Connect with us
Hirdetés

B-csoport

MAFC-Vasas derbi dönt az alapszakasz 3. helyéről

Nem lesz hiány izgalmakban az alapszakasz utolsó játéknapján.:

:

Vasárnap a 26. fordulóval véget ér az alapszakasz a második vonalban. A felsőházi rájátszás nyolc résztvevőjéből hét már ismert, ahogy az is biztossá vált az előző hetekben, mely csapatok kezdhetik majd pályaelőnyből negyeddöntős párharcukat, illetve melyik gárdáé lesz az első, valamint a második kiemelés. Ennek ellenére óriási izgalmakra van kilátás: a 3-4., illetve a 6-7. helyen azonos mérleggel álló két együttes is egymás ellen játszik; a MAFC a Vasast, a BKG a JKSE-t fogadja. Bár már nem lesz tétje a mérkőzésnek, jó erőfelmérő lehet a felek számára a PVSK-NKA városi rangadó; a 8. helyezett kilétét pedig még mindig nehéz megtippelni, a kedvezőbb helyzetben lévő Salgótarján és a nagyot hajrázó Cegléd van versenyben az utolsó playoff-helyért. A záróforduló mérkőzéseinek időpontja egységesen vasárnap 18:00.

Ceglédi KE – Óbudai Kaszások

Szolnok, Tiszavirág Aréna

Mindkét csapatnak győznie kell a remélt helyezés megszerzéséhez, de egyik fél sem érheti el célját, ha Fóton számára kedvezőtlen eredmény születik. Érdekes helyzet állt elő a bajnokság első szakaszának utolsó játéknapjára: mindkét 8. helyért küzdő csapat egy 11. pozícióban reménykedő együttessel találkozik. A szolnoki összecsapás résztvevői vannak kedvezőtlenebb helyzetben, mind a CKE-nek (9., 11-14), mind az Óbudának (12., 7-18) szüksége van a közvetlen rivális botlására, az azonban biztos, hogy amelyik gárda vesztesen hagyja el a Tiszavirág Aréna parkettjét, az semmiképpen nem léphet előre a táblázaton. Ennek tükrében nagy küzdelem várható, bár az előjelek többsége egyértelműen az előző hat bajnokijából ötöt megnyerő ceglédiek mellett szól, akik múlt pénteken a MAFC otthonában értek el bravúrt. A CKE decemberben Óbudán ünnepelhette történelme első idegenbeli győzelmét a Piros-csoportban (83-97), így a Kaszások bizonyára mindent meg fognak tenni, hogy visszavágjanak, ha ismét a legutóbbi, PVSK ellen mutatott formájukat hozzák, akkor erre reális esélyük is lehet. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.youtube.com/@kosarlabdaegyesuletcegledi6135 .

MAFC – Vasas Akadémia

Budapest, Gabányi László Sportcsarnok

Ki-ki meccsen dől el a harmadik kiemelés sorsa, playoffhoz méltó rangadóval fejezi be az alapszakaszt a két patinás fővárosi gárda. A MAFC (4., 18-7) és a Vasas (3., 18-9) az előző két kiírásban is hasonló játékerőt képviselt: a ’20/21-es szezonban a bronzcsatában találkoztak, ahol a műegyetemisták diadalmaskodtak, tavaly csak a pasarétiek voltak ott a legjobb négy között, de ismét egymás alatt olvashattuk a két klub nevét a végeredményben, a piros-kékek a 4., az újbudaiak az 5. helyen végeztek. Könnyen lehet, hogy a most zajló szezonban sem a vasárnapi lesz a felek utolsó találkozója, ezért is lesz nagy a tétje a találkozónak. A piros-feketék klubvezetése a holtszezonban vezetőedzői poszton döntött a fiatalítás mellett, a felnőtt edzőként első megbízatását teljesítő Lakits András pedig meg is hálálta a bizalmat, és a gyengébb tavalyi szereplést követően visszavezette nevelőegyesületét az élcsapatok a közé – azonban az alapszakaszban nyújtott jó teljesítmény önmagában még csupán a bennmaradásra garancia – a Hauszmann Alajos utcában pedig ennél magasabb célokat fogalmaztak meg szeptemberben. Az akadémisták a nagyobb nyári játékosmozgást követően szezon közben váltottak a kispadon, Vangelisz Ziagkosz helyét addigi másodedzője, Stephen Arigbabu vette át – a játékstílus és a hatékonyság azonban nem sokat változott, továbbra is számolni kell a Vasassal. A Sport11-ben, télen 92-82-es hazai siker született, de a Gabányiban az utóbbi időben Tóth Péterék voltak sikeresebbek az egymás elleni mérkőzéseken – kérdés, hogy ezúttal tudnak-e javítani a CKE elleni botlás után.

Phoenix-MT Fót – Salgótarjáni KSE

Fót, Phoenix Sportcsarnok

Amelyik csapat nyer Fóton, biztosan megőrzi jelenlegi helyezését – a vesztes még reménykedhet a CKE-Óbuda összecsapás számára kedvező alakulásában. Az újonc Megyeri Tigriseknek (11., 8-17) voltak ugyan szép győzelmei, többek között az alapszakaszgyőztes NKA-t is elkapták a Phoenix Sportcsarnokban, de ez kevésnek bizonyult a biztos bennmaradáshoz, így a következő hetekben rendkívül fontos playout-párharc vár a lila-fehérekre – ugyanakkor nem mindegy, hogy a huszonöt forduló után egyetlen győzelemmel álló, sereghajtó Veszprém, vagy a vendégként szintén nyeretlen, de hazai környezetben rendkívül veszélyes Nagykőrös lesz a fótiak ellenfele. Az SKSE (8., 12-13) tavaly lemaradt a rájátszásról, és ezúttal is volt olyan időszaka a szezonnak, amikor a “piros vonal” alatt tanyáztak a nógrádiak, a zárófordulót azonban kedvező pozícióból várhatják, hiszen az üldöző ceglédiekkel ellentétben saját kezükben van a sorsuk. Egy “meccslabdát” már elhibázott a Dániel-legénység: az előző játéknapon a BKG ellen a negyeddöntős szereplés bebiztosítása mellett meg is előzhették volna ellenfelüket a piros-feketék, ám a Kosok simán nyertek Salgótarjánban, ezzel eldőlt, hogy a beszterceiek nem zárhatják a 8. helynél előrébb a pontvadászatot. Az odavágón ellenállhatatlan támadójátékkal gyűjtötték be a két pontot a tarjániak (110-89), a Phoenix Sportcsarnokban szorosabb összecsapás várható.

BKG-Prima – Jászberényi KSE

Szigetszentmiklós, Városi Sportcsarnok

A 6. helyért is “egymeccses párharcot” vívnak a felek – Szigetszentmiklósra látogat a JKSE. A BKG (7., 13-12) viszontagságos hónapokat tudhat maga mögött, Nagy Benedek sérülése és egy hármas vereségszéria következtében két fordulóval ezelőtt még korántsem tűnt biztosnak, hogy a felsőházi rájátszásban szerepelhetnek a Kosok, ám amikor igazán kellett, jó teljesítményt nyújtottak: kiütötték a Veszprémet, majd rajt-cél győzelmet arattak Salgótarjánban. A pár hete még szorult helyzetben lévő Nagy-legénység egy újabb siker esetén a 6. helyről kezdhetné a playoff küzdelmeit – ehhez azonban vélhetően a tavalyi ezüstérmesnek is lesz egy-két szava. A Jászberény (6., 13-12) messze elmarad a várakozásoktól, és csak egy negyeddöntős bravúrral mentheti meg szezonját – a papírforma alapján erre több esély mutatkozna számukra az idényben már egyaránt legyőzött Vasas vagy MAFC ellen, mint a nyíltan feljutásra törő PVSK-val szemben. Jászberényben a 36 ponttal záró Ivosev vezérletével a hazaiak örülhettek (89-77), viszont mindkét együttes jóval meggyőzőbb hazai környezetben, mint otthonától távol, ami ezúttal a sárga-kékek mellett szól. Érdekesség, hogy tavaly is rendeztek BKG-JKSE találkozót a 26. játéknapon, akkor már egyik fél számára sem volt tétje a rangadónak, a házigazdák szétdobták a jászságiakat (107-85) – most azonban másfajta, feszültebb mérkőzés várható. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/bfor6toTOy4?feature=share .

DEAC U23 – Veszprém KK

Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok

A DEAC fiókcsapata fantasztikus, a sereghajtó Veszprém csapnivaló alapszakaszt zár le. A debreceni fiatalok (5., 16-9) újoncként minden várakozást felülmúlnak, szeptember vége óta nyújtott nagyszerű teljesítményükre pedig az előző két fordulóban sikerült feltenniük a koronát: három nap alatt bevették a Vasas és a JKSE otthonát is, ezzel pedig biztossá vált, hogy az 5. helyről kezdhetik majd a felsőházi rájátszás küzdelmeit. A hajdúsági szurkolók számára álomszerűen alakultak az elmúlt hetek, hiszen a B-csoportos együttes jó szereplése mellett az utolsó tíz alapszakaszmeccséből nyolcat megnyerő “nagycsapat” is kiharcolta a playoff-részvételt. Veszprémben (14., 1-24) más szájízzel gondolhatnak vissza az előző hónapokra a kosárbarátok, hiszen a klub újkori történelmének legrosszabb idénye idáig a jelenlegi, sem az edzőváltás, sem a szezon közben érkező játékosok nem tudták kimozdítani a bakonyi gárdát az egyre mélyülő gödörből, eddigi egyetlen sikerük mindössze arra elég, hogy ne juthassanak a tavaly nyeretlenül kieső Baja sorsára, ráadásul a héten távozott a Királynék városából a novemberben igazolt Kis Raul. A bennmaradást ettől függetlenül még kiharcolhatják a piros-szürkék, de vaskos meglepetés lenne, ha éppen Debrecenben, egy számukra is tét nélküli mérkőzésen szakadna megtöbb, mint egy éve tartó idegenbeli bajnoki nyeretlenségi szériájuk. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/7xZ9mjQMHzk?feature=share .

Pécsi VSK-Veolia – NKA Pécs

Pécs, PVSK NKA Csarnok

Színtiszta presztízsmeccs Pécsen – a Szamosi Nándor Sportcsarnokban találkozik az alapszakasz első két helyezettje. A múlt heti játéknapon begyűjtött két ponttal mindkét baranyai élcsapat számára tét nélkülivé vált a csúcsrangadó: a 23-2-vel álló NKA megnyerte az alapszakaszt, a második kiemelés pedig a 21-4-es győzelem-vereség mutatóval rendelkező PVSK-é. Azt azonban már a korábbi években, még a Vasút élvonalbeli korszakában láthattuk, hogy ez a párosítás különös jelentőséggel bír a felek számára, előfordult, hogy a fehér-feketék légióssal erősítették meg második csapatukat a derbire, mindkét klub ejtette már ki ellenfelét esélytelenebbként a Hepp Kupából. Decemberben természetesen felfokozott várakozás előzte meg a riválisok első csapatainak sporttörténeti, első találkozóját, ám a rangadó a vártnál egyoldalúbban alakult, az otthon játszó akadémisták kereken huszonöt pontot vertek rossz passzban lévő ellenlábasukra (83-58). Ennek és az alapszakaszelsőségért vívott küzdelem kimenetelének tudatában a hazai veretlenségük megőrzéséért küzdő Párducoknak van több okuk megmutatni, hogy vannak olyan erősek, mint a város másik csapata. Más kérdés, hogy a legutóbbi egymás elleni a kupában a Szekulovics-tanítványok győzelmével zárult: 67-78-ra végződött az NKA-n lejátszott találkozó, így a Mavrenszki-legénységnek is van miért visszavágnia. “Csemegének” ígérkezik a két rutinos, egyaránt veretes pécsi és magyarországi múlttal rendelkező szerb szakember taktikai csatája, ahogy a számos kettős kötődésű játékos is további pikantériát kölcsönöz az összecsapásnak – ez egy olyan rivalizálás, amely semmilyen körülmények közt nem tét nélküli. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.youtube.com/@PvskHuPecsiVSK .

TF-BP – Nagykőrösi Sólymok KE

Budapest, Sport11 Sportcentrum

Edzőmeccs-jellegű lehet a Tehetséges Fiatalok és a Sólymok meccse. Az már korábban eldőlt, hogy a fővárosiak (10., 9-16) mind a bajnoki címért, mind a kiesés elkerüléséért vívott harcból kiszállnak az alapszakasz végeztével, a legutóbbi játéknapon pedig az is biztossá vált, hogy a 10. helyen fejezik be a pontvadászatot. Hasonló cipőben járnak a nagykőrösiek (13., 5-20) is: alsóházi szereplésük már több hete, 13. helyezésük múlt péntek óta biztosra vehető. Ennek tudatában aligha ez a párosítás lesz a forduló legfeszültebb csörtéje, a két vezetőedző várhatóan egyaránt a szezonból hátralévő kihívásokra való felkészülésnek fogja alárendelni a mérkőzést – a bajnokság második szakasza jóval nagyobb téttel bír a piros-feketék számára. Egy-egy adat mégis okot adhat némi bizonyítási vágyra az egyik, illetve másik fél számára: a TF-nek illene kiköszörülnie a decemberi, nagykőrösi csorbát (101-66), miközben a Puszta-tanítványoknak még mindig idegenbeli győzelem nélkül állnak a bajnokságban – ez az utolsó lehetőségük arra, hogy ezen még az alapszakaszban változtassanak. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/u3BVpxmYoGw?feature=share .

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés