Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Kaye Benjamin: Hiszek benne, hogy jól szerepelhetünk az Európa-bajnokságon

Az U20-as válogatott, magyar-ausztrál centere nyilatkozott nekünk.:

:

Kaye Benjamin Edward neve valószínűleg sokaknak szemet szúrt, a magyar felnőtt és U20-as válogatott összecsapásának jegyzőkönyvében. A 2005-ös születésű, 213 centiméter magas center nyártól már az amerikai egyetemi bajnokságban (NCAA div2) fog játszani, azonban itthon nagyon kevés információt találni róla. Sikerült vele most felvennünk a kapcsolatot, hogy bemutassuk nektek őt.

Magyar viszonylatban ismeretlennek számíthat a neved, meglehetősen kevés információt lehet rólad találni az interneten, így azt gondolom a legjobb, ha az elején kezdjük. Mikor, hogyan, miért és hol kezdtél el kosárlabdázni?

Magyarországon születtem, Budaörsön nőttem fel, mindig felnéztem idősebb testvéremre amiért kosarazott, ő a Hermann Ottó iskolai csapatában játszott egész komolyan, amíg be nem fejezte a 12-et. Nagyon megtetszett a játék, akkoriban ő volt nekem a példa, szóval igazából már óvodás koromban játszottam. Követtem az ő által kitaposott utat, én is a Hermann Ottóban folytattam Nándi bá kezei alatt, kezdtem egyre komolyabban venni a sportot. Ötödik előtt átmentem Törökbálintra, ELITE Basketban játszottam U14-ig. Súlyos sérülés törte meg ezt az időszakot, a hátamban bekövetkezett törés miatt, kiutaztam Ausztráliába, ahol nagyszüleim éltek – apukám családja -, ez 2020-ban történt, pont a Covid idején, ezért nem tudtunk visszajönni Magyarországra, így hát kint folytattam a játékot.

A sérülés kosarazás közben történt, egy forduló mozdulatot csináltam épp, az izmaim viszont letörték az L4-es csigolyámnál a kapaszkodókat mindkét oldalon, így 12 hetet kellett fekvőbetegként eltöltenem, hogy ezek összeforrjanak.

Mi a családi történet, hogyan vagy édesapád révén ausztrál?

A nagypapám 1956-ban jött ki Ausztráliába, itt találkozott nagymamámmal, aki máltai, szóval ez is egy hosszú történet.

Az ausztrál utánpótlásrendszer az amerikaihoz hasonlítható. Hogyan fedeztek fel téged?

Egyre többen fedezték fel a magasságomat és a játékomat itt, megkeresett egy AUSA Hoops nevezetű csapat, amelyik amerikai túra keretében AAU Tournamenteken vett részt az USA-ban. Ott fedezett fel az egyik középiskolai akadémia, így itt szerepeltem az elmúlt egy évben. Április végén kaptam meg az ösztöndíjat a Colorado Mesa nevű egyetemre, jövőre itt folytatom pályafutásomat és a tanulmányaimat.

Az egyetemi bajnokság nagy jelentőséggel bír Amerikában…

Valóban, itt az egyetemi meccseknek nagyobb híre és ereje van mint otthon, a TV is közvetíti a mérkőzéseket, ráadásul élőben.

Hogy alakult az, hogy végül a Coloradót választottad?

Van nekem egy mentorom, akire mindig felnéztem, ő nagyon komolyan elmélyült a kosárlabdában, profi csapatokat edzett, mint például a Sydney Kingst, de volt Hong Kongban is. Állandóan tartottam vele a kapcsolatot, aztán most, hogy visszajöttem Amerikából, akkor felhívott és vázolta nekem a Colorado által nyújtott lehetőségeket, úgy gondolta, hogy fejlődésem szempontjából ez a legjobb választás. Kapcsolatba hozott engem végül Mike Dunlap edzővel, elkezdtünk beszélgetni, tartottuk a kapcsolatot, megtetszett neki a játékom és felajánlott egy helyet a csapatában.

Korábban soha nem voltál utánpótlás-válogatott. Mikor kerestek meg?

2023 szeptemberében leültem a családommal beszélgetni, megkérdeztem, hogy szerintük van-e lehetőségem arra, hogy én a magyar válogatottban játszak. Anyukám nagyon jó barátnője Várszegi Ádám édesanyjának, így vettük fel a kapcsolatot, elküldtem a videóimat. Mentek sorban az e-mailek, kapcsolatba léptünk egymással, január környékén kezdtünk el beszélgetni Carlos Vallejóval, így kötöttem ki végül a válogatottnál.

Hogy érezted magad, most, hogy nem csak az U20-as keret tagja voltál, de a felnőttek ellen is játszottál?

Eddig imádok mindent ezzel kapcsolatban. A fiúk nagyon befogadóak, kedvesek, türelmesek voltak velem, ők már évek óta együtt játszanak, nyilván nekem idő kellett, mire felvettem a ritmust. Nagyon jól esett, hogy segítettek, szerintem ez a társaság sikeres lehet a nyári tornán is, a csapatkémia nagyon rendben van.

Mennyire követted a magyar bajnokságot?

Igyekeztem követni, a szüleimmel állandóan beszéltünk róla, nyilván nem tudtam feltétlenül napról napra figyelni az eseményeket, de azért próbáltam szemmel tartani a magyar bajnokságot.

Alig egy hónap múlva Eb vár az U20-as csapatra. Mit vársz ettől, mik a céljaid, akár rövid, akár hosszú távon?

Most a legfontosabb számomra az Európa-bajnokság, bízom benne és hiszek abban, hogy Magyarország sikeresen szerepelhet ezen a tornán, mindent meg fogunk tenni azért, hogy ez így legyen. Minden nap úgy kelek fel, hogy maximális energiát, munkát fektetek bele a kosárlabdába, szeretnék folyamatosan fejlődni, ez a mentalitásom.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés