Connect with us
Hirdetés

A palánkon túl

Jó estét, jó szurkolást! Hetvenöt éves lenne Knézy Jenő

Harmincegy évet töltött a Magyar Televíziónál, volt sportriporter, a kosárlabda szövetség társelnöke, a Telesport főszerkesztője, 1999-től az MTV főmunkatársa.:

:

Hétfőn lenne hetvenöt éves Knézy Jenő újságíró, sportriporter. 1944. augusztus 19-én született Nagyváradon. Gyermekkorát Kiskunhalason töltötte, Budapesten érettségizett. Fiatalon komolyan sportolt, 1961-62-ben tagja volt az ifjúsági kosárlabda-válogatottnak. 1962-től két éven keresztül dolgozott a Központi Élelmiszeripari Kutatóintézetben, 1969-ben végzett a gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karán. Diplomájának megszerzése után üzemmérnökként tevékenykedett a Budapesti Mezőgazdasági Gépgyárban – közli portréjában az MTI.

Amikor 1969-ben a Telesport és a Képes Sport közös pályázatot hirdetett “Pályabelépő” címmel, tehetséges fiatal sportújságírókat és sportriportereket keresve, ő is jelentkezett. Kiváló teljesítményének köszönhetően 1971-ben került a Magyar Televízió sportosztályára, hivatásául a sportújságírást választva.

Harmincegy évet töltött a Magyar Televíziónál, volt sportriporter, vezette a helyszíni közvetítések rovatát, volt a Telesport főszerkesztője, 1999-től az MTV főmunkatársa. 1972 és 2002 között állandó kommentátora volt a nyári, illetve téli olimpia eseményeinek, labdarúgó világ- és Európa-bajnokságoknak, válogatott és nemzetközi kupamérkőzéseknek csakúgy, mint számtalan hazai bajnoki összecsapásnak.

Neve, de inkább hangja főként a labdajátékokkal forrt össze, de közvetített többek közt jégkorongot, úszást, 1986-ban ő tudósította az első magyarországi Forma-1 futamot is.

Szállóigévé vált köszöntése a Jó estét, jó szurkolást!, amelyet ő maga talált ki, ezt később le is védette. Kedvelt szólása volt még: a “Hohó, emberek, hohó!”, a “Megfogta, emberek, megfogta!”. A sportrajongók szerint még az unalmas meccseket is “fel tudta dobni”, mérnöki precizitással mindig felkészülten ült a mikrofon elé. Nemcsak sportriporterként ismerhették a tévénézők, kabaréműsorokban is szívesen szerepelt.

1993 és 1997 között a kosárlabda szövetség társelnöki, 1997-től a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöki tisztségét is ellátta. 1998-tól volt a Magyar Olimpiai Bizottság tagja.

2003 áprilisában gyomorrákot diagnosztizáltak nála. Az év májusában már súlyos betegen vette át a Magyar Televízió életműdíját kimagasló szakma munkája elismeréseként, és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést “több évtizedes, kimagasló sportújságírói és sportriporteri pályafutásáért”. Egy hónap múlva, június 17-én távozott az élők sorából, a budapesti Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra.

Knézy Jenőnek egy lánya és egy fia van, ifj. Knézy Jenő apja nyomdokaiba lépve korábban válogatott kosárlabdázó volt, ma sportriporter. 2003-ban a Magyar Televízió Knézy Jenő Emlékdíjat alapított, amelyet a legtöbbet fejlődő sportriporternek és szerkesztőnek ítélnek oda. Emlékére minden évben – váltott helyszínen – kosárlabda emléktornát rendeznek, főleg öregfiúk részvételével. 2018-ban posztumusz a Magyar Úszó Hírességek Csarnokának tagjai közé iktatták.

Kiemelt fotó: Fortepan

19 hozzászólás

19
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
4 Comment threads
15 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
EwingderrylRougeAramisLajos Recent comment authors
Tomika2
Vendég
Tomika2

Egy dolog miatt nem lett soha igazán jó: megengedte magának az elfogultságot, ami persze egy válogatott meccsen kellett, de ő a magyar bajnokságok esetében sem tudta ezt levetkőzni.
Ezt az elfogadhatatlan hibát leszámítva kiemelkedő volt a szakmájában, öröm volt hallgatni pl. egy olimpián.

moldi56
Olvasó

Az volt a baj,hogy sokszor belebonyolódott olyan dolgokba,amit nem biztos hogy fel kellett volna neki vállalni.Egyébként remek riporter volt.

Gábor
Olvasó

Megosztó személyiség volt és a fia is az! De hogy nagy koponya volt- , tudott mindent a sportról, értett majdnem minden sportághoz – az vitathatatlan! Hiányzik!

Lajos
Olvasó

+1

ÖRÖKKÉFEHÉRVÁR194111
Vendég
ÖRÖKKÉFEHÉRVÁR194111

Góól gól gól vezetünk!!!Vagyis vezet a ferencváros………

RRichieG
Olvasó

Nagyváradon született? Hisz akkor ő nem is magyar volt 😂😂😂
Falcósoknak: de az.
A legfelkészültebb riporter volt.

ldd
Olvasó

Ma írta a net hogy genetikailag 99%-ban Orbán Viktorra hasonlítunk,60%-ban a banánra
Ricsi baba te a banánra…

RRichieG
Olvasó

Szerintem
én jártam jobban 😂😂😂

ldd
Olvasó

Én szeretem a banánt is…

Aramis
Vendég
Aramis

Rúzs imádja a banánt a szájába kapni! 😂😂😂

moldi56
Olvasó

Felvilágosítalak,hogy 1944.augusztus 19.-én Nagyvárad Magyarország része volt,mivel a 2.bécsi döntés értelmében 1940.augusztus 30.-án visszacsatolták az anyaországhoz.Akkor még majdnem 100% volt a magyarok aránya a városban.Na,most kellene megnézni!

RRichieG
Olvasó

A Falcósokat világosítsd fel, én jártam iskolába..

Aramis
Vendég
Aramis

Rúzs!
Jenőnek mi köze a Falcohoz?
Szerintem semmi.
Te a semmiből előkapartad a Falcot.
Annyira jó érzés, hogy egy szopnokinak ennyire fáj a Falco balnoki címe.😂😂😂

Rouge
Vendég
Rouge

“…Rúzs!
Jenőnek mi köze a Falcohoz?..”

Szerintem annyi,
amennyi Ricsifiúnak hozzám.

Semmi.

Neked viszont Rúzs-fóbiád van,
de ezzel sincs semmi gond, sőt…
tetszik a műsor, folytasd kérlek.

Csak ne anyázz…
kérlek, nuni, csak ne anyázz. :););)

Légy jó kislány!

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSm_K0LW6bSnWBqrTqnUFO3uXKQCiPPj6tJIDU72BZnGC_cJsyeeg

RRichieG
Olvasó

Ez kb olyan, mintha az ETA-t lespanyolozta volna 😂😂😂

RRichieG
Olvasó

Jenőbának annyi köze van a Falcohoz, hogy amikor 44ben megszületett Nagyváradon, akkor azt mondta az orvos, eljő majd ide Nagyváradra 75 év múlva a Naffalkó🇭🇺, és 0 darab kupagyőzelmük lesz akkor is…

Rouge
Vendég
Rouge

A románozó falcósok kedvéért
Nagyvárad után zárójelben írd oda
a város román nevèt is, Ricsifiú.

Mert különben nem biztos, hogy értik.

Egy hazaárulónak Nagyvárad az Oradea,
ahogy Pozsony is Bratislava.

derryl
Olvasó

Emlékszel?
Hajrá Oradeácska, hajrá, Steauácska! Az persze rendben volt részükről!

Ewing
Olvasó

A falcós még mindig kisbetű😉😀

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés