Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Ivkovicné Béres Tímea: Minden területen sikerült szakmailag előbbre lépnünk

Ilyen sikeres évet még nem zárt a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia.

  •   :

:

A járványügyi helyzet miatt számtalan kötöttséggel kellett szembe nézni az elmúlt szezonban a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia edzőinek, munkatársainak és sportolóinak, ennek ellenére a biztonságos környezet kialakításával, felelősségteljes üzemeltetéssel fennállása óta legsikeresebb évét zárta a szervezet – értékelte az Akadémia elmúlt egy évét Ivkovicné Béres Tímea igazgató.

Az Akadémia akkreditációja, 2013. február 22-e óta eltelt időszak legnehezebb éve volt, ennek ellenére kiemelkedően szerepeltek a csapatok, kiemelkedő tudású játékosok ballagtak. Hogyan sikerült ezt elérni?

– Különleges és egyedi év volt, mert a vírussal terhelt időszak nagyon nagy felelősséget rótt ránk. A versenysportot engedte a kormány, hogy működjön, a bajnokságok lebonyolításáért a szövetség is mindent megtett, de nekünk biztonságos környezetet kellett kialakítani, ami nem volt könnyű, ilyen nagy létszámú (600 fő feletti) közösség esetében. Utólag úgy tudom összegezni, hogy mindenki felelősen végrehajtotta az intézkedéseket, amelyek a biztonságot szolgálták. A szülők is bíztak bennünk és mindenben együttműködtek. Ilyen szempontból is úgy gondolom, hogy sikeres év volt. Készültünk a megbetegedésekre is, majd arra, hogy a karantén utáni visszatérés az egészségügyi protokollok szerint történjen és senkinek se legyen ebből egészségügyi károsodása. Nagy öröm, hogy nem volt ilyen, a szülők ránk bízták a gyerekeket és engedték sportolni őket. Köszönet illeti őket a bizalomért. Ők is a közösségünk tagjai, de nem lehettek jelen a zártkapus rendelkezések miatt. Mi nagyon hálásak vagyunk, hogy ezt megértették és együttműködtek. Élő közvetítésekkel igyekeztünk őket bevonni a rendszerbe. Tudják, hogy ezeknek a sikereknek ők is a részesei.

Az iskolák tornacsarnokait lezárták. Hogyan sikerült a sok csapatnak edzéslehetőséget biztosítani?

– A pandémia alatt a kosárlabda otthona, az Akadémia épülete nagyon jól szolgálta ezt a címet, hiszen, ha nem lett volna, az iskolai tornatermek bezárása miatt nagyon nehéz helyzetbe kerültünk volna. Így is sokat kellett együttműködni a szakembereknek, hogy mindenkinek jusson megfelelő edzés- és mérkőzés lehetőség, de itt meg tudtuk oldani.

Közben az Akadémia beruházásában elkészült a Bányai Júlia Gimnázium mellett az Univer Sportcsarnok, amely biztonságos edzéshelyszín lett. Ezen kívül eddig a pályázati lehetőségekkel élve hat iskola tornatermét újítottuk fel, felépítettük az akadémiai központot és egy kültéri sportközpontot is. Az eredmények mellett az infrastrukturális fejlesztések is óriási siker számunkra és az iskola diákjainak, a kecskeméti lakosoknak egyaránt.

Milyen eredmények fémjelzik az elmúlt szezont?

– Szakmailag is fejlődtünk, az eredmények ezt igazolják. Nagy dolog volt, hogy Ivkovic Stojan szövetségi kapitány is belépett a munkába, hiszen egy újabb löketet, egy újabb motivációt adott a fejlődésben. Minden területen sikerült szakmailag előbbre lépnünk, az edzőink együttműködően dolgoztak. Az U11-től az U18-ig, tehát minden korosztályban az országos döntőbe jutottak csapataink. Ilyen sikeres évünk még nem volt.

Az U11-es és U12-es csapatoknak nem rendezték meg az Országos Jamboree-t, de mind lány, mind fiú vonalon bejutottunk a legjobbak közé. Az U14-es fiúk az országos B döntő második helyén végeztek. Az U14-es lányok a hatodikak lettek az országos A döntőben. Az U16-os fiúk az alapszakaszban a második helyen végeztek, az országos döntőt a nyolcadik helyen zárták. Az U16-os lányok az országos B döntő bajnokai lettek, összesítésben a kilencedikek. Az U18-as fiúk az alapszakaszban harmadikak, az országos döntőben pedig a hetedik helyen végeztek.

Fontosak a csapateredmények, de leginkább a gyerekek fejlődése az elsődleges cél. A 18 akadémistánknak címzett válogatott meghívó, amely most érkezett nyári edzőtáborok előtt, mindenképp mutatja, hogy mennyit fejlődtek kosárlabdázóink.

A végzős akadémisták közül többen is szerződést írtak alá az NB I/A csapathoz.

– Legnagyobb sikerünk az, hogy a Duna Aszfalt-DTKH NB I/A osztályú felnőtt csapatában is szerephez jutottak az akadémisták. Két fiatal, Tóth Barna és Ivkovic Milán játszottak és pontokat is szereztek, de rajtuk kívül még két fiatal – Tóth Balázs és Cserkó András –írtak alá szerződést a felnőtt csapat bővebb keretébe. Azt látom, hogy egyre többe sorakoznak majd az „ajtó előtt”. Ez nagyon nagy dolog.

Az Akadémia nyolc éve működik, ezek a 2003-as születésű fiatalok fogják össze. Ilyen szempontból személyes is számomra ez a nyolc év, mert fiam, aki U11-es korosztályban kezdte a kosárlabdázást és most őt is elballagtattuk, korosztályos társaival együtt. Végzősökké váltak az Akadémián és a felnőtt csapatban folytatják. Ez tényleg egy olyan év, amely után azt mondhatjuk, hogy mennyiségben és minőségben is beérett az akadémiai munka és gyümölcsözik majd a felnőtt csapatban.

Mekkora szervezetté vált mára az Akadémia?

– Az Akadémiának 22 versenyző csapata, 405 versenyengedéllyel rendelkező játékosa volt az idén, az iskolai csoportokkal együtt több, mint 600 gyerek sportol nálunk. Az edzőkkel, erőnléti edzőkkel, gyógytornászokkal, sportpszichológussal és a menedzsment tagjaival együtt, 50 fős személyzet gondoskodik a fiatalok sportolásáról.

Kecskemét Önkormányzata mellett, kik az Akadémia kiemelt támogatói, akiknek köszönhető a fiatalok magasszintű sportolása?

– Az Akadémiának az is nagy elismerés és megtiszteltetés, hogy nagyon komoly cégek, mint a Mercedes-Benz gyár és az MVM is támogatják az utánpótlásnevelő munkánkat. Az Univer a sportcsarnok beruházásunk névadója és több nagynevű helyi és országos vállalkozás, cég kötelezte el magát a fiatalok sportjának támogatása mellett, mellettünk ezzel is értéket teremtve.

A jövő kihívást jelent az állami sportakadémiákkal folyó versenyben. A kecskeméti akadémia minden téren meg tudja adni a gyerekek fejlődéshez szükséges lehetőséget és azt a minőségi körülményt, ami ahhoz kell, hogy belőlük élvonalbeli játékos legyen, vagy megvalósítsák az álmaikat. Mindeközben pedig nem kell egészen fiatalon kiszakadniuk a családi, a természetes szociális környezetükből. Mi ezen az úton megyünk tovább. Egy erős, egészséges közösséget építünk a kecskeméti kosárlabdában.

Nyolc év alatt sokan végeztek az Akadémián. Van-e, aki visszajött dolgozni, a közösséget erősíteni?

– Nagy öröm és visszajelzés nekem, hogy a volt akadémisták kezdenek visszajönni és a stáb tagjává válni. Edzőként és egyéb területen is fogadjuk őket. Ebben fogunk újítani, erősödni a jövőben. Várunk vissza mindenkit, aki szeretne részt venni az Akadémia munkájában.

  •   

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés