Connect with us

Bajnokság

Lejárt a hatósági karantén pécsi koronavírusos játékosoknak, akik óvatosan már az edzéseket is elkezdték

Bán Gábor beszélt az első hét forduló elhalasztásánák pontos okáról.
:

:

Sokakat talán váratlanul ért, hogy a 2020/21-es évad első hét bajnoki mérkőzésének elhalasztását kérte a napokban a Pécs, amihez az MKOSZ hozzájárult – állt a pécsi klub szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A pontos okokról, és a háttérről nyilatkozott a PVSK ügyvezetője, Bán Gábor.

Azt tudjuk, hogy szeptemberben a klubot utolérte a koronavírus. Miért kellett első meccseink elhalasztását kérni?

Azt a napokban az MKOSZ főtitkára, Bodnár Péter is elmondta, hogy a szövetség határozott álláspontja alapján minden csapatnak játszania kell, amelyik játszani képes. Ezt számszerűen úgy határozták meg, hogy ha egy csapat egy adott bajnokira 12 fős felnőtt keretéből legalább nyolc játékost képes nevezni, akkor az adott csapatnak pályára kell lépnie. Ha ennél kevesebb a hadra fogható játékos, akkor viszont lehet kérni a halasztást, és a szövetség ezt a kérést teljesíti is. A mi szempontunkból a képlet sajnos meglehetősen egyszerű. Jelen állás szerint, mivel 7 igazoltan koronavírus-fertőzött játékos van a felnőtt keretünkben, az első fordulókban egészen egyszerűen nem lennénk elegen ahhoz, hogy pályára tudjunk lépni.

Mi a helyzet a korábban pozitív tesztet produkáló játékosainkkal? Karanténban vannak még?

Az elmúlt két hétben valamennyien hatósági karanténban voltak, így hiába volt legtöbbjük tünetmentes, otthon, a négy fal között sajnos érdemi edzésmunkát nem tudtak végezni. Természetesen, azért amit online keretek között meg lehetett tenni, azt Dragan Alekszics vezetésével a szakmai stáb megtette, de azért azt tudjuk jól, hogy ez közel sem ideális felkészülés. És akkor még finoman fogalmaztam. Az azért jó hír, hogy a hétvégén lejárt a hatósági karantén, így ha nagyon óvatosan is, de elkezdhetik a munkát a srácok. A további PCR vizsgálatok alapján, egyenlőre két külön csoportban edzenek a játékosaink, így egyelőre a csapat nem fertőzött részével nem fogjuk összetenni a most karanténból „kiszabadulókat”. Szigorúan külön, minden egészségügyi ajánlást szem előtt tartva, és betartva járunk el.

Bán Gábor

Ha már nincsenek a játékosok karanténban, akkor miért kellett halasztani?

Sajnos az, hogy már nincs hatósági karantén, még nem jelenti azt, hogy a korábban pozitív eredményt produkáló kosarasok azonnal játszhatnak is. A jelenlegi szabályozások alapján ugyanis, ha egy élsportoló, profi kosárlabdázó igazoltan koronavírus-fertőzötté válik, automatikusan elveszíti a sportorvosi versenyengedélyét, 4-6 hétre. Attól függően pedig, hogy produkált-e egyébként tünetet, vagy sem, igen hosszú időt kell arra várni, hogy visszakaphassa a sportorvosi alkalmassági engedélyét.

Ez mit jelent pontosan? A korábbi „betegek” mikor játszhatnak újra bajnokit?

Én lennék a legboldogabb, ha ezt most a jelenlegi információk alapján felelősséggel meg tudnám mondani. Azt látni kell, hogy a vírushelyzet napról napra változik idehaza, ez pedig alaposan megnehezíti mindenki életét. Ami jelenleg kapaszkodót ad, az az Országos Sportegészségügyi Intézet nemrég kiadott hivatalos ajánlása. Ez alapján, a tünetet nem produkáló fertőzött élsportoló az első negatív tesztje után is leghamarabb 4 héttel kaphatja vissza sportorvosi engedélyét. Ha pedig valaki még esetleg tünetet is produkált a fertőzöttsége során, az lehet, hogy még tovább kell, hogy várjon.

Nem túlzó ez egy kicsit?

Még ha annak is éreznénk, gyorsan szögezzük le, hogy mi nem vagyunk egészségügyi szakemberek. Fogalmunk sincsen arról, hogy a koronavírus milyen élettani hatásokat gyakorolhat közép-hosszútávon az emberi szervezetre ezen belül az élsportolókra. Ebből a szempontból pedig nagyon is érthető, hogy az orvos szakma óvatos. Vagy pontosabb, ha azt mondom, nagyon körültekintő. Így is van rendjén, hiszen bármennyire is sportemberek vagyunk, bármennyire is szeretnénk játszani, látni a csapatot a pályán,azért a legfontosabb mégiscsak a sportolóink, játékosaink egészsége.

Jelen állás szerint tehát október 28-án, a Kaposvár ellen kezdi a bajnokságot a Pécs, bár azt még nem lehet tudni, hogy pontosan hány harcra kész játékossal.

Az október 28 egyelőre biztos pont, de való igaz, ennél sokkal többet még nem tudunk mi sem. Az bizonyos, hogy nagyon körültekintően szeretnénk eljárni, ahogyan tettük azt eddig is. Éppen ezért hamarosan az egész csapatot alá fogjuk vetni egy tüzetes orvosi vizsgálatsorozatnak. EKG vizsgálatok,laborvizsgálatok, kardiológiai mérések, terheléses tesztek várnak mindenkire. Reméljük, hogy ez a lehető legjobb eredményekkel zárul majd, utána pedig újult erővel vethetjük bele magunkat a sportszakmai kérdésekbe is. Végezetül annyit még elmondanék, hogy nagyon nagy köszönettel tartozunk valamennyi bajnoki ellenfelünknek és az MKOSZ illetékeseinek, akikkel az első hét körben találkoztunk volna,ugyanis nagyon korrekten álltak a kérésünkhöz, szó nélkül egyeztek bele abba, hogy később rendezzük majd meg ezeket a mérkőzéseket.

9 hozzászólás

9
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
MAFCdrukkerRougepecs007redmillerKiütöttükmintCziglerabúvárt Recent comment authors
Boban
Olvasó

Akkor a tegnapi Alba poszt alatti logika mentén, ha nincsenek karanténban a játékosok, nekik nem kéne kiállni már az 1. fordulóban? 🙂
15 fős keretet enged a szabályzat, ha 7-en voltak fertőzöttek, akkor pontosan megvan a 8 játékos.
“Töltsék fel a keretet ifikkel.” Ugye? 🙂

KiütöttükmintCziglerabúvárt
Olvasó

Igen.

Boban
Olvasó

Ezen logika mentén tök oké, csak nem látom itt a pocskondiázó kommenteket. Ami amúgy nem hiányzik, csak itt látszik, hogy igazából nem a tartalom a lényeg, hanem, hogy melyik csapathoz köthető. 🙂

redmiller
Olvasó

Sportorvosi nélkül nehéz lenne… A Sportkórház meg 4-6 hét után ad ki volt Covid pozitívnak, nehogy a hirtelen terhelés miatt szövődmény legyen, mint korábban pár sportolónál megtörtént a világban….
Ergo, október végéig nincs játékengedély!

Boban
Olvasó

Te tényleg értelmi fogyatékos lehetsz. Nem azt mondtam, hogy ők játsszanak, hanem a 8 egészséges felnőtt kerettag + ifik.
Illetve, olyan jó lenne, ha nem okádnál be minden Alba cikk alá.
Nem kell megvédeni Forrayt, semmi köze nincs már a csapatodhoz, minket meg ne égess.
Köszi!

redmiller
Olvasó

Félreértettem az írásod! Ezt a Pécsre írtam, mivel edzésben vannak….
Albánál szerdán már szerintem is játszaniuk kellene! Szombat nálam erősen kérdéses…

pecs007
Olvasó

Édes istenem…
Olvasd el a szabályzatot még egyszer, hogy mit ír le. Mit fogadott el az Alba szimpatizánsokkal teletűzdelt MKOSZ…
És akkor rájössz, hogy nem véletlen, hogy rólunk senki nem gondolja, hogy sumákolunk…

Rouge
Olvasó

“… 15 fős keretet enged a szabályzat, ha 7-en voltak fertőzöttek, akkor pontosan megvan a 8 játékos…”

Olvasd el a szabályzatot,
nem 15 főről hanem 12-ről van szó.

MAFCdrukker
Olvasó

“15 fős keretet engedélyez a szabályzat”? Én 12-ről tudok.

Legfrissebb

Hírek

Facebook