Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Jászberényi KSE – Pécsi VSK-Veolia

Először szerepel idegenben Csirke Ferenc együttese.

jksepvsk

Jászberényi KSE - Pécsi VSK-Veolia

Bajnokság, 4. forduló
Jászberény, Belvárosi Általános Iskola, szombat, 18:00
V.: Tőzsér D., Lengyel Á., Sallai I. (Hartyáni Zs.)

JKSE: Staten - Mészáros - Miller - Alekszandrov - Pantelics.

PVSK: Pongó - Diggs - Smith - Budimir - Aiken.

A nyeretlen és a veretlen csatája következik Jászberényben. A baranyaiak először szerepelnek idegenben a bajnokságban. Tavaly szinte már-már “unalomig” gyűrték egymást a felek, idén azonban teljesen új sztori kezdődött…

Nikola Lazics, a Jászberényi KSE vezetőedzője: A Pécs nagyszerű példája annak, hogyan kell szépen csapatot építeni. Az előző idényben extra eredményt értek el, de most talán még erősebbek, mint tavaly, az idei szezon végén akár még jobb teljesítményt is fel tudnak majd mutatni. Öt erős külföldijük van, jó magyarjaik és ügyes fiataljaik. Mindig csapatként küzdenek, nagyon jó formában vannak, ezt mutatták az Alba ellen is. Biztos, hogy nehéz lesz ellenük játszani, főleg azért, mert továbbra is vannak problémáink, a sérült Reed továbbra sem tud játszani, de így is megpróbáljuk a tőlünk telhető maximumot nyújtani. Minden egyes hiányzót megérzünk, egy külföldi kiesése pedig különösen érzékeny veszteség a számunkra. Hazai pályán szerepelünk, jobban kell játszanunk, mint legutóbb, hiszen tisztában vagyunk a realitással, jelen pillanatban a Pécs sokkal esélyesebb nálunk.

Csirke Ferenc, a Pécsi VSK-Veolia vezetőedzője: Mindig nehéz az olyan mérkőzés, amikor egy nyeretlenhez mész, mert előbb-utóbb minden sorozat megszakad, de nagyon szeretném, ha sem az ő, sem a mi tendenciánk nem most törne meg. Nem tudjuk, hogy Jászberényben kik a betegek, kik a sérültek, de azért mégiscsak van öt légiósuk, és szerintem a magyar keretük semmit nem gyengült tavaly óta. A játékuk ugyanaz, mint az elmúlt évben volt, fontos lesz, hogy Pantelics stabil védekezését próbáljuk meg feltörni, Alekszandrovot ne engedjük, hogy elkapja a fonalat, illetve az amerikai mezőnyemberek gyors játékát meg kell állítani. Gondolok itt akár a gyorsindításokra, akár a felállt védelem elleni egy-egyekre. Talán azért nem sikerült még eddig nyerniük, mert azt érzem, hogy még nem teljesen álltak össze. Mindenképp nehéz meccsre számítok, a jászberényi szurkolók is szépen a csapat mellett állnak, ez mindenképpen a hazaiak mellett szól. Nem játszottunk még idegenben tétmeccset, most majd sok minden kiderül egyénileg is a játékosaimról, hogy bírják a terhet elviselni egy ismeretlen közegben, ahol nem nekik szurkolnak. Szeretnénk nyerni, fontos mérkőzés lesz számunkra abból a szempontból is, hogy lássuk, hogy nézünk ki fejben. A héten elkezdődtek nálunk is a gondok: Antóni három napig beteg volt, Csirics tegnap betegedett le, róla nem is tudom, hogy játszik-e, majd csak reggel derül ki, hogy felszáll-e a buszra, vagy sem.

[totalpoll id=”31660″]

A szakértő:

A mérkőzés esélyeit Déri Csaba, a Dombóvár, a Nyíregyháza, a Körmend, a Falco és a BC Mures korábbi vezetőedzője, az MBK Ruzomberok és a BC Sepsi női csapataival bajnoki és kupaezüstöt nyerő szakember latolgatta a BB1.hu-nak:

– Az előző szezonban mindkét csapat a felsőházba jutott, a tavalyi év talán két legnagyobb meglepetése a Jászberény és a Pécs szereplése volt, bár hozzáteszem, hogy teljesen megérdemelten jutottak az első ötbe, amihez gratulálok is mindkét csapatnak. Sőt, utóbbi még ki is harcolta a FIBA-kupás szereplés jogát, ez mindenképpen dicséretes. Sok sikert és szerencsét kívánok a PVSK-nak a nemzetközi porondra, teljesen alkalmasnak érzem őket arra, hogy megfelelően képviseljék a magyar kosárlabdát. Szerintem a három hazait meg tudják nyerni, és akár még idegenből is hozhatnak győzelmet, akkor pedig tovább is juthatnak, ami hatalmas bravúr lenne, hiszen ők újoncok a FIBA-kupában.

A Pécsnek legendásan jó a felkészülése, nagyon profi módon áll hozzá a szakmai stáb, ahol egy komoly atléta edző, egy igazi professzor is dolgozik. Minden háttér rendelkezésükre áll, nem véletlen, hogy 2-0-val kezdtek.

A PVSK abszolút az európai sztenderdeknek megfelelő támadójátékot játszik, szépen megvan a mélysége és szélessége is a játékuknak, jók a bontásaik és az extra passzaik. Rendkívül tetszik, ahogy évek óta szépen, folyamatosan építik a csapatukat.

Akárhogy nézem, öt jó légiósuk és három felnőtt válogatott játékosuk van, ez egy komoly csapat.

A Pongó-Ruják irányító-hátvéd páros rendkívül jó korban van, Pongó egy sokat játszó kezdőember, ami ritka a magyar mezőnyben, Ruják pedig évek óta a jónak mondható játékosok közé tartozik. Van egy specialistájuk, egy klasszikus shooterjük Antóni személyében, illetve egy rendkívül hasznos, jó kontakt-játékosuk, Horti, aki lepattanózásban nagyon jó, végtelenül képzett és iskolázott center. Vannak még jó magyar fiataljaik is, de ők a komoly meccseken kevés szerepet fognak kapni.

A FIBA-kupa miatt szerepeltetnek öt légióst. Csiricset és Budimirt már ismerjük, kipróbált, dörzsölt rutinrókák, az igazi veszély az bennük, hogy mindketten tudnak kettes, hármas és négyes poszton is szerepelni. Melléjük visszahozták a dobóspecialista Smith-t, illetve szerződtették Diggs-t, akit személyesen is ismerek, hiszen Oberwartban játszott, nagyon jó szellemű ember, védekezésben, lepattanóban és asszisztban is kiemelkedő (32-es VAL-, 25-ös pont- és 6-os gólpassz-átlag). Elképesztő egy-egyei vannak, tud pick and rollokból is bontani, nagyon fizikális és magas is a posztjához képest. Aiken eddig 26 VAL-t, 15 pontot és 9 lepattanót átlagolt, modern ötös, szépen kiegészítik egymást Hortival.

Az új légiós-szabálynak sok vesztese lesz, megmondom őszintén, kicsit aggódok az olyan típusú csapatok miatt, mint amilyen a Jászberény is volt, melyet segített a korábbi szabály.

A magyar kosárlabdának két értéke van: a válogatott és a férfi bajnokság, amely a térség legerősebb bajnoksága. A nemzeti csapatot egyértelműen csak Sztojan Ivkovics személyes tekintélye és karaktere – az, hogy igazi családot, hierarchiát épített fel – tartja Európa élmezőnyében, nem pedig az, hogy olyan sok jó magyar játékosunk van. Sajnos ki merem jelenteni, hogy a bajnokságunk gyengült, az utánpótlás-nevelésünk pedig gyenge, képtelen biztosítani a magyar bajnokság színvonalát.

Most aztán ki fog derülni, hogy ki a kosárlabdázó, és ki nem. A klubok és az elnökség nyilván tud majd reagálni egy év tapasztalat után, de én azt mondom, inkább fejleszteni kellene a magyar bajnokságot, mintsem adminisztratív szabályokkal visszahúzni.

A Jászberénynek tavaly volt egy bejáratott légiós ötöse, megvoltak a cseréik Cseh, Kerpel-Fronius és Czirbus személyében, amíg egyben voltak, addig bárkinek méltó partnerei voltak, bárkit meg tudtak verni, még a legnagyobb bajnokesélyes csapatokat is, nem véletlen, hogy a kupában is a legjobb négyig jutottak. Amikor azonban a sérülések miatt megbomlott a csapatuk, rögtön lehetett látni, hogy nem tudják tartani a szintet.

Idén is öt külföldit igazoltak, akikből Pantelicset és Alekszandrovot ismerjük, komoly európai pályafutással rendelkező, két nagyon jó és rutinos alapjátékos. Alekszandrov sokáig az egyik legnagyobb ígéretnek számított Európában, de sajnos a sérülések megakadályozták őt abban, hogy még magasabb szintre jusson.

Kíváncsian várom, hogy Staten tudja-e pótolni a távozó Pitts-t, aki nagyon komoly, már-már Kálmán Laci-szintű munkát végzett Jászberényben. Ha kellett, szervezett, pontot dobott, vagy éppen gólpasszt adott. Staten nagy névnek számít, de nincs igazán jó távoli dobása, egyébként viszont a játék minden más elemében borzasztóan ügyes.

Kíváncsi vagyok Millerre is, aki egy kis egyetemről jött, amely után grúz és román kiscsapatban játszott, de volt már egy kiemelkedő meccse nálunk is.

Brbaklicsot megtartották, Mészárost és Peringert pedig leigazolták. Mindhármuktól sokat várok. Peringerben már sok munka van, voltak is szép fellépései tavaly, Mészáros stabil A-csoportos tapasztalattal rendelkezik, Brbaklics pedig egy rendkívül veszélyes játékos, őt nagyon szeretem, mert komoly teljesítményre képes.

Ha egészséges mindenki, ezzel a nyolcemberes rotációval idén is képesek lehetnek olyan csapatot pályára küldeni, amely főleg hazai pályán mindenkit le tud győzni. Pantelics azonban már hagyott ki sérülések miatt, Miller későn jött, Reed pedig, aki elvileg a legjobb játékosuk, sajnos hosszú ideje sérült.

Amíg Pécsen minden rendben van, addig ez a Jászberény nem tudott még együtt játszani, nincs bennük elég közös munka, nincs közös élményük. Nikola Lazics edzőre amúgy is a lassú, precíz, kiérlelt építkezés a jellemző, nem egy „hó-rukk” edző.

Jászberényben nem lett nagyobb a költségvetés a tavalyi siker után. Ez a klub idén is alkalmas lesz a feladatai elérésére, de legyen mindenki reális, hiszen a JKSE eddig fennállása során kétszer tudott igazán kiugrót teljesíteni: egyszer, amikor Földi Sándor irányításával ötödikek lettek és a FIBA-kupába is bejutottak, illetve tavaly. Egyébként mindig a kiesés elkerülése volt a céljuk, ezt ki is mondták többször.

Én azt mondom, az edzőt engedni kell, hogy dolgozzon, mert előbb-utóbb összeállnak. A higgadtságra és a közös munkára tudom felhívni a figyelmet velük kapcsolatban.

A pécsieket egyértelműen alkalmasnak tartom arra, hogy holnap nyerjenek Jászberényben, de ehhez minden tudásukra szükségük lesz. Teljesen egyben vannak, jó állapotban vannak, én a vendégre tennék. Akár egylabdás meccs is lehet, de szerintem a PVSK megnyeri a találkozót.

8 hozzászólás

8
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
6 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
greyeminentTom67Koopslddnazol Recent comment authors
greyeminent
Olvasó

Meglesz a 4-ből semmi, nyugi.

Koops
Olvasó

Hajrá Vasút!

ldd
Olvasó

Ismét egy kimerítő,sok információt tartalmazó, élvezetes elemzés Gumi úrtól.
Gratula neki !

jaszberenyikse
Olvasó

Tavaly 7 meccset játszottunk a Péccsel, melyből csak egyet tudtunk megnyerni. Azóta a PVSK erősödött mi pedig sokkal gyengébbek vagyunk mint tavaly. Úgy néz ki Csirke Feri Taylor helyett talált egy ugyanolyan pontfosó játékost Diggs személyében. Amennyiben Reed tényleg nem játszik akkor nem sok esélyünk van, pedig az alsóház elkerülése érdekében az ilyen hazai meccsek nyerése minimális követelmény lenne.
Hajrá Berény !!!

gulyasszabolcs00
Olvasó

“Kíváncsian várom, hogy Staten tudja-e pótolni a távozó Pitts-t, aki nagyon komoly, már-már Kálmán Laci-szintű munkát végzett Jászberényben.”
Nyugodalmas jó éjszakát kívánok mindenkinek!

nazol
Olvasó

Natejézusatyaúristen. 😀

seanmaguire
Olvasó

Gumi vendégre tett.

Akkor megyek is, és megpakolom a hazait 😀

Tom67
Olvasó

Én is! Nagyon szép és hosszú elemzéseket ír mindig, de az eredményt szinte soha nem találja el! Ezután az elemzés után szinte biztos, hogy a Berény nyerni fog!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés