Connect with us
Hirdetés

Bajnokok Ligája

Lapszemle: A fél világon átutazott a magyar férfi kosárlabdacsapat, hiába

“Nem lenne kérdés, hogy az elmaradt mérkőzést 20-0-al kellene a Falco javára írni.”:

:

Frissítés: A BB1.hu információi szerint, a Falco KC Szombathely vizsgálja, hogy jogilag van-e lehetőség arra, hogy a mérkőzést a FIBA 20-0-val a Falco javára jóváírja.

Az origo.hu cikke, másodközlés:

Milliók a semmire – így is kommentálhatnánk azt, ami a Falco férfi kosárlabdacsapatával történt. A szombathelyi együttes a férfi Bajnokok Ligájában szerdán az orosz Nyizsnij Novgorod ellen lépett volna pályára idegenben. A magyar csapat el is utazott Oroszországba. Meccs nem lesz, mert az ellenfélnél a fél csapat koronavírusos lett.

Mielőtt a részletekbe belemennénk, szögezzük le, hogy a FIBA Europe megint a szokásos formáját futja. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája-sorozatot miért nem lehet úgynevezett buborékban rendezni, ahogy a női Euroligát fogják. Mindkét sorozatot a FIBA Europe szervezi. Csak valamilyen különös oknál fogva a férfi BL mezőnyével nem törődnek, hadd menjen mindenki, amerre lát, vagy amerre a sorsolás szólítja. Miközben a női Euroliga lebonyolításáról sem tudunk még semmit – csak azt, hogy a Sopron két francia és egy török együttessel van közös buborékban. Azt azonban, hogy a buboréknak hol lesz a helyszíne, szintén nem lehet tudni, igaz, a női Euroliga csak november végén kezdődik. (A másik magyar csapat, a selejtezőre kényszerülő DVTK Törökországban játszik majd, és egy meccsen próbál feljutni a főtáblára.)

A fekete mezes Falco egy éve még le tudta játszani a BL-meccsét a török Besiktas otthonában/Forrás: ANADOLU AGENCY VIA AFP/2019 ANADOLU AGENCY/YASIN ARAS

De térjünk most vissza a Falco helyzetére. A szombathelyi csapat – amely sorozatban a második idényét kezdte volna meg a rangos BL-mezőnyben – kedden különgéppel utazott Budapestől Nyizsnij Novgorodba. Egy ilyen utazás még a járványmentes időben is elég hosszadalmas, de akkor legalább a Falco a Szombathelyhez közeli bécsi reptérről tudott menni. Most Budapestre bumliztak, majd elutaztak Oroszországba. Abban reménykedve, hogy nem hiába teszik, lesz mérkőzés Nyizsnij Novgorodban. Mondanunk sem kell, hogy egy különgép bérlése iszonyatosan megterheli egy-egy klub költségvetését.

Az oroszországi érkezés után kedden este még edzést is tartott a magyar együttes. Szerdán délelőtt robbant a bomba: a Nyizsnij Novgorod, amely a Falco csoportjában az egyik legerősebb csapat, azt közölte, hogy a keretében hét játékos is koronavírussal fertőződött. Mivel az orosz csapat játékosai egy busszal, repülőgéppel utaztak a napokban, ezért az orosz járványügyi rendeletek alapján karanténba kellett vonulnia az egész csapatnak. Meccset tehát biztosan nem lehet rendezni szerdán este Nyizsnij Novgorodban.

A Falco tehát hiába utazott ki Oroszországba, most azt várja, hogy csütörtök reggel legyen, és vissza tudjon repülni Budapestre. A BB1 kosárlabda szakportál elérte a magyar együttes vezető edzőjét, Gaspar Okornt, aki a következőket mondta:

Pár órával a mérkőzés előtt tájékoztattak minket arról, hogy a Novgorod csapatában 6-7 játékos tesztje pozitív lett. Igazából nem tudom, mit mondjak erről az egészről, a csapat letört, főleg, hogy sok mindent kellett tennünk azért, hogy eljöhessünk. Sokat utaztunk, és nem is kosárlabdázhatunk, pedig már nagyon játszanánk. Ha mindez nem lenne elég, amikor hazaérünk, akkor 2 negatív tesztet kell produkálnunk, és ha csak egy is pozitív, akkor megint mehetünk karanténba; és a semmiért történt ez az egész. Rossz lenne, hogyha karanténba kerülnénk, mert ahogyan említettem, így is letörtek a játékosaim, és már ezt látni is eléggé rossz; nem kellene még ezt fokozni. Holnap repülünk haza, és a legjobbakat remélem.

Okorn mondataiban ott a lényeg. Amennyiben a Falco hazatérése után a játékosok közül akárcsak egyvalaki pozitív tesztet produkál, mehetnek megint karanténba. Egyszerűen felfoghatatlan, hogyan lehet egy csapatot ilyen helyzetbe hozni. Az is nagy kérdés, hogy mi lesz ezzel a mérkőzéssel. Az egyik megoldás az lenne, hogy a FIBA 20-0-s eredménnyel a Falco javára igazolja a meccset, ebben az esetben nem kellene újra elutazni Nyizsnij Novgorodba. Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy így fog történni. A FIBA szabályai egyértelműek a meccs halasztására vonatkozóan. Azaz, akkor lehet hivatalosan a halasztást kérni, ha:

egy csapat nem tud legalább 8 egészséges játékossal kiállni
ha a halasztási kérelmet a meccs kezdete előtt 72 órával benyújtották

Pont ez utóbbi nem áll fent, hiszen a Nyizsnij Novgorod a meccs napján, szerdán jelentette be, hogy nem tudnak kiállni a Falco ellen. Elvileg tehát nem lenne kérdés, hogy az elmaradt mérkőzést 20-0-al kellene a Falco javára írni.

Gasper Okorn taktikai tanácsokat ad a Falco csapatának/Forrás: ANADOLU AGENCY VIA AFP/2019 ANADOLU AGENCY/YASIN ARAS

A helyzet természetesen nem egyedi. A jelenlegi helyzetet látva ki kell mondani, hogy az európai labdajátékokat szervező szövetségek közül csak az UEFA az, amelyik a helyzethez alkalmazkodva profin szervezi meg a sorozatokat. Kézilabdában a Ferencváros női csapata élt át hasonlót.

A fradista lányok hiába utaztak el a norvégiai Vipers elleni BL-mérkőzésre, a landolás után a norvég tesztek két játékosnál koronavírust mutattak ki. A meccs elmaradt, a Fradi a beteg játékosait Norvégiában hagyva utazott haza, majd ifikkel folytatta a BL-sorozatot. Röplabdában a Békéscsaba és a Vasas finn, illetve svájci ellenfele már azelőtt visszalépett a CEV Kupa-indulástól, hogy a sorozatba egyáltalán bekapcsolódtak volna. Így a Vasas egy svájci, a BRSE egy finnországi utazást úszott meg. A FIBA által okozott káoszról az imént írtam, jégkorongban meg egy egész sorozatot, a Kontinentális Kupát kellett törölni.

Mindez azonban a Falcót aligha vigasztalja. Nekik most a költségvetés kiadási oldalán ott van az a több millió forint, amelyet az oroszországi útra elköltöttek. A másik oldalon pedig a nagy semmi áll. Csak az izgalom marad, hogyan dönt a FIBA, meg az is nagy kérdés, hogy a hazai NB I-es küzdelemsorozatban – amely szintén ezer sebből vérzik, hiszen a férfi NB I-ben már most több az elhalasztott, mint a lejátszott mérkőzés – mikor tudja folytatni a játékot a Falco. Egy biztos: sokáig nem lehet játszadozni a klubokkal, mert ennek nem lehet más a vége, csak egzisztenciális összeomlás.

HIRDETÉS

34 hozzászólás

34
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
7 Comment threads
27 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
Hubie BrownDallasKendeffy BotondvoldemortZáporlámpácska Recent comment authors
Hubie Brown
Olvasó

A NN elnökének mai interjújából az derül ki, hogy tárgyaltak a BCL-lel és a Falcóval, akik egyetértettek abban, hogy inkább a pályán szeretnék eldönteni a győzelem sorsát. És ezért nagyon hálásak a Falcónak.
Tehát ezért nem 20-0 főként.

Egyébként 2 hétig karanténban lesznek.

Itt az említett cikk, ha elolvasnátok:
http://www.nn-basket.ru/news/?ELEMENT_ID=32483

Kendeffy Botond
Olvasó

Ha az ismert körülmények miatt nem kapja meg a meccset a Falco 20-0-lal az egyrészt botrány, másrészt a magyar sportdiplomácia teljes kudarca lenne!

Pbask
Olvasó

We should start with the fact that they delayed our flight. We couldn’t have traveled,we asked FIBA to delay the match,they didn’t listen,we had to go,and we couldn’t pay for it from our own own,we had to go with a really pricey charter flight thanks to the help of MKOSZ. Thanks to Mr.Bodnár. FIBA have threatened us,and we went anyways,sacrifying money and time,and this is what waiting for us? They made a fool out of the players and out of everybody. How correct is this? They look down on us,but on the other side is it right? In the BL… Olvass tovább »

Mendez
Olvasó

Ennyi.

vasipasi
Olvasó

Ezt hol nyilatkozta az Okorn, vagy ez mi?

Pbask
Olvasó

Saját iromány,reménykedve egy-két illetékeshez így vagy ugy eljut,ahogy a játékosainkhoz is,ez egy ilyen helyzet. Csak leirtam magyarul is a fórumozok többségének.
Okorn ennél elegánsabban,és higgadtabban irta volna le a helyzetet,én nem tudom.

vasipasi
Olvasó

Szerintem részedről ez több, mint egy hasraütés, ilyent senki nem talál ki…

Pbask
Olvasó

Tényeket írtam csak le,magyar nyelven a kutya sem értené meg,mert ez egy nemzetközi helyzet. És nem kitaláció,csak összeszedetten leírtam mi történt elmúlt napokban,hetekben és mennyire unkorrekt igy hozzáállni csapathoz nemzetközi szövetség oldalról.

vasipasi
Olvasó

Világos köszi. Akkor ezek belső infók, de miért nem a klub kommunikálja? A kérdés persze költői…

Záporlámpácska
Olvasó

Hubie Brown
Olvasó

És ezt kinek szánod? Mert itt angolul senki nem fogja elolvasni valószínűleg.

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Az összes hőbölgőnek, szurkolói hovatartozástól FÜGGETLENÜL egy kér(d)és: leírná valaki, miért “aljasok”, “hátmögöttiek”, “szemetek”, “csalók” most az oroszok??? Lehet,hogy tudtok valamit,amit én nem ? Én a hírekből csak annyit olvastam,hogy 7 játékosuk is pozitív tesztet produkált(covid19),ezért nem tudtak kiállni a meccsre. És ezèrt nagy valószínűség szerint 20-nullával bukják az egyébként sima hazai győzelmüket. Ha 72 órával a feldobás előtt bejelentik,hogy izvenyítye pázsálujtszva,de nem tudunk kiállni,akkor kapnak a szövetségtől egy új időpontot, amelyen szépen leverik a Szombathelyt,mint vak a poharat. Így meg szinte tuti a bukó. Akárhogy is nézem,tényleg fondorlatos,igazi muszka trükk,borsódzik is tőle a hátam! Ezt jól kifundálták! Bálsój szpászíbá.

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Lehet persze,de nem vagyok boztos benne,hogy le kellett volna játszaniuk, nem szólni senkinek holmi pitiáner betegségek miatt. Hadd szóljon! Ez bizonyára szép,egyenes, putyinelvtársos faszagyerek eljárás lett volna,mindenki jól járt volna vele ! 😉

voldemort
Olvasó

A válasz roppant egyszerű. Már tudták előző nap is. Gyanítom, a FIBA nem az oroszok két szép szeméért kényszerítette a Falcot utazásra, annak ellenére hogy az orosz egészségügyi helyzet ismert, járatokat törölnek európa szerte, de valahogy az oroszokkal le kell játszani a meccset. Nyugodtan mondhatták volna azt az oroszok is, 72 órával előtte, hogy bocs, itt most helyzet van, halasszunk. Nem tették, ellentétben a Falcoval, aki viszont jelezte ezt. De sebaj, csókoséknak mindent lehet… Egy BCL csapatból, egy ország szövetségéből bohócot csinálni, azt lehet…

1,8 másodperc
Vendég
1,8 másodperc

Olvass utána a szabályoknak, tudj meg többet az utazásról, hidd el megérted.
Gondolom ha elmész nyaralni, kifizeted a szállást, majd elutazol és közlik még sincs hely, akkor te is magadat próbálod beállítani szarnak.

crazybasket
Olvasó

?? ok! 0-6 lesz iden meg minden!!!!?

Mendez
Olvasó

Ki vagy borulva, hogy nem láthattál végre egy Falco vereséget.
Nyugi, lesz örömöd azért idén is.
Nem sok, de lesz.
Elvérzett a címvédő, ott leszünk a rémálmaitokban, idén mi lesz jelmondat?

Lacataylor
Olvasó

Előbb szerintem te vérzel el……

Leklibajsza
Olvasó

Megint a másik végét fújtad meg??

Mendez
Olvasó

Nem fújta az a baj nála.
Szívta.

Mendez
Olvasó

🙂

mindegycsaknesárga
Vendég
mindegycsaknesárga

Csak nehogy ez a felesleges kiruccanás miatt meg covid+os legyen egy-két játékos. Mert ha karantén le is telik, 4hét sportorvosi nélkül nagy hátrány. Érthetetlen, hogy nemzetközi kupacsoportot miért nem lehet megrendezni egy helyszinen, mindenki lejátsza 3meccsét és kész.

balldontlie
Olvasó

Félő, hogy a szabály ide vonatkozó pontjai között nem és, hanem vagy reláció van és nem fogják odaítélni a meccset a Falconak… Ami persze óriási kibaszás, de figyeljétek meg, erre fognak hivatkozni.

Setback
Vendég
Setback

…”A club may request the postponement and rescheduling of a game under the following conditions:”Nincs benne a “one of”.Nyelvtanilag egyértelműen mindegyik feltétel kell a halasztáshoz.Az eredményt tekintve felfoghatjuk úgy is milyen szinten áll a magyar kosárlabda sportdiplomáciai oldalról.

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Uff! Ám azért egy rövid kérdésem maradt: ha és amennyiben az oroszok kerültek volna ugyanilyen helyzetbe,mint most a magyar csapat,vajon akkor is ugyanilyen tartalommal,ugyanígy heveskedne a tisztelt czikkíró, ugyanígy követelné a 20-nullát,oda ????!!!

Falcobb
Olvasó

Ha a sportdiplomácián múlik, fordított esetben már rég elkönyvelték volna a 20-0-t.

Pbask
Olvasó

Nem is kérdés,ezért kurva idegesítő a helyzet.

Setback
Vendég
Setback

Ki nem szarja le,hogy mi lett volna fordítva?Viszont jól mutatja a hozzáállásod,hogy ezen pattogsz.A cikkiró bizonyára azt írná,hogy sajnos a szabályok értelmében az oroszoké a meccs 0-20-al.Nem a mi dolgunk lenne ez mellett kardoskodni.Komolyan ezt várnád el?Nem vagy normális.

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Valóban nem szeretnék abba a “normálisok” csapatába igazolni,amelyikben te vagy a főcséká. Ezt jól látod.

Setback
Vendég
Setback

Komolyan azt várnád el bármelyik magyar újságírótól ne csak elkönyvelje egy fordított helyzetben a 0-20-at,hanem hogy verje az asztalt emiatt?Hidd el,örülök,hogy veled ellentétben nem ebbe a kategóriába esek.Eleve az is gáz,hogy nem a jelenlegi helyzet érdekel hanem fiktív szituáció.Sok mindent elárul rólad ez az egész.

1,8 másodperc
Vendég
1,8 másodperc

Origo által lehozott cikk volt, ahol az újságírás a Béka segge alatt van, ha épp nem propaganda szól.
De ez a cikk most korrekt volt. Illetve lehet jönni mi van ha fordítva van ez. Ilyen nem fordult elő fordítva, szoval ez egy hülyeség felőled.

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Ja,értem,mivel MÉG nem fordult elő ilyen,ezért hülyeség tőlem a FELTÉTELEZÉS is. Naná,hogy igazad van!

1,8 másodperc
Vendég
1,8 másodperc

Jelen helyzet se tiszta, nemhogy fordítva. De fordítva lehet lett volna időben szólva ?

Dallas
Olvasó

Hum csak tudnám hogy jön ezeknek mindig össze a kétharmad,12:20 perc és 23 -2 a lájk arány xD igy az origora reagálva.amugy azért index(bár ez már nem az) vs origo azért az “érdekesség” részek jók,kinek mi az érdekes,felül politika, közép van ott minden, alul meg a “szenny” részleg xD

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés