Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Komplex segítséget nyújt a soproni akadémistáknak az új erőnléti edző

Szombathelyről érkezett a Soproni Sportiskola új erőnléti edzője, aki játékosból vált az akadémistákat segítő szakemberré.:

:

Öt éves kora óta sportol Kiss-Simon Cintia, a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia új erőnléti edzője. Fiatal még, tehát jól emlékszik, milyen problémákkal küzdhetnek a játékosok, ezekben is igyekszik segíteni az időközben komplex tudást szerzett  szakember. Tizenhárom éven át kosarazott, 2014-ben ott volt Kínában az Ifjúsági Olimpián, később Győr NB I B-s és juniorcsapatában is játszott. Szombathelyen sportszervezői szakon diplomázott – közben persze ott volt az egyetemi csapatban -, majd kosárlabda szakedzői képesítést is szerzett. Súlyemelőként is versenyzett, akkor került közelebb a fizikai képességek fejlesztéséhez. Elvégezte a Testnevelési Egyetem és a MKOSZ erőnléti edző tanfolyamát, tanácsadóvá vált az egészséges táplálkozás témakörében. 2021-ben a Falco-nál dolgozott erőnléti edzőként, az U16-os korosztályban pedig  másodedzőként is foglalkoztatták.

– Gyerekként és később felnőtt kosarasként is tudni szerettem volna, mi miért történik, mit miért kell megtennem. Én nem mindig kaptam kielégítő válaszokat. Most rajtam áll, hogy az akadémistáknak segítsek, szeretném ezt minél komplexebben megtenni – mondja  a 2018 óta már Sopronban élő szakember. Kiss-Simon Cintia szerint a modern kosárlabda egyik ismérve, hogy olyan szuperatlétákat képez, akiktől elvárható a gyors futás, a nagy ugrás. De ennek ára van…

– Az erőnléti edzéseken alakulnak ki ezek a képességek, ezeket fejlesztjük, ugyanakkor nagyon fontos a preventív hatás; el kell kerülni, meg kell előzni a sérüléseket.  Szerencsére a játékosok, a fiúk pláne, szeretik az erősítést, motiváltak a feladatoknál. Egyrészt tudják, hogy ez a javukat szolgálja, másrészt érzik, látják is a hatást; azt hogy jól áll nekik – nevet  az izmokat mozgató és erősítő edző, aki mindig el is magyarázza a fiúknak, hogy a feladatok elvégzése milyen pozitív hatásokkal jár.

– Ha tudja a játékos, hogy melyik izma, mit végez, ha tisztában van azzal, hogy alaposan  felkészítette a  testét a munkára, akkor a pályán már koncentráltabban tud dolgozni, arra figyel, amire kell. Kosarazni csak olyan játékos tud jól, akinek nincs testi deficite. Az edzőteremben  meg kell alapoznunk azokat a fizikai képességeket, amikre a játék közben szükség van – fogalmaz Kiss-Simon Cintia, aki a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémiánál a 16 – 18 évesekkel foglalkozik, hiszen ez az a korosztály, aminek tagjai már anatómiailag is alkalmasak a súlyzós gyakorlatokra.  De szeretne az akadémistáknak nemcsak trénere, hanem segítője is lenni. Sporttáplálkozási tanácsokkal is ellátja a hozzá forduló játékosokat és akár szüleiket is, hiszen nem mindegy, mikor, mit eszik és mennyit az a nagy munkára fogott szervezet.

– Az erőnlét és a táplálkozás szoros összefüggését nem is kell magyarázni, de a lélek sem maradhat ellátatlanul. Nem tud koncentráltan dolgozni egy olyan fiatal, akit nyomaszt valami. A kondi veszélyes hely tud lenni annak, akinek az esze máshol jár. Sokkal jobb, ha megbeszéljük a problémákat. Talán egy nőnek könnyebben meg is nyílnak, én mindenesetre arra buzdítom őket, hogy beszéljük ki a gondokat. Az az igazság, maximalista vagyok, számomra az edzői munka életmód, küldetés. Szeretném, ha éreznék és értenék ezt az akadémisták és a kollégák is. Utóbbiakon látom, hogy már sejtik. Egy hihetetlenül jó, elfogadó közösségbe érkeztem, úgyhogy én már hosszútávra tervezek itt – búcsúzik mosolyogva a Soproni Sportiskola lelkes erőnléti edzője.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés