Connect with us

Kosárlabda

Ivica Mavrenski: Neked kell megtanítanod a fiataloknak, hogyan viselkedjenek a pályán, hogyan eddzenek, hogyan nyerjenek

A szerb szakemberrel beszélgettünk.:

:

Ivica Mavrenski 2012 óta dolgozik a Rátgéber Akadémián, jelenleg az NB I. B Piros csoportos gárda vezetőedzője. Adódik a kérdés, hogy mi az, ami ennyire odaköti az Akadémiához?

– Itt, a Rátgéber Akadémián nagyon jó az atmoszféra. Oké, rengeteg jó edzővel dolgozom együtt, de még jobb emberekkel. Ez egy nagyon fontos dolog, hogy jó emberek vesznek körül. Mindeközben pedig azt a munkát végezhetem, amit imádok, remek feltételekkel. Dolgozzon az ember bármely területen, szerintem ezek azok a dolgok, amik a legfontosabbak. Sokan ismerhetik azt az érzést, hogy imádnak bemenni a munkahelyükre. Az Akadémia nekem ilyen és szerintem ez kosárlabdánál hatványozottan igaz kell, hogy legyen. A feltételek is kiemelkedőek. Most nemcsak Magyarországról beszélek, hanem az egész régióról. Se a szerbek, se a horvátok nem rendelkeznek egy ilyen mértékben felszerelt komplexummal. Minden, ami kell egy sportcsarnokba, az nálunk megvan.

Munka közben – Fotó: Rátgéber Akadémia

Az 54 éves szakember hosszan sorolja, hogy mennyi minden segíti a munkájukat.

– Például rendelkezünk GPexe rendszerrel, ami mindig megmutatja a játékosok intenzitását az edzéseken, és még sok más dolgot. Ezen felül minden egyes tréninget felveszünk videóra, hogy már a foglalkozás közben meg tudjuk mutatni a fiataloknak a hibákat. Az utánpótlásnál nagyon fontos, hogy minden egyes alkalommal kijavítsuk őket. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy ne csak mondjuk nekik, hogy mit csináltak rosszul, hanem meg is tudjuk mutatni. És akkor nem beszéltünk még a rehabilitációs központról, és egyéb dolgokról. Ha jobban belegondolunk, nem nagyon tudunk olyan létesítményt mondani a régióban, ahol tényleg minden megtalálható úgy, mint nálunk. Ezen felül rengeteg fiatal jó edző van itt, akik minden évben fejlődnek, képzik magukat és keményen dolgoznak. Idővel szerintem többen is kiemelkedő eredményeket érhetnek majd el.

“Olyan főnököm van, aki kiemelkedő tréner volt”

Majd kitért Rátgéber Lászlóra is, akitől mindig tanulhat az ember.

– Ez az első alkalom az edzői karrierem során, hogy egy olyan főnököm van, aki kiemelkedő tréner volt korábban és jelenleg is az. Amikor a kosárlabdáról beszélgetek vele, mindig tanulok valami újat, hiszen hatalmas tapasztalattal rendelkezik. Nagyon sikeres volt a pályafutása során, nagyon jól érti a sportágat. Rengetegszer van olyan, hogy a klubvezetők, menedzserek, elnökök, igazgatók semmit sem tudnak a kosárlabdáról, ami sok problémát szül. Most először nincs ilyen érzésem.

A trénernek határozott véleménye van arról, hogy egy utánpótlás edző életében mi számít sikernek.

– Amikor együtt dolgozol a srácokkal, és minden nap, minden héten, minden hónapban látod ahogy fejlődnek, ahogy egyre jobbak és jobbak lesznek, az nagyon sok pozitív energiát tud felszabadítani benned. Nagyon jó érzéseket tud kiváltani belőlem az, hogy ha mondjuk például egy edzésen sokat gyakorolt technikai elemet viszontlátok egy meccsen, éles szituációban. Büszkeséget érzek ilyenkor. Tudom, hogy végre elértük, amit szerettünk volna, most már fókuszálhatunk a következő dologra, a következő megtanulandó elemre.

Nem vágyik felnőtt kispadra – Fotó: Rátgéber Akadémia

“Neked kell megtanítani, hogyan nyerjenek, hogyan veszítsenek”

Mavrenski korábban több felnőtt csapatának edzője is, de azt mondja, nem hiányzik a felnőttekkel való munka, mint elmondta, az szinte egy teljesen más feladat.

– Megfordultam a PVSK élén, az ABA-ligás Vojvodinánál, voltam vezetőedző Csehországban is. Sok évet töltöttem el a felnőtt kosárlabdában. Teljesen más a két munka. Amikor gyerekekkel dolgozom, akkor muszáj a hangsúlyt az alapokra fektetni. Mindkét esetben a kosárpálya mellett állsz és dirigálod a csapatot, de mégis ég és föld a kettő. Más impulzusok érnek, ha fiatalokkal foglalkozol, neked kell megtanítanod nekik, hogyan viselkedjenek a pályán, hogyan eddzenek, hogyan nyerjenek, hogyan veszítsenek. Neked kell jó emberré nevelni őket. Az utánpótlás nem csak a kosárlabdáról szól, éppen ezért nagyobb kihívás. Viszont ha egy korosztály megnő és látod, hogy páran közülük eljutottak az élvonalig, akkor kapsz egy visszacsatolást, hogy végtére jó munkát végeztél.

Második otthona lett Pécs

A szerb szakember a második otthonának tekinti Pécset, remekül érzi magát Magyarországon.

– Őszinte leszek, remekül érzem magam itt Pécsen. Amikor ideérkeztem 2012-ben, akkor még csak egy éves szerződést írtunk alá. Azóta a város a második otthonommá vált. Csak ismételni tudom magam: ha jó emberekkel vagy körülvéve, akkor jól érzed magad. Számomra a kosárlabda már olyan, mint egy vallás. Amióta az eszemet tudom a kosárlabda körül forog az életem, profi kosárlabdázó voltam, most pedig edzősködöm. A pálya olyan, mint egy templom. Itt Pécsen, amikor látom, hogy ezek a gyerekek belépnek a templomba és megtöltik energiával, remek dolgokkal, akkor persze, hogy jól érzed magad, hiszen ennek a részese lehetsz.

Pécsről Barcelonába

A kétszeres Euroliga-győztes, tizenötszörös spanyol bajnok, az európai klubkosárlabda elitjébe tartozó Barcelonához igazol a Rátgéber Kosárlabda Akadémia tizenhat éves szupertehetsége, James Ugochukwu Nnaji. A teljes sztorit, itt írtuk meg.

 

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz

Legfrissebb

Hírek

Facebook