Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Ivkovics: az új légiós-szabály egy pozitív üzenet, egy gesztus az MKOSZ-től a játékosok felé

Az U23-as szabályt viszont nem tudja hova tenni, hiszen az előzmények eddig sehol nem voltak pozitívak, még női vonalon sem.:

:

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az ősszel induló A-csoportos férfi bajnokságban az elnökség módosítja a légiósok szerepeltetését. Az elfogadott kétéves szabályzat szerint a jegyzőkönyvben szerepelhet továbbra is öt nem hazai nevelésű játékos, de egyszerre a pályán csak négy lehet közülük, vagyis az egyik játékosnak mindenképpen hazai nevelésű sportolónak kell lennie.

A BB1.hu megkereste Sztojan Ivkovicsot, a magyar válogatott szövetségi kapitányát, aki üdvözölte a döntést.

– Azzal, hogy jövőre ötből négy légiós lehet a pályán, sok dolog nem fog változni, de

mindenképpen egy pozitív üzenet, egy gesztus az MKOSZ-től a játékosok felé, ugyanakkor megvan a veszélye is annak, hogy a játékosok árai újra elszaladnak, márpedig így is elég zűrös a piac, és ebben az esetben akár még nagyobb cirkusz lehet, ami hosszútávon nem jó. Mindenképpen óvatosan kell kezelni a dolgot, mert eddig is szinte csak a mohóságot láttuk.

Ha viszont a játékosok és a menedzserek ezt jól kezelik, akkor egy pozitív történet lesz, és később ebből lehet majd az is, hogy három légiós mellett két hazai nevelésű játékos legyen a pályán. Ez lenne a következő lépés, ami a legideálisabb, és egyben az igazi áttörés lenne.

A 2020/2021-es szezontól újabb lépcsőfok következik a hazai nevelésű sportolók védelme érdekében azzal, hogy az alapszakaszban az első félidőben egy 23 évnél fiatalabb magyarnak a pályán kell lennie a mérkőzéseken.

– Ez viszont teljesen meglepő számomra, hiszen többször is volt már téma, de nem sok pozitív véleményt hoztak ezek a beszélgetések – folytatta Ivkovics. –

Abszolút nem tudom hova tenni, hiszen az előzmények eddig sehol nem voltak pozitívak, még női vonalon sem. A környező országok közül van olyan, amelyik év közben el is törölte ezt a szabályt, mert probléma volt a szülőkkel és a menedzserekkel a kluboknál.

Egyet tudni kell: ebben az esetben a tizennégy klubnak legalább három profi szerződést kell kötnie a fiatalokkal, ami negyven-negyvenöt új profi szerződést jelent, és nem tudhatjuk, hogy milyen irányban mozdul el a magyar bajnokság színvonala.

Én tartózkodom a véleményemmel ebben a témában, az mindenesetre bölcs döntés volt az MKOSZ részéről, hogy nem azonnal vezette be ezt a szabályt, lesz rá egy év megrágni és véleményezni.

Van egy olyan oldala is a történetnek, mi van, ha azok az emberek, szponzorok, akik pénzt tesznek a kosárlabdába, ezáltal arra kényszerülnek, hogy olyan valakit játszassanak a csapataikban, akit nem szeretnének?

Ivkovics üdvözli az új légiós-szabályt (Fotó: Zsu)

Szigorított az elnökség az amatőr szerződéseket illetően is. Eszerint a legfelsőbb bajnoki osztályban szereplő sportolókkal csak hivatásos szerződést köthetnek a klubok, kivéve a 23 év alatti, tanulói jogviszonnyal rendelkező játékosokat.

– Nagyon szuper dolognak tartom, hogy ilyen hirtelen profi játékossá tesszük a fiatalokat, csak nagy kérdés, hogy ez hosszútávon hogy hat majd a klubokra. Eddig az MKOSZ mindig alázatos volt a csapatokkal szemben, mindig segítette őket anyagilag is, ez az első olyan döntés, amit úgy érzem, hogy a kluboknak át kell gondolniuk, hogy mennyire bírják.

Nem az én tisztem a klubok és a szövetség viszonyát megítélni, de mint szövetségi kapitány azt el kell mondanom, ha a klubok nem lettek volna annyira kitartók, nem adtak volna hitet a magyar kosárlabdának, amíg a válogatott sehol nem volt, akkor a nemzeti csapatunk sem lett volna ilyen sikeres, mint amilyen most. Van egy kis félelem bennem, ismerve a mentalitást és körülményeket, hogy a klubok esetleg elpártolnak tőlünk, márpedig nélkülük a magyar kosárlabda nulla. A rövidtávú döntés nagyon jó, hosszútávon viszont át kell beszélni, és minden szemszöget meg kell vizsgálni.

12 hozzászólás

12
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
6 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
BolyongóPetiSzotyolaJokicMásikVégétFújdMeg Recent comment authors
Bolyongó
Olvasó

18 éves fiatalokat kezd beépíteni a válogatatba. Nem kell félni a 23 évtől, sőt, csökkenteni kellene.

Peti
Olvasó

Ivkovics mindig azt mondja, amit az érdekei kívánnak.
Ez a szabály felviszi a fiatal játékosok árát, így esetleg Kaposvárról is visznek el fiatal tehetséget (ha van).
Ha nincs, akkor meg nem tudnak hozni a büdzsé miatt.

Tudtommal, a nőknél ez a szabály bevált, legalábbis évek óta dicsérik és nem olvastam olyat, hogy ezt elszeretnék törölni.

Szotyola
Olvasó

Ivkovicsnak igaza van az egy magyart a pályára témában, és abban is, hogy az U23-as szabály egy igazi vállalhatatlan, előkészítetlen MARHASÁG!
És ebből a nyilatkozatból az jön le, hogy az MKOSZ nem is egyeztetett a klubokkal!?
Vagy csak Ivkovics nem tudott róla!?

Jokic
Vendég
Jokic

Mint szövetségi kapitánynak, nincsen véleménye? Bohóc…

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Alig vártam már, hogy hozzászóljon egy pozitívat ez a csörgősipkás bohóc (nem kevin, Sztojan) ! 😀

Kalok Kevin
Vendég
Kalok Kevin

Hihi meg haha azért vagyok betalálva mert szurkolok a Debreceni barátainknak??Videoton Debrecen olé olé olé!Ha nyer a Sopron nem soprongy ahogy te irnád szóval én tisztelem őket és ugyanugy fogok gratulálni egy kis heccelés belefér de amit te csinálsz arra hogy is mondjam enyhe kifejezés a bohóc…

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Megint aggódom érted. Már az olvasás is nehezen megy ? 🙁 Micsoda sértődékeny vagy ! Így sose lesz barátnőd! 🙁 🙁
SZERETLEK. 😉

Kalok Kevin
Vendég
Kalok Kevin

Hagyjuk abba vitát kár veled vitázni.Az ilyenek miatt kár ,hogy bezártak a lipótmezőt!!

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

És akkor már nem szeretsz? 🙁

Kalok Kevin
Vendég
Kalok Kevin

Akárki akármit mond én birom Sztojant!

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Azt hittem, inkább a lányokat. 🙁

Kalok Kevin
Vendég
Kalok Kevin

Téged másképp Emőke ne izgulj 😀

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés