Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Izgalmas végjátékban verte Argentínát női U19-es válogatottunk

A Kolumbiát legyőző Koreával mérkőzünk vasárnap a világbajnokság kilencedik helyéért.:

:

Kiváló harmadik negyedbéli játékkal magabiztosan verte a házigazda Thaiföldet, ezzel továbbra is versenyben van a bangkoki világbajnokság 9. helyéért a magyar női U19-es válogatott. Az ázsiaiak két és fél negyeden át remekül tartották magukat, de a harmadik felvonásban rákapcsoltak Budácsik Dorottyáék, és egy 20-2-es rohammal eldöntötték a meccset – a Vasas középjátékosa 18 pontig jutott úgy, hogy mind a nyolc mezőnykísérete sikeres volt. A 85-58-as győzelem azt jelentette, hogy a Németország – Argentína mérkőzés győztesével mérkőzhetnek a mieink, azt a derbit végül óriási csatában nyerték meg a dél-amerikaiak.

Thaiföld ellen Kéita Aya kapott egy ütést bordatájra, a biztonság kedvéért kórházban is megvizsgálták a Győr hátvédjét, de szerencsére nincs komolyabb baja a jelek szerint – a játékát mindenesetre nem kockáztatta meg a szakmai stáb.

A magyar csapat bár nem jutott a legjobb nyolcba, így is a vb második legtöbb pontot szerző alakulata meccsenkénti 73.2-es átlaggal, csak az Egyesült Államok előzi meg ebben az összevetésben Dombai Rékáékat 84.6 ponttal. Az együttesből ketten, Angyal Barbara és Dombai Réka átlagolnak 10 pont fölött, előbbi 11.0, utóbbi 10.2 pontot hozott eddig. Mányoky Réka, Wentzel Nóra és Boros Júlia egyaránt 8 egység fölött termelnek, eléggé kiegyensúlyozott képet mutat tehát a statisztika ebből a szempontból – nincs igazán kiugró teljesítmény, de többen is hoznak egy jó átlagot.

Argentína ezzel szemben mindössze 52.2 pontot átlagol eddig a tornán, ami több mint hússzal kevesebb a miénknél – lepattanóban, gólpasszban, és dobószázalék terén is elmaradnak a fehér-kékek honfitársainktól.

A megszokott Angyal – Boros Júlia – Dombai – Varga – Kiss összeállításban kezdtük a találkozót, Varga Alíz rögtön egy triplával köszönt be. A dél-amerikai gárda legjobbja, Chagas válaszolt, de Angyal Barbara betörése is eredményes volt, majd Dombai is bevágott egy távolit – jól kezdtük a meccset (8-2). Chagas egy visszalépős hármast is beszórt, de Boros Júlia is beszállt a „dobóversenybe” – alig négy perc játék után 13-5-re vezettünk, jött is az argentin időkérés. Ez sem törte meg lányaink lendületét, előbb Varga, majd Kiss is szépen lépett be a gyűrű alá, a torna talán eddigi legjobb öt percét produkálta a válogatott. Argentína nem cáfolt rá „hírnevére”, 2/11-es mezőnymutatóval kezdtek Mariano Junco játékosai, de a negyed végére elérték azért a tíz pontot, 19-11-es állással mehettek kisszünetre a felek.

A második etapra is maradt a nagy iram, ám ezt védekezésünk sínylette meg, három közeli kosarat is bekaptunk – 21-17-re zárkóztak az argentinok, időt kellett kérnie Völgyi Péternek. Angyal szerzett labdát, majd passzolt szépen Kiss Angelikának, folytatódott a dobópárbaj. Az adok-kapokból ezúttal sem mi jöttünk ki jól, Chagas remekül szervezett a dél-amerikaiaknál – 27-25-re olvadt a magyar előny, Völgyi mesternek néhány perce belül másodjára is magához kellett rendelnie játékosait. Több labdát is szereztünk, Dombai és Varga kosaraival pedig őriztük előnyünket, a félidő utolsó perceiben nem esett már sok pont – 33-25 arányban vezettünk húsz perc játékot követően.

A kezdősorral állt fel a harmadik etapra Völgyi mester, Dombai labdaszerzését követő ziccerével pedig hamar tíz pont fölé kúszott a különbség (36-25). 7-0-val kezdtük a játékrészt, három és fél perc kellett Argentínának, hogy a gyűrűbe találjon. Chagas egy ütközésnél pár pillanatra lent maradt, le is cserélte edzője, de a gárda nem omlott össze, sőt 40-31-re zárkóztak a fehér-kékek a negyed feléhez közeledve. Wentzel Nóra kosara jókor jött, hiszen kezdett vészesen közel zárkózni az ellenfél, majd a védőoldalon is bemutatott egy szerelést a PEAC játékosa. A jó kezdés után megálltunk támadásban, öt pontra jött fel a dél-amerikai gárda – szerencsére több hármast is kihagytak, pedig akadt köztük tiszta dobóhelyzet is (42-37). Mányoky középtávolija beakadt az utolsó percben, 45-39-es előnnyel fordulhattunk a záró tíz percre.

Dombai egy szép lefordulós kosárral nyitott, Boros Berta a büntető magasságából hintett be egy kettest. Három perc elteltével időt kért az argentin kapitány, mivel csapata képtelen volt közelebb férkőzni a magyarokhoz, Chagas-on kívül nem igazán volt átütőerő a gárdában (51-43). A lepattanókkal kicsit hadilábon álltunk ebben a szakaszban, de a vezetést megőriztük – Boros Júlia tempójával 57-49-et mutatott az eredményjelző három és fél perccel a lefújás előtt. Újabb adok-kapok következett, öt argentin pontra Angyal Barbara válaszolt kintről, izgalmas végjátéknak néztünk elébe. 60-54-gyel vágtunk neki az utolsó két percnek, Chagas büntetőzhetett négyszer, nem is hibázott (60-58). Dombai hidegvérrel szórt be egy középtávolit, egy kivédett akciót követően pedig Angyal büntetőzhetett. Letámadtak a dél-amerikaiak, de nem tudták elvenni a játékszert Wentzel Nórától, 2.4 másodperccel a vége előtt sportszerűtlen hibát vétettek (64-61). Innen már nem volt visszaút, a magyar válogatott megnyerte a mérkőzést, így a Kolumbiát legyőző Koreával mérkőznek vasárnap a világbajnokság kilencedik helyéért – írta a hunbasket.hu.

Magyarország – Argentína 66-61 (19-11, 14-14, 12-14, 21-22)

Női U19-es világbajnokság, Thaiföld, a 9-12. helyért

Magyarország: Angyal 11/3, Boros J. 7/3, Dombai 13/3, Varga 9/3, Kiss 10. Csere: Mányoky 4, Wentzel 8, Budácsik 2, Boros B. 2.

Argentína: Castro 7, Chagas 22/3, Suarez 9, Raviolo -, Fux -. Csere: Operto 6, Acevedo 8, Fontana 9/3, Wolf -, Gentinetta -.

Fotó: hunbasket.hu

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés