Connect with us
Hirdetés

Nagyon megéri

Így válasszunk munkaruhát!

A munkaruha anyaga és a tartósság.:

:

A munkaruha kiválasztása egyes esetekben nagy odafigyelést igényel, hiszen a munkavégzés helye és jellege akár lángálló, vízálló, saválló vagy antisztatikus tulajdonságokat is követelhet. Amennyiben nincs különleges védelmi követelmény, abban az esetben a kényelem és a praktikusság figyelembevételével érdemes választanunk. Lássuk a részleteket!

A munkaruha típusának kiválasztása

Mindenekelőtt, természetesen, a megfelelő munkaruhatípust kell meghatároznunk. Amennyiben nem állnak fenn különleges védelmi körülmények, a munkaruha kiválasztása során a munka jellegét érdemes szem előtt tartani; mozgékonyságot igénylő munkákhoz a vékonyabb és rugalmasabb ruházatok megfelelőbbek, nagy fizikai igénybevétel esetén viszont érdemes vastagabb, erősszövésű munkaruhát választani.

Egyes munkaruhák esetében választható gumis derékkal ellátott kabát. Az ilyen megoldás jobb tartást biztosít, de hajlongás közben „felcsúszhat”: szabadon hagyva a derekat és a veséket. Ezeket állandóan vissza kell húznunk, így bizonyos „hajlongós” munkákhoz kevésbé alkalmasak. Hasonló döntést kell meghoznunk a nadrágok esetében is; klasszikus deréknadrágok és úgynevezett kertésznadrágok közül válogathatunk. Utóbbiakat vállpántok rögzítik testhez, illetve háti és mellkasi résszel is rendelkeznek, így biztosítva kényelmes viseletet.

Ha speciális védelemre van szükség…

Bizonyos esetekben az általános munkaruházatok nem képesek megfelelő védelmet biztosítani, ilyenkor speciális ruházatra van szükség, természetesen a veszélyforrás jellegét szem előtt tartva.

A speciális termékek között meg kell említeni a lángálló tulajdonsággal ellátott munkaruhákat, amelyek leggyakoribb felhasználási területe a hegesztéshez köthető, de ilyen ruhákat használnak olvadt fémeket kezelő üzemekben is. Hegesztés során, illetve elektromos veszélyforrások közelében az antisztatikus (elektromos feltöltődés elleni) tulajdonság is elvárt.

Bizonyos esetekben vízálló tulajdonságra van szükség. Fontos, hogy különbséget tegyünk az esőálló ruhák és a valódi vízálló munkaruhák között, amelyek egybeépített csizmával rendelkeznek. Vegyi veszélyforrások esetén kiemelt jelentőségű a saválló tulajdonság, ami a fröccsenő vegyszerek elleni korlátozott védelmet jelenti. Tartsuk szem előtt azt is, hogy egyes esetekben a láthatóság életeket menthet; a fényvisszaverő mintákkal ellátott munkaruhák remek szolgálatot tesznek közutak közelében végzett munkálatok során.

A munkaruha anyaga és a tartósság

Ne feledkezzünk meg az általános terhelésről sem! Ahogyan már említettük, fokozott mechanikai igénybevétel esetén vastagabb és erősebb pamut anyagú munkaruhák tesznek kiváló szolgálatot. Ezek jól ellenállnak a kopásnak és szakadásnak. Precíz szerelési munkálatok esetén kényelmesebb és rugalmasabb pamut vagy kevertszálas anyagú ruházatra lehet szükség. Ezeket a szempontokat egyértelműen felülírják a speciális védelmi tulajdonságok, amennyiben szükségesek!

Végezetül vegyük szemügyre a praktikus tulajdonságokat is, mint a zsebek száma és elrendezése vagy akár a szín! Ne higgyük, hogy a munkaruha nem lehet ízléses, fess vagy divatos! A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában igényes kialakítású kabátokat és mellényeket, sportos munkavédelmi bakancsokat és félcipőket, fiatalos nadrágokat és más munkavédelmi ruházatot találunk. Ha kellő körültekintéssel választunk, a munkaruhánk hosszú időn keresztül óvja a testi épségünket.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés