Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Forray Gábor dobogóra várja a Szolnokot, döntőbe a Debrecent

Újdonsült szakértőnk beharangozója.:

:

Már tényleg csak napok kérdése, és kezdetét veszi a 2021-2022-es évad. Szezonbeharangozónk második, egyben utolsó részében újdonsült szakértőnket, Forray Gábort kértük meg, hogy elemezze a csapatokat.

Déri Csaba beharangozóját ide kattintva olvashatja.

Falco KC Szombathely:

Meggyőződésem, hogy a tavalyi szezon bajnok- és kupagyőztes csapata a következő szezonban is ugyanazt a minőséget fogja hozni. Sikerült megtartaniuk a csapat gerincét, amelyhez csatlakozott Golomán György és Somogyi Ádám. Utóbbi ráadásul Kovács Benedekkel együtt erős U23-as sort biztosít. A két légiós, Barac és Clark rendkívül hasznos játékos, abszolút csapatemberek, tökéletesen illenek a rendszerbe. Hiszen itt a magyar játékosok a meghatározóak! Milos Konakov veszi át a marsall botot a csapat élén, míg az eddigi sikeredző, Gasper Okorn a háttérből, mint szakmai igazgató segíti a munkát. Ez is azt vetíti előre, hogy kardinális változások nem lesznek a Falco stílusában, taktikai repertoárjában.

Borzasztó erős nyomást helyeznek a labdára és nagyon keményen védik az első passzokat, rendkívül jól törik a labdanélküli zárásokat. Céljuk, hogy az ellenfél minél előbb veszítse el a timing és spaceing-jét. Ez azt eredményezi, hogy nem azon a helyen és időben tudja játszani a figurákat ahol akarja. A PnR védekezésük a bajnokság egyik legjobbja, három fajtát alkalmaznak magas szinten (hedge, high flat, switch). Tudnak differenciáltan is PnR-t védeni, például az irányítót erős kisegítéssel, a 2-est lapos védéssel. Nagyon sokat játszanak úgynevezett magas szerkezetben és ilyenkor nagyon gyakran használják a váltásos védekezést. Ezt rendkívül jól és hatékonyan alkalmazzák. Sok hibát kényszerítenek ki – rossz dobás, eladott labda -, majd ezután elképesztően jól mennek át védekezésből támadásba a lepattanó, vagy a szerzett labda után. Rengeteg könnyű gólt dobnak, ami után ritmust fog a gárda és utána nagyon nehéz őket megállítani. Egy-egy ilyen periódusban el tudják dönteni egy adott mérkőzés végkimenetelét. Itt külön ki kell emelnem Perl Zoltán rendezetlen védelem elleni játékát! Ő és a csapat is kiválóan támad rendezetlen védelem ellen is. Nagyon széles repertoárjuk van. Jól olvassák a játékot, jó a spacingjük. Nagyon veszélyes a hátvéd-Keller Ákos PnR kapcsolat. Szinte az összes mezőny emberük jól játszik alsó poszton és ezt a szituációt használják sokat. Egy-két új modern elem felfedezhető a repertoárban, de alapvető változásra nem számítok. Ne felejtsük el, van még akár három légiós helyük is, ha szükség lenne rá.

Abszolút bajnokesélyesnek tartom a Falco csapatát.

Szolnoki Olajbányász:

Szintén egyben tudták tartani a csapat gerincét és a távozó két légióst is nagyon jó játékosokkal sikerült pótolni. Mindketten a csapat erősségei lesznek! Jár az elismerés Pór Péternek és a szakmai stábnak! A Szolnok gárdájának alapja a jó védekezés.

Védekezésüket kitolják egész pályára, már ott lassítják az ellenfelet. Nagyon keményen és agresszívan védik az első passzokat ők is. Jól törik a zárásokat. Fizikálisak, sok ütközést, test-test elleni kontaktot használnak. Nem engedik, hogy a labda nélküli támadójátékos könnyen odafusson, ahová akar. Sok labdát szereznek ezekből a szituációkból. A PnR védekezésben középen a ötös játékossal lapos védést alkalmaznak, a négyessel pedig erős kisegítést, vagy váltást. Oldal PnR-nál terelést használnak az oldalvonal felé. Gyakran csinálnak 3-2-es zónát bizonyos periódusokban, jellemzően, ha hátrányban vannak. Akár full court press zóna után 3-2 zónára állnak át. Ilyenkor a final PnR-t elváltják. Ez nagyon hatékony védekezési forma, sokszor segítette ki az Olajbányászt a bajból.  Támadásban a kontrolláltabb játékot szeretik. Hasonló elemek lesznek, mint amit már tavaly megszokhattunk, természetesen újabb dolgokkal kiegészülve, de itt sem lesz kardinális változás a játékstruktúrában. A legveszélyesebbek az úgynevezett In-out szituációk! Domináns, képzett magasembereik vannak (Cakarun,Subotic), akik nagyon jól támadnak alsóposzton! Sokszor nem is akarják első szándékra befejezni, hanem az innen történő kipasszok után lesznek dobóhelyzetek, hiszen a gyenge oldalon tudatos, precíz, jó zárásokat használnak. Jól forgatják a labdát, keresik a még jobb üres helyzeteket. Nagyon jól használják a dobóikra a Pin Down zárásokat és a ghost screent. Nagyon jól játsszák a short-rollokat, jó spacingjük van, szélesen kosárlabdáznak és mindig van ezekből a szituációkból üres dobásuk. Ahogy hallani, sajnálatos sérülések miatt jelenleg problémáik vannak. Egy tapasztalt horvát játékost igazoltak is helyettesítésre.

A bajnokság hosszú, és meggyőződésem, hogy a Szolnoki Olajbányász idén is dobogóesélyes.

Fotó: MKOSZ/Girgász Péter

Naturtex-SZTE Szedeák:

A tavalyi extra szezont nehéz lesz megismételniük, ráadásul a légióskontingenst ki kellett cserélniük. Azonban sikerült közel azonos játékosokkal pótolni a távozókat. Külön felhívnám a figyelmet a Persons-Cook párosra, akik szerintem tudják pótolni a Govens-Brown kettőst. A Szeged magyar magja egy kivétellel egyben maradt, azt gondolom, hogy ez komoly erősítés.

A védekezésük már tavaly is jó volt. Nem bonyolítják túl. Mindent elváltanak és letranszferálják, hogy a klasszikus miss-matchet elkerüljék. A mezőnyember nagyon harcosan, agresszíven próbál a magas elé kerülni, hogy ne kapja meg a labdát, míg a magasak elég jól tudják tartani lábbal a mezőnyben az ellenfél kisemberét. Ezt nagyon jól és hatékonyan alkalmazzák. Remekül szedik a védőlepattanót és ezután gyorsan, nagy önbizalommal támadnak és gyakran akár a gyorsindításokat is hármassal fejezik be. Ahogy az lenni szokott, ilyenkor rendre be is dobják. Eleve sok hármast dobnak rá mérkőzésenként. A támadójátékukat Persons határozza meg. Jól játssza a PnR-t, jól bont, rendkívül jól passzol kifelé, jól hozza helyzetbe a társait. Jellemző rájuk hogy „játsszák, olvassák” a játékot. Nem használnak sok figurát, azonban amit alkalmaznak, azt szinte kotta nélkül játsszák. Jól olvassák, hogy hol a védő és azonnal megbontják. Ha megakadnak, akkor Persons és Cook egyéni akciókkal operál, többnyire jól. Alstont ismerjük, jól illik ebbe a csapatba, talán a védekezése nem ugyanaz a szint, mint ami Dickey-é volt, de dobásban jobb. Jó kinti dobása van. Hunt jó atléta, extra védő. Nagyon hasznos, jó játékos. Ha olyan napja van, képes extrán dobni kintről, de előfordul, hogy nem talál be, viszont akkor is hoz egy jó átlagot. A magyar játékosok rendkívül motiváltan és jó szállnak be a mérkőzésekbe! Bognár, Keller, Kerpel-Fronius Balázs és Filipovic mind tapasztalt játékos és jól töltik be azt a szerepet, amit rájuk bíznak. A fiatal Polányi-Szatmári kettős meg tudja oldani az U23-as szabályt. Ott van még Balogh is, de őt támadásban kicsit bizonytalannak tartom.

Véleményem szerint a felsőházért harcban lehetnek.

DEAC-Tungsram:

Erre a szezonra várom a hajdúságiak számára azt a pluszlépést, hogy az erős, ambiciózus csapat – melyet évek során szisztematikusan, tudatosan épített fel Becsky István és stábja -, idén belépjen a bajnokesélyesek táborába és ezt a pályán is bizonyítsa! Minden feltétel adott ehhez, egy bombaerős keretet hoztak össze. A szakmai stáb régóta együtt dolgozik és érkezett egy korábbi játékoslegenda, Milenko Topics.

Keretük több lábon áll. Mondhatjuk, hogy az egyik, ha nem a legerősebb a palánk alatti szekciójuk, melyet Tóth Ádám és Dzeletovics alkot, illetve padról érkezik még Ivan Aska. Az edzőmérkőzéseken is tapasztalni lehetett, hogy a  különböző elzárások után nagyon jól hozzák helyzetbe az alsó poszton a játékosokat. Ez egy komoly fegyvere lesz a DEAC-nak. Jó dobóik vannak kintről, Miha Lapornik, Polyák és Thames személyében. Thames jól játssza a PnR-t, míg Drenovac a liga egyik legmagasabb kosárlabda IQ-val rendelkezik. Tudnak többféle szerkezetben játszani. Hosszú a padjuk és a Valerio-Bodon Vincent, Neuwirth Bence, Kovács Ákos trióval a fiatalszabálynak is magas szinten eleget tudnak tenni. Egyelőre a védekezésükön látok még csiszolni valót. PnR- védésnél középen lapos védést használnak, oldal PnR-nál kifelé terelnek. A mezőnyben agresszíven, keményen próbálnak védekezni. Gyakran a felezővonalnál próbálják a csapdázást alkalmazni. Egyelőre még van rés a pajzson, mert nagyon sok pontot kapnak.

A döntőre esélyes csapatként számolok velük.

Fotó: hunbasket.hu

Alba Fehérvár:

Az Alba Fehérvár idei magyar kerete erősödött. Érkezett két válogatott játékos Szabó Zsolt és Pongó Marcell személyében. Vojvoda Dávid továbbra is a csapat vezére. Az U23-as Lukács Norbi már tavaly is bizonyított a szezonban, ő akkor is standard játszana, ha nem lenne ez a szabály. Mellettük a fiatalszabálynak megfelel Balsay és Omenaka is. Új edző érkezett, a szlovén Dejan Mihevc. A légiósok kicserélődtek.

Egyes posztra Stark érkezett, aki lehet a liga egyik legjobb játékosa! Nagyon ponterős, jól dob kintről, extra egy-egy játékos, jól bont, igazi clutch player. Mulalic tapasztalt, képzett kosaras, akinek az erőssége a catch and shot és a catch and drive. Laksa a 4-es, 3-as poszton játszik, kiváló atléta és extra shooter. Steele egy mozgékony center, aki jól válik le és jó dobása is van. Szereti a slip screent és jól játssza a short roll-t.

Az idei Alba az egészpályás, letámadásos védekezést alkalmazza. Nagyon agresszívan próbálják terelni az ellenfelet, ha lehet, akkor használják a csapdázást. PnR védésnél középen hedge-t és flat-et alkalmaznak. Időkérés után, alkalmanként büntetődobás után beállnak 1-2-2 full cort press-be és utána visszaállnak 2-3 zónába. Korszerű támadójátékaik vannak, ezek közül sok a tavalyi szezonban használtakra épül. Nagyon veszélyes az úgynevezett ghost screen játékuk, melyet a kiélezett szituációkban, végjátékokban használnak elsősorban.

Dobogóra várom a csapatot.

Atomerőmű SE:

Az elmúlt években nem a hagyományaikhoz megszokott módon teljesítettek. Az előszezon nem a legjobb előjelekkel indult. Sokáig nem lehetett tudni ki lesz az edző, igazából a koncepció sem volt számomra világos, mert először azt kommunikálták, hogy csak három légiós lesz és a fiatalokra építenek, aztán egy idő múlva inkább négy, végül öttel kezdik meg a szezont. Ez a tervszerűtlenség határozta meg az elmúlt éveket is, azonban a legnagyobb problémát szerintem a hazai pálya hiánya okozza majd a Paksnak. Óriási hátrány, ha valaki „albérletbe” kényszerül.

A keret megítélésem szerint egyáltalán nem mondható gyengének! A két tapasztalt, jó játékos, a válogatott oszlopos tagja, Eilingsfeld János és Kovács Ákos mellett Kis Raul szerepel. Öt légiósuk van immár. Az irányító Brown kifejezetten jó játékos és az újonnan igazolt Djukanovics is komoly játékerőt képvisel! Mellettük Brzoja tapasztalt, sokat fog segíteni. Négyes poszton Melvint ismerjük, ő egy hasznos játékos. Ötös poszton pedig Buljevics fog többnyire szerepelni, aki egy képzett, jó kosaras. Véleményem szerint a mezőnysor abszolút versenyképes lesz akár a legjobb csapatokkal szemben is, azonban vékonynak tűnik a palánk alatti sor. Sokszor fognak úgynevezett small ballt játszani alacsony szerkezetben, ezt akár a javukra is fordíthatják. Darabszámban a fiatal szabálynak is meg tudnak felelni.

Ezzel az utolsó igazolással szerintem ugrottak egy szintet és komoly harcban lehetnek a középházban a play off ért.

Egis Körmend:

Az ASE mellett az előszezon nagy vesztese a Körmend. Két héttel később tudták megkezdeni a felkészülést, a tervezett edzőtábor nem jött össze, nem volt termük, amolyan ”házatlan csiga” módjára éltek, nem tudták megrendezni a hagyományos Mogyorósy Szilárd emléktornát. Ráadásul objektív okok miatt pályaválasztói jogcserére is kényszerültek az első fordulóban. Ezzel egy olyan sorsolásuk lett, ami borzasztóan rossz. Kétszer mennek idegenbe, majd a hazai Szeged elleni meccs szintén önhibájukon kívül elmarad (kupakötelezettség a Szedeáknak), tehát az első hazai mérkőzésük a Falco ellen lesz október 9-én.

A keretben a kapitány, a körmendi legenda, egy igazi IKON Ferencz Csaba mellett rendkívül sok fiatal, saját nevelésű, vagy részben saját nevelésű tehetség található, akik megnyerték a tavalyi U20-as bajnokságot! Ez nagy érték és egyben felelősség is a szakmai stábnak, ezt nem szabad eltékozolni! Egyébként ez számomra szívet melengető, ahogy a klub évek óta kiemelt projektként kezeli a fiatalprogramot, melyre sok pénzt és energiát áldozott. Most jött el az idő, hogy ezek a tehetségek viszonozzák ezt, azonban ha nem kapnak lehetőséget, akkor nem derül ki sosem hogy mi lehet belőlük. Takács Kristóf – aki ráadásul echte körmendi – egyértelműen kiemelkedik mind közül. Ő már játszott is, de azt gondolom, hogy ő annál értékesebb és nagyobb tehetség, hogy csak arra használják, hogy egész pályára kiküldik és üt, ver faulthatáron, vagy felette, míg támadásban pedig leállítják a sarokba és néha van egy catch and shoot-dobása. Felelősséget kell rá tenni, konkrét feladatot kell neki adni és biztos vagyok benne, hogy akkor jó játékos lesz belőle, mert képes rá. Kiss Mátyás is teljesen saját nevelés! Balogh Máté pedig az utolsó pillanatban van, hogy kiderüljön róla, hogy lesz-e belőle játékos, vagy nem. A négyes és az ötös poszton minden technikai csomagja megvan ahhoz, hogy játsszon az A-csoportban, kérdés, hogy a sebességet hogy tudja felvenni. Martinez fizikálisan kész van az első osztályra, nála kérdés a kosárlabda IQ és az életmód, illetve a dobásán sokat kell még dolgozni. A technikai csomagját is csiszolni kell mert az utánpótlás bajnokságban a hiányosságát erőből tudta kompenzálni, itt már ezt nem lehet. Kenéz Csaba is UP válogatott, intelligens, képzett játékos, a kinti dobását kell fejleszteni. Mindent végre tud hajtani, amit az edző kér. Neki lehetőség kell és bizalom! Meggyőződésem, hogy ha a körmendi közönség érzi, hogy itt játszanak a fiatalok és látják hogy mi folyik itt, akkor a csapat mellé állnak akkor is, ha becsúszik egy-két vereség.

A két amerikai hátvéd védekezésben agilis, akarnak és akár egész pályán is védekeznek. Konsztantinidesz kéri a faulthatáron történő védekezést. A PnR védekezési szisztémája és a rotáció ugyanaz, mint az elmúlt időszakban. Sok nyitott dobás lesz ellenük a gyenge oldalról, sokszor késik a segítő ember. Szavics korrekt, értékes játékos. Gordon alapvetően jó kosaras, de megsérült. A helyére érkező amerikai nem kifejezetten post up játékos, inkább mozgékony, jól fut, van dobása, amolyan strech 5 játékos. Támadásban a két amerikai csinál pazar dolgokat, de hajlamosak kicsit túlpörögni, rátekeredni a labdára, ilyenkor a csapatjáték megszűnik. Ne feledkezzünk meg a védett korból kikerülő Duráziról és a szintén fiatal Krivacsevicsről, akik most bizonyíthatják, hogy mindketten tudnak az A-csoportban játszani.

A Körmendet soha nem szabad leírni és a sok nehézség ellenére is a play offba várom őket, onnan pedig számtalanszor csináltak már csodát.

Fotó: Szendi Péter/Vas Népe/hunbasket.hu

Sopron KC:

Mindenekelőtt jár a gratuláció Pojbics Szabolcsnak és a stábnak! Azt gondolom, hogy az elmúlt évek legerősebb keretét hozták össze. Ez a keret magyar szinten bombaerősnek mondható! Szeretném még továbbá megdicsérni a soproni utánpótlás vezetőit, munkatársait, mert az U16, U18,U20 bajnokságokban is az élmezőnyben végeztek és ezek a srácok már ott vannak a felnőtt csapat keretében. Az SKC idén is öt légióssal fog nekivágni a szezonnak.

Mindenképpen szeretném kiemelni a Collins-Myers hátvédpárost. Ilyen kivételes képességű játékosok ritkán játszanak az NBI/A-ban. Montgomery egy mozgékony kosaras, egy strech ötös, aki tökéletes passzol Braniszlav Dzunics vezetőedző elképzelésébe. A negyedik új igazolás Ford, akit jól ismerhetünk a Szolnok csapatából. Végül, de nem utolsósorban Borisov, aki az elmúlt szezonban a hátán vitte a csapatot, derék sérülése ellenére is állt az együttes rendelkezésére és nem ritkán klasszis teljesítménnyel segítette az övéit. Méltán a szurkolók egyik nagy kedvence. Az SKC magyar sora is erős: Juhos Levente, Supola Zoltán, Takács Norbet és Halász Ákos is tapasztalt, harcedzett, jó játékos. A fiatalok pedig rendkívül tehetségesek: Werner, Schöll, Sitku, Fazekas, Csendes és a Csátaljay testvérek alkotják a keretet. Ilyen kerettel lehet komoly és minőségi munkát végezni. Van is rá szükség, mert későn állt össze a végleges csapat. Nem lesz sok újdonság, tehát amit Dzunics edzőtől meg szokhattunk, azok a védekezési és támadási elvek fogják jellemezni az SKC idei csapatát.

Idén az egyik meglepetéscsapat az soproni gárda lehet! Akár a felsőházba is odaérhetnek

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét:

A KTE egy jól felépített, jól működő rendszer mentén dolgozik, amitől idén sem fognak eltérni. Tehát hasonló struktúrára-stílusra számíthatunk, mint a legutóbb. Maradt a szakmai stáb és a csapat gerince. A Wittmann-Jaramaz-Dramicsanin-Karahodzsics tengely mellé leigazolták a Bonn Telekomból a kiváló képességű Xavier Pollardot és a komoly reputációval rendelkező Andrija Milutinovicsot. Érkezett két nagyon tehetséges fiatal center, az U23-as korú, 2000-es születésű Fazekas Máté és az U20-as korú, 2002-es Kiss Dávid. Mindkét játékos hamarosan nemcsak a KTE, hanem a magyar kosárlabda értékei is lesznek, ebben biztos vagyok. Azonban akárhogy is számolom, ez mindössze hat felnőtt játékos! A fentebb említett két fiatal mellett ott van a keretben Kucsera, Körmendi, Lukács Döme, továbbá a Mercedes –Benz Gyár Kecskeméti Akadémiáról felkerült, a korosztályos válogatott Tóth Barna, Ivkovics Milán, Tóth Balázs és Velkey Géza is. Utóbbiak fő versenye az NBI/B- Zöld csoportjában lesz, melyet idén is elindít a klub.

A középházba várom őket és ott bármi előfordulhat.

Kaposvári KK:

Az előző szezonban a gyenge kezdés után, hajszál-híján bejutottak a play offba. A tavalyi légiósokat nem sikerült megtartani, viszont szerintem nagyon jól igazoltak! Egyes posztra jött Nimrod Hilliard, aki egy nagyon jó játékos, extra passzoló, jó PnR-ja és ha nem tud helyzetbe hozni senkit, akkor képes egymaga is megoldani a támadást. Gyilkosak a pull up-jai, igazi clutch player, jók a triplái is. T.J. Price-ot ismerjük. Nála a kérdés az volt, hogy milyen fizikai állapotban van és egészséges-e. Nos, úgy tűnik, hogy igen jó állapotban van, mert eddig jól teljesít védekezésben és támadásban is. Ford a 3-4-es poszton bevethető. Rendkívül jó dobó, és jól játszik a gyűrűnek háttal is alsó poszton. Martin 5-ös poszton játszik, de nem statikus, nagyon mozgékony, jó labdakezelő és agresszíven támadja gyűrűt szemből és háttal is. Sok faultot harcol ki. Jó kinti dobása van, kifejezetten jó védőjátékos. Erős magyar magjuk van: ott van a legenda Hendlein, valamint Csorvási, aki mára egy igazi role player lett. Krnjajszki és Bogdán alkotja még a felnőtt magot, míg a fiatal szabálynak az újonnan érkező ifj. Plézer Gábor -aki nagyon intelligens és átlagon felüli dobó játékos-, valamint Puska és Paár felel meg.

A PnR védekezésük középen jellemzően lapos védekezés, oldalt terelés. Támadásban fegyelmezett csapatjátékra törekednek. Ezt az amerikaiak is be tudják tartani, mert nemigen cseréli le őket az edző, ezért mindenkinek jut labda. Ezáltal magabiztosan, nagy kedvvel, nagy önbizalommal játszanak. Általában mindenki tudja, hol a helye és mi a szerepe, ezért megvan a megfelelő csapategység.

Meglepetést is okozhatnak, az idei szezonban a középházban mindenképpen ott lesznek!

Fotó: delfinek.hu

MVM-OSE Lions:

Az OSE csapata egy igazi vérfrissítésen esett át. A teljes légióssort lecserélték és igazoltak komoly magyar játékosokat is, így a magyar mag erősnek mondható. Ruják és Molnár Márton mindenképpen erősítés. Továbbá megtartották Garamvölgyit, aki kiváló kiegészítő ember. A fiatal játékosaik is egytől egyig illenek abba szisztémába, amit Krasovec edző szeret. Dorogi, Mucza, Carev és Tóth Bence alkotja az U23-as keretet.

A légiósokat is úgy választotta ki az edző, hogy kik azok a karakterek, akik tudnak magas szinten teljesíteni ebben a sok rotációs rendszerben. Nem veti vissza a teljesítményüket a le fel cserélgetés, illetve megfelelően fizikális játékosok, akik tudnak mindent váltani. Egyes posztra Ihring érkezett, aki fiatal kora ellenére komoly nemzetközi rutinnal rendelkezik. Kifejezetten okos, iskolázott mind taktikailag, mind technikailag. Gyakorlatilag minden fajta védekezés ellen tud játszani. Jól bont, jól passzol és fel meri vállalni a rázós szituációkat. Az ilyen típusú játékosra mondják, hogy „jó vér”. Talán a hárompontos dobása az, ami miatt nem komolyabb bajnokságban játszik, de az edzőmeccseken itt teljesen jól dobott kintről. Elit védő, erős, simán tudja tartani miss-match ben a nagy embert. A bolgár Minchev erőcsatár, posztjához képest mozgékony, jó labdakezelő, rendkívül sok faultot harcol ki. Jól dob kintről. Ő is jó védő remekül védekezik egy-egyben, akár mezőnyök ellen is. Mindkét játékost ismerem az utánpótlás Eb-kről, nyugodtan mondhatom, hogy jól járt velük az OSE. Miliszavjevicset ismerjük. Ha nem neki kell kreálni, szervezni a játékot, hanem van mellette egy egyes, akkor extra teljesítményre képes. Hármas-négyes posztra érkezett Parrish, aki nagyon jó dobó és jó védő. A center Burns erős fizikumú, nem túl iskolázott, de amit tud, azt nagy lelkesedéssel mindig hozza, igazi harcos.

Az OSE egyik fő erőssége abban rejlik, hogy folyamatosan, egész meccsen ugyanazt a szintet tudják hozni. Sokat cserél az edző, tíz, néha tizenegyes rotációt alkalmaz. Ezért bátran a faulthatáron, vagy felette védekeznek, egész pályán, egész mérkőzésen. Az alap PnR védekezésük az ötössel lapos védés, a négyessel elváltás, de sokat játszanak magas szerkezetben és ilyenkor mindent váltanak. Támadásban próbálnak gyors lerohanásokból játszani, de felállt védelem ellen is vannak játékaik. Szereti az edző a sokmozgásos, üres elzárásos játékokat. Az előszezonban igen jó formát mutattak, ez alapján és a keretük erőssége okán a tavalyinál lényeges jobb szereplést várok tőlük.

Stabil középház, de akár a Sopron mellett meglepetéscsapat is lehet idén az OSE.

Pécsi VSK-VEOLIA:

Nagy múltú klub a PVSK. Két évvel ezelőtt volt a 100 éves jubileumi évük, amit azt gondolom, hogy sikerült méltóképpen ünnepelni, hiszen bronzérmet szereztek és kiléptek a nemzetközi  porondra. Azonban ez, ahogy hallani erősen megterhelte a klub költségvetését. Ezért a tavalyi és az idei szezon is úgynevezett konszolidációs év, tehát alacsonyabb költségvetéssel, szerényebb célokért küzdenek.

Azt gondolom, hogy ennek ellenére két extra hátvédet sikerült igazolniuk, akik nagy erősségei lesznek a csapatnak. Haynes-Jones egyes poszt, Bryson dobóhátvéd. Melléjük érkezett Ivosev Tamás, akit nem kell bemutatni senkinek, hiszen volt már MVP-je is a magyar bajnokságnak. Mellette Brkics lesz a palánk alatt. Három magyart igazoltak a baranyaiak. Bíró Olivér tulajdonképpen hazatért, hiszen pécsi nevelés, másikjuk Illés Máté, aki mára kiforrott játékossá nőtte ki magát, valamint érkezett még Doktor Péter. Fiatalposzton érzem gyengének a pécsi alakulatot, sajnos Meleg Gergő megtorpant, aminek nem ismerem a valós okait. Ahogy hallani, sérüléssel bajlódott sokat, de én egyértelműen többet várnék tőle, hiszen megítélésem szerint a 2000-es korosztályban Fazekas Máté és Somogyi Ádám után ő volt az a játékos, akiben komoly potenciál rejlett. A fiatalok közt is fiatal Hőgye játéka kifejezetten tetszik, de tőle még nem lehet elvárni konstans teljesítményt. A Kalmár-Goldring kettőstől is sokkal több kell, hogy versenyben maradjanak a második félidőre. A PVSK támadójátékával semmi probléma nincs. Szépen játszanak normális, modern kosárlabdát. Ha megakadnak, akkor a mezőnyben Haynes-Jones és Bryson a semmiből is tud kosarat szerezni, a palánk alatt Ivosev tudja mindezt. Sok jó kinti dobójuk van, szóval a játék ezen része rendben van. Inkább úgy látom, hogy a védekezéssel vannak gondok. A visszafelé futás nem ugyanolyan, mint az előrefelé, és a csapatvédekezés nincs még azon a szinten, amivel komoly mérkőzéseket lehet nyerni. A rövid pad miatt a Pécsnél  látom az egyik legnagyobb törést, mikor cserélni kell. Ha a kiegészítőemberek nem fognak felébredni, kell hozni egy ötödik légióst, különben nem fogják elérni a céljukat.

Szerintem nagy harcban lesznek, hogy bekerüljenek a középházba.

Zalakerámia ZTE KK:

Az elmúlt években, sorozatosan a ZTE múltjához méltatlan, számomra értelmezhetetlenül szerepelt a csapat. Azt gondolom, hogy a tavalyi szereplésükkel eljutottak arra pontra, ahonnét csak is felfelé vezető út van. Szerintem a város példásan a csapat mellé állt és nagyon komoly anyagi forrást biztosít a klubnak. Az élcsapatokkal vetélkedhetnek. Talán a klubnál is megmozdult valami, szerződtettek egy szakmai igazgatót Puskás Artúr személyében. Idehoztak egy ismert, nagynevű külföldi edzőt, Teo Cizmicet. Szerintem soha nem látott kibővített szakmai stábbal vágnak neki az idénynek, Henrich Róbert mellett Baki Gergely korábbi bajnok játékos és Debreceni Dániel erőnléti edző erősíti a stábot.

A felkészülést egyből öt légióssal és négy felnőtt magyar játékossal kezdték meg, szóval semmit nem akarnak a véletlenre bízni. Kivétel nélkül megnyerték az összes edzőmérkőzésüket. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem topcsapatokkal játszottak, de a győzelem mindig építő jellegű! Az öt légiósból szerintem a legjobb a négyes poszton bevethető Barnett, aki lehet, hogy a legjobb játékos a ligában a posztján. A hátvéd Guytont ismerjük, ez már a harmadik szezonja a magyar bajnokságban és előtte komoly csapatokban, az Albában és a DEAC-ban játszott. Az irányítóposzton a tapasztalt Wilsonra esett a stáb választása. Rendkívül jól bont jól, passzol, jó a PnR-ja és jó a triplája. Nála kérdés az állandó súlyprobléma. Hármas poszton Heron lesz bevethető, aki tipikus kiegészítő ember, jó mezőnymunka jellemzi támadásban és védekezésben is, de szolid dobása és technikai csomagja van. Amolyan csapatember. A centerüket le kellett cserélni, Chris Harris más típusú mint Knowles volt. Jó lepattanózó, de véleményem szerint nem kifejezetten képzett a palánk alatt és gyenge dobó, a büntető dobószázaléka kritikán aluli. A négy magyar felnőtt játékos; Horti, Révész, Németh Ákos és Bonifert most bizonyíthat, meg fogják kapni  a lehetőséget, mert Cizmic bő rotációval fog játszani, mindenkinek lesz elég játékideje. Az U23-as szabály adta perceken Polster, Simó és Csuti fog osztozni. A ZTE egészpályás, lassító védekezést alkalmaz, amely az utolsó harmadba érve nagyon agresszívvá válik. Jól védik az első passzokat, nem engednek könnyű átadásokat. Jól segítenek egymásnak. PnR védés az ötössel high flat, vagy hedge, de bizonyos szituációkban használnak váltást is. Támadásban sok PnR-t játszanak, ezekből jól bontják a védelmet, jó spacingjük van, gyorsan járatják a labdát, keresik az extra passzt jó kontra egy-egyeik vannak, amelyből sok az üres dobás. Kollektíven támadnak.

Play offra esélyes a csapatuk.

Hübner Nyíregyháza BS:

Mindenképpen meg kell említem barátom, Sitku Ernő nevét, aki ezt a projektet elkezdte, de sajnos befejezni már nem tudta. Biztos vagyok benne, hogy fentről látja és szerény csibészes mosolyával konstatálja, hogy a szülővárosának csapata ismét a legjobbak közt szerepel.

Pető Ákos személyében új edző érkezett, aki tulajdonképpen hazatért. A magyar magjukat megtartották tavalyról.  Kivétel nélkül mindegyikőjük rendelkezik A-csoportos múlttal, tapasztalattal. Tóth Gergely, Bazsó Brúnó, Bus Iván és Szobi Dániel alkotja a felnőtt magot. Az elsőszámú U23-as játékos Kiss Benedek, aki tavaly érkezett szezon közben Körmendről. Mellette a két helyi nevelésű kosaras, Mokánszki és Vaskó játszhat még. Négy légióssal vágnak neki a szezonnak. Egyes posztra Johnson érkezett, aki kiváló atléta, extra a bontása, jól dob. A csapat legjobb pontszerzője, de nem önző játékos, elég jó oszt kifelé. C.J Bryce a másik hátvéd. Jó képességű scorer ,de ő inkább maga szereti megoldani, kevésbé vesz részt a csapatjátékban. A litván Pipiras kiváló atléta, tipikus litván iskola, de nyilván nem a legmagasabb szint, mert akkor nem itt játszana. Őt ki kell szolgálni, helyzetbe kell hozni. Center poszton LeDay került utoljára a piros-kékekhez. Nagyon harcos, jó szellemű srác, minden labdán rajta van, jó lepattanózó. Ő az a tipikus szorgos játékos, aki észrevétlenül összeszed 10 pontot és 10 lepattanót. Hazai pályán kivétel nélkül mindenkire veszélyesek lesznek. Ők a másik csapat a PVSK-n kívül, akiknél nagy törést látok, mikor az amerikai hátvédeket leültetik. Egyedüliként a mezőnyben az NYKK az, aki nem a play offot tűzte ki célul, hanem a bennmaradást.

Meglátásom szerint valóban a kiesés elkerülésért fognak küzdeni

26 hozzászólás

26
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
14 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
donnarummagulyasszabolcs00Kováts ImreOroszlanyi BanyaszYellowblack Recent comment authors
donnarumma
Olvasó

Mindegy mit mond..ha van rajta sapka azért, ha nincs akkor meg azert..

gulyasszabolcs00
Olvasó

Pontosan így néz ki egy szakértői elemzés. És pont.

Yellowblack
Olvasó

Először is én Forrayt a legjobb magyar edzőnek tartom de nem tudom hogy a deac ban mit látnak sokan?én személy szerint a felsőházba nem látom őket.

Vulcano
Olvasó

Tóth Ádám + Valerio Bodon + plusz 5 légiós szerinted komolyan nem elég a felsőházba? Azt vágod, hogy tavaly hasonló kerettel kupa 2. és bajnoki 4. helyezettek lettek.

Sajka
Olvasó

Oké. Most, hogy már tudjuk, hogy teljesen világos számodra a tranciziós játék, az oldal PnR, a timing, a spacing, a hedge, a switch, a high flat, post up, catch and shot taktikai-technikai elemek, akkor, hogy csöcsbe buktál meg edzőként??? ?

Oroszlanyi Banyasz
Olvasó

Én mondjuk ezerszer inkább hallgatok meg egy Fofó elemzést, mint hogy végigszenvedjek egy Jenő közvetítést. De kinek mi tetszik. Az meg csak zárójeles, hogy a rengeteg szakkifejezésnek akadnak magyar megfelelői talán, de jó részük – bármilyen fura – magyarul idegenen cseng annak, aki ebben él minden nap.
Az edzői kvalitásaival, bocsánat, képességeivel egyetértek. Elméleti szakember. De annak szerintem nagyon jó.

Kováts Imre
Olvasó

A jó elméleti szakember magyarul is tud!

Kováts Imre
Olvasó

Forray azzal próbálja edzői képességeit bizonyítani, hogy – idegen szavakkal teletűzdelt – mondatokat ír le, amelyeket az átlag szurkoló számára nem-, vagy csak nehezen érthető. Aki érti a szakmáját a gyakorlatban is, az érthetően (magyarul) is el tudja adni a tudását. Mondjuk, ahogy mérkőzés közben az U23-as játékosának.

Buborka
Olvasó

Értem én, hogy a szurkolók általában értik a játékot, amit néznek, de tényleg ennyire tele kell tűzdelni az elemzést szakmaisággal? Köznyelven nem lehet ezeket a dolgokat megfogalmazni? És most nem arról van szó, hogy nem tudom dekódolni a szöveget, de iszonyatos olvasni is. Ez egy újságcikk a szurkolóknak, nem egy doktori publikáció.

Kováts Imre
Olvasó

Igazad van, a Falco után abbahagytam az olvasást.

Skcforever
Olvasó

Én már múltkor Déri úrnál se értettem, és most sem amit Collinsról írtak. Látták ezek egyáltalán játszani? ? Nem hiszem. A “magyar magunk erős” mondat pedig megmosolyogtató ? szóval ez a bombaerős keret meg felsőház szerintem jó kis túlzás. Montgomery tuti, hogy szép jövő előtt áll de most csak 21, és egy komolyabb center most még megfogja enni reggelire. Myres oké, ő tényleg extra, mint ahogy Borisovot is ismerjük, Ford viszont nekem hatalmas sötét ló. Akiben idén az áttörést érzem az Sitku, nagyon jól mozgott a felkeszulesi meccseken, én egyaltalan nem bánnám, ha Juhost kihajítanánk, és a Sitku-Werner-Schöll hármas kapna… Olvass tovább »

Csippa
Olvasó

Hát, itt a Nyíregyházán kívül mindenki közép v felsőházban lesz, ahogy nézem… 😉 ?
Am meg sokat ne tippmixeljetek idén,”gyilkos” lesz sztem

kapuskiraly
Olvasó

Sőt! Van a Filkó akié az arany. Aztán 6-an a dobogón, 4-en meglepetéscsapatként elismerő oklevelet kapnak, Nyíregyháza, meg leragasztott szemű Pistike küzdjön a bukás ellen. Viszont mindenki jól rakendrollozik, szkrínsotol és mozog a zsebben és megtalálja az elkapóit.

Zsarkov
Olvasó

Vitathatatlan, hogy szakmailag topszint Forray, de nem vezetőedzőnek való, hiányzik a karizma, a pedagógiai érzék és a pszichológiai felkészültség, (vö. debreceni rőt mágussal) viszont másodedzőnek, szakértőnek tökéletes

Dallas
Olvasó

Pont olyan mint Horváth “Pipi” volt,nagyon tud beszélni róla,és azt hiszi Euroligás játékosai vannak akik megtanulják mind a 100 figurát,de nem…..

red-black01
Olvasó

Sokszor elmondtam már, én nagyon messze vagyok a kosárlabda elméleti magasságaitól, de az évtizedek ragasztottak rám annyit, hogy “szemmel” lássak dolgokat.
Na most Forrayval az van, nem vitatom hogy elméletileg nagyon ott van, de nála nincs meg az a plusz, amit nagyon nehéz megfogalmazni hogy pontosan mi.
Érzem hogy mi az, de csak hosszan tudnám körbeírni.
De az biztos hogy azt érzem, ezt az elméleti tudást ő nem tudja a gyakorlatban sikerre ültetni.
Valami hiányzik, na?

Vulcano
Olvasó

Tekintélye például nem nagyon van. Legalábbis tavaly nem tudta helyére rakni az amcsi légiósokat, meg nagyon senki se figyelt rá a játékosok közül, pláne Voja. Nem véletlen, hogy Európa legjobb edzői 80%-ban vagy szerbek vagy szlovénok. Pl tavaly tv-n keresztül vicces volt nézni mikor a szegedi meccsen ment a röhigcsélés a fiúknál aztán mihelyst Szrecsko felemelte a hangját akkor az összes összehúzta magát és rá se mertek pillantani, mindegyik csak a földet nézte. Na az ilyen fajta habitus hiányzik úgy un block a magyar edzőkből. Muszáj, hogy egy edzőnek tekintélye legyen, mert anélkül csak széthúzásból meg streetball-ból fog állni a… Olvass tovább »

moldi56
Olvasó

Ez pontosan így van,ahogy leírtad.Az ABA Ligában pár évvel ez előtt az Olaj a Partizán Belgráddal játszott a Ligetben.Vezetett már majdnem 20-al is a Partizán,de volt egy labdavesztése Bogdanovicsnak (aki azóta már világsztárrá nőtte ki magát) az edzője Dusko Vujosevic lecserélte,torkon ragadta és már azt hittük megfojtja.Alig tudták leszedni róla a többiek.Én még személyesen ilyet nem láttam.Potocnik azt hittem egy csendes ember,de tud ő ordítani ha arról van szó.

Vulcano
Olvasó

Én Konakovból sem néztem ki, hogy tud szigorú lenni, aztán a Kte ellen olyan szinten teremtette le a csapatot, hogy csak pislogtam. Meg tök vicces volt, mikor Doncicot féltették anno, hogy fogja-e bírni az NBA közegét. Aztán ha tudnák, hogy milyen egy 10 éves délszláv srácnak a kosárlabda edzés, milyen psziché kell hozzá, akkor a legtőbb nba-s primadonna egyből berosálna. Plusz 16 évesen az Euroligát megtapasztalni se lehetett egy leányálom.

Vulcano
Olvasó

Ez a Forray csávó szakmailag nagyon ott van.
Nem gondolkodott még edzői karrierben? Szerintem nagyon jól menne neki.

Dallas
Olvasó

Na jó, belátom, tied a nap kommentje cim …..
pedig nem szeretem ha valaki viccesebb nálam,de most kénytelen vagyok fejet hajtani 🙂

vasipasi
Olvasó

Jó az ilyen anyagokat olvasni.

Dallas
Olvasó

Hát te szerencsés ember vagy,Forray egész évben ilyen “rövideket” fog nyilatkozni 🙂

kapuskiraly
Olvasó

Karakterszàm után kapja a lóvét 🙂

SopronKCfan
Olvasó

Ámen!

crazybasket
Olvasó

Ámen!?

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés