Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Halász Ákos: Mindenképpen szerettem volna újra a legmagasabb szinten játszani

A Sopron új irányítója sok jót hallott Kosztasz Flevarakiszról.:

:

Pécsett lett (el)ismert élvonalbeli kosaras a Sopron KC új, rutinos magyar irányítója, a Kaposváron nevelkedett 29 éves, 183 centi magas Halász Ákos. A játékossal a klub honlapja készített interjút.

– Az köztudott önről, hogy Pécsett lett stabil élvonalbeli kosaras. De hogy jutott el addig?

– Kaposvári vagyok, a középiskola befejezéséig ott kosaraztam. A középiskola befejezéséig, az első csapatban a szezon végén egy tét nélküli mérkőzés végén léptem pályára az NB I-es csapatban.  Onnan igazoltam Pécsre, ahová elsősorban tanulni, egyetemre mentem közgazdaságtudományi vonalon. Eleinte nem is az NB I-es PVSK, hanem az NB II-es PEAC csapatában játszottam. Megnyertük a bajnokságot és feljutottunk az NB I/B-be, ekkor vetődött föl, hogy a PVSK játékosa lehetek. Felkerültem az NB I-es csapat keretébe, s az azóta eltörölt T-lincesszel az NB I/B-ben is játszhattam. Az igazi nagy áttörést az jelentette számomra, amikor Csirke Ferenc vette át a pécsi gárda irányítását, nála fokozatosan léptem előre.

– Volt olyan évad, amikor csereirányítóként játszva az egész NB I második legjobb előkészítője, gólpassz adója lett…

– Amikor ez történt, még kevesebb légiós játszhatott, nagyobb volt a szerepük a magyar játékosoknak.

– A Pécsett töltött évek után az egyik élcsapathoz, a Körmendhez igazolt. Mi motiválta a váltásban?

– Egész egyszerűen nem lehetett kihagyni. Ha az ország egyik legjobb csapata, egy nemzetközi kupában is szereplő klub hívja az embert, menni kell. Nagyon kemény évad volt, a különböző sorozatokban összesen vagy nyolcvan meccset játszottunk. A 4. helyen végeztünk, ez az eddigi legjobb eredményem.

– Nem mellesleg, ha csak három meccs erejéig is, de ott együtt játszott az önhöz hasonlóan most nyáron a csapathoz szerződő Kevin Dillarddal…

– Akkor ő már a hetedik légiósunk volt a körmendi csapatnál. Az volt a terv, hogy – különösen a támadásban – extra egyéni képességeit kihasználva még jobbak, még erősebbek lehetünk, ám egy sérülés miatt csak rövid időt tölthetett Körmenden. Persze amióta Sopronban találkoztunk, beszélgettünk már, kicsit felelevenítettük a pár éve történteket.

– Körmendről hazatért nevelőegyesületéhez, a Kaposvárhoz.

– Jó volt otthon a család, a barátok előtt játszani, de eredményesség tekintetében a csapat nem érte el a célt, s saját teljesítményem is elmaradt a saját magam által elvárttól.

– Az élvonalban eltöltött hosszú évek után – a kívülállók számára talán váratlanul – a másodosztályban “találta magát”. Mi indokolta, hogy a Honvédhoz igazoljon?

– Az, hogy Puskás Artúr vezetőedző egyértelműen vezéregyéniségnek hívott a rutinos, korábbi sokszoros válogatott Horváth Ákos mellé. Ilyen, hogy egyértelműen, vezérként “bízzanak rám” egy csapatot, korábban nem volt pályafutásom során, így belevágtam. Az első bő két hónapot bokasérülés miatt kihagytam, majd játszottam, ám, hogy mire mentünk volna a Honvéddal, az nem derült ki, hiszen tavasszal a koronavírus miatt félbeszakadt a bajnokság.

– Mi döntött a Sopronba való szerződés mellett?

– Mindenképpen szerettem volna újra a legmagasabb szinten, az élvonalban játszani. Amikor felvetődött, hogy az SKC-hoz igazolok, beszélgettem a csapatról, a városról, a hangulatról korábbi pécsi csapattársammal, a Sopronban a 3. szezonját kezdő Supola Zolival. Az NB I-et persze honvédosként is követtem, és láttam, hogy az edzőváltás után milyen jó eredményeket ér el a Sopron – többek között a bajnok Falco csapatát is legyőzve. Supitól sok jót hallottam a görög edzőről Kosztasz Flevarakiszról is, Takács Norbi már vagy egy évtizede itt játszik. Mindezek alapján döntöttem úgy, hogy az SKC-hoz igazolok. Pár nap közös munka után személyesen is meggyőződtem róla, hogy Kosztasz abszolút profi. Amellett, hogy elkezdte “összerakni” a támadást és a védekezést, nagyon fontos neki, hogy minden játékosa egészséges önbizalommal dolgozzon.

– Kipróbálta, az új, 3×3-as szakágat is, sőt abban válogatott is volt. Hogy tetszett és milyen hatással van, lehet az öt-öt elleni játékára?

– Úgy gondolom, abszolút pozitív, jó hatással lehet. Sokkal keményebb, fizikálisabb ott a játék, s a keménység a hagyományos kosárlabdában is fontos. Emellett mivel a támadóidő tizenkét másodperc, ott jóval gyorsabban kell dönteni, cselekedni, tehát gondolkodás-gyorsaságban, s remélhetőleg a jó döntések meghozatalában is segít.

– December óta egy ikerpár boldog és büszke édesapja…

– Igen, éppen Hepp-kupa meccsre készültem, amikor jött a hír. Amikor erről edzőnk, Puskás Artúr értesült, azt kérdezte: mit keresek még a csarnokban…

www.hunbasket.hu

7 hozzászólás

7
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
5 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Horvath BelaSajkaRougeZsarkovmoldi56 Recent comment authors
Horvath Bela
Olvasó

Már a sportban is megszorítás: gólpassz adó? 😀 😀

Sajka
Olvasó

“Mindenképpen szerettem volna újra a legmagasabb szinten játszani”

Én is szerettem volna űrhajós lenni, de alkalmatlan voltam rá….mint ahogy Halász is alkalmatlan, hogy magas szinten játsszon.

Zsarkov
Olvasó

Nem lenne ő rossz játékos, a játékintelligenciája megvan az A csoporthoz, csak az a probléma vele, hogy meccsen ritkán láthatjuk tőle a valós tudásának megfelelő játékot…, amolyan “edzésmenő” típus, de talán a görög képes lehet az önbizalmát helyretenni…

moldi56
Olvasó

Nem rossz játékos Ákos,de a legjobb a fodrásza.Csodálatos frizurával játsza végig a meccseket,még kócos sem szokott lenni a végén.

Rouge
Olvasó

Moldi, mindig panaszkodsz,
hogy kapod a mínuszokat…
most viszont írtál egy érzelemdús,
mély szakmai elemzéseket tartalmazó kommentet,
és látod, jönnek is a lájkok.

Így kell ezt csinálni…:)

moldi56
Olvasó

Mindig tanul az ember…

KPSVRKK
Olvasó

Az az év tényleg nem úgy sikerült ahogy kellett volna, de azért én sok sikert kívánok neked Kaposvárról.
Persze ne ellenünk!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés