Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Két legendával bővült a Kosárlabda Akadémia előtti Legenda Liget

A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémián összekötik a múltat a jelennel és a jövővel.:

:

A kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémián a nevelés során fontos szerepet szánnak a hagyományok megőrzésének, a múlt tiszteletének, a példák bemutatásának. 

Jól példázzák ezt azok a bekeretezett mezek, melyeket az öltözőfolyosón lehet látni. Azoknak a volt Akadémistáknak a mezeit tekinthetik meg minden nap az edzésre igyekvő fiatalok, akik egykoron ugyanott sportoltak, mára pedig már valamelyik felnőtt csapatot erősítik a különböző bajnokságokban. 

Hasonló célokkal építették meg 2021 végén a Sport Akadémia felé vezető úton a Legenda Ligetet. Az út két oldalán a kosárlabda sportágban kiváló eredményeket elért, a sportág helyi fejlődéséért sokat tevékenykedő személyek teljesítménye és munkája elismeréseképpen emléktáblák elhelyezését valósították meg. Azzal a konkrét céllal jött ez létre, hogy a fiatal sportolók elé példaképeket állítsanak, a múlt sikereit, hagyományait tiszteljék és emléküket megőrizzék. 

Eddig nyolc Legenda előtt tisztelegtek ilyen módon: 

  • Farkas Anna Eb bronzérmes nemzeti válogatott kosárlabdázó
  • Túri Éva nemzeti válogatott kosárlabdázó
  • Adamik Ferenc kosárlabda mesteredző, testnevelő
  • Guóth Iván kosárlabda edző, néptanító
  • Király József kosárlabda játékos, edző, sportvezető
  • Id. Tóth Viktor sportvezető, aranykoszorús MKOSZ elnökségi tag
  • Magyar Márta nemzeti válogatott kosárlabdázó
  • Kovács Tamás nemzeti válogatott kosárlabdázó

Ezúttal újabb két taggal bővült a Legenda Liget Kecskeméten: Farkas Istvánnal, nemzeti válogatott kosárlabdázóval, aki sajnos már nincs köztünk, valamint Kégel Tamással, testnevelő-edzővel, a Kecskeméti Akadémia fiú szakág vezetőjével.  

Farkas István, avagy Bébi nemzeti válogatott kosárlabdázó. A gimnáziumban indult kosárlabda pályafutása Adamik Ferenc kezei alatt és másfél évtizedig folyamatosan szórta a pontokat az NB I-ben Kecskemét győzelméért. A Kecskeméti Petőfi, majd a KSC kosárlabdacsapatának színeiben 15-ös számmal, az akkori időben az ország legeredményesebb játékosai, a fordulók legjobbjai közé tartozott. Tizenkét alkalommal ölthette magára a címeres mezt. Higgadt, megfontolt ember, sportoló és vezető volt, aki az élsporttól való búcsúzása után több évig vezette a szakosztályt és akit többször hívtak vissza a pályára, hogy erősítse a fiatalabb korosztályból álló kosárlabda csapatot. A család rendkívül fontos volt számára és a sport szeretete az unokákban is tovább él. Egyik unokája, Noel jelenleg is a Kecskeméti Akadémia sportolója. 

Kégel Tamás testnevelő-edző, szakágvezető. 1975-ben került Kecskemétre, ahol testnevelőként és később a Kecskeméti Főiskola Testnevelési és Sport Intézetének igazgatójaként tevékenykedett nyugdíjazásáig. 1975-1981 között a kecskeméti élvonalbeli felnőtt csapat vezetőedzőjeként öregbítette a város jóhírét. Szigorú, következetes pedagógusként és kosárlabda szakemberként kivívta a tiszteletet diákjai, sportolói és kollégái körében is. Sokat tett Kecskemét és az egyetem sportéletének fellendítéséért. Megszerzett sportszakmai tudását, tapasztalatát és vezetői képességét az Akadémián, az utánpótlás nevelésben kamatoztatja, ahol fia ifj. Kégel Tamás szakedzőként, Tamás unokája pedig kiváló sportolóként viszi tovább a sportág iránti elkötelezettségét. 

A Legendákat a helyszínen az Akadémia ügyvezetője, Ivkovicné Béres Tímea köszöntötte elsőként. Elmondta, a Legenda Liget a fiatalokat a múlt tiszteletére tanítja, illetve megmutatja számukra, hogy kemény munkával, alázattal meddig lehet eljutni. Az ügyvezető emellett még kiemelte, hogy mindkét újdonsült Legenda a múltat köti össze a jelennel és a jövővel, ugyanis Kégel Tamás az Akadémia alapítása óta szakágvezetőként tevékenykedik – akinek bölcsességére és tapasztalatára támaszkodhat- illetve fia és unokája is az Akadémia kötelékébe tartozik edzőként és sportolóként, ahogy Farkas István unokája, Noel is az Akadémia növendéke.

Az egybegyűlteknek beszédet mondott a városvezetést képviselve dr. Fekete Gábor is. Az önkormányzati képviselő kiemelte, a Legenda Liget méltó tagokkal bővült, akikre büszkén emlékeznek, és örömteli, hogy a fiatal sportolók elé tárják a példaképeket. 

Az esemény egyik legszebb pillanata az volt, amikor Farkas István unokája, a Vasasban játszó Masier Sophie, valamint Kégel Tamás unokája, az Akadémián kosarazó Kégel Tomi leleplezték az emléktáblákat. Végezetül a Legendák nevében Kégel Tamás szólalt meg, aki büszkén emlékezett vissza a múltra és élete legnagyobb elismerésének tekinti az emléktáblát.

 

 

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés