Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Gyászhír: Elhunyt Dr. Villányi Antal, a Zala Megyei Kosárlabda Szövetség elnöke

Az MKOSZ Halhatatlanok Csarnokának is tagja volt.:

:

Az 1939-ben született Dr. Villányi Antal a zalaegerszegi Zrínyi Gimnáziumban ismerkedett meg a kosárlabdával, játékosként Zalaegerszegen játszott NB II-es szinten, de egy korai súlyos betegség véget vetett a magasabb osztályban való szereplés lehetőségének.

Játékos pályafutása után Zalaegerszegen edzői tevékenységet folytatott női és férfi csapatoknál is. Hamar, még játékos pályafutása alatt bekapcsolódott a Zala Megyei Kosárlabda Szövetség munkájába. 1962-ben, 23 évesen a Zala Megyei Kosárlabda Szövetség főtitkára lett, 2000–től pedig a Zala Megyei Kosárlabda Szövetség elnöke.

Mindeközben sportvezetői feladatokat is ellátott, szakosztályvezetője volt az 1987/88-ban első alkalommal bajnoki címet nyert ZTE férfi kosárlabda csapatnak – saját bevallása szerint is ez egy fontos mérföldkő volt az életében.

A kezdetektől aktív részese, majd főszervezője volt az ebben az évben megszakítás nélkül immár 54. alkalommal megrendezésre kerülő Göcsej Kupának. Nagy büszkeséggel beszélt mindig ezekről a tornákról, különösen azokról az időkről, amikor 8-8 női és férfi csapat részvételével zajlottak.

A megyei feladatok mellett több országos és nemzetközi szintű programban is segédkezett. Több cikluson keresztül az MKOSZ Elnökségi tagja volt, 1983-ban csapatvezetőként kísérte el a magyar férfi válogatottat egy lengyelországi túrára. 1983-ban és 1997-ben főszervezője volt a Magyarországon sikeresen megrendezett női Európa-bajnokság zalaegerszegi csoportmérkőzéseinek. 2012 óta az MKOSZ Etikai Bizottság elnöke, nevéhez is fűződik az Etikai Kódex elkészítése.

Az MKOSZ sok elismeréssel, kitüntetéssel ismerte el a sportágért végzett áldozatkész munkáját. Az MKOSZ megalakulásának 75. évfordulóján megkapta a Megyei Kosárlabda Sport Szolgálatáért Érdemjel legmagasabb, gyémánt fokozatú elismerését, majd a Megyei Kosárlabda Sportért Emlékérmet is. A szeretett lakóhelye is elismerte a kosárlabda sportért végzett felelősségteljes munkáját: 1997-ben Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Zalaegerszegért Díjban részesítette. Az életműve elismeréseként az MKOSZ Dr. Villányi Antalt beválasztotta az MKOSZ Halhatatlanok Csarnokába – írja az MKOSZ honlapja.

4 hozzászólás

4
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Ten15lddSzimbaKováts Imre Recent comment authors
Ten15
Olvasó

Nem volt egy arany ember, de halottról jól vagy semmit. Isten nyugosztalja!

ldd
Olvasó

Nyugodjon békében!

Szimba
Olvasó

Isten nyugosztalja, őszinte részvétem az egész családnak és a zalai kosárlabda társadalomnak!

Kováts Imre
Olvasó

Régi harcostárs, nyugodj békében!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés