Connect with us
Hirdetés

3x3

Magyarország rendezi az utolsó 3×3-as olimpiai selejtezőt

Szalay Ferenc elnök szerint a szeptemberi kosárlabdázás napi rendezvény győzte meg a FIBA-t végképp, hogy tökéletes házigazdák lehetünk.:

:

Hatalmas sportdiplomáciai sikert ért el a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ), a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) döntésének értelmében ugyanis hazánk, pontosabban Budapest adhat otthont a tokiói olimpián bemutatkozó 3×3-as szakág utolsó selejtezőjének!

A mai napon hirdette ki a FIBA a 2020-as tokiói olimpiára elsőként kvalifikált hat csapatot, valamint a márciusban esedékes, 20 válogatottat érintő selejtezőtorna mezőnyét, illetve az utolsó selejtezőtorna helyszínét. Ez utóbbi Budapest lesz, s a FIBA híradása szerint áprilisban rendezik meg a hat férfi és hat női csapatot felvonultató tornát, ahonnan a győztesek jutnak ki Tokióba. Mindkét mezőnyben ott lesz Magyarország válogatottja is, azaz szerencsés esetben akár két magyar csapat is ott lehet a 3×3-as szakág eddigi legnagyobb eseményén.

– Fantasztikus siker ez, nagyon örülünk annak, hogy a FIBA mellettünk döntött – mondta a Hunbasketnek Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke. – Valószínűleg a szeptemberi kosárlabdázás napi rendezvény győzte meg őket végképp, hogy Magyarország tökéletes házigazda lehet, bár az eddig rendezéseink, a korosztályos Európa-bajnokságok, a soproni Euroliga-döntők során nagyon sok dicséretet kapott szövetségünk a rendezés kiválósága miatt.

Szalay Ferenc hozzátette: a részletekről napokon belül elkezdődnek az egyeztetések, a szövetség szeretné, ha a Hősök terén építhetnék fel az ideiglenes arénát, ahol többezer ember előtt vívhatná ki Magyarország férfi és női válogatottja a tokiói olimpiai szereplés jogát.

A lányok Indiában is selejteznek

Már biztosan ott lesz az ötkarikás játékokon a férfi szakág egyik legjobbjának tartott, azonban idén a világbajnoki címét elveszítő Szerbia, világranglista-pontjainak köszönhetően Oroszország és Kína, valamint a házigazda Japán. Női vonalon szintén ott lesz az orosz – kínai duó, melléjük szintén előkelő világranglista-helyezés okán csatlakozik Mongólia és Románia.

4-4 együttes tehát már adott, ez pedig a mezőny felét jelenti (8 férfi és ugyanennyi női válogatott csap össze Tokióban az olimpiai bajnoki aranyért), a fennmaradó helyekből pedig 3-3 fog gazdát találni a márciusban, Indiában rendezendő selejtezőtornán. Ennek csoportjait is közzétette a FIBA, számunkra természetesen a 2019-es vb-ezüsttel a selejtezőre indulási jogot szerző női válogatott beosztása a legérdekesebb.

Károlyi Andrea együttese a C csoportba kapott besorolást, ahol Hollandia, Észtország, Fehéroroszország és Srí Lanka lesznek a mieink ellenfelei. A hollandokkal és a fehéroroszokkal rendre összefutnak a hölgyek kisebb-nagyobb tornákon, általában győztesként hagyva el a parkettet speciális 3×3-as borítást. Észtország valamelyest ismeretlenebb, kevesebb versenyen láthatóak, míg Srí Lanka inkább csak a lelkesedésével tűnhet ki a mezőnyből, játékerejével nem.

Összességében kaphatott volna könnyebb, de nehezebb csoportot is a magyar csapat – az A jelű ötösben például mindjárt ott van Franciaország és az Egyesült Államok is, a D csoportban pedig a 2018-as világbajnok olaszok.

A 2020 márciusi olimpiai selejtezőtorna teljes csoportbeosztása:

FÉRFIAK

A csoport

Mongólia
Lengyelország
Brazília
Törökország
Spanyolország

B csoport

Egyesült Államok
Litvánia
Belgium
Dél-Korea
Új-Zéland

C csoport

Szlovénia
Franciaország
Katar
Fülöp-Szigetek
Dominikai Köztársaság

D csoport

Hollandia
Lettország
Kanada
Horvátország
India

NŐK

A csoport

Franciaország
Egyesült Államok
Németország
Uruguay
Indonézia

B csoport

Irán
Japán
Ukrajna
Türkmenisztán
Ausztrália

C csoport

Hollandia
Észtország
Fehéroroszország
MAGYARORSZÁG
Srí Lanka

D csoport

Olaszország
Tajvan
Csehország
Svájc
India

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés