Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Magyar komisszár a női Eb-döntőn

Bodrogváry Iván interjú.:

:

Nem csak a Sopron Basket korábbi, jelenlegi, valamint leendő légiós játékosai kapcsán volt magyar vonatkozása a közelmúltban a spanyolországi Valenciában rendezett szerb-francia női Eb-döntőnek. A finálé komisszárja honfitársunk, Bodrogváry Iván volt – vele beszélgettünk e nagy sportdiplomáciai siker kapcsán.

– Gratulálunk ahhoz, hogy az Eb-döntő mérkőzésellenőre lehetett. Nyilván komisszárként végigdolgozta az Európa-bajnokságot…

– Így van, előbb Strasbourgban voltam ellenőr csoportmeccseken, majd charter járattal átszállítottak minket, a csapatokat és a játékvezetőket Valenciába. Ott voltam komisszár negyeddöntőn, a szerb-belga elődöntőn, és végül a finálét is én kaptam.

– Mennyien voltak ellenőrök, és hogyan derült ki, hogy ön lesz a finálé komisszárja?

– Mérkőzésellenőr csak olyan országokból érkezhet, amelynek válogatottjai nem vesznek részt az Eb-n – jobb lett volna, ha a lányok lettek volna ott. Négyen voltunk komisszárok: két hölgy, egyikük lengyel, a másik litván, egy portugál kolléga és jómagam. Minden este 11 óra és éjfél között tájékoztattak minket a következő napi küldésről. Biztosra vettem, hogy valamelyik hölgy kolléga lesz a döntő ellenőre, ám a döntéshozók végül a tapasztalatra szavaztak, a rutin mellett döntöttek.

– Mit ért ezen?

– Egyrészt azt, hogy kerek húsz éve tettem le a nemzetközi ellenőri vizsgát, másrészt pedig azt, hogy amióta a vírushelyzet van, hét buborék rendszerű tornán vettem már részt, mint komisszár.

– Az Eb milyen volt Önnek ebből a szempontból?

– Az első, a francia része azért mentálisan eléggé megterhelő volt, ugyanis a szálloda környékén nem volt semmi, – például egy park sem, ahová ki lehetett menni. Tíz napig a mérkőzéseken és néhány rendszeres szakmai programon kívül gyakorlatilag csak a szállodai szobám négy fala létezett… Spanyolországban azért kicsivel jobb volt már a helyzet.

– Az Európa-bajnoki döntő szakmai, ellenőri szempontból mennyire volt nehéz?

– Annak köszönhetően, hogy a FIBA-ban egy ideje már van lehetőségük a játékvezetőknek visszanézni egy-két kérdéses, vitás szituációt – ellentétben a hazai gyakorlattal, nem az edzők kérésére – amikor nem biztosak mondjuk abban, hogy egy kosár a támadóidő vagy mondjuk egy negyed, esetleg a mérkőzés végét jelző dudaszó előtt vagy után született, azért nagyon sokat csökkent a reklamálások száma és hevessége.

– Említette a húszéves komisszári gyakorlatát. Ez volt az első Eb-döntője mérkőzésellenőrként?

– Nem, a második, az első egy érdekes történet volt. Régebben ugyanis még az angol nevén crew chief jelölte ki a mérkőzések játékvezetőit, ellenőrjeit. Mielőtt ez a funkció megszűnt, több ízben is betöltöttem már ezt a posztot, így a 2011-es lengyelországi Eb-n is. A döntő előtt jeleztem az ellenőr kollégáknak, hogy ezen a finálén szeretném, ha én lehetnék a komisszár, mit szólnak hozzá. Szerencsére beleegyeztek, így aztán, ha úgy tetszik, magamat jelöltem. Ez a gyakorlat azonban már megszűnt.

– Akkor ha úgy tetszik, így még értékesebb, hogy újra Eb-döntőn lehetett ellenőr… A magyar kosárlabda számára annak, hogy Ön volt a döntő ellenőre, lehet valami haszna, pozitív hozadéka?

– A sikerekért a pályán kell megküzdeni – nem bánnám, ha egy ideig nem kellene ellenőri minőségben Eb-re mennem, ami azt jelentené, hogy válogatottjaink kvalifikálták magukat. Önmagában tehát annak, hogy én voltam a döntő ellenőre, szerintem nem sok. Viszont játékvezetőként működött közre az Eb-n Praksch Péter, aki jó benyomást tett a szakemberekre, és ez az ő további játékvezetői karrierje szempontjából sokat jelenthet – remélem, jövőre már a férfi Bajnokok Ligájában is vezethet meccseken. És abban is bízom, hogy ellenőr kollégáim, Hartyáni Zsolt, Lugossy Norbert, dr. Gincsai János és az ebben a minőségében a következő évadban debütáló első magyar nemzetközi minősítésű hölgy ellenőr, Sarkadi-Nagy Ágnes rangos feladatokat kap.

– Van ennél még feljebb komisszárként, mondjuk egy olimpia?

– Oda egyrészt már úgy választják az ellenőröket, hogy ők amellett technikai delegáltak is, ami azt jelenti, hogy a mérkőzések ellenőrzése mellett közreműködnek az adott rendezvény szervezésében. Bár jómagam – Lugossy Norbert és dr. Gincsai János mellett – technikai delegált is lehetek – ahogy voltam a Falco hazai BL-mérkőzésein -, ami az olimpiát illeti, már a korhatár fölött vagyok.

Forrás: MKOSZ

2 hozzászólás

2
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Hubie Brownskarpskytt Recent comment authors
skarpskytt
Olvasó

Ritka unszimpatikus ember. Megjegyzem ezt most nem ebből az interjúból szűrtem le, hanem az évek során.

Hubie Brown
Olvasó

Fura is lenne egy szimpatikus ellenőr, nem? 🙂

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés