Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Forray Gábor szerint a Szolnok és a DEAC is egyenlít

Állandó szakértőnk mondta el véleményét a keddi és a szerdai mérkőzésekről.:

:

NHSZ-Szolnoki Olajbányász – Arconic-Alba Fehérvár

Mindkét csapat kimondottan jól, agresszíven, szervezetten védekezik. Az Alba a megszerzett labdákból villámgyorsan megy át támadásba, elsősorban Chambers coast to coast játékának köszönhetően. Azonban a magas embereik is fel tudják hozni a labdát (Dicky,Philmore) lepattanók után, jól passzolnak és keresik  a gyors befejezések lehetőségét, akár közelről, akár korai 3 pontosokkal (Barnett), ha ezen könnyű kosarak után ritmus tudnak fogni, akkor nehéz őket megállítani. Alapvetően arra törekednek, hogy minél több támadást fejezzenek be rendezetlen védelem ellen. Ha ez nem sikerül akkor sem jönnek zavarba, megvannak a felállt védelem elleni játékaik is. A Fehérvárnak  több olyan kreatív (Vojvoda, Roberts, Chambers) játékosa van akik jól bontanak és ez után jól hozzák helyzetbe magukat, de remekül passzolnak is ezekből az előnyökből. Jól játszák  a PnRokat is! Sok extra passzuk van in and out játékok után, ami nagyban hozzá járul ahhoz hogy remek százalékkal képesek dobni távolról. Ezen okokból több szabadságot kapnak  támadásban a játékosok, mint az Olajnál. Kulcs lesz az Olaj részéről, hogy a lerohanásokat és az  ezekből szerzett könnyű gólokat, hogy tudja limitálni. Mert az szolnokiaknak akkor lehet esélyük – akár a párharcot is megnyerni -, ha minél több 5 az 5 elleni játékra kényszerítik a fehérváriakat. Az Olaj rotációja mélyebb, mint az Albáé, ami a későbbiekben akár előnyükre válhat. Az Alba az 5 légiósra plusz Vojvodára támaszkodik. A fiatal szabálynak Kass és Balogh Máté tesz eleget, de ők a második félidőben nem igen szólnak hozzá a mérkőzésekhez. Takács Milán kap még epizód szerepet, de az utóbbi időben erőteljesen csökkentek a percei.

 

Vidin mester 10 fős masszív rotációval meccsel. De itt is nyilván megvannak a húzó emberek, viszont jobban eloszlanak a percek. Ami kívülről egyértelmű változás – és ez hozta meg a feltámadást -, az a szervezettség. Ez elsősorban a védekezésben mutatkozik meg. Világosan látszik mit hogyan akarnak védeni, megvan a rotációjuk a PnR-védekezésnél, mindenki pontosan tudja mi a feladata, hová kell mennie egyes szituációkban. Ez párosult kellő agresszivitással. Mivel senkinek nem kell 30+ percet játszani így mindenkitől elvárja a pályán a teljes intenzitást védekezésben amíg fent van,  mindenkinek be kell ütni a faultot. Emiatt sok nehéz dobásra vagy eladott labdára kényszerítik az ellenfelet. Jól lepattanóznak ők is az Albához hasonlóan és jól indulnak, törekednek gyors befejezésre, de nem minden áron! Felállt védelem ellen jól használják a két magas emberüket a  festékben. Különösen veszélyesek Thomas 4-es poszton low post 1:1-ei, nagyon erős jól használja testét és jól fejezi be a dobást vagy harcol ki büntetőt. Wiggins is veszélyes a festékben. Két magyar szinten extra PnR játékosuk van Pongó és Jovanovic személyében, akik nagyon jól mozgatják a csapatot. Az utóbbi időben a támadó oldalon is szervezetten támad az Olaj. Konkrétabban támadnak, és tisztázottak a szerepek, mindenki tudja mi a feladata, mit, mikor, kinek akarnak játszani és duzzadnak az önbizalomtól. Látszik, hogy most jó a kémia, együtt él mindenki a játékkal. Ebben nagy szerepe van Révésznek! Nagy energiát hoz mikor beáll és akkor is, amikor a padon van. Pallai és Lukács személyében két extra fiataljuk van, Rudner ismét hatékony kintről. Mindkét csapat tud több szerkezetben játszani, és él is ezekkel a taktikai variációkkal. Az első mérkőzésen a véleményem szerint a második félidős védekezési megingás okozta a szolnoki vereséget. A következő mérkőzésen ha azt a fegyelmezett játékot hozzák, mint az előzőn az első félidőben és végig stabilan maradnak hátul, akkor nyerhetnek. A szolnoki magyar mag véleményem szerint erősebb a fehérvárinál, hosszabb a padjuk. Az Alba prime játékosai viszont jobbak mint a hazaiaké. Mivel ez egy 3 naponta kőkemény mérkőzések sorozata minél több meccsre kerül sor annál nagyobb az Olaj sansza a döntőre.

A tippem: Az Olajbányász kiegyenlíti a párharcot.

Zalakerámia ZTE KK – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

Jár a gratuláció a ZTE vezetőségének , mert nem sokkal az alapszakasz vége előtt még a playoff is igen bizonytalannak látszott. Zollner érkezésével stabilizálódott a csapat mind védekezésben, mind támadásban. Nem szabad az első mérkőzés végeredményéből kiindulni, megítélésem szerint a különbség nem volt reális. Egy 5 meccses gyilkos csatából érkeztek. Miután a stáb látta hogy nincs sansz, szépen elosztotta a perceket, mindenki játszott. A playoffban egyáltalán nem számít a különbség, tehát ha az edző úgy látja jobbnak, teljesen érthető ha „elengedi” a meccset és készül a következőre. Biztos vagyok benne, hogy most regeneráció és frissítés után egy teljesen más zalai csapatot fog látni a hazai publikum. Azonban nem lesz könnyű dolguk, hiszen a Falco a címvédő aki pihenten, frissen jött a párharcba. Nyilván ezért az előnyért évközben megdolgozott. Azt gondolom az első helyet nem véletlenül szerezte meg  és az ezzel járó esetleges könnyebbségeket megérdemlik – gondolok itt arra, hogy a 8. helyezettet sima 3 meccsen győzte le, míg a 4. az 5. ellen 5 meccsen át gyűrte egymást).

 

A szombathelyiek védekezése az NBI/A ban a legjobban szervezett. Jól védekeznek 1:1-ben jól védik a PnRt, extra a rotációjuk. a mezőnyök jól befutják a területüket, Keller és Tiby mindenhová odaérElképesztően jól segítenek a gyenge oldalról Egyszerűen nem kapnak könnyű gólt! Sok kikényszerített dobásra vagy hibára késztetik az ellenfelet és kíméletlenül futják a tranzíciót. Pot személyében egy sokoldalú 2m es playmakerük van, aki extra PnR játékos, jól és okosan játszik alsó poszton, jól passzol, jól mozgatja a csapatot. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az alapszakasz során néha halványabban teljesített, de én úgy gondolom most már playoff-üzemmódba fog kapcsolni és mikor eldőlnek a lényeges kérdésesek addigra előlép és döntő faktor lesz. Az első számú támadó opciójuk azonban egyértelmű Perl Zozo. Elképesztő mikor „beindul” egyszerűen nem lehet megállítani. Pongó nagyon okosan kicsit háttérbe vonul és irányít, jól és éretten passzol hozza helyzetbe a társait, érettsége abból is látszik hogy egyre többször úgynevezett jó vállalásokat enged el, ezért extra százalékkal dobja a 3 pontost. Benke is egyre inkább magára talál. Jordano pedig egy igazi sharp shooter és elit védő. Krivacevic jól száll be minden meccsen, Kovács Beni és Tanoh Dez Andris pedig extra játékosok a kategóriájukban, ők akkor is fognak játszani ha nem lesz fiatal szabály. Földrajzilag is egy pikáns párharc ez, hiszen Vas és Zala vármegye csapatai csapnak össze. Ha szigorúan a történelmi tradíciót vesszük az igazi El Classico az a ZTE-Körmend vagy a ZTE Haladás, de ez párharc is  is óriási presztízzsel bíró összecsapás. Mindkét oldalon felfokozott hangulatban várják a találkozót és nagyon készülnek a szurkolók. Táblás telt házat, fergeteges hangulatot és igazi kosárlabda ünnepet várok.

Tippem: Szoros, akár egylabdás mérkőzésen kerekedhet a derbin, Falco-győzelem

Sopron KC – NKA Universitas Pécs

Azt kell hogy mondjam, a legutóbbi mérkőzésen osztálykülönbség volt a két csapat közt. Tisztában vagyok azzal, hogy a soproniaktól családi okok miatt távozott Mathis és sérülések is hátráltatták őket, de azért többet vártam tőlük. Gasper Potocnik személyében egy általam tisztelt, jól képzett, tapasztalt, szakember érkezett a Hűség Városába, aki nem mellesleg jól ismeri a magyar ligát. Ennek az eredménye szinte azonnal tetten érhető volt, hiszen bravúros győzelmi szériát produkáltak és stabilizálták a helyüket a playoffba, sőt még akár pálya előnyt érő hely megszerzésére is volt esélyük. Azonban mintha valami megtört volna. Szép lassan visszacsúsztak a 7.helyre. Ugyan a playoff-szereplésük nem volt veszélyben, lefele szálló formába kerültek. Nichols a csapat egyértelmű vezére, igazi scoring guard, aki jól bont, gyilkos pull up dobásai vannak. Jól játssza a PnR -t és képes mérkőzések végkimenetelét eldönteni. Griffin is jó szezont produkált Ő inkább shooter nem igazán ballhandler. Sidibe megítélésem szerint jó védő, különösen 1:1-ben védi jól a RnR-t, kiváló lepattanozó. Gill eddig sérülése miatt keveset játszott, most megmutathatja mit tud. Az általam tehetségesnek tartott fiatalok , kívülről úgy látszik kicsit megtorpantak. Nem igazán tudják azt hozni, amit előzetesen várták tőlük. Igazából érdemben a magyar magyarok közül csak Molnár Marci tud hozzá tenni. Én ebben is látom a visszaesés okát.

Potocnik mester csapatai sokat váltogatják mérkőzés közben az emberfogást és a 3-2 zóna  védekezést. A  labdás 2:2 nél az un. show hedge– védik sokszor, ami ellen egyébként jól játszanak a pécsiek. Véleményem szerint egy teljesen más SKC-t láthatnak a hazai szurkolók, mert még egyszer ilyen teljesítményt nem fognak nyújtani. Ezzel szemben a Rátgéber csapata nyilván önbizalomtól duzzadva érkezik és le akarják zárni a párharcot. Ami számukra még nagyobb bravúr lenne mint amit eddig elértek. Természetesen gratulálok nekik, hogy újonc létükre bejutottak a playoffba és reális esélyük van 5-6 helyre. Nagyon kellemetlen szerkezetű, stílusú csapat. Keményen agresszívan védekeznek, sokat váltanak, ezután jól harcolnak a palánk alatt, nehéz megjátszani a mismatch-eket. A faultoktól sem riadnak vissza, mély rotációval játszanak, akik a padról jönnek bátran és keményen játszanak jól eloszlanak a személyi hibák. Ha lehet, támadásban még kellemetlenebb struktúrájú csapat a pécsi. Sok szabadságot kapnak, a játékosok döntésére van bízva a támadó játék. Ez néha parádés játékot eredményez néha átcsap kicsit egyénieskedősbe, de pont ettől veszélyesek. Sokszor 5-out játékot játszanak ,rengeteg PnPop azaz a magas emberük Mangjafic sokkal többet van kint mint bent a festékben és jól dob. Durmo pedig életveszélyes a festékben ,mert nagyon dinamikusan agresszívan támadja a gyűrűt, de kintről is veszélyes, extra lepattanózó. Ez egyébként az egész pécsi csapatra jellemző. Nikolics magas kosár IQ-val rendelkezik ,extra PnR– játékos, aki mindig tudja a jó megoldást, mikor kell passzolni, betörni vagy kintről dobni. Ő is jól játszik alsó poszton. A szezon közben érkező Jordan Walker jó választás volt, hiszen jó dobó és jó védő játékos. Kovács Peti szebb napjait idézően játszik, Meleg Gergő is igazolta miért tartják nagy ígéretnek. Remélem a jövőben elkerülik a sérülések. Itt szeretnék gratulálni az NKA U18-as csapatának a bajnoki címhez! Várom, hogy lassan – Lukácsihoz hasonlóan -, a stáb adjon lehetőséget az akadémistáknak minél nagyobb számban.

Tippem: a jelenlegi mentális és pszichikai előny a pécsieknél van, akik ráadásul teljes kerettel rendelkeznek. Az NKA lezárja a párharcot.

 

Budapesti Honvéd – DEAC

 

Gratulálok a Honvédnak! Külön Lujónak, aki megérdemli hogy 26 év után ismét playoff– mérkőzésen üljön a stáb tagjaként a Honvéd padján. Többek közt azért, mert Ő tartotta életben és építette újra az NBII-ben a Honvédot, mikor nem volt túl rózsás a klub helyzete. A Honvéd legnagyobb ereje a szervezett, konstans védekezése. Agresszívak, nagyon jól rendeződnek vissza, jól védekeznek 1:1-ben, jól védik a 2:2-t, szóval az alapok rendben vannak. Van bennük kellő atlétika. A PnR-t többnyire erős kisegítéssel védik. Jól meg van szervezve a rotációjuk, nem csak az elsőszándékú támadásokat védik jól! Jól segítenek, igazi csapatként védekeznek. Támadásban is próbálnak csapatként játszani. Látszik, hogy kézben van (az edző kezében) a csapat. Csak akkor engedi az több egyéni játékot ha van a pályán un. forró a játékos. Ha ez átcsap erőlködésbe azonnal reagál rá. Brown-Wesson-Djokovics mezőny sornak nagyon sok hozzá adott értéke van a csapat teljesítményéhez. Henry is borzasztóan veszélyes főleg alsó poszton 4 ben. Megítélésem szerint Filipvics Stefán az év egyik pozitív meglepetése az egész A csoportban! Kiemelten figyelem mindig, hiszen nálam volt először tagja a magyar utánpótlás válogatottnak. Simon Kristóf felépülése nagy lökést adott a csapatnak. Bazsó mellett a fiatalok, Hajdú, Reizinger és Kopácsi sok kellemetlen percet okozott az ellenfeleknek. Sokat tettek hozzá érdemben a sikeres szezonhoz.

A DEAC szereplésénél vegyes a kép. A vezetőség évek türelmes munkájával, nagy erőfeszítések árán egy felsőházba elvárható csapatot épített. Magyar, de nyugodtan mondhatom külföldi szinten is elit hátteret biztosít a szakmának. Gondolok itt játékosok vásárlásra, az infrastruktúrára, rehabilitációra, orvosi háttérre, Nemzeti Akadémia stb. Ezeket figyelembe véve  alapvető és minimális elvárás a Top 4-5. Az igazsághoz tartozik, hogy magyar magjuk meggyengült, hiszen Tóth Ádám – bár egy ideig úgy tűnt hogy marad, de mégis – távozott, akit egyszerűen nem tudtak pótolni, így tulajdonképpen csak egy prémium kategóriájú magyarjuk maradt, Mócsán Bálint. Kovács Ákos sajnos betegsége miatt nem állt rendelkezésre. A fiatalok közül egyenlőre csak Neuwirth volt az aki életjelet mutatott magáról, sőt a playoffban is volt már egészen kiváló mérkőzése. Mellette Hőgye nyújtott még számottevő teljesítményt. Garamvölgyi a szezon túlnyomó részében szintén sérült volt. Jó munka folyik náluk az utánpótlásban és biztos vagyok benne, hogy hamarosan Akadémistákkal fogják feltölteni a keretet. A légiósok közül Drenovac ,Edwin és Williamson nyújtott kiemelkedő teljesítményt a mérkőzések túlnyomó részén. A debreceniek jól és agresszíven védekeznek, nagyon fizikális csapat, jól használják a testüket. Használnak többféle védekezést. Az erős kisegítéstől a laposvédésig, akár váltanak is ha alacsony szerkezetben játszanak. Sok egylabdás végjátékot játszottak a szezon során. Ilyenkor előjött Drenovac és Edwin extra klasszisa és Williamson is sokat tesz hozzá ezekben a pillanatokban. A negyeddöntőben egy labdán múlt, hogy nem mentek tovább, de volt már a DEAC történetében olyan is, amikor ilyen szituban a szerencse nekik kedvezett. A sport ilyen. Meggyőződésem, hogy más arcukat mutatják majd és mindent megtesznek azért, hogy nyerjenek.

Tippem: Elvárás a DEAC-tól a győzelem megszerzésére. Rájuk tippelek..

7 hozzászólás

7
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
5 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
WestChampip.boriszXeropirosfCenter Recent comment authors
WestChampi
Olvasó

Jordano elit védő? Tanoh jobb védő már most plíz
Hát Fofó, szerintem még pihenj kicsit, látszólag mentálisan még nem vagy rendben.

Xero
Olvasó

Jók ezek az elemzések, nekem tetszik.. 🙂 Bár Jordit elit védőnek nevezni.. Hát..

p.borisz
Olvasó

Még egy mezei jótól is messze van…

pirosf
Olvasó

Ennek a faszinak, aki már beszélt vele, élőben is szófosása van?

Center
Olvasó

Összefoglalva Fofót: az a csapat fog nyerni aki úgy játssza a PnR-t, hogy a mismatch miatt a védő a P+R parkolóban köt ki, továbbá akkora a show hedge, mint a Stonehenge, egyébként a felesleges ballhandling az bullshit…
Good luck to everyone! 🙂

moldi56
Olvasó

Fofó a próféta beszéljen belőled.

Freebulletz
Olvasó

De most miért érdekel ennyire? Pár napja még azt mondtad, hogy esélye sincs az Albának a Falco ellen, ahogy nektek sem 😀

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés