Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Gyászol a magyar kosárlabda, elhunyt Guóth Iván

89 évet élt.:

:

HIRDETÉS

Május 18-án reggel, 89 éves korában elhunyt a magyar kosárlabdasport egyik meghatározó tagja, a kecskeméti kosárlabda alapítóinak egyike, a legendás edző, Guóth Iván – adta hírül a ktekosar.hu.

Győrben született 1930. szeptember 16-án, majd a családjával 1939-ben Kecskemétre költözött, középiskoláit már itt végezte: a Református Kollégiumban érettségizett, majd 1951-ben a Kecskeméti Tanító- és Óvónőképző Intézetben diplomázott (később, 1960-ban a TF edzői szakát is elvégezte). Ezt követően néptanítóként Törökfáiban, az ottani tanyasi iskolában dolgozott, de életébe hamar beköltözött a kosárlabda. Kecskeméten előbb még játszott, ám nagyon fiatalon edzősködni kezdett. 1956-ban a Piarista Gimnázium fiúcsapatával országos középiskolás bajnokságot nyert, majd 1964-ben a férfi együttes, a Kecskeméti Petőfi az ő irányításával jutott fel az élvonalba. Élete végéig büszke volt arra, hogy Kecskeméten a Petőfinél nem csupán csapatot épített, hanem olyan összetartó közösséget, amelynek tagjai korszakokon átívelő barátságokat kötöttek.

1972-től már, mint profi edző, előbb Székesfehérváron, a Videoton vezetőedzőjeként dolgozott (abban az időszakban a Vidi lett a Vidék Bajnoka), azután a SZEOL AK férfi együttesének munkáját irányította, majd Kecskeméten, Nagykőrösön és Szekszárdon volt vezetőedző. Közben hat évig a magyar válogatott másodedzői feladatait is ellátta. 1996-tól folyamatosan Kecskeméten dolgozott az utánpótlásban. Utolsó munkahelye a Kecskeméti Nemzeti Kosárlabda Akadémia volt, 2019-ben még edzéseket tartott gyerekeknek a Béke Téri Iskolába.

Több évtizedes kiemelkedő, példaértékű pedagógusi és kosárlabdaedzői munkássága elismeréseként 2010-ben a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége Életmű Díját, 2011-ben Kecskemét Sportjáért Díjat, valamint a Köztársasági Elnök Díszoklevele Éremmel kitüntetést vehette át, utóbbit dr. Schmitt Páltól. Elismerő kitüntetést kapott a MOB Tiszteletbeli Tagjától, dr. Aján Tamástól, aki a díjat személyesen adta át.

A hétfő reggel elhunyt Guóth Ivánt felesége, öt gyermeke, testvérei, valamennyiük családja és persze a magyar kosárlabdasport nagy családja gyászolja, temetéséről később intézkednek.

(Fotó: Fejér Megyei Hírlap)

HIRDETÉS
3 hozzászólás

3
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Kováts ImreAranyalbaldd Recent comment authors
Kováts Imre
Olvasó

Kedveltem, nyugodj békében!

Aranyalba
Olvasó

Akkor kezdtem el kosár meccsre járni , amikor Ő volt a Vidi edzöje. Szigorú volt, de nagyon jó edző . RIP

ldd
Olvasó

Isten nyugosztalja!
Kemény volt az “Öreg”…

HIRDETÉS


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

Hirdetés

Hírek

Hirdetés

Facebook