Connect with us
Hirdetés

A palánkon túl

Magyar Márta és Kovács Tamás is emléktáblát kapott

Ivkovicné Béres Tímea elmondta: fontos a példaképek előtti tisztelgés.:

:

Magyar Márta és Kovács Tamás válogatott kosárlabdázók munkássága előtt tisztelegtek ma két új emléktábla felavatásával a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia előtti sétányon, a Legenda Ligetben. A mai kettővel együtt már 8 példaértékű sportoló munkássága előtt tiszteleg a „legendárium”.

Magyar Márta válogatott kosárlabdázó már középiskolában NBI-es játékosként szerepelt a Dózsa csapatában. Akkor sem hagyta abba sporttevékenységét, amikor a megélhetés miatt munka mellett kellett folytatnia színvonalas kosárlabdaszereplést. Még Kecskeméten érte az a megtiszteltetés, hogy 1972-ben a városon áthaladó olimpiai lángot vihette, sőt a Főtéren a központi olimpiai tüzet ő gyújthatta meg.

Kovács Tamás szintén válogatott kosárlabdázó, aki már középiskolás korában több sportágban is hírnevet szerzett iskolájának. 1963-ban a ,,Hírös város” kosárlabda-szakosztálya sorai közé hívta. Magyarország legjobb kosárlabdázói közé is beválogatták. Tizenegyszer vehette magára a megtisztelő, felejthetetlen címeres mezt. Az NB I-es kecskeméti csapat is számíthatott eredményes játékára, és ő volt a másik kecskeméti sportoló, aki szintén vihette az olimpiai lángot 50 évvel ezelőtt.

A két új név mellett korábban Farkas Anna Eb-bronzérmes nemzeti válogatott kosárlabdázó, Túri Éva 54-szeres nemzeti válogatott kosárlabdázó, Adamik Ferenc kosárlabda mesteredző, testnevelő, Guóth Iván kosárlabdaedző, néptanító, Tóth Viktor sportvezető, aranykoszorús MKOSZ-elnökségi tag és Király József kosárlabda játékos, edző, sportvezető kaptak helyet a példaképek sétányán.

Az emléktábla-avatás előtti köszöntőjében Ivkovicné Béres Tímea, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia igazgatója elmondta: fontos a példaképek előtti tisztelgés, mert a jövőnk kulcsa a múltban rejlik. A kosárlabdatársadalom egy nagy közösség, amelyet a közös múlt, a sportág szeretete köt össze és az erős gyökerek adják a stabilitást, engedik magasra növekedni a jelen lehetőségeit és sikereit. A legendáink jelentik az alapot az Akadémia számára, ezért lett a bevezető út jelképesen az ő nevükkel kikövezve.

Prof. dr. Sztachó Pekáry István alpolgármester is köszöntötte az egybegyűlteket. Mint beszédében kiemelte, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia tevékenysége mind a hagyományok és a példaképek emlékének ápolása, mind pedig a sportolók képzése terén példaértékű.

FOTÓ: BOGDÁNDI FERENC

Forrás: hiros.hu

 

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés