Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Kezdődik a rájátszás, optimisták az Alba Fehérvárnál

Simon Balázs interjú.:

:

Az Arconic-Alba Fehérvár hivatalos honlapja a csapat ügyvezetőjével, Simon Balázzsal készített interjút.

A nyáron lényegében új csapatot kellett építeni, sokan távoztak és érkeztek. Lehetett akkor abban reménykedni, hogy ennyire eredményes alapszakaszt teljesít a társaság?

Valóban nagy változások történtek a keretben, azt terveztük, amennyire csak lehet, egyben tartjuk az előző idény csapatát – válaszolta Simon Balázs, az Arconic-Alba Fehérvár ügyvezetője. – Ez nem valósult meg, így más irányba kellett indulnunk. Ennek ellenére az volt a célunk, hogy az a folyamat, ami elindult az elmúlt években, kiemelten a vezetőedzőnk, Alejandro Zubillaga időszaka alatt, ne szakadjon meg. Ezért próbáltunk meg rutinos idegenlégiósokat igazolni, hogy minél kisebb legyen a rizikófaktor. Tavaly nyáron meghatározó magyar játékosok távoztak, őket nem sikerült hazai kosárlabdázókkal pótolni, így minőségi külföldiekre volt szükség. Így futottunk neki a bajnokságnak, és nem is úgy alakultak a dolgok, ahogy terveztük, mert csak álmainkban szerepelhetett, hogy ennyire kiegyensúlyozottan, magabiztosan, folyamatosan fejlődve leszünk alapszakasz-másodikak.

Említette Alejandro Zubillaga szerepét. Vezetőedzőnk már az előző évad második felében is elképesztő munkát végzett, és ezt sikerült folytatnia ebbe az idényben is. Zökkenőmentesen rakták össze a jelenlegi keretet?

Mindig a vezetőedzővel közösen keressük, hogy kiket igazoljunk, ez tavaly nyáron sem volt másként. Jandro elég régóta itt van, nagyon jól ismerjük egymást, s bár korábban más szerepkörben dolgozott, tudjuk, melyikőnk miként gondolkodik a kosárlabdáról. Könnyen dolgoztunk együtt, örülök, hogy a pályán az látszódik, jól sikerült a kiválasztás.

A Falcón kívül minden csapatnál cserélgették a légiósokat, nálunk egyetlen változtatás volt még a bajnokság elején, Kris Martin ment, Anthony Roberts érkezett. Miért volt erre a cserére szükség?

Pont Kris Martin volt számunkra a legnagyobb kérdőjel, a többiek játszottak már Magyarországon, ismertük őket. Az amerikai bedobónak volt egy sérülése is, utána nem tudta azt a szerepet betölteni, amire gondoltunk vele kapcsolatban. Vártunk, bíztunk benne, hogy ez változik, de nem következett be. Az aktív rotációban a rutinos játékosok kevesebben voltak így, és nem vállalhattunk tovább kockázatot, ezen a poszton minőségi légiósra volt szükségünk, ezért döntöttünk a csere mellett. Szerencsére Roberts – főleg az utóbbi időszakban – nagyszerű formát fut, bár korábban is voltak remek meccsei. Úgy gondolom, ez is egy jó döntés volt.

Az alapszakaszban az Alba szerezte a legtöbb pontot. Fontos szempont, hogy az eredményesség mellett a látvány is bevonzza a nézőket a csarnokba?

Természetesen a legfontosabb az eredmény, de a legjobb, ha kettő párosul. Jandro, illetve én is a gyors kosárlabdát szeretjük, több támadás, ezáltal több védekezés is van. Ebből az adódik, hogy sok pontot dobunk, de viszonylag sokat is kapunk. Az mindenképpen örvendetes, hogy az utóbbi hetekben a védekezésünk is egyre jobban összeáll.

Egy győzelemmel gyűjtöttünk kevesebbet, mint az alapszakaszgyőztes Falco. Mennyire érdemes őket figyelni a rájátszásban, vagy egyértelműen csak a következő feladatra kell koncentrálni?

Eddig is leginkább magunkra figyeltünk és a saját játékunkat igyekeztünk még hatékonyabbá tenni – ezen nem is érdemes változtatni a bajnokság legfontosabb szakasza előtt. Azt az alázatot, ami a csapatban megvan, meg kell őriznünk, nem szabad elbizakodottnak lennünk. A negyeddöntős ellenfelünket, a Sopront ugyan kétszer megvertük az alapszakaszban, de a harmadik helytől lefelé annyira sűrű volt a mezőny, hogy egy-két győzelem döntött csak, ki került a playoffba. Ebben a bajnokságban ha valamelyik együttes jó napot fog ki, akkor képes meglepetést okozni, de én abban bízom, hogy úgy tudjuk elkezdeni a rájátszást, ahogy az alapszakaszt befejeztük.

A playoff előtt akadnak, akik azt hangsúlyozzák, hogy az Albának rövid a kispadja, ez jelenthet hátrányt a hosszabb sorozatokban. Megcáfolható ez a feltevés azzal, hogy a fiatalok, azaz Kass Balázs, Balogh Máté, vagy éppen Takács Milán az alapszakaszban is fontos tagjai voltak a rotációnak?

A padunk eddig is rövid volt, de októberben és novemberben a nemzetközi kupaszereplés miatt hasonlóan nehéz sorozatban voltunk, a bajnokságban mégsem botlottunk. Ha nem lesz sérült, hiányzó, akkor úgy gondolom, olyan szinten van a csapat fizikai felkészültsége, hogy nem kell aggódnunk. Az említett fiatalok pedig az elmúlt időszakban valóban nagy terhet vettek le a rutinosabb játékosok válláráról, köszönhetően annak, hogy játszottak, fejlődtek, éltek a lehetőséggel.

Az őszi európai kupaszereplés eléggé furcsára sikerült azzal, hogy a csoportba besorolt izraeli együttes végül nem indult. Nem jutottunk tovább a trióból, kijelenthető, hogy ennél sikeresebb szereplésben bíztak?

Egy mérkőzés, a hazai, bolgárok elleni hiányzott, hogy továbblépjünk. Az idény elején még érezhető volt, hogy nem vagyunk kellően összeszokottak, tapasztaltak nemzetközi szinten, és ez látszott a Balkan elleni két meccsen, illetve a portugál Sporting elleni idegenbelin. Mindent összevetve a FIBA Európa-kupa-szereplés jó tanulópénz volt, és segítette, hogy a csapat minél gyorsabban összeszokjon.

Tavaly és talán ezúttal is fontos, hogy az Alba a nemzetközi kupaszereplést érő helyen végezzen a bajnokságban.

Igen, ez a célunk. A nemzetközi szereplés fontos a klubnak, játékosoknak, és úgy gondolom, a városnak is. Az első három helyezett indulhat nemzetközi porondon, szeretnénk mi is köztük lenni.

Mit vár a playofftól? Az a Sopron jön a negyeddöntőben, amely korábban hosszú évekig egyfajta mumusnak számított idegenben, igaz, az utóbbi években megtört az átok.

Egyértelműen szeretnénk döntőbe jutni. Elvitathatatlan, hogy a Falco tűnik a mezőny legerősebb csapatának, de nekünk az első lépésre kell koncentrálnunk. Valóban, a Sopront az elmúlt években már a saját otthonukban is sikerült legyőzni és talán az utóbbi időben nem éppen a legjobb formában játszottak. Ebből azonban nem szabad kiindulni, mert a rájátszás már egy másik történet, ők is mindent megtesznek majd, hogy továbbjussanak. Azonban megismétlem: ha azt a játékot mutatjuk, amit az elmúlt hetekben, és továbbra is alázatosak, fegyelmezettek leszünk, akkor tovább tudunk jutni a Sopron ellen.

1 Hozzászólás

1
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Pojaca Recent comment authors
Pojaca
Olvasó

Falco-Honvéd 3-0
Alba-SKC 3-0
Olaj-Rátgéber 3-1
ZTE-Deac 3-1

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés