Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Izgalmas párosítások következnek a második vonalban

NB I/B Piros-csoport, 3. forduló, beharangozó.:

:

Szombaton nagy rangadó lesz a Piros-csoportban: Jászberénybe látogat a PVSK, két hibátlan és feljutásra pályázó csapat találkozik. Két jól kezdő újonc is összecsap, de szerepel a programban megyei és fővárosi derbi is.


Jászberényi KSE – Pécsi VSK-VEOLIA

Szombat 17:00, Jászberény, Bercsényi tornacsarnok

Az előző szezon A-csoportos kiesője és piros-csoportos ezüstérmese csap össze, 2021 tavaszán még az élvonal alsóházában találkoztak a felek. Mindkét klub ott van a bajnoki cím várományosai között, egymás elleni mérkőzésük sokat segíthet az élcsapatok közti erőviszonyok meghatározásában. Az első két fordulóban a JKSE és a PVSK sem hibázott, mindkét gárda otthon győzte le a Nagykőröst, a pécsiek a TF-BP-t, a kék-fehérek a Phoenix-MT-t verték még. A Sólymok elleni találkozókból kiindulva a Vasút kicsit dominánsabbnak tűnik, Juhász Olivér tanítványai 120-78-ra nyertek, míg a Bercsényiben „csak” 19 pont volt a különbség a felek közt (96-77). Jól mutatja a két csapat szerkezete közti eltérést, hogy a fehér-feketék lepattanózásban, a jászságiak szerzett és eladott labdák terén voltak sokkal jobbak a kőrösieknél, a másik mutatóban egyik esetben sem volt nagy különbség. A baranyaiak mindkét bajnokijukon száz pont fölé jutottak, a délszláv kosárlabda-kultúrát képviselő Miljan Rakics nagyobb hangsúlyt helyez a védekezésre. Hazai oldalon jól kezdte a szezont a sok nagy csatát megélt Velkey, illetve a Meleg-Olasz centerduó, emellett új érkezőjük is van irányító poszton, a korábbi TF- és Vasas-játékos, Csík Richárd; a vendégek a rutinos magyar mag mellett az amerikai Harler jó játékában is bízhatnak. Igazi rangadó várható, élő közvetítésért klikk ide: https://www.facebook.com/jaszberenyi.kse .

Nagykőrösi Sólymok KE – Ceglédi KE

Szombat 17:00, Nagykőrös, Kossuth Lajos Általános Iskola

A JKSE-PVSK rangadóval egy időben egy hamisítatlan alsóházi derbit is rendeznek, ahol szintén nagy izgalmakra van kilátás. A Sólymok berényi és pécsi túrával indították a bajnokságot, ez a papírformának megfelelően 0-2-es rajtot jelentett számukra, hazai debütálásukon viszont mindenképpen győzni szeretnének az újonc ellen. A ceglédiek egy sikertelen baranyai kirándulás után a TF-BP ellen megszerezték a történelmi, első sikert a Piros-csoportban, így nagy önbizalommal érkezhetnek a nagykőrösi csarnokba, amely ráadásul kisebb távolságra van Ceglédtől, mint a CKE ideiglenes otthonául szolgáló szolnoki Tiszavirág Aréna. Nem csupán földrajzilag, célok és játékerő terén is közel áll egymáshoz a két együttes, így minden adott egy szoros, parázs mérkőzéshez. Nagykőrösi részről két kisember, a csapatkapitány, Lakosa Ákos és a saját nevelésű fiatal, Kocsis Attila nyújtotta eddig a legjobb teljesítményt; a sárga-kékek játéka a Lógár-Csaba-Kovács tengelyre épül.

Salgótarjáni KSE – Óbudai Kaszások

Szombat 18:00, Salgótarján, Városi Sportcsarnok

Hazai pályán első győzelmére hajt a Salgótarján a nyáron átalakuló Kaszások ellen. Dániel Péter csapata előbb otthon egylabdás vereséget szenvedett a DEAC U23 ellen, majd végig az eredmény után futva elfáradtak a hajrára a MAFC vendégeként. Az óbudaiak otthon szenvedtek vereséget a Vasas ellen, Veszprémben sikerült javítaniuk. Mindkét oldalon idő kell az új játékosok beilleszkedéséhez, bár már most látszik, hogy közülük többen meghatározó szerepet tölthetnek majd be csapatuknál. Ezt az első két forduló statisztikái is igazolják, hiszen az SKSE-nél és a Kaszásoknál is nyáron érkező kosaras áll az élen akár a pontszerzést, akár a játékszervezést tekintve. A piros-feketéknél Herendics nevéhez fűződik a legtöbb pont és assziszt is, az ő limitálása lesz az egyik legfontosabb feladata a vendégeknek. Támadásban talán több lábon állnak a sárga-feketék, Tichov, Boros és Armanghani is nagyszerű játékkal segítette csapatát Veszprémben, ezzel együtt nem nevezhetők egyértelmű esélyesnek. Ez a párharc is kemény, kiegyenlített meccset ígér, élő közvetítésért klikk ide: https://youtu.be/5HJVf4S4kIQ .

TF-BP – Vasas Akadémia

Szombat 18:45, Budapest, Sport11 Sportcentrum

Két csalódott csapat presztízsmeccsére kerül sor a Sport11-ben. A Tehetséges Fiatalok egy súlyos pécsi vereséget követően a Cegléd otthonában sem tudtak nyerni, a piros-kékek az Óbuda legyőzése után szoros, pontszegény meccset vesztettek el az NKA Péccsel szemben. Egymás elleni találkozóik különlegessége, hogy mindkét csapat a kamaraerdei sportkomplexumban rendezi hazai mérkőzéseit, így csak papíron van jelentősége a pályaválasztó jogának. Ez egyébként már évek óta így van, mindkét klubnak volt otthona a Sport11 egy-egy élvonalban eltöltött szezonban is, sőt, a ’17/18-as idény végén ez a két gárda döntőzött a Piros-csoportban, így a finálé minden meccsét ebben a csarnokban játszották, akkor a TF-BP győzött 2-1-re. Most a Vasas számít esélyesebbnek, holtversenyben a pasarétiek kapták eddig a legkevesebb pontot, ezúttal is kemény védekezésre számíthatunk tőlük. A sárga-kékek játéka Dancsecsre épül, a CKE elleni vereség alkalmával 41 pontot szórt a szombathelyi nevelésű hátvéd. A kulcskérdés mégis inkább az lehet, fel tudnak-e nőni mellé a társak: Pécsen 42, Szolnokon 39 pontot dobtak összesen a többiek, ez a nagyságrend várhatóan kevés lesz a Vasas ellen. Vangelis Ziagkos tanítványai sem szórták meg nagyon első két ellenfelüket, de bővebb a rotációjuk, Andrássy volt a leghasznosabb játékosuk az elmúlt két bajnokin. Élő közvetítésért klikk ide: https://www.youtube.com/c/XM%C3%89DIASPORT .

BKG-Prima – MAFC
Vasárnap 17:00, Szigetszentmiklós, Városi Sportcsarnok

A második vonal egy már-már klasszikusnak mondható párharcának újabb fejezete íródik vasárnap Szigetszentmiklóson. Az előjelek ellentétesek: a műegyetemisták két magabiztos győzelemmel a hátuk mögött érkeznek az egyelőre nyeretlen Kosok otthonába, ám ahogy az a derbiken lenni szokott, az eredmény ettől függetlenül megjósolhatatlan. A BKG-t két újonc is megtréfálta, így hazai pályán biztosan erős bizonyítási vággyal lépnek pályára, míg a vendégcsapatnak minden oka megvan a magabiztosságra. Szakmai szempontból érdekes lesz, hogy Lakits András milyen taktikát választ a Nagy-fivérek megfékezésére, illetve „csemegének” ígérkezik a bajnokság eddigi két legjobb lepattanózója, Lilaj és Bordács párharca a palánk alatt. A MAFC részéről a külső sor ütőképesebbnek tűnik a tavalyinál az eddig látottak alapján, viszont a jó periódusok mellett az első két fordulóban előfordult rövidzárlat is a játékukban. Már a 3. fordulóban visszatér előző csapata otthonába Buzás Bence, aki idén nyári klubváltása előtt két évig erősítette a BKG-Primát. Dr. Nagy Ágoston csapatába öten is érkeztek a holtszezonban, talán ennek tudható be, hogy még támadásban és védekezésben is akadozik a gépezet, ugyanakkor a jó formában lévő újbudaiak ellen alighanem olajozott játékra lesz szükségük ahhoz, hogy harcban lehessenek a győzelemért. Élő közvetítésért klikk ide: https://www.youtube.com/watch?v=Nzf_QSgxp78 .

Phoenix-MT Fót – DEAC U23

Vasárnap 17:30, Fót, Phoenix Sportcsarnok

Szoros mérkőzést hozhat a két jól kezdő újonc találkozója. A debreceniek az SKSE-t és a BKG-t is legyőzték, és a Megyeri Tigriseknek sem sok hiányzott a 2-0-s mérleghez, szigetszentmiklósi győzelem után kiélezett meccsen kaptak ki a Jászberénytől otthon. Mindkét csapat szervezett, jó játékkal mutatkozott be a Piros-csoportban, a Phoenix-MT-nél és a DEAC-nál is voltak kiemelkedő egyéni teljesítmények az első két fordulóban. A lila-fehérek pontjainak több, mint felét szerezte eddig a nagyon hatékony Katona-Santiago duó, csütörtökön újabb A-csoportos tapasztalattal rendelkező játékos szerződtetését jelentették be, a 3-4-es poszton bevethető Bonifert Bendegúz csatlakozott hozzájuk, aki legutóbb a ZTE színeiben lépett pályára, hosszú sérülésből tér vissza. A fehér-feketéknél főleg a Neuwirth-Kenéz külső duó felel a pontokért, de a kezdőcsapat minden tagja jó egyéni statisztikákkal rendelkezik. Ha a felek BKG elleni győzelmeiből indulunk ki, akkor Andjelko Mandics fiai leppattanózásban, Surmann Gábor tanítványai gólpasszok és labdaszerzések tekintetében tűnnek erősebbnek, a siker arányában nem volt nagy különbség, de Debrecenben kevesebb volt a pont (87-97, illetve 80-71). A hazaiaknak az első fóti győzelem megszerzésének vágya adhat plusz motivációt, a vendégek a veretlenségük megvédéséért szállnak harcba, igazi ki-ki meccs várható.

NKA Pécs – Veszprém KK

Vasárnap 19:00, Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia

Ellentétes előjelekkel várhatják a csapatok a forduló záró találkozóját Pécsen. Az akadémisták a Cegléd elleni magabiztos kezdés után a Vasas otthonából is elvitték a két pontot, a Veszprém két hazai vereséget szenvedett el a MAFC és az Óbuda ellen. A narancssárga-feketék ráadásul az eddigi legeredményesebb védekezést mutatták be az előző körben a Sport11-ben, mindössze 52 dobott pontig jutottak otthon a piros-kékek; miközben a bakonyiak támadójátéka egyelőre messze van a tökéletestől, ők dobták a harmadik legkevesebb pontot idáig. A két alakulat rotációja közt is szignifikáns különbség mutatkozik: míg Ivica Mavrenszki a sokemberes rotáció híve, addig Naményi Márk csapatának elég „rövid a kispadja”. Vannak azért bíztató jelek veszprémi oldalon, a Kaszások ellen már közelebb álltak a sikerhez, mint a MAFC fogadásakor, magasposzton kezd összeállni az Orgona-Ratiani páros játéka. A Vasas megmutatta, hogy kellően szervezett zónavédekezéssel Kerpel-Froniusék is megzavarhatók támadásban, de a vendégbravúr lehetőségéhez ezen felül valószínűleg Madár és Szabó egyidejű jó teljesítménye is kelleni fog. Élő közvetítésért klikk ide: https://www.youtube.com/user/ratgeberakademia.

Szerző: Módos Vilmos

1 Hozzászólás

1
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
kosárbáró Recent comment authors
kosárbáró
Olvasó

Ismét egy igényes, cikk a második vonalról!Gratulálok!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés