Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

„Inspiráló helyen dolgozhatok, ahol fantasztikusak a feltételek”

Interjú Nenad Truniccsal, a Rátgéber Akadémia új szakmai igazgató-helyettesével.:

:

Újabb komoly nemzetközi szaktekintéllyel erősödik a Rátgéber Kosárlabda Akadémia, a tíz éve FIBA-instruktorként dolgozó szerb Nenad Trunics szakmai igazgató-helyettesként csatlakozik a stábhoz. A belgrádi egyetemen oktató 53 éves szakember megtisztelőnek érzi a felkérést, és minden tudását át kívánja adni annak érdekében, hogy az akadémia edzői és játékosai tovább fejlődjenek.

A kragujevaci születésű Nenad Trunics egész életét a kosárlabda töltötte és tölti ki most is. A korábbi irányító, aki légióskodott Olaszországban, Törökországban és Németországban is, immár tíz éve a nemzetközi szövetség, a FIBA instruktora, továbbá előadó a belgrádi egyetemen. Dolgozott a szerb szövetség utánpótlás programjaiban és az iráni szövetségnek is, néhány hónapja pedig a Rátgéber Kosárlabda Akadémia munkáját segíti: a közelmúltban előadást tartott az edzők számára, valamint a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ nagy sikerű első tematikus napjának is ő volt az egyik előadója.

Az akadémia és a szerb szakember közötti kapcsolat most még szorosabb lesz, ugyanis a szakmai és stratégiai igazgató, Rátgéber László felkérte a szakmai igazgató-helyettes pozíció betöltésére, amit Nenad Trunics örömmel elfogadott.

– Először is szeretném hangsúlyozni, hogy óriási meglepetés volt számomra, amit az akadémián tett első látogatásomkor tapasztaltam. A FIBA instruktoraként sok helyen jártam már szerte a világban, így van összehasonlítási alapom: az itteni feltételek egészen kitűnőek! Mindenki a kosárlabdának él, Rátgéber László nagyon komoly autoritás, a tárgyi feltételek pedig olykor jobbak, mint amit el tudtam képzelni. Megtisztelő, hogy ilyen inspiráló helyen dolgozhatok, ahol fantasztikusak a feltételek! Ugyanakkor a kosárlabdát nem a tárgyak, hanem a játékosok és az edzők játsszák, s nekem pont az lesz a feladatom, hogy mindkettő esetében tovább emeljük a színvonalat. Azt már most nyugodtan kijelenthetem, hogy kiváló szakemberekkel dolgozhatok együtt: az edzők a szíve-lelke ennek az akadémiának!

Nenad Trunics kétszer is járt már az akadémián, s ez idő alatt, ahogy fogalmaz, meggyőződött róla, hogy megvalósíthatóak azok a célok, amiket kitűztek maguk elé. Nem mellesleg: az akadémia nemzetközi mentoredzője, Janez Drvaric, továbbá a felnőtt férfi csapat vezetőedzője, Ivica Mavrenski is biztosította arról, hogy olyan helyre kerül, ahol a legmagasabb szintű szakmai munka zajlik.

– Az első és legfontosabb lépés egy akadémia esetében nem a játékosok, hanem az edzők kiválasztása! Egy gyengébb edző ugyanis nehezebben ismeri fel a tehetséget, és nehezebben is képez jó játékosokat. Mindig lehet mindent jobban és jobban csinálni, mindig lehet fejlődni! Az elsődleges célom éppen az, hogy elősegítsem az edzők további fejlődését, ezáltal természetesen azt, hogy az itt pallérozódó tehetségek is egyre jobbak és jobbak legyenek.

A tervek szerint Trunics augusztustól havonta két hetet tölt az akadémián. A pécsi munkája mellett marad FIBA-instruktor, és a belgrádi egyetemen is oktathat.

– Nagyon örülök annak, hogy egyiket sem kell feladnom, ugyanis ezek a munkák segítik, kiegészítik egymást! A FIBA instruktoraként az utóbbi tíz évben igazi topedzőkkel dolgozhattam együtt, sokat tanultunk egymástól, továbbá több száz fiatal edzőt oktattunk és képeztünk a nemzetközi szövetség FECC edzőképző programjában. Mindazt a tudást és tapasztalatot, amit felhalmoztam, most szeretném továbbadni, kamatoztatni az akadémián!

A Rátgéber Akadémián sok tehetséges gyerek kosárlabdázik, véli Trunics, ugyanakkor látni kell, hogy annak ellenére, hogy Szerbiában sehol sincsenek ilyen feltételek, a magyar gyerekek nincsenek olyan szinten, mint szerb kortársaik.

– Nyilván nem mindegy, kivel játszol, ki a konkurencia… Nem szabad elfelejteni, volt olyan időszak, amikor a jugoszláv bajnokság erősebb volt, mint maga az Európa-bajnokság. Az egyetemi tanítványaimnak is folyamatosan hangsúlyozom, hogy egy hosszú folyamat, amíg egy játékost eljuttatunk a legmagasabb szintre, s ahhoz, hogy ez sikerüljön, és valóban éljátékossá váljon, a szülőknek, a családjának is támogatnia kell! A fiam húszévesen Olaszországban légióskodik, tisztában vagyok vele, mit kell tenni azért, hogy egy fiatal eljusson idáig. Ez az akadémia egy szuper műhely, kevés ilyen hely van Európában. Ha keményen dolgozunk a jövőben is, annak biztosan meglesz az eredménye: egy olyan helyen, ahol egész nap pattog a labda, ahol kiváló edzők foglalkoznak a gyerekekkel, megvalósítható minden, amit elhatározunk!

Forrás: ratgeberakademia.hu

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés