Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Ma 110 éves a Kecskeméti Testedző Egyesület

A KTE ma is jelen van ott, ahol 110 évvel ezelőtt megalakult.

  •   :

:

Kecskemét legrégebbi működő sportszervezete, a Kecskeméti Testedző Egyesület 110 évvel ezelőtt, 1911. június 11-én alakult meg, igaz, akkor még Kecskeméti Munkás Testedző Egyesület volt a neve. Az elmúlt évtizedek során névváltoztatásokon, színváltásokon, sportágak befogadásán és elengedésén, politikai és gazdasági csatározásokon keresztül vezetett az út, miközben világbajnok, olimpiai bajnok sportolók aranyozták be a város leghíresebb egyesületének történetét. Ma három szakosztály működik az egyesületen belül, emellett a magyar bajnokságban a legjobbak között szereplő kosárlabda csapat, valamint a másodosztályú labdarúgó bajnokságban szereplő futballisták névhasználati szerződéssel kötődnek a KTE-hez – írja cikkjében a ktekosar.hu.

S egy véletlen, de némileg sorsszerű élethelyzet: a kosárlabda csapatok működtető KTE Kosárlabda Klub Kft. irodája a Bercsényi utca 16. szám alatt van – a KTE ma is jelen van ott, ahol 110 évvel ezelőtt megalakult.

A sportegyesület 100. születésnapját nagyívű programokkal, ünnepi fogadással, hetekig tartó, a város általános iskoláinak részvételével zajló KTE-olimpiával, kitüntetésekkel ünnepelte Kecskemét. Az azóta elhunyt (2017) kiváló író-polihisztor-városkutató, Heltai Nándor pedig könyvet írt a klub történetéből Szeretni való klub címmel.

Ma csendesebb az emlékezés.

Éppen ezért érdemes ide citálni Heltai Nándor könyvének két részletét. Az első a megalakulás eseményeit eleveníti fel. A második idézet egy ajánlás a szerzőtől, ajánlás arról, hogy miként kellene őrizni a múlt értékeit, hőseinek emlékét.

„Nagyváros – és új klub – születik

Egymást követték 1911-ben a város gazdasági, kulturális, politikai életének felpezsdülését tanúsító események. Felavatták a Luther-Palotát, az első háromemeletes kecskeméti bérházat. Sokezres ünnepségen vették birtokukba a gazdák a Rákóczi út 5. alatt álló palotát. Megkezdődtek a vízvezeték előmunkálatai, benépesült az újonnan alapított Művésztelep. Elhelyezték az Újkollégium alapkövét. Biztató fejlődést állított meg július 8-án a lakosságot megrémítő földrengés. Ám az átmeneti nyugtalanság után az élet hamar visszatért a rendes ritmusába, így a munkások is folytathatták a munkát már korábban elhatározott, majd 1911. június 11-én életre hívott sportegyletben. Azon a napon fullasztó kánikula ostorozta a város, így az alakuló közgyűlés résztvevőit is, akik a vártnál kevesebben voltak. A Bercsényi utca 16-os számú ház egyik utcára néző termében, az úgynevezett nagyteremben előbb dr. Lőwy Ödön jogász, a Munkásbiztosító tisztviselője ismertette az összejövetel célját. Meggyőző érvekkel bizonyította, hogy a dolgozók csak akkor vehetnek részt a társadalom átalakításában, csak akkor vívhatják ki jogaikat, javíthatják helyzetüket, ha művelik testüket, értelmüket. A megjelentek végül megalakították egyletüket, amely a Kecskeméti Munkás Testedző Egyesület nevet kapta. A kis létszám miatt csak ideiglenesen választottak tisztségviselőket, az elnök Kéry Ferenc szakmunkás lett. Az igen tevékeny Szabó Lajos asztalost bízták meg a fontos titkári teendők ellátásával. Szaktársa, Gyulai Ferenc, aki a KMTE megalakításában nagyon fontos szerepet játszott, intézőként szervezte a fiatalokat. A vezetőségben Fercsy József, a műkedvelőként is kiváló nyomdász, Thurjánszky Antal gépész és Weisz Lajos lakatos kapott szerepet.”

„Őrzők, vigyázzatok a strázsán”

Vigyázó szemünket a jövőre vetve remélhetjük, hogy évek múltán nem mint soha vissza nem térő lehetőségekre emlékezünk e sok sikert eredményező évekre. Nyilván lesznek bajosabb esztendők, de bízzunk abban, még több lesz, mi örömcsiholó. A világ jövője kiszámíthatatlan, csak reménykedhetünk hosszú békekorszakban, a világgazdaság felgyógyulásában, Kecskemét további felvirágzásban. Ápoljuk kertjeinket – ajánlotta a költő. Esetünkben tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a Kecskeméti Testedző Egyesületért. Őrizzük meg a tisztaságát a mindent elborító pénzvilágban, hogy fiaink, unokáink is szeretetre méltó klubnak tartsák. Vigyázzunk az egy évszázadnyi fölhalmozott értékre, sohase feledjük, hogy sem az időnkénti nincstelenség, sem a lapuló ármány, – A Kecskeméti Testedző Egyesület első száz éve – 12 sem a brutális diktatúrák önkénye nem tudta elveszejteni. Így legyen a jövőben is: „Őrzők, vigyázzatok a strázsán” Remélhető, hogy semmiféle elmulasztott kötelesség, kihasználatlan alkalom nem készteti olyan keserű szavakra egy majdani KTE szurkolót sem, mint a Bánk bán második szakaszában a nemesek tehetetlenségét tapasztalván Peturt: „Vagy csak öszvetett kezekkel várakoztok, hogy majd helyettünk fog dolgozni a sors?” Idézzük végül a Kecskeméti Testedző Egyesületre is érvényesítve a drámaíró, városunk szülötte, Katona József szerelmetes szülővárosát himnuszoló fohászát: „Hagyja a sors késő századokig gyarapodásodat”.

Forrás és fotó: ktekosar.hu

  •   
1 Hozzászólás

1
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
tormentor Recent comment authors
tormentor
Olvasó

A nyugger szerbek aláírták már a 3éves szerződést?

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés