Connect with us
Hirdetés

B-csoport

Keletre utazik a két pécsi élcsapat

Izgalmasnak ígérkezik a Piros-csoport 23. fordulója.:

:

A másodosztály mezőnye is ráfordult az alapszakasz hajrájára, egy elmaradt mérkőzést leszámítva már 22 fordulót lejátszottak a Piros-csoportban. A héten újabb játéknap következik, több rangadónak ígérkező párosítással. Csütörtökön a hazai pályán az újévben még veretlen debreceni fiatalok fogadják a 2. helyezett PVSK-t, pénteken a tavalyi zöld-csoportos döntő két résztvevője csap össze Szolnokon. Szombaton öt találkozót is rendeznek, a listavezető Jászberényben, a BKG a Sport11-ben lép pályára, Óbudán budai derbit rendeznek, míg a MAFC-ra és az SKSE-re papíron kötelező feladat vár a tabella utolsó két helyezettje ellenében.

DEAC U23 – Pécsi VSK-Veolia

Csütörtök 16:00, Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok

Megáll-e Debrecenben a teljes sebességgel robogó Vasút? – nagy csata várható a fehér-fekete derbin. A szezon elején talán kevesen gondolták, ami jelenleg már – legalábbis az alapszakaszt tekintve – tény: a cívisvárosi fiókcsapaté (5., 13-8) a mezőny egyik legerősebb hazai pályája. A hajdúsági gárda újoncként az őszi idényben sorra gyűjtötte a nagyobbnál nagyobb skalpokat saját közönsége előtt, többek között az NKA, a MAFC, illetve a Vasas is vereséggel távozott az Oláh Gábor utcából. Az évzárón aztán megszakadt a sorozat, az SKSE nyert először piros-csoportos meccset a DEAC U23 vendégeként, ám ezt a bravúrt azóta sem tudta megismételni egyetlen rivális sem. Minden sorozatot figyelembe véve csak egy olyan együttes van a mezőnyben, amely még Berényi Sándor fiainál is jobb mutatókkal rendelkezik házigazdaként: éppen az aktuális ellenfél, a tavaly április, az ASE elleni A-csoportos középszakaszmeccs óta minden hazai tétmeccsét sikerrel abszolváló PVSK (2., 18-4) (a bajnokságban az NKA is hibátlan mérleggel áll otthon, viszont a kupában a városi rivális nyerni tudott az Akadémián). Ezen adatok alapján igazi ki-ki meccsre van kilátás, ugyanakkor a felek őszi összecsapása az alapszakasz egyik legsimább találkozója volt, a Párducok kiütötték a foghíjas debrecenieket (106-41). Így tehát nehéz megtippelni, mit hozhat a rangadó, az eddigiek alapján a házigazdáknak egy pontszegény meccsen lennének jobb esélyei, míg egy nyílt sisakos csata inkább a vendégeknek kedvezne. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/HHuLSc1lm4U?feature=share .

Ceglédi KE – Phoenix-MT Fót

Péntek 18:30, Szolnok, Tiszavirág Aréna

Régi riválisa ellen szárnyalna tovább a CKE (10., 9-13), a biztos bennmaradáshoz nyerniük kellene a Megyeri Tigriseknek (11., 7-15) a Tiszavirág Arénában. A Piros-csoportba jutásra régóta áhítozó ceglédiek nem kezdték jól a bajnokságot, az alapszakasz jelentős részét a táblázat utolsó négy helyének valamelyikén töltötték, ám az előző három fordulóban egyaránt fontos sikert könyvelhettek el, így nem csupán a piros-csoportos tagságuk meghosszabbítása, hanem a szeptemberben célként megfogalmazott nyolc közé jutás is elérhető közelségbe került. A Phoenix-MT gyorsan felvette a magasabb osztály ritmusát, ám ezt követően hullámvölgybe kerültek a lila-fehérek, akik 2023-ban idáig csak két mérkőzést nyertek a bajnokságban, idegenben pedig november eleje óta nem jártak sikerrel. A Tiszavirág Aréna pedig nem egyszerű terep a vendégek számára, a sárga-kékek hazai mérlege a több szoros vereség ellenére már pozitív. Az előjelek tehát a Siska-legénység számára kedvezőbbek, ám Surmann Gábor már többször bizonyította, hogy egy-egy fontos mérkőzésre remekül fel tudja készíteni tanítványait – az éllovas NKA mellett a CKE-t is rendkívül összeszedett játékkal fektették két vállra a Lilák novemberben (78-69). Nem kérdés, hogy ez is kiemelt meccs lesz a 10. hely megszerzése szempontjából győzelmi kényszerben lévő fótiak számára – de nincs ez másképp a túloldalon sem. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.youtube.com/@kosarlabdaegyesuletcegledi6135 .

Jászberényi KSE – NKA Pécs

Szombat 17:00, Jászberény, Bercsényi tornacsarnok

Megismétlődik a tavalyi elődöntős párharc Jászberényben, ezúttal is PlayOff-szintű derbire van kilátás. Bár a tavalyi ezüstérmes JKSE (6., 12-9) az alapszakaszban nem tudta megismételni az előző kiírásban nyújtott stabil teljesítményét, hazai környezetben idén is bárkire veszélyesek lehetnek a jászságiak, a jelenlegi naptári évben, avagy Ivosev Tamás érkezése óta csak a MAFC tudott idáig nyerni a Bercsényiben. Miljan Rakics alakulatát számos korábbi A-csoportos játékos erősíti, e tekintetben a Kovács – Meleg – Kerpel-Fronius trió érkezése ellenére is előrébb járnak a pécsi akadémistáknál – tavaly az elődöntőben nagy küzdelemben végül le is győzték a kék-fehérek alulmaradtak a még az említett hármas nélkül felálló baranyaiakat. Az NKA (1., 20-2) fiataljai számára remek próbának ígérkezik a derbi a közelgő rájátszás előtt, míg a berényiek számára nagy fegyvertény lenne, ha sikerülne elkapniuk az éllovast. Az akadémisták legfőbb fegyvere a gyors játék, a nagy iram diktálása, amit az ősszel három negyeden át bírtak a kék-fehérek, akik várhatóan most is inkább csökkenteni próbálják majd a tempót – ez az Akadémián a hajrában már nem sikerült nekik (94-71). Látványosnak ígérkezik mezőnyposzton Kucsora és Kovács különmeccse, valamint a palánk alatt az Ivosev-Djordjevics párharc, színvonalas meccsre számíthatunk. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.facebook.com/jaszberenyi.kse .

 MAFC – Nagykőrösi Sólymok KE

Szombat 17:30, Budapest, Gabányi László Sportcsarnok

Saját közönsége előtt erősítheti tovább pozícióját a MAFC (3., 17-5), továbbra is első idegenbeli győzelmükre hajtanak a Sólymok. Lakits András tanítványai az új esztendőben a pécsi kettőshöz hasonlóan csak egyszer hibáztak a bajnokságban, emellett a Hepp Kupa-négyesdöntőben is érdekeltek lesznek. A Gabányiban ugyanakkor elvesztették legutóbbi mérkőzésüket – igaz, a listavezető elleni, egylabdás végjátékban elbukott találkozón mutatott játék miatt aligha kell szégyenkezniük. A Sólymok (13., 4-18) 2023-as mérlege éppen ellentétes az újbudaiakéval: egy kivételével minden bajnokijukat elveszítették. Ami talán még aggasztóbb lehet a kőrösiek számára, hogy több, mint tíz hónapja nem nyertek bajnokit otthonuktól távol: még tavaly májusban, a PVSK-Cargate ellen ünnepelhettek utoljára idegenben a csapatot ennek ellenére mindenhová elkísérő szurkolók. A kupát is figyelembe véve november óta nem járt sikerrel vendégként a Puszta-legénység, akkor az NB II-es Békéscsabát búcsúztatták a 16 közé jutásért. E sorozatban a negyeddöntőig meneteltek a nagykőrösiek, ahol éppen a MAFC jelentette a végállomást: a műegyetemisták ezúttal az utolsó negyedben kerekedtek felül, míg az őszi bajnokin simán nyertek a Kossuthban. Ha még nem lennének elég ellentétesek az előjelek, a Sólymok történetük során még sosem tudták bevenni aktuális ellenfelük otthonát, azonban az ennyire egyértelműnek tűnő meccsek gyakran nehézkesek a favorit számára.

Veszprém KK – Salgótarjáni KSE

Szombat 18:00, Veszprém, Vetési Albert Gimnázium

Hétről hétre egyre jobb formát mutat a sereghajtó (1-21), míg a nógrádiak (8., 10-12) bravúros győzelmet arattak az előző körben. Horváth Ákos tanítványainak már csak matematikai esélyük van előrelépni a táblázat utolsó helyéről, ám javuló teljesítményüket látva egyáltalán nem nyugodhatnak meg az alsóházi riválisok. A helyenként jó játék azonban az eredményességben egyelőre nem mutatkozik meg, még mindig csak egyetlen siker áll a bakonyiak neve mellett – igaz, múlt szombaton nagyon közel álltak a második diadalhoz a jó erőkből álló JKSE ellen. Dániel Péter alakulata ellenben nem teljesített igazán jól 2023. első két hónapjában, a legjobb nyolcból is kicsúsztak a tarjániak, a legutóbbi bajnokin viszont kiváló védekezéssel gyűrték le a Vasast, visszavéve ezzel a táblázat 8. helyét. A pasarétiek elkapása nagy fegyvertény a piros-feketéktől, de csak akkor igazán értékes, ha Veszprémből is két ponttal távoznak. A mérkőzésnek tehát a vendégek számára van nagyobb tétje, de a piros-szürkék láthatóan a tabella állásától függetlenül képesek motiváltan kosárlabdázni – ha ezúttal is így lesz, jó kis összecsapás kerekedhet a párosításból. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/UjBQYdpk4JY?feature=share .

Vasas Akadémia – BKG-Prima

Szombat 18:30, Budapest, Sport11 Sportcentrum

Hazai pályán javíthat a salgótarjáni botlás után a Vasas (4., 16-6), egy újabb vereséggel bajba kerülhet a BKG (7., 11-11). A pasarétiek az elmúlt évekhez hasonlóan ott vannak az élcsapatok között, a Sport11-ben október óta nem találtak legyőzőre, többek között a PVSK-t és a MAFC-ot is legyőzték. Idegenben azonban az utóbbi hónapokban senki ellen nem mehetnek biztosra, az idei évben a PVSK és a JKSE mellett Nagykőrösön és legutóbb Salgótarjánban is alulmaradtak. Egy újabb vereséggel bizonyára lemondhatnának arról, hogy dobogós helyről kezdhessék a rájátszást, így a motivációval aligha lesz probléma részükről. A Kosok valamelyest visszaestek az előző idényhez képest, ráadásul Nagy Benedek is megsérült, távollétében pedig 50%-ra romlott a mérlegük. A szövetség honlapjának tanúsága szerint régi-új játékos debütálhat színeikben szombaton: bekerült a keretükbe a 2021-ig őket erősítő Nagy Simon. A 2001-es születésű hátvéd alapembere volt a klub “ezüstcsapatának”, a játékrendszert aligha kell neki bemutatni – akár már a Vasas ellen is kulcsszerepet kaphat. A tavalyi ötmeccses negyeddöntős párharc után presztízsben sem lesz hiány, nagy csata várható. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/R9g3WCebhGg?feature=share .

Óbudai Kaszások – TF-BP

Szombat 19:00, Budapest, Kaszások Sportcsarnok

Alsóházi fővárosi derbit rendeznek a Kaszások (12., 6-16) otthonában – ha a legjobb nyolc közé akar jutni, nem hibázhat a TF (9., 9-13). Az óbudaiak nem a legszebb napjaikat élik mostanában, a tavaszi idényben 2-6 a mérlegük, az előző négy találkozójukat elveszítették a bajnokságban. Ennek következtében a biztos bennmaradás szempontjából is nehéz helyzetbe kerültek Takács Máté tanítványai, számukra az utolsó esély lehet erre a szombati találkozó, már nincs saját kezükben a sorsuk a 9-10. hely megszerzése szempontjából. A Tehetséges Fiatalok egy hasonló őszt követően sikerült beszállniuk a PlayOffért folyó harcba, ám négy körrel a vége előtt lépéshátrányban vannak a 8. helyen álló SKSE-hez képest, ők sem igazán hibázhatnak. Bár összességében valamivel jobban teljesítettek eddig a sárga-kékek, a hazai pálya előnye sokat érhet a III. kerületieknek, kiegyenlítettnek tűnnek az erőviszonyok. A házigazdáknál várhatóan a múlt héten visszatérő Rosemond kezébe kerül a karmesteri pálca, a túloldalon Dancsecs játéka lehet a kulcs – akár kettejük párharca is eldöntheti a találkozót.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés