horvát irányító, Dominik Herendic ugyancsak piros-fekete színekben folytatja.

Ismerős arcként tért vissza Oroszlányból a huszonhat esztendős, 203 centis magasember, Sömenek Martin, aki 2016-ban egy fél idényt már lehúzott az SKSE együttesében. A 19 éves, macedón származású, ám „kosármagyarnak” számító Valentino Karanfilovszki is az OSE Lionstól érkezett, ő főként az irányító és hátvéd posztokon vehető számításba. Utóbbi kosarashoz hasonlóan szintén a mezőnysort hivatott erősíteni a Pécsről érkező, 23 éves Berkics Bence, valamint a legutóbb Miskolcon pattogtató, 20 éves Szanyi Róbert is, míg a Tiszaújvárosból igazolt Gáspár Balázs a palánk alatti kontingens ütőképességét növelheti.

Az új salgótarjáni csapat (fotó: besztercekk.hu)

A BB1.hu Stevan Csupics vezetőedzőt faggatta első benyomásairól.

– Először is szeretnék további sok sikert kívánni korábbi csapatomnak, az Újpestnek – utalt vissza a múltra a 46 éves szabadkai tréner. – Volt pár ajánlatom a nyáron, hívtak más országokba is, de a gyerekeim – akik velem élnek, és a fővárosba járnak iskolába – miatt nem szerettem volna nagyon messzire kerülni Budapesttől. A keretünk már véglegesnek tekinthető, az első három hétben a srácok nagyon jól dolgoztak, látom bennük a motivációt, mindenki akar fejlődni, ez számomra nagyon fontos, mert napi két edzéssel nekem is van elég időm arra, hogy végrehajtsuk azokat a dolgokat, amiket elterveztem. Nagyon jól edzünk, kisebb betegségek természetesen minket is hátráltattak, de szerencsére ezek nem voltak komolyak.

Nagyon köszönöm Dániel Tamás elnök úrnak, hogy ilyen jó csapatot sikerült összeraknunk, hiszem, hogy sikeres, jó munkát tudunk végezni együtt. Megpróbáljuk a salgótarjáni kosárlabdát még nagyobb szintre emelni, azt is mondhatnám, hogy visszahelyezni a térképre oda, ahová való volt korábban is.

És hogy ez pontosan mit jelent?

– Megpróbálunk olyan munkát végezni, amilyenre korábban még nem volt példa. Időre van még szükségünk, hogy összecsiszolódjunk, megszokjuk egymást a játékosokkal, benne van a pakliban, hogy az eredmények esetleg nem jönnek gyorsan, de a szezon végére szeretnénk komoly tényezői lenni a Piros csoportos bajnokságnak. Jelenleg még nehéz lenne konkrét célokról beszélni, de szeretnénk nyolcba kerülni. Szeretnénk nagyon agresszíven, jól védekezni, támadásban pedig nagy ritmust diktálni, egy rohanós, sokat futó, lehetőleg minél több gyors indítással operáló csapat akarunk lenni. Bő rotációval tervezek, igyekszem minél több játékosnak lehetőséget adni.

Az ultrák már nagyon kíváncsiak

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy érzi magát Salgótarjánban a korábban többek között a Baja, a BSE, az MTK és a Nagykanizsa női csapatait is irányító Csupics.

– Nincs túl sok szabadidőm, mert minden nap kétszer edzünk, és nagyon hosszúak az edzések, két és fél – három órásak a délelőttiek, utána kis pihenő, és már jön is a második tréning. Salgótarján jóval kisebb város, mint Budapest, de a játékosok és én is próbálunk félprofi, majdnem profi szinten élni, törekszünk arra, hogy a kosárlabda legyen az első és az utolsó az életünkben. Egyébként sem városnézésre szerződtem Salgótarjánba, de egyébként azt elmondhatom, hogy nagyon kedvesek az emberek, amikor volt a csapatbemutatónk, arra is nagyon sokan eljöttek.

Találkoztam már jó pár ultrával is, akik kíváncsian várják, hogy milyen lesz az új csapat. Számomra az lenne a legnagyobb siker, ha újra megtöltenénk a csarnokot, hiszen az lenne a legjobb visszaigazolása annak, hogy jó munkát végeztünk. Tudom, hogy sokan szeretik errefelé a kosárlabdát, nagyon nagy szükségünk lesz az ő segítségükre.

Bátrabban kellene nyúlni a fiatalokhoz Magyarországon

Miután a salgótarjáni csapathoz hasonlóan Csupics is a Zöld csoportból érkezett, így van rálátása arra, milyen erősségű a magyar másodosztály.

– A Piros csoport sokkal erősebb, mint amilyen a Zöld volt. Sok jó magyar játékossal találkozhatunk, az első négy csapatban van tíz egyenrangú, meghatározó kosaras, a többinél viszont nincs több négy-ötnél. Megmondom őszintén, van egy kis hiányérzetem is. Szerintem nem kapnak elég esélyt a fiatalok a bizonyításra. Számomra a 19 éves már nem fiatal, hanem kész játékosnak kellene lennie.

A B-csoportban 17-18 évesen már muszáj lenne játszaniuk, szerintem ez Magyarországon elég nagy probléma, hogy nincs így, ez meg is látszik az utánpótlás-válogatottak eredményein, hiszen az U18-as és U20-as korosztállyal sem tudunk évek óta semmilyen számottevő eredményt elérni. Én úgy gondolom, hogy sokkal bátrabban kellene nyúlni a fiatalokhoz, sokkal előbb pályára kellene küldeni őket.

Jó a kémia a salgótarjáni csapatnál (fotó: nool.hu)

“Nagyon jó kémiája van a csapatunknak, és ez nagyban köszönhető az új edzőnknek”

Ahogy arról már korábban írtunk, a salgótarjániak rendkívül büszkék arra, hogy sikerült megtartaniuk kétségkívül legjobb játékosukat, a gárda egyetlen légiósát, a 25 éves horvát irányító-hátvédet, Dominik Herendic-et.

A zágrábi születésű kosaras már az előző szezonban, egy osztállyal lejjebb is meghatározó tagja volt az együttesnek, hiszen átlagosan közel harmincöt percet töltött a pályán, igazi csapatemberként nemcsak a pontgyártásból vette ki a részét, hiszen húszas pontátlaga mellett több mint kilenc lepattanót szerzett és több mint hét gólpasszt adott meccsenként.

– Nem sokat gondolkoztam a nyáron, hamar megtaláltuk a közös nevezőt a vezetőséggel. Sikeres szezont zártunk az előző szezonban, elégedett voltam mindennel, úgyhogy elsődlegesen maradni akartam Salgótarjánban – mondta a BB1.hu-nak Herendic. – Volt pár más lehetőségem, több Zöld csoportos csapat is hívott, de az idei szezonban már mindenképpen a Piros csoportban akartam játszani. Nagyon tetszik a formálódó, új csapatunk, sok ügyes, tehetséges játékosunk van, bízom benne, hogy sokra hivatott társaság jött össze idén. Szeretnénk bejutni a play off-ba, de titkon azért bízom benne, hogy ennél még többre is képesek lehetünk. Szerintem a magyar másodosztály színvonala nagyjából megegyezik a horvát második vonaléval, talán utóbbi egy kicsit jobb, de nincsenek igazán nagy különbségek.

Nem ismertem még korábban, de nagyon kedvelem az új edzőnket. Felkészült szakembernek tűnik, aki tudja, hogy mit akar. Kemény ember, szeretné, ha a csapata is keményen harcolna a pályán. Mindig száz százalékot nyújt az edzéseken és ezt várja el tőlünk is. Szerintem nagyon jó kémiája van az új csapatunknak, és ez nagyban neki köszönhető.

Salgótarján egy kis város, össze sem hasonlítható Zágrábbal, ahonnan én jöttem, de itt minden adott ahhoz, hogy csak a kosárlabdával foglalkozzunk. Természetesen egy-egy jó kávéra itt is be tudunk ülni a csapattársaimmal valahová, ez pedig a napi két edzés és a pihenés mellett bőven elég – zárta szavait a légiós.

A monoton munka egyébként hamarosan megszakad, a salgótarjáni csapat ugyanis a hétvégén már felkészülési tornán lép pályára, a folytatásban pedig több edzőmérkőzés is szerepel a menetrendben.

Címlapfotó: nool.hu

8 hozzászólás

8
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
drszepkarolysztogramseanmaguireldd Recent comment authors
ldd
Olvasó

Ha már mindenki tudja, hogy több lehetőség kell a fiataloknak,ki fog lépni?
Én cseréljek?

seanmaguire
Olvasó

A B-ben nyugodtan. De azért az A-ban ne szórakozzunk. Pontosan tudjuk, hiszen láttuk, ezek a gyerekek mire képesek. Felőlem edződjenek a Piros csoportban, de kényszerből ne kerüljenek az A közelébe.

sztogram
Olvasó

Ez pontosan így van. Hanga, Vojvoda, Golomán, Allen, Benke, Pongó, Váradi, Perl, Bognár, Filipovity, stb… egyik sem a TAO szüleménye, mindegyik kiharcolta magának bőven a perceket az első osztályban. A TAO mit tud felmutatni?

drszepkaroly
Olvasó

pl. Kelechi Viktort 😀

ldd
Olvasó

Mindegyik tehetséges.
Voltak akikre végig figyeltek és időben megkapták a játékperceiket.
Szilit a Szeku találta. Addig nem kapott lehetőséget.
A Pongó Rátgéber Akadémia,akik németbe adták el.
Golomán,Filipovics, itthoni alap,amerikai két év.
Allen nem beszél magyarul.
Váradi,Perl,végig megkapta a lehetőséget,Bognár kicsit kevesebbet de figyeltek rá.
Voját 16 éves korától folyamatosan építették fel,a legjobb példa hogyan kell csinálni

ldd
Olvasó

Te biztos nem láttad a szolnoki srácokat Szombathelyen játszani.
Ha nem 3-4-et tartasz pályán egyszerre, hanem egyesével építed fel,el nem tudod képzelni mennyiből lehetne A ligás stabil játékos

seanmaguire
Olvasó

Én láttam, sőt a Körmend-Szolnok meccsen is. Őszinte leszek: sajnos botrányosak. Pallaiból még lehet valami, de a többi Zöld csoport színvonal, de hát ugye ezt is bizonyították, az NB 2-ből nem tudtak feljutni.

ldd
Olvasó

Tipikus rossz megközelítés.
Mint előbb írtam,egyesével lehet csak kihozni belőlük a legtöbbet.
Amúgy a Pallai az elődöntőben, Falcoban, hogy játszott?

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés