Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Idén jubilál a Falco: tizedszer a legjobb négy között

A másik vasi csapatnál jóval kisebb az éremgyűjtemény, a legfényesebbet azonban éppen a rivális otthonában szerezték Kálmánék.:

:

Szombaton megkezdődnek az elődöntők a férfi élvonalban, a legjobb négy közé idén az Egis Körmend, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely, a Szolnoki Olaj KK és a Pécsi VSK-Veolia jutott. Mindannyian „söpréssel”, vagyis 3-0-val vették az akadályt az első körben. Hogy erre mikor volt példa utoljára, arról itt írtunk.

[totalpoll id=”18632″]

Folytatjuk múltidéző sorozatunkat, a Körmend után ezúttal a másik vasi csapat, a Falco büszkeségfalát mutatjuk meg.

A sárga-feketéké jóval fiatalabb egyesület, korábban kilencszer jutott négybe az A-csoportban, idén tehát tizedszer. Eddig egy arany-, négy ezüst- és két bronzérem mellett két negyedik hely volt a termés.

Története során először és utoljára Körmenden lett bajnok a Falco (fotó: Nyugat.hu/Horváth Balázs)

Az eddig egyetlen vasi döntő

Az első osztályú férfi kosárlabda bajnokság történetében eddig egyetlen egyszer, a 2007/2008-as kiírásban fordult elő, hogy vasi döntőt rendeztek. A Falco akkor toronymagasan uralta a mezőnyt, az alapszakaszt 21 győzelemmel és 5 vereséggel nyerte meg a Kálmán-Doyne-Csirics-Kazlauskas-Alekszejev fémjelezte csapat, amely a negyeddöntőben, ha nem is könnyedén, de 3-0-val búcsúztatta Déri Csaba Nyíregyházáját. Az elődöntőben következett az Albacomp, amely egyszer el tudta csípni a Szekulovics-legénységet (3-1). A fináléban tehát a Polaroid Lami-Véd Körmend volt az ellenfél, amely a hetedik helyről ejtette ki a második Dombóvárt (3-1) és a hatodik Szolnokot (3-2). A hálóvágás Körmenden történt, miután 3-1 lett a vége.

Négy elveszített finálé

A Falco sikertörténete a ’90-es évek végén kezdődött. Az 1998/1999-es szezonban Kálmán Lászlóék az alapszakasz harmadik helyén zártak, a negyeddöntőben 3-2-vel búcsúztatták a Szolnokot, majd a második helyezett Matáv Pécs ellen, pályahátrányból indulva nyertek 3-1-re, bejutva ezzel történetük során először a döntőbe. Ott aztán az Albacomp túl nagy falatnak bizonyult, 4-1-re legyőzte a sárga-feketéket.

2011/2012-ben Bencze Tamás irányításával, fennállása során második alkalommal nyerte meg a Szombathely az alapszakaszt, még a bajnokcsapatot is felülmúlva, 23 győzelemmel és 3 vereséggel. A nyolcadik helyezett Sopron ellen aztán – a sérülések miatt – rögtön majdnem ráfáztak (3-2), a megyei rivális Körmenden viszont könnyebben jutottak túl (3-1). A fináléba a harmadik helyről a Szolnok sétált be (Kecskemét és Alba ellen is 3-0), és ha már ott volt, meg is nyerte az aranyat.

Az elmúlt két évben mindkétszer döntőzött a Falco, előbb a negyedik, majd a harmadik helyről értek oda a sárga-feketék a középszakasz második helyére, így egészen a fináléig pályaelőnyük volt. A 2016/17-es évadban a Kaposvárt 3-1-gyel, a Körmendet 3-0-val búcsúztatta Szrecsko Szekulovics együttese, az aranykapuban viszont 3-2-re alulmaradt az Albával szemben. Tavaly a Zetét 3-1-re, az Albát 3-2-re verték Govensék, hogy aztán a Szolnoki Olajjal szemben 3-1-re alulmaradjanak.

A Körmenddel és a Szolnokkal már játszottak tehát bajnoki döntőt a szombathelyiek, a Péccsel viszont még nem.

Pillanatkép a tavalyi döntőről (fotó: Nyugat.hu/Bonyhádi Zoltán)

Három év alatt két bronz

Az 1999/2000-es szezonban a harmadik helyről indult az alapszakasz után a Falco, és maradt is ott, miután a Matáv Pécset kisöpörte, az Olajtól 3-0-ra kikapott, a Körmendet viszont 2-0-ra legyőzte a bronzcsata során.

A 2001/2002-es idény végén is bronz került a Sugár útra. Ekkor 50 %-os mutatóval zárt a hetedik helyen a Falco (11-11), a negyeddöntőben viszont kiejtette 3-1-gyel a Kaposvárt, a Marc-Körmend ezúttal 3-0-val jobbnak bizonyult, a Szolnokkal szemben viszont sikerült az éremszerzés.

Amikor lemaradtak a dobogóról

Ezen kívül még kétszer jutottak el a legjobb négyig a „sólymok”. A 2006/2007-es és a 2008/2009-es szezon végén is a negyedik hely jutott, mindkétszer Szrecsko Szekulovics irányításával. Igaz tizenkét évvel ezelőtt menet közben vette át a szerb tréner a csapatot, amely a hetedik helyen fejezte be az alapszakaszt (16-10). A Paksot ezt követően nem kis meglepetésre 3-1-gyel kiejtették Pankárék, majd a Körmend ellen egy hektikus elődöntő után ők húzták a rövidebbet (2-3). A bronzcsata ekkor a Pécsnek kedvezett. A másik esetben címvédőként indulva, mindössze hatodik lett a csapat az alapszakasz végén, de így is felülmúlta 3-1-re az Albacompot. Az elődöntőben 3-0-ra söpört a későbbi győztes, Dzunics-által irányított Paks, a bronzérmet pedig a szomszédvár Zalaegerszeg zsebelte be.

HIRDETÉS

16 hozzászólás

16
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
9 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
derrylszolnokbasketKulipintyo1makelovenotwar69Jokic Recent comment authors
szolnokbasket
Olvasó

Jól jellemzi ez a kép Milo elszántságát, felfogását!
Felszántja a pályát…

Kulipintyo1
Olvasó

“Története során először és utoljára Körmenden lett bajnok a Falco”
Hmm valamit tud a bb1. Érdekes ??

derryl
Olvasó

Megmondom őszintén, csodálkozom, hogy megjegyezték, ilyen veretes eredménylista láttán nem kis teljesítmény!

Kulipintyo1
Olvasó

Igazából a hangsúly azon van hogy “először és UTOLJÁRA”

makelovenotwar69
Olvasó

Csodálkoznék, ha a Falco nem tanult volna a Kupadöntőből, amikor az esélyesség elvakította őket… Azóta már nyertek szoros meccset Szolnokon.
A szombathelyi gárda úgy tűnik, nagyon egyben van, az Olaj tovább gyengült. Az első két meccsen hazai győzelmet tippelek, aztán 1-1 után vszínűleg eldől (=aki nyeri a harmadikat, az megy utána tovább).
Hajrá magyar kosárlabda!

Jokic
Vendég
Jokic

Egy valamiben tényleg jó a filkó, a döntőben cumizáshoz, ahhoz nagyon értenek. 🙂

2lee14
Olvasó

Huh újabb értelmes hozzászólás! Taps Jokic!

Marillion
Olvasó

Jó volt vissza nézni az akkori csapatunkat…végiggyalulták a bajnokságot…..egy csoda csapat/csodálatos játékoskerettel….
Hogy a jelenkorban össze tudja-e hozni ez a keret nekünk a 2. bajnoki címet ahhoz választ kapunk a Szolnokiak elleni elődöntő után….Ez lesz az igazi vizsgamunka a csapatnak…A Szolnok minden körülmények között,és ellenére mentálisan erős veszélyes csapat…
FALCO……

RRichieG
Olvasó

Ismerős ez a háló, nem ezt hoztuk el tavaly?

Leklibajsza
Olvasó

Tóth Zolika mit csinál?

RRichieG
Olvasó

Fényesítgeti az aranyérmeit…

derryl
Olvasó

Gyönyörködik a szombathelyi háló romjaiban.

Leklibajsza
Olvasó

Jaja 1,8 másodperc… Tudod mit kéne csinálnunk? Megváltoztatni a kabalánkat sólyomról ezüstrókára. (Ja igen, és Tóth Zolika úgy levágja a hálót mint a szar.)

piros710321
Olvasó

Ezüst lesz, nem több! 🙂

pbask
Vendég
pbask

Milosevics-Govenses kép a kedvencem. xD
Nekünk az a jó ha Körmenddel dőntözhetünk,jó jel:D

2lee14
Olvasó

Falco!!!!!!!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés