Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Kovács Adrián: Most az a legfontosabb számunkra, hogy a holnapi edzés jól sikerüljön

A EuroCup-győztes Paris másodedzőjével beszélgettünk.:

:

Múlt pénteken a 77-64-es hazai győzelmet követően 89-81 arányban idegenben is legyőzte a JL Bourg-ot, ezzel elhódította a Euro Cup-ot Kovács Adrián csapata, a Paris Basketball. Fantasztikus szezont futnak a piros-kék-feketék: egyetlen alapszakaszban elszenvedett vereségtől eltekintve hibátlan teljesítménnyel értek fel a csúcsra a rangos európai sorozatban, így a következő idényben már az Euroligában indulhatnak, eközben a hazai porondon is begyűjtötték történetük első trófeáját a Leaders Cup megnyerésével, a bajnokságban pedig a 2. helyen állnak. A magyar szakember két év alatt második nemzetközi trófeáját szerezte a finn Tuomas Iisalo segítőjeként.

– Az előző idényben történelmi sikert értetek el a Telekom Baskets Bonn-nál a Bajnokok Ligája megnyerésével, nyáron mégis távozott a teljes szakmai stáb, Tuomas Iisalo vezetőedzővel együtt te is Párizsba tetted át a székhelyedet. Mi állt a klubváltás hátterében?

– Úgy gondolom, hogy természetes lépés volt a váltás, Bonnban egy nagyon jó szezonunk volt, a BL-győzelem mellett a bajnokságban is remekül szerepeltünk, döntőt játszhattunk. Ennek következtében alaposan megnőtt a játékosok értéke, nagyon nehéz lett volna egyben tartani a keretet, így szintet léptünk azzal, hogy Párizsba igazoltunk. Köztudott volt, hogy a klub az Euroligába készült, ennek megfelelően alakították ki a csapatukat is, ezért választottam őket a vezetőedzővel és több bonni kulcsemberrel együtt (négy stábtag és hat játékos szerződött együtt Bonnból Párizsba – a szerk.).

– A Paris Basketball meglehetősen új egyesületnek számít, hiszen mindössze hat éve alapították, ám nagyon gyorsan odaért a francia és az európai kosárlabda élvonalába. Kérlek, mesélj egy kicsit erről a projektről!

– Itt egy nagyon tudatos építkezés zajlik 2018 óta David Kahn és Eric Schwartz irányításával. A két NBA-t megjárt vezető úgy gondolta, hogy Párizs ideális helyszín egy új kosárlabda-fellegvár kialakítására, már az alapításkor azt a célt fogalmazták meg, hogy minél előbb az Euroligában szerepelhessen a klub. Ezt a fokozatos, de a történelemben talán még nem látott gyorsaságú építkezést koronáztuk meg a EuroCup-győzelemmel, idén sikerült egy olyan csapatot összerakni, amely elég sokat és elég keményen dolgozott ahhoz, hogy a Paris történetének második nemzetközi kupaindulása alkalmával elhódítsa a trófeát, ezzel kiharcolja az indulási jogot az Euroliga következő kiírására.

– Az egész EC-szezonban egyetlen veresége szenvedtetek, még az alapszakaszban, a Besiktas ellen. Csoportgyőztesként egyből a negyeddöntőbe kerültetek, ahol a Joventut Badalonát vertétek egy meccsen, a folytatásban a London Lions, majd a francia házidöntőben a JL Bourg ellen is 2-0-ra nyertétek a párharcot. Minek köszönhető, hogy kis híján veretlenül értetek a csúcsra egy ilyen színvonalas sorozatban?

– Még ha ez talán furcsán is hangzik, mi tényleg mindent arra teszünk fel, hogy a következő mérkőzést megnyerjük, ez a filozófiánk. Nagyon magas intenzitású edzéseket tartunk, ahol a játékosoknak rövidebb időszakokban maximális erőbedobással kell dolgozniuk, hasonlóan a mérkőzéseken alkalmazott rotációnkhoz. A keretünk tagjai nagyon jól alkalmazkodtak ehhez az edzésmódszerhez, ennek köszönhetően a meccseken is sikerült megoldaniuk a legnehezebb feladatokat is.

– Tavaly a BL-ben, idén a EuroCup-ban értél fel a csúcsra az aktuális állomáshelyeden. Melyik sorozatot tartod színvonalasabbnak?

– Nagyon nehéz összehasonlítani a kettőt, mert eltérő a lebonyolítás. A Bajnokok Ligájában két csoportkör után alakul ki a legjobb nyolc mezőnye, az elődöntőket és a döntőt a final four keretében, egy helyszínen, egy hétvégén rendezik. A EuroCup-ban két tízcsapatos csoportban zajlik az alapszakasz, az első két hely közvetlenül negyeddöntőt ér, a 3-6. helyezettek keresztbe játszanak a nyolc közé jutásért. Az elődöntőben és a döntőben is két győzelem szükséges a párharc megnyeréséhez. Mindkét kupában voltak nagyon erős ellenfeleink rendkívül magas költségvetéssel és kiváló, Euroligát megjárt játékosokkal. Egyik alkalommal sem volt könnyű dolgunk, de a konzisztens munkának és a mindennapi erőfeszítésnek köszönhetően sikerült elérnünk a célunkat. Mindkét győzelemnek megvan a maga szépsége, története, nem nagyon szeretem egymáshoz viszonyítani a kettőt.

– A Leaders Cup elhódításával februárban megszereztétek a klub első trófeáját, az első nemzetközi kupára sem kellett sokat várni. A bajnokságban hat meccsetek van még hátra az alapszakaszból, jelenleg 21 győzelemmel és 7 vereséggel a 2. helyen álltok a Monaco mögött, a Lyon-Villeurbanne és a Bourg előtt. Akár a triplázás is összejöhet?

– Bevallom őszintén, egyik versenysorozatban sem nagyon beszéltünk a végső győzelemről, ahogy azt már említettem az interjú során, abban hiszünk, hogy mindig a következő edzésünknek kell elérnie a célját, ha ez napról napra sikerül, akkor megnyerhetjük a következő mérkőzésünket. Amennyiben továbbra is végig lépésről lépésre haladunk, sikeresek lehetünk a bajnokságban is, ehhez a mentalitáshoz szeretném tartani magamat. Most, hétfőn 17:13-kor az a legfontosabb számunkra, hogy a holnapi edzésünk megfelelően sikerüljön.

– Milyen sajátosságai vannak a francia kosárlabdának az általad jól ismert más kultúrákhoz (magyar, spanyol, német) képest?

– Ezt a bajnokságot az teszi érdekessé, hogy rendkívül sok az “atléta”, a legtöbb francia játékos nagyon gyors és erős fizikálisan, ennek következtében a dinamikus akciókra és az egyéni képességekre épül a játék, ez a legnagyobb különbség a többi országhoz képest, ahol eddig volt szerencsém dolgozni.

– Mondhatni, hogy a francia kosárlabda közelebb áll az NBA-hez, mint más európai topligák?

– Valószínűleg így van, ez is közrejátszhat abban, hogy sok francia kosaras játszik Amerikában, könnyen elsajátítják az ottani játékfelfogást.

– A Paris Saint-German egy világszerte ismert márkanév, fociban és férfi kézilabdában is Európa élmezőnyéhez tartozik, de a XXI. században ti nyertetek előbb nemzetközi kupát. Mennyire mozgatják meg a helyieket a sikereitek?

– Februárban megnyitottuk az Adidas Arénát, ami egy hatalmas lépés volt a klub életében, ez egy kifejezetten kosárlabdára kialakított, 8000 fő befogadására alkalmas létesítmény. Az utóbbi időben már szépen megtöltik a nézők az új csarnokot, a hangulat is egyre jobb, aminek természetesen nagyon örülünk, hiszen ez is célunk volt. A sikereink, a játékstílusunk és az identitásunk is hozzájárul ahhoz, hogy egyre több embert vonz be a Paris Basketball.

– Mennyire tudod követni a magyar bajnokságot mostanában?

– Másodedzőként a fő munkaköröm a riválisok feltérképezése, ezáltal rendkívül sok mérkőzést kell megnéznem, hogy fel tudjam készíteni a csapatot a soron következő ellenfélből. Nem nagyon marad időm arra, hogy ezen felül szórakozásból más meccseket is nézzek, az eredményeket és a statisztikákat figyelem, de ennél mélyebben nem követek egy másik ligát sem.

– Milyen céljaid vannak még hosszú távon?

– Fiatalabb koromban álmodoztam a jövőről, hogy hol látnám magam, mivel lennék elégedett, de ez az évek alatt leülepedett bennem. Mostanra már nincsen kimondott távlati célom, igyekszem kiélvezni azt a helyzetet, amiben vagyok, és keményen dolgozni azért, az adott szezonban sikeresek legyünk az aktuális klubommal. Ezt tartom a legfontosabbnak, hiszen ha csapatszinten jönnek az eredmények, akkor a személyes karrieremben is könnyebben léphetek előre.

– Mit üzennél egy fiatal magyar edzőnek, aki szeretne sikeres pályát befutni külföldön?

– Ezen még nem gondolkoztam sokat, de úgy gondolom, ha van egy álmod, akkor ki kell lépned a komfortzónádból és el kell indulnod azon az úton, amelyet helyesnek tartasz. Fontos, hogy az ember képezze magát, tanuljon nyelveket, ismerjen meg új kultúrákat, merjen kérdezni, próbáljon olyan szakemberektől tanulni, akik “a jövő kosárlabdáját” alakítják.

Fotó: Paris Basketball

3 hozzászólás

3
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
apafibenip.boriszVadkakas Recent comment authors
apafibeni
Olvasó

„A prófétának csak a saját hazájában és házában nincs becsülete.”

p.borisz
Olvasó

Gratulálok,nem semmi eredményeket ért el.További sok sikert!

Vadkakas
Olvasó

Nagyon korrekt és érett nyilatkozat!

Csak így tovább!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés