Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Mario Ihring: Akár meglepetést is okozhatunk

Az MVM-OSE Lions új légiósa adott interjút a lapunknak.:

:

Mario Ihring Szlovákiából érkezett Magyarországra. Fiatal kora ellenére számos kitüntetéssel rendelkezik. 2018-ban a lengyel liga bajnoka, 2019-ben a horvát liga ‘év hátvédje’, majd 2020-ban a szlovák liga ‘év játékosa’ lett. A fiatal válogatott klasszist a 2021/2022-es évad alkalmával az MVM-OSE Lions együttese kaparintotta meg.

A szlovák U16-os válogatott szereplésed után kezdett el a karriered felfelé ívelni. Milyen út vezetett odáig? Mindig is a kosárlabdán volt a fókusz?

– Mielőtt kosárlabdázni kezdtem, négy évig fociztam, majd egy évig felváltva hol fociztam, hol kosárlabdáztam. A játszótéren kezdtem el kosarazni szülővárosomban, Handlovában. Handlová kosárlabda város, ezért mindenki szereti, ráadásul a testvérem is kosarazott akkoriban, tehát én se akartam kimaradni a jóból. Régebben együtt néztük az AND1 videókat, majd lementünk a játszótérre és mindent kipróbáltunk. Ötödik osztályos koromban kezdtem el kicsit komolyabban venni a kosárlabdát a suliban, ahol sportosztályba jártam. Innen folytatódott az utazásom, Szlovákia egyik legjobb kosárlabda akadémiájára mentem. Ott még tovább fejlődtem és végül a válogatottba is bekerültem. 17 éves koromban Olaszországba utaztam és elkezdődött a profi kosárlabdázói karrierem.

Rengeteg országot megjártál már az eddigi karriered során. Mindenhol akadnak barátok?

– Minden országból- ahová eddig a kosárlabda eljuttatott- vannak játékosok, de akár edzők is, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot. A kosárlabda mellett nagyon fontosnak tartom, hogy az adott ország kultúráját is megismerhessem. Próbálok minden alkalommal új helyeket felfedezni, nyelveket tanulni, és ehhez hozzátartozik az is, hogy maradandó barátságok alakulnak ki. Nagyon szeretek utazni, tehát, ahogy alkalmam adódik, próbálok minél több volt csapattársat meglátogatni. Utoljára a Magyarországon is ismert – Székesfehérváron, illetve Körmenden is megfordult – Justin Edwards-nál jártam Toronto-ban, akivel Olaszországban játszottunk egy csapatban.

Mivel töltöd a szabadidődet?

– Szeretek új dolgokat kipróbálni. Emellett folyamatos a mozgásigényem – hiszen eléggé hiperaktív vagyok – így kedvencem a túrázás. Más sportok is nagyon érdekelnek, ilyen például a gördeszkázás, vagy a wakeboard-ozás. Ezen a nyáron még a KiteSurfingot is kipróbáltam, amit nagyon érdekesnek találtam. Imádom a vizet, szóval el tudom képzelni, hogy nyáron – vagy a kosárlabda karrierem befejeztével – ez lesz következő sport, amit profi szinten fogok űzni.

Szlovákia viszonylag közel van, a felkészülési időszak során meg van, hogy egész hétvégék szabadok. Volt lehetőséged hazamenni?

– Amennyire lehetséges, szeretek hazalátogatni, hiszen viszonylag közel van. Ha szabadnapunk, vagy éppen szabad hétvégénk van, azt próbálom a családommal, barátaimmal, illetve a barátnőmmel tölteni. Viszont ahogy említettem, nagyon fontos számomra az új tapasztalatok szerzése is. Sokszor nem mentem haza, inkább maradtam Oroszlányban, felfedeztem a várost, és a csapattársakkal töltöttem a szabadidőt.

Egyedül érkeztél Magyarországra, vagy valaki elkísért?

– Jelenleg egyedül vagyok, a kutyám – akit Rio-nak hívnak és mellesleg egy magyar vizsla – illetve a barátnőm szokott jönni látogatóba. A párom Bratislava-ban tartózkodik, őt odaköti a munkája, és a szezon alatt Rio-ra is ő vigyáz. Amikor tudnak, jönnek meccsekre, de a sok utazás miatt nem tudnék Rio-ra annyi figyelmet fordítani, amennyit megérdemel, így Szlovákiában kellett maradnia. Sokat segít amikor velem vannak, én is nyugodtabb vagyok, ezáltal jobban tudok koncentrálni a kosárlabdára is.

Mi szólt az Oroszlány csapata mellett?

– Ahogy véget ért a tavalyi szezon, megkeresett az MVM-OSE Lions és ajánlatot tett. Mindennek utánanéztem, tanulmányoztam a magyar bajnokságot, a csapatokat, játékosokat, és ez egy olyan lehetőségnek tűnt, amit semmiképp sem akartam sokáig húzni. Bárki, akivel beszéltem – és korábban Magyarországon játszott – az biztosított afelől, hogy a legjobb helyen leszek, ráadásul otthontól sincs messze. Lehetett volna várni többi ajánlatra is, de már az első pillanattól megtetszett a klub hozzáállása, amit képviselnek, illetve a csapat játékstílusa, ezért úgy döntöttem, hogy elfogadom az ajánlatukat.

Mit vársz a 2021/2022-es szezontól?

– Fiatal és energikus csapatunk van idén, és akár meglepetést is okozhatunk. Egy nagyon jó társaság jött össze, remek a csapat kémiája, és szerintem ez az egyik legfontosabb, ha jó eredményt szeretnénk elérni. Nem csak a pályán, de azon kívül is egy hullámhosszon vagyunk, eddig semmi okom nem lehet panaszra. Ha ezt meg tudjuk tartani a szezon során, és a sérüléseket is el tudjuk kerülni, akkor egy nagyon jó évet zárhatunk.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés