Connect with us
Hirdetés

B-csoport

Már pénteken eldőlhet több lényeges kérdés

Nem lesz hiány izgalomban a Piros-csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.:

:

A héten az élvonalhoz hasonlóan a másodosztályban is a 25. játéknap mérkőzéseit rendezik. A Piros-csoportban öt csapat már biztosította helyét a felsőházi rájátszásban, és az is biztossá vált az előző körben, mely négy együttes zár a veszélyzónában, a 11-14. helyen. Pénteken az NKA Pécs megnyerheti az alapszakaszt, míg a Ceglédnek győznie kellene a MAFC otthonában negyeddöntős reményei életben tartásához, ellenkező esetben kialakul a PlayOff mezőnye. Szombaton biztossá teheti második helyét a PVSK, és könnyen lehet, hogy olyan párosításra is sor kerül, amely a rájátszás első körében megismétlődik majd – nincs ez másképp a vasárnapi Vasas-DEAC rangadó esetében sem.

MAFC – Ceglédi KE

Péntek 16:30, Budapest, Gabányi László Sportcsarnok

Nem ígérkezik könnyűnek a győzelmi kényszerben lévő CKE (9., 10-14) számára az újbudai túra. A MAFC (4., 18-6) ugyan a múlt héten elszenvedte második vereségét a naptári évben, nem csupán az összkép, de a PVSK otthonában mutatott teljesítmény is meggyőző volt – a műegyetemisták mellett egyébként éppen a ceglédiek álltak a legközelebb PVSK NKA Csarnok bevételéhez, mindkét gárda három ponttal kapott ki idegenben a Vasúttól. A Gabányiban viszont a jelenlegi kiírásban csak a JKSE és az NKA tudta legyőzni a Lakits-legénységet, ami nem éppen biztató a vendégként 3-9-es mutatóval szerénykedő Pest vármegyeiekre nézve. Más kérdés, hogy egy négyes győzelmi sorozattal, közte egymás után két vendégsikerrel a hátuk mögött várhatták a múlt vasárnapi, debreceni keleti rangadót a sárga-kékek, a Cívisvárosban ugyanakkor nem találták a ritmust támadásban, így viszonylag simán kikaptak (85-69). A tét Siska János tanítványai számára nagyobb: egy vereséggel végleg elúszik számukra a felsőházi rájátszás. A MAFC számára az utolsó játéknap lesz sorsdöntő az alapszakaszban elért helyezés szempontjából, otthon játszik ki-ki meccset a Lakits-legénység a Vasassal a harmadik pozícióért – a piros-feketéknek mindenképpen győzniük kell, a CKE elleni találkozó tétje számukra, hogy legalább tíz ponttal kell legyőzniük a piros-kékeket, vagy minimális különbségű siker is elég az előzéshez. Szolnokon remek mérkőzést játszottak a felek (93-101), ha a Cegléd hozza az elmúlt hetekben mutatott formáját, ezúttal is izgalmas csatát láthatnak a nézők.

NKA Pécs – Nagykőrösi Sólymok KE

Péntek 19:00, Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia

Történelmi sikerre készül a Rátgéber Akadémia felnőttcsapata. A tabellát régóta vezető, 22-2-es mérleggel álló NKA Pécsnek csupán a harmadik szezonja a B-csoport felsőházában az idei, de az előző idényben megszerzett bronzérem után ezúttal már egyértelműen az élvonalba kerülést tűzték ki célul a Nemzeti Kosárlabda Akadémián, Ivica Mavrenszki tanítványai pedig az elmúlt hónapokban bizonyították is, hogy valóban esélyesek a feljutásra. Az akadémisták a bajnokságban veretlenek hazai környezetben, míg a Sólymok (13., 5-19) ezidáig nem jártak sikerrel idegenbeli bajnokin – ha a papírformából indulunk ki, csupán a különbség mértéke lehet kérdéses, decemberben, a Kossuthban huszonöt egység volt a differencia (70-95). A nagykőrösiek azonban ezúttal tényleg minden tehertől mentesen, egy mentálisan számukra rendkívül sokat jelentő, rossz sorozatot lezáró győzelemmel a tarsolyukban léphetnek pályára a Napfény városában. Váits Olivér személyében egykori NKA-játékosuk is van a piros-feketéknek, akik egyébként egyszer, még a felek történetének első egymás elleni meccsén már bevették az Akadémiát – ezzel együtt aligha kellene szégyenkezniük ezúttal egy esetleges szoros vereség után. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.youtube.com/@ratgeberakademia .

Jászberényi KSE – TF-BP

Péntek 19:30, Jászberény, Bercsényi tornacsarnok

Nagy szüksége lenne a két pontra a JKSE-nek (6., 12-11) a PlayOffról lecsúszó Tehetséges Fiatalok (10., 9-15) ellen. A jászsági gárda továbbra is meglehetősen kétarcú: a Bercsényi tornacsarnokban bárkivel felveszik a versenyt a kék-fehérek, viszont idegenben már biztosan negatív mérleggel fejezik be a pontvadászatot, ennek következtében még nem szerepel a nevük a biztos PO-résztvevők listáján. A legutóbbi fordulóban, Salgótarjánban, drámai körülmények között elveszített összecsapás amellett, hogy sokba kerülhet a végelszámolásnál, lélektani szempontból is rosszul eshetett a Rakics-legénységnek, ilyen előzmények után alighanem csak a győzelmet tartják elfogadhatónak csapatuktól a tavalyi ezüstérmes klubvezetői és szurkolói. A TF számára a múlt hétvégén tulajdonképpen befejeződött a szezon érdemi része: a PO-álmok szertefoszlása mellett a kiesés réme sem fenyegeti már a fővárosiakat, akik így biztosan a “senki földjén”, a 9. vagy a 10. pozícióban zárják az alapszakaszt, ami az alsóházi rájátszásban egy 9-12. helyezéssé alakulhat majd. A sárga-kékek egyébként sem túl meggyőzőek otthonuktól távol (3-9), és bár az odavágón hosszabbítás után felülkerekedtek (80-75), meglepetés lenne, ha ismét legyőznék a JKSE-t. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.facebook.com/jaszberenyi.kse .

Óbudai Kaszások – Pécsi VSK-Veolia

Szombat 16:45, Budapest, Kaszások Sportcsarnok

Egy esetleges Kaszások (11., 7-17) elleni siker esetén legrosszabb esetben is második kiemeltként kezdheti a felsőházi rájátszást a PVSK (2., 20-4). A Vasút számára az új esztendő első három hónapjának legfontosabb mérkőzése volt a múlt szombati, MAFC elleni rangadó, a teltházas, nagy dobópárbajt hozó derbin végül egy, az utolsó másodpercekben bedobott Molnár-triplának köszönhetően 103-100-as pécsi győzelem született, így helycsere helyett megduplázta előnyét legfőbb üldözőjével szemben a baranyai alakulat. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy további sikerrel, vagy a rivális botlásával behozhatatlanná válik a mecsekaljaiak fórja. E sorok írásakor még az alapszakasz megnyerésére is van matematikai esélyük a Párducoknak, ami szombatra változhat, de még egy váratlan NKA-kisiklás sem hozná sokkal jobb helyzetbe a fehér-feketéket, ugyanis az egymás elleni összevetésben huszonöt pontos hátrányt kellene ledolgozniuk a zárófordulóban a nagy riválissal szemben. A III. kerületiek a Megyeri Tigrisekkel versenyeznek a 11. pozícióért, jelenleg pontegyenlőség van a felek közt, ami a végelszámolásnál a sárga-feketéknek kedvezne. Pécsen hatalmas verést kaptak a budaiak (112-54), ezúttal ekkora különbség nem várható, de vaskos meglepetés lenne egy Kaszás-bravúr.

Salgótarjáni KSE – BKG-Prima

Szombat 18:00, Salgótarján, Városi Sportcsarnok

Azonos mérleggel álló csapatok csapnak össze, igazi ki-ki meccs várható Salgótarjánban. Az SKSE (7., 12-12) a legjobbkor kapta el a fonalat, zsinórban három győzelemnél jár és papíron akár az 5. helyre is befuthat. A Herendics-Dragasevics kettős vezette nógrádiak az előző két hazai bajnokijukon két nagy skalpot gyűjtöttek be a Vasas és a JKSE ellen, utóbbi találkozón a horvát irányító tripla-duplával, a “kosármagyar” bedobó elképesztő utolsó másodperces meccsnyerő triplával segítette övéit. A Kosok ellenben Nagy Benedek kiválásával kisebb hullámvölgybe kerültek az elmúlt hetekben, a legutóbbi meccsükön viszont már a játékmesterrel soraikban, de szokásos kosarai és gólpasszai nélkül dobták szét a Veszprémet, ezzel ismét közel állnak a nyolc közé jutáshoz. A győzelem ugyanis mindkét félnek garantált negyeddöntős szereplést érne, de emellett valószínűleg arról is dönt a rangadó, melyik együttes zárja jobb pozícióban az alapszakaszt. Decemberben, a Városmajorban a szigetszentmiklósiak nyertek 93-74-re, az egymás elleni összevetés nekik áll, de bizonyára mégis rögtön aláírnák a tarjániak a minimális különbségű diadalt is – az utolsó játéknapon a Dániel-legénység Fótra látogat, míg a Prima a szintén közvetlen rivális JKSE-t fogadja. “Nagy” kérdés, hogy milyen állapotban lesz a visszatérő Benedek vendég oldalon, de testvére, illetve az albán válogatott center, Lilaj is nyerőember lehet – meghatározó egyéniségekből tehát egyik oldalon sincs hiány, döntő lehet, hogy csapatként melyik együttes tud majd a másik fölé nőni. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/8i8ZY29yVi0?feature=share .

Veszprém KK – Phoenix-MT Fót

Szombat 18:00, Veszprém, Vetési Albert Gimnázium

Alsóházi derbi, amely rövidesen nagyobb tét mellett ismétlődhet meg – Veszprémbe látogat a Fót. A bakonyiak (14., 1-23) már biztosan sereghajtóként fejezik be a pontvadászatot, így a PlayOut első fordulójában a 11. helyezettel mérkőznek meg – ezen pozícióra pedig jelenlegi ellenfelük és az Óbuda pályázik hasonló eséllyel. Horváth Ákos alakulata az egyetlen győztes mérkőzés mellett többször is közel állt a bravúrhoz, főleg a Vetésiben, ugyanakkor még mindig vannak kilátástalan meccseik a piros-szürkéknek, múlt vasárnap, a BKG ellen teljesen szétestek a második félidőre. A Megyeri Tigrisekre (12., 7-17) a totális összeomlás nem jellemző, ugyanakkor a szoros végjátékokban rendre ők húzzák a rövidebbet, legutóbb, a Vasas ellen is a szimpatikus vesztes szerepe jutott nekik. Mindkét klubnak vannak rutinos, élvonalbeli múltú játékosai, de saját nevelésű fiatalokból sincs hiány, Füzi ellenfélként térhet vissza a Királynék városába. A Phoenix Arénában 87-75-ös fóti siker született decemberben, most az előzmények alapján nincs egyértelmű esélyese a találkozónak. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/tGJChsC8EaE?feature=share .

Vasas Akadémia – DEAC U23

Vasárnap 17:00, Budapest, Sport11 Sportcentrum

Remek hazai mérlegének megőrzése, és a harmadik kiemelés a tét a Vasas (3., 18-6) számára a DEAC (5., 14-9) elleni rangadón. A piros-kékek október 1-én, még Vangelisz Ziagkosszal a kispedon elvesztették az NKA Pécs elleni első hazait, azóta viszont nem találtak legyőzőre, zsinórban tizenegy bajnokit húztak be a Sport11-ben, a Ziagkosz segítőjéből még októberben vezetőedzővé avanzsáló Stephen Arigbabu pedig makulátlan mérleggel rendelkezik a kamaraerdei sportcsarnokban. Az idény meglepetéscsapatának számító cívisvárosi fiatalok hasonlóan meggyőző mutatókkal bírnak az Oláh Gábor utcában, ahol mostanáig csak a Salgótarján és a PVSK tudott bajnokit nyerni – a piros-kékek 58-55 arányban maradtak alul a hajdúságiak vendégeként. Idegenben viszont már egész más a debreceniek helyzete, mindössze négy alkalommal hagyhatták el győztesen a pályát vendégként – ennek tükrében még nagyobb bravúr az újonctól az előkelő helyezés, de nem éppen jó ómen számukra a vasárnapi túra előtt. A Debreceni Egyetem csapatának busza egyébként pénteken is a főváros felé veszi az irányt, a Honvéd elleni A-csoportos bajnoki kulcsfontosságú számukra a PlayOffba jutás szempontjából – a Vasas elleni találkozónak kisebb a tétje a fehér-feketék szempontjából, mert a Cegléd legyőzésével már az előző körben biztosították helyüket a legjobb nyolcban.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés