Connect with us
Hirdetés
Hirdetés

Nagyon megéri

Jokicstól Bogdanovicsig, avagy itt a top 5 európai NBA-játékos

Nem túlzás, ha azt mondjuk, az európai kosárlabdázók soha nem voltak még ennyire dominánsak az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság, azaz az NBA mezőnyében. 1955 és 2018 között mindössze egyszer fordult elő, hogy európai spílert válasszanak a legértékesebb játékosnak, ez a bravúr 2007-ben a német Dirk Nowitzkinek jött össze, az utóbbi három évben viszont mindig az öreg kontinensről érkező kosaras nyerte el a címet. Összeszedtük, ki jelenleg az öt legjobb európai NBA-játékos.

  •   :

:

1. Nikola Jokics

Nem kérdés, hogy Jokics végzett az élen, hiszen 2021-ben a szerb lett a legértékesebb játékos, azaz az MVP, méghozzá elsöprő fölénnyel. A Denver Nuggets sztárja idén szintet lépett, a legtöbb fontos statisztikai mutatóban egyéni rekordot állított fel, közben olyan technikai tudást mutatott, ami a 211 centiméteres magassága mellett megdöbbentő. A magyar határtól mindössze 25 kilométerre fekvő Zomboron született Jokics 2019 óta sorozatban résztvevője az All Star-gáláknak, de nem kell jóstehetség hozzá, hogy kijelentsük, biztosan megnyújtja ezt a sorozatot, hiszen hatalmas kedvencnek számít a tengerentúlon. Egy egyszerű, szerény srác, sztárallűrök nélkül, elképesztően kiegyensúlyozott teljesítménnyel. Az olimpiai ezüstérmes center csak 26 éves, így a következő évtized valószínűleg részben róla szól majd az NBA-ben.

2. Giannis Antetokounmpo

A becenevén Görög Szörnyként ismert játékos esetében tisztázzunk egy jogos kérdést. Ez a nevére vonatkozik, amelyet a világ Giannis Antetokounmpóként ismer, a magyar átírás szerint azonban a Jannisz Adetokunbo lenne a helyes itthon. Maradjunk mégis előbbinél, hiszen ez az elterjedtebb, de amúgy is inkább Giannis néven emlegetik a 26 éves csillagot. A nigériai bevándorló szülők Görögországban született gyermeke szintén MVP, ráadásul kétszeres, 2019-ben és 2020-ban is kiérdemelte a legnagyobb egyéni elismerést. Ennél azonban igazi csapatemberként többre vágyott, ezért ebben a szezonban átalakította a játékát, hogy nagyobb hasznára legyen a Milwaukee Bucksnak. Bejött neki: a nagydöntőben jelenleg is versenyben vannak az aranygyűrűért. Az eseményre egyébként még lehet fogadni, ehhez elég felkeresni egy ezzel foglalkozó oldalt, illetve szétnézni annak egyéb promóciói között.

3. Luka Doncic

A szlovének Európa-bajnoka, Doncic még mindig csak 22 éves, de már három éve az NBA legjobbjai közé tartozik – csak azért nem szerepel előrébb a listán, mert csapata, a Dallas Mavericks egyelőre nem tudott nagyot durrantani. Doncic kimondva is a visszavonuló Dirk Nowitzki helyére érkezett húzóembernek, de az talán mindenkit meglepett, milyen érettséggel szállt be a világ legerősebb bajnokságába. A Real Madriddal megnyerte az Euroligát 2018-ban, alapemberként segítve a csapatát, a tündérmeséje pedig azóta sem ért véget. Jokiccsal ellentétben nem visszafogott típus, szeret balhézni a pályán, ettől azonban csak még jobban imádják az amerikaiak.

4. Rudy Gobert

Gobert nem feltétlenül csillog a pályán, de nem is ez a dolga: a 29 éves center a védekezés mestere. A legutóbbi négy évben háromszor választották meg az év védekező játékosának, emellett azonban a támadásokra is figyel, 15 pont körül átlagol meccsenként. A Utah Jazzben Donovan Mitchell mellett a legnagyobb csillag, de a nagy kiugrás csapatszinten még nem jött össze neki az NBA-ben eltöltött nyolc szezon alatt.

5. Bogdan Bogdanovics

Jokics mellett még egy szerb, Bogdanovics viszont nem center, hanem bedobó. 28 esztendős, de csak négy éve van a tengerentúlon, a Sacramento Kingsnél eltöltött három szezon után már az Atlanta Hawksban villog. Nyert Euroligát, még 2017-ben a Fenerbahcéval, az NBA-ben pedig mesterlövésznek számít a triplamutatójának köszönhetően. Fontos megjegyezni, hogy van egy névrokona a ligában: a horvát Bojan Bogdanovic a Utah Jazzben Gobert klubtársa.

  •   
Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés