Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

“Lehet kiabálni, lehet énekelni a maszk alatt is”

A Körmend csapatorvosa határozott véleménnyel van az MKOSZ kiadott iránymutatásáról.:

:

Nagyon sokáig Unger Karcsi bácsi látta el a csapatorvosi feladatokat az Egis Körmend csapatánál, ő ült ott a kispadon minden hazai mérkőzésen. A legendás doktor sajnos ma már az égi csapat tagjaira figyel elsősorban. Ugyanakkor szükség volt egy utódra, aki mindig ott van a pálya mellett a meccseken, és segít, ha baj történik.

Dr. Vásárhelyi László vette át ezt az örökséget, aki messziről érkezett Körmendre, de otthont és szenvedélyt is talált a városban, hiszen a gyógyítás mellett a kosárlabda is a mindennapjainak a része. Szenvedélyesen szurkol a csapatnak, de higgadtan teszi a dolgát, ha arra van szükség. A szakemberrel a piros-feketék Facebook oldala készített interjút, amelyben kitértek a jelenlegi járványügyi helyzetre is.

– Rendkívüli mértékben befolyásolja a munkánkat ez a helyzet. Nagyon sokszor csak telefonon vagy internetes lehetőségeken keresztül tudunk segíteni. Pedig telefondoktorként nagyon nehéz, mert hiányzik az érzékszerveink adta támogatás. A tapintás, a szaglás, a látás, az ötödik és a hatodik érzékünk, ami szükséges ahhoz, hogy valóban jól lásunk el egy beteget. Leginkább a kérdéseinkre, a jól feltett kérdéseinkre kapott válaszok minősége szabja meg azt, hogy valóban jól tudunk-e dönteni egy-egy ember esetében. Emiatt igazából sohasem lehetünk biztosak abban, hogy jó irányba megyünk. Szemben azzal, hogy ha fizikálisan, helyben érzékeljük a beteget. Ez egy másik történet. De mégis, ezzel kell dolgoznunk, így kell gyógyítanunk, főleg akkor, ha fertőzésveszély van. Nem elsősorban a magunk védelmében teszünk így, hanem azért, mert ha mi megbetegszünk, akkor a többi beteget nem tudjuk ellátni. Akkor ezt valaki másnak kell megtenni, és így is kevesen vagyunk mi, háziorvosok, kevesen vagyunk belgyógyászok. Ha egy valaki kiesik, az a többire rak annyi feladatot, ami megoldhatatlanná teheti a helyzetet. Ez pedig nyilván a betegellátás rovására menne. Tehát ezért védjük magunkat, és ez által a betegeinket is.

A sportéletre is komoly hatással volt a pandémia, hiszen az előző idény eredmény nélkül szakadt félbe és most is különleges intézkedések vannak életben. Jelen állás szerint még lehet meccsre menni, nem tudjuk, mit hoz a jövő. Orvosi szemmel hogyan látszik a sport helyzete?

– A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége kihozott egy intézkedést, amelynek különböző színű alpontjai vannak, attól függően, hogy milyen stádiumban van a fertőzés, mennyire súlyosbodik a helyzet Magyarországon. Nyilván, ebben az fog elsősorban dönteni, hogy mennyi halálesetünk van, mennyi súlyos betegünk van, mennyire telnek meg a kórházak. Nem a fiatal betegek száma fogja azt eldönteni, hogy ez a szín hogyan alakul. Nekem ez a véleményem. A kiadott iránymutatás nagyon hosszú, bonyolult és nehezen követhető, de nyilván a klub, a stáb ennek meg fog felelni. Viszont minden egyes szurkolónak tudnia kell azt, hogy ezek a szabályok az ő érdekükben születtek, illetve a játékosok egészsége és a mérkőzések lebonyolítása érdekében. Hogy legyenek meccsek, és lehetőség szerint nézők előtt rendezhessék azokat. Egy dologban nekem más a véleményem, mint a kiadott iránymutatás, amelyben a beléptetésnél a testhőmérséklet felső határát 37,5 fokban adták meg. Ezt azért tették, mert az érintés nélküli hőmérsékletmérés eszközei sokkal pontatlanabbak, mint mondjuk egy maghőmérséklet mérés, egy hónalj hőmérsékletmérés. Viszont a gyakorlatban ez nyilván kivitelezhetetlen. Az ajánlások a 37,3 fokot javasolják határértéknek, ugyanakkor az MKOSZ ennél lazábbat ítélt meg, a saját tapasztalatai alapján. Az én tapasztalataim alapján viszont – március óta, amióta használom ezeket az eszközöket – igenis jól megítélhető a testhőmérséklet így is, és 37 fok felett már hőemelkedésről beszélünk. Az pedig kockázatos, mert fertőzést jelezhet. Nagyon ritka ez alól a kivétel, persze ilyenek is vannak. Ha valaki mondjuk melegből érkezik, szaladt és még sok más befolyásolhatja ezt, de öt perc pihenés után ez visszamérhető és ha még ekkor is magas az érték, akkor ott hőemelkedés van. Azt ott helyben nem lehet eldönteni, hogy ez most mitől is van, de mindenképpen kockázatot jelent. Ezért gondolom azt, hogy ilyenkor az érintett nem léptethető be a mérkőzésre. A kosárlabda mérkőzéseket zárt térben rendezik, és még akkor is veszélyesebb ez, mint a szabadtéri rendezvények, ha külső levegővel szellőztetnek, mint nálunk Körmenden. Akkor is sokkal nagyobb a kockázat, mint egy futballpályán. Ez a leggyakoribb érv a szurkolók részéről, hogy focimeccsre lehet menni. A kosárlabdapálya akkor is egy zárt tér, és sokkal nagyobb a kockázat, mint egy nyílt futballpályán. Ezért jobban oda kell figyelni ezekre a tényezőkre. Egyébként az MKOSZ ajánlásai alapján az ottaniaknál szigorúbb intézkedéseket is lehet hozni egy-egy csapat esetében. Én továbbra is tartom, hogy a 37,5 fok helyett 37-nél kell meghúzni a határt.

Ha betartjuk a szabályokat, akkor nyilván kisebb az esély arra, hogy újra nagyon gyorsan véget érjen a szezon, vagy zártkapus mérkőzések legyenek. Ha nem tartjuk be a szabályokat, ha nem viseljük a maszkot, nem fertőtlenítjük a kezünket, nem tartjuk az előírt távolságot, akkor nyilván a fertőzés gyorsabban fog terjedni. Elég egy játékos a két csapatban, aki beteg, és onnantól fogva két hétig nincs mérkőzés. Ez pedig felboríthatja az egész bajnokságot, vagy akár újra idő előtt a végét is jelentheti. Egy ilyen esetben egy dolgot lehet tenni, hogy zártkapus meccseket rendeznek, gyakori tesztelés mellett. Ha így alakulna, akkor viszont csak azon múlik a szurkolók kiszolgálása, hogy milyen minőségű közvetítések lesznek. Ha nem akarjuk, hogy ez bekövetkezzen, akkor fegyelmezettnek kell lenni, mert ez a szurkolókon is múlik!

Fel kell tenni a maszkot! Lehet kiabálni, lehet énekelni a maszk alatt is. Aki nem tud így szurkolni, az inkább ne jöjjön mérkőzésre. Aki úgy érzi, hogy ez nem megy neki, az énekeljen otthon. Nekem ez a véleményem erről. Még ha nem teszi föl a maszkot az orrára, az sem olyan nagy probléma, de amikor maszk nélkül énekel, amikor kiabál, amikor szurkol, akkor nyilván több méterre jutnak el azok a kis nyálcseppek, amelyek közvetíthetik a vírust. És ha mondjuk egy B-közép alatt ülő idős ember kap ebből, az bizony az életébe is kerülhet. Ezt nem lehet egy klubnak, a vezetésnek felvállalni. Azt gondolom, hogy ha a szurkolók nem tartják be a szabályokat, akkor nem lehet őket beengedni. Aki nem tartja be az előírtakat, az ne jöjjön mérkőzésre!

Mint a kosárlabda szerelmese és mint a csapat segítője, milyen reményekkel várja az idényt?

– Nagyon remélem, hogy mindenki megérti a helyzetet. Igaz, ha mindenki betart mindent, akkor is előfordulhat, hogy zártkapus mérkőzések lesznek. Remélhetőleg ez lesz a legrosszabb forgatókönyv, de ha nem tartjuk be a szabályokat, akkor ez nagyon gyorsan be fog következni. Abban ne reménykedjen senki, hogy nem terjed rohamosan a járvány. Egy dologra kell figyelni, hogy az időseket, betegeket védjük meg! No, és mérkőzésekre sem fiatalok járnak csak, hanem bizony járnak idősek, betegek, régi szurkolók, akik évtizedek óta ott vannak. Tiszteljük meg őket azzal, hogy vigyázunk rájuk!

Fotó: Egis Körmend Facebook

 

22 hozzászólás

22
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
7 Comment threads
15 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
YellowblackMarillionMAFCdrukkerSunsRedbid Recent comment authors
Yellowblack
Olvasó

Nekem valaki mondja meg hogy ha van maszk akkor minek a távolság??? Amúgy én abban bízom ha maszkban is de telt ház előtt fogadhatjuk szeretett csapatainkat.

Marillion
Olvasó

Én értem hogy kell a maszk……ez nem vitat tárgya! De még az utcán hordva is nehezebben lélegzik benne szerintem mindenki….még akkor is ha szabálytalanul csak a szája van eltakarva az orra nincs….Zárt térben 1000 vagy inkább több ezres nézőszámokkal például pont a B közepekben (Körmenden ott meg pláne sosem volt foghíjas) szabályosan viselve kb. 2 órán keresztül az előénekessel az élen meg folyamatosan adja a tempót….egy maszknak nem kell 1 perc hogy rongyosra átázzon az izzadságtól meg a nyáltól meg attól hogy a kiáramló már elhasznált levegő a szájból orrból nem is tud távozni….! 1 szatyor váltás maszkot kell mindenkinek… Olvass tovább »

Suns
Olvasó

Van még két opció:
1. Nincs bajnokság, nincs kosárlabda
2. Van bajnokság, nincsenek nézők, max online közvetítés
(A meccs maszk nélkül nem opció, ebben szerintem egyetértünk)

Azt kell mondanom, a körmendi dokinak igaza van.

MAFCdrukker
Olvasó

Fogunk is énekelni a maszk alól! Szurkolói csoportommal gőzerővel dolgozunk azon, hogy a MAFC-nak újra legyen hangos és látványos szurkolótábora. Ha maszkban kell szurkolni, akkor úgy fogunk, a lényeg, hogy ott lehessünk! Csak kezdődne már… Hajrá MAFC!?⚫

Mivanmivan
Olvasó

Korrekt nyilatkozat.

Kendeffy Botond
Olvasó

Meg köll tanulni álarcban ordítani:-))))

Rouge
Olvasó

Az, hogy lesznek mérkőzések,
az nem kérdés,ez Orbán szívügye,
nagyon sok energiát és pénzt feccölt
a csapatsportokba és nem fogja elengedni
a látványsport kezét.

“… az fog elsősorban dönteni, hogy mennyi halálesetünk van, mennyi súlyos betegünk van, mennyire telnek meg a kórházak….”

Most már a legújabb rendelet szerint a háziorvos kimondhatja a COVID-19 diagnózist PCR-teszt nélkül is…viszont ha egy ilyen beteg meghal,
a rendelet szerint nem kerül be a statisztikába mint koronavírus miatt elhalálozott,
így a halálesetek száma papíron lényegesen kevesebb lesz, mint a valóságban.

(“Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok” – Winston Churchill.)

Nem kell aggódni, nem lesznek halálesetek
és lesznek mérkőzések….

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Igen, igazad van, teljes mértékben. Ám én azt mondom (írom), attól, hogy a kormány gátlástalan, még nem muszáj az állampolgároknak is annak lenniük. Felelősségteljesen gondolkodó állampolgár pedig jelen helyzetben KERÜLI a tömegrendezvényeket. Kerülendő nem csak a kerti-party, a bulika meg a diszkó, hanem sajnos a kosárlabdameccs is.
Ebben így, ilyen formában amúgy sincs semmi élvezet, semmi szeretnivaló.

Redbid
Olvasó

Viszont elfelejted, arra már sokkal régebben rájöttek, hogy “Kenyér és cirkusz KELL a népnek”
És így is lesz …

Suns
Olvasó

Ez honnan is jön? Most már a legújabb rendelet szerint a háziorvos kimondhatja a COVID-19 diagnózist PCR-teszt nélkül is…

Rouge
Olvasó

“… amíg a PCR-teszttel igazolt fertőzötteknél a betegség kimenetelét – meggyógyult vagy meghalt –, illetve a kórházból történt elbocsátás idejét is fel kell tüntetni, ha valakit csak tünetek alapján diagnosztizáltak, akkor a fentieket nem kell jelenteni…”

https://www.google.hu/amp/s/index.hu/belfold/2020/09/21/uj_eljarasrend_teszt_sem_kell_hozza_hogy_hivatalosan_koronavirusosnak_minositsek/amp

Suns
Olvasó

Ez eddig is így volt. Ennyi a változás: Új szabály, hogy a kontaktkutatás során a fertőzöttel szoros kontaktusba került személyeknél csak akkor kötelező a PCR-teszt, ha az egészségügyi ellátórendszerben vagy a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottak vagy dolgoznak. A kontaktok esetében a járványügyi megfigyelés új időtartama 10 nap, és nem helyettesíthető két negatív PCR-teszttel. Tudom, mert érintettek voltunk benn. A háziorvos személyesen nem is találkozik a fertőzött-gyanús esettel. Az, hogy ő annak minősíti, az csak annyit jelent, hogy a telefonos egyeztetésen elhangzott tünetek alapján a fertőzésre gyanakszik és kéri a tesztet. Higgyétek el, jól fel van építve a rendszer,… Olvass tovább »

Rouge
Olvasó

Te ezt írtad: “… Az, hogy ő annak minősíti, az csak annyit jelent, hogy a telefonos egyeztetésen elhangzott tünetek alapján a fertőzésre gyanakszik és kéri a tesztet….” Ezzel szemben: “… Új eljárásrendet adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ arról, hogyan kell kezelni a koronavírusos betegeket, a gyanús eseteket, illetve a szoros kontaktokat – szúrta ki az Infostart. A Müller Cecília tiszti főorvos és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által jegyzett dokumentum szerint hétfőtől a háziorvos PCR-teszt nélkül is koronavírus-fertőzöttnek minősítheti azt, aki a fertőzés tüneteit mutatja: azaz köhög, láza, vagy nehézlégzése van, esetleg az ízérzés hiánya vagy zavara jelentkezik…”… Olvass tovább »

Suns
Olvasó

Még az is lehet, hogy így van, mindenesetre én most ezt látom a link alatt:

AZ OLDAL NEM TALÁLHATÓ
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200921/hetfotol-a-haziorvosok-is-koronavirus-fertozottnek-minosithetik-a-betegeiket-itt-az-uj-eljarasrend-449642P
A keresett oldal sajnos nem található.

Suns
Olvasó

Na, akkor most veszem a fáradságot, és elolvasom ezt az elátkozott 10 oldalas pdf-et. Ez ugyanis eléggé életszerűtlen így: Hétfőtől a háziorvosok is koronavírus-fertőzöttnek minősíthetik a betegeiket teszt nélkül, és ők nem is kerülnek hatósági karanténba.

Azaz az orvos azt mondja: Te barátom koronavírusos vagy, de nem kell karanténba vonulnod…

Suns
Olvasó

Na végigolvastam (pedig rohadtul utálom ezeket az irományokat), de nem tudom, az Infostart hogyan értelmezte ezt úgy, ahogy írta. Igaz, tele van orvosi szakkifejezésekkel, de nekem ennek ellenére sem az jött le, amit írtak.

SárgaPárna
Olvasó

Ez egy korrekt, tisztességes beszéd!
Teljesen egyetértek vele!

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Nem gondoltam, hogy valaha ez életben lájkolni fogom egy hozzászólásodat… aztán mégis…

Sajka
Olvasó

Puhulsz öcskös… 🙂 A végén még a Bebes embere leszel és a VIP páholyból nézed majd Körmenden a meccset. 😀
Ne lankadj te kis sárgarigó, nem áll jó!! 🙂

pirosf
Olvasó

Tudom már ki vagy! A Doki! 🙂

Kendeffy Botond
Olvasó

Ezen túl Te is ilyen korrekt és tisztességes leszel? Ugye?

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés