Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Kecskeméti Akadémia: színvonalas nemzetközi MVM torna az országos döntőre hangolódva

U16-os csapatok mérték össze tudásukat.:

:

Kecskeméti Akadémia: színvonalas nemzetközi MVM torna az országos döntőre hangolódva Nemzetközi tornát rendezett a hétvégén a fiú U16-os korosztályban a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia. A házigazda mellett a paksi Atomerőmű SE, a bosnyák BC „KOS” Sarajevo, illetve szerb KK Mladost Zemun vett részt a kupán.

A kétnapos torna szombati megnyitóján a kecskeméti akadémia mentoredzője, a napokban elhunyt Zoran Sretenovic emléke előtt tisztelegtek a csapatok egy perces néma csönddel. Sretenovic játékosként háromszor nyert Euroligát, míg a jugoszláv válogatottal kétszer Európa-bajnokságot és idén szakmai tudásával támogatta az akadémián folyó munkát, edzőket, játékosokat. A múlt héten még a torna szervezésében és a csapat felkészítésében is aktív szerepet vállalt.

A csapatokat Ivkovicné Béres Tímea, az Akadémia vezetője köszöntötte és hangsúlyozta, hogy a torna célja a fiatalok tapasztalatszerzése, fejlődése és egy kiváló lehetőség, hogy nemzetközi szinten is összemérjék tudásukat.

A szarajevói akadémia elnöke, Sejo Bukva is jelen volt Kecskeméten. Az egykori játékos a bosnyák kosárlabda legendája. Játszott Európában több helyen is, valamint 1997 és 2007 között Magyarországon pattogtatott. Ez idő alatt a Zalaegerszeg, az Alba Fehérvár, a DEAC és a Kaposvár csapataiban kosarazott, utóbbinál a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Ivkovic Stojan csapattársa is volt.

Az MVM által támogatott torna első meccsét a házigazda Kecskemét a szarajevóiakkal játszotta. A kiélezett találkozó az utolsó negyedben dőlt el a bosnyákok javára. A második mérkőzésen az Atomerőmű a szerb Zemunnal csapott össze – végig vezetve a paksi gárda győzött.

A szombati napon még két mérkőzést rendeztek a kecskeméti Akadémia épületében. A délszlávok és a magyarok vívtak meg egymással. Előbbi a Zemun, utóbbi meccs a Paks győzelmét hozta.

A vasárnapi nap izgalmasan alakult. Az első találkozó az ASE és a bosnyákok között feszült hangulatot és szarajevói győzelmet hozott, így a torna utolsó meccse döntötte el a végső sorrendet. Érdekesség, hogy a körbeveréseknek köszönhetően a Zemun úgy várta a kecskemétiek elleni találkozót, hogy ha győznek, elsők, ha kikapnak, utolsók lesznek. Az utóbbi forgatókönyv valósult meg, pedig a mérkőzés nagyobb részében úgy tűnt, győzni fognak a szerbek. Három perccel a vége előtt még tízzel vezettek, azonban a kecskemétiek hatalmasat küzdve felálltak, hosszabbításra mentették a meccset, ahol aztán kosarat sem kaptak és 82-71-re nyertek.

A csapatok szakvezetői nagyon elégedettek voltak a rendezéssel és a torna színvonalával.

– Fantasztikus városban, kiváló csarnokban és nagyszerű ellenfelek ellen tölthettük el ezt a hétvégét. Nagyon komoly játékerőt képviselő csapatok voltak itt, és ez hozzájárult játékosaink fejlődéséhez. Köszönettel tartozom Ivkovicné Béres Tímeának a meghívásért, ezt viszonozni fogjuk és mi is vendégül látjuk majd a kecskeméti fiatalokat a saját tornánkon Szarajevóban – mutatott előre a győztes csapat elnöke, a szarajevói Sejo Bukva.

– Nagyon jókor jött számunkra ez a lehetőség, mindig jó, ha színvonalas tornán vehetünk részt. Két hét múlva kezdődik a kadett döntő, erre készülünk mi is. Minden meccsen tanultunk újat, abszolút hasznos volt szánunkra ez a két nap – értékelt a paksiak vezetőedzője, Jan Pavlik.

– Miután ezt a két napot itt Kecskeméten töltöttük, kijelenthetem, ez a város megérdemli, hogy ilyen kosárlabda akadémiája legyen, amely ilyen színvonalas nemzetközi tornákat rendez. Kiválóan megszervezett esemény volt, és jó volt megtapasztalni, hogy a magyar csapatok milyen erősek – nyilatkozta a Zemun trénere, Milinkovic Luka.

– A torna legfontosabb célja az volt, hogy felkészüljünk az országos döntőre. Két hete már komoly intenzitású, nagyon fizikális edzéseket tartunk a fiataloknak, ennek a folytatása volt ez a torna. Nagyon jó csapatokat hozott ide az Akadémia, és bár kétszer kikaptunk, a mutatott játékkal összességében elégedettek lehetünk. Reméljük, hogy két hét múlva látjuk majd ennek az eredményét – bizakodott az országos döntőre készülő U16-os kecskeméti csapat vezetőedzője, Lakosa Zsolt.

A tornát tehát a BC „KOS” Sarajevo nyerte, második az ASE, harmadik a Kecskemét, negyedik a Zemun lett.
Ahogy a kecskeméti rendezésű tornákon megszokott, az egyéni díjakat is kiosztották. A kupákat és az érmeket Sztojan Ivkovics és Ivkovicné Béres Tímea adták át.

Különdíjas lett Veliczky Zalán (Mercedes KA), Dzepina Nikola (Mladost Zemun), Pavlik Botond (Atomerőmű) és Subasic Dino (Sarajevo).

A torna All Star csapatát is megválasztották. A legjobb ötösbe Kékesi Kolos (Atomerőmű), Subasic Dino (Sarajevo), Alem Saracevic (Sarajevo), Dzepina Nikola (Mladost Zemun) és Mészáros Botond (Mercedes KA) került be.

A torna legjobbjának járó elismerést, azaz az MVP-díjat a minden meccsen harminc pont fölött termelő paksi játékos, Kékesi Kolos kapta.

A torna mérkőzéseinek végeredményei:

Szombat:
Mercedes KA – BC „KOS” Sarajevo 70–79 (21–11, 19–18, 18–28, 12–22)
Atomerőmű SE – KK Mladost Zemun 98–87 (22–18, 27–21, 19–16, 30–32)
BC „KOS” Sarajevo – KK Mladost Zemun 64–81 (19–23, 9–13, 25–15, 11–30)
Mercedes KA – Atomerőmű SE 76–80 (16–28, 13–21, 18–13, 29–18)

Vasárnap:
Atomerőmű SE – BC „KOS” Sarajevo 81–92 (20–25, 17–22, 24–20, 20–25)
Mercedes KA – KK Mladost Zemun 82–71 (21–13, 14–25, 14–18, 22–15, 11–0)

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés