Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Játékos és edző: Csátaljay Barna új szerepben

A fiatal szakember a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia U14-es csapatának lett a vezetőedzője.:

:

Jelentős feladatot kapott Csátaljay Barna; a fiatal szakember a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia U14-es csapatának lett a vezetőedzője.

– A játék minősége, a játékos fejlődése a legfontosabb. De azt is szeretném, hogy az utánpótlásból kikerülő tehetséges akadémisták a jövőben ne a kispadra kerüljenek a felnőtt csapatoknál. Tehát azt is feladatomnak tekintem majd, persze hosszútávon, hogy a kiemelt fiatal játékosok megfelelő lehetőségekhez jussanak – mondja eltökélten Csátaljay Barna. Tudja miről beszél, és tudja mit akar. Bár még nagyon fiatal, szeptemberben lesz 21 éves, a kosárlabdát születése óta “tanulja” és űzi. Édesapja, dr. Csátaljay Gábor országszerte ismert szakember, két évvel fiatalabb öccse, Péter, a Soproni Sportiskola neveltje, aki a Soproni Kosárlabda Clubtól igazolt a ZTE-hez, és Barna is óvodás kora óta kosárlabdázik.

– Amikor kisfiú voltam apa már edzősködött, sokszor mentem vele a pályákra. Anyukám tornász volt, én meg mozgékony és kíváncsi, úgyhogy sok mindent kipróbáltam: úsztam, fociztam, tornáztam, de a kosárlabda volt az, amit első perctől élveztem. A Soproni Sportiskolában apa volt az edzőm vagy három éven át; szigorúbb volt velem, mint a többiekkel, de ez jót tett nekem, s csöppet sem vette el a kedvemet a játéktól, sőt! – nevet Barna az emléken. Korosztálya egyik kiemelkedő játékosa vált belőle, az U16-os válogatott tagjaként az EB-re is kijutott. Tizenöt évesen feljátszott abba az U18-as sportiskolás csapatba, ami végül ezüstérmet szerzett a korosztályos bajnokságban. Tizennyolc évesen szerződött vele az SKC, az U20-as csapattal a harmadik legjobbak voltak. Idén a harmadik szezonját kezdte meg a SMAFC játékosaként. A Testnevelési Egyetem szakedzői szakát végzi és már tavaly belekóstolt az edzői munkába.

– Az előző szezonban a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia U16-os C csapatának edzője lehettem és mellette besegítettem apának az U13-asoknál. Most velük dolgozom az U14-es csapat vezetőedzőjeként, édesapám mentorálásával. A pályán 1-es, 2-es poszton játszom, vagyis a játék szervezése is a feladataim közé tartozik. Edzőként is a szervezés, az irányítás a dolgom. Jól kijövök a srácokkal, rögtön megcsinálják amit kérek. Csarnokon kívül lehet viccelődni velem, partner vagyok, de edzésen munka van; rend és fegyelem. De nem kell ezt erőltetnem, hiszen ezek a fiúk kosárlabdázni akarnak, tanulni, fejlődni – mondja meggyőződéssel Csátaljay Barna. Hozzáteszi, az, hogy édesapja mellette van a munkában, biztonságot ad. Az ő tapasztalata és tudása őt is erősíti. “Én is tőle tanultam, egy nyelvet beszélünk és szavak nélkül is értjük egymást” – fogalmaz.

– A tizennégy éveseké az a korosztály, akiknél még nem tudni mekkorára nőnek, mire lesznek igazán hivatottak, de ez a kor az is, amikor a technikai alapokat tökéletesen el kell sajátítaniuk. Csak erős és biztos alapra lehet később építkezni. A sportiskolai csapatom nagyon jó, erős a közösség, az ő érdeküket fogom nézni, de figyelni fogom az egyéni igényeket is, hogy mindenki megkapja a neki legjobb fejlesztést – magyarázza a fiatal vezetőedző.

Csátaljay Barna hosszú távra tervez, szeretne az edzői pályán kiteljesedni. Elsősorban az utánpótlás keretében akar dolgozni, de ki tudja mit hoz a jövő… A jövő, ami már el is kezdődött egy rendkívül motivált, fiatal szakember számára.

2 hozzászólás

2
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
BaszketbollBobby666 Recent comment authors
Baszketboll
Olvasó

Sok sikert Barni!👍💪🏀

Bobby666
Olvasó

Hajrá Csátaljay család! Bennetek van a bajai kosárlabda gén 🙂 És most már a soproni is 😉

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés