Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Filipovity példája jó út lehet a magyar válogatott játékosok számára

Déri Csaba külön gratulál a magasember szenzációs számba menő szerződéséhez.:

:

A BB1.hu állandó szakértője, Déri Csaba a maga önző módján örülne neki, ha Váradi Benedek, Benke Szilárd, vagy Golomán György magyar csapatban kezdené a következő idényt, de szerinte Filipovity példája jó út lehet a válogatott kosárlabdázóink számára. Interjú.

Hogy van, hogyan telik a nyár “kosárlabda nélkül”? 

– Jól köszönöm, Körmendről elköltöztünk Szombathelyre. A fiaim különbözeti vizsgát tettek, bekerültek a megye egyik legjobb iskolájába, most már a Haladásban igazolt birkózók, miközben a Falcóban kosárlabdáznak, a feleségem pedig Ausztriába jár ki dolgozni. Lassan egy hónapja itt vagyunk.

Mivel foglalkozik most? 

– Vannak tanítványaim, akiknek egyéni kosárlabda edzéseket tartok, emellett pedig természetesen játékosmegfigyelést végzek és a légiósok szelekcióját segítem elő, ami ráadásul a hobbim is.

Mit szól a nyári játékosmozgáshoz? 

– Általánosságban szeretném elmondani, hogy nagyon jó szituációban vannak a magyar klubok, nagyon komoly költségvetések állnak rendelkezésre, de így is nagyon nehéz légiósokat igazolni Magyarországra, ugyanis hiába jó, hiába kimondottan kompetitív a bajnokságunk, rendkívül alulértékelt a külföldi játékosok esetén is és a menedzserek szemében is. Ebben a nemzetközi kupában induló csapatok előnyt élveznek – főleg a Falco választhat magasabb polcokról a Bajnokok Ligája miatt -, de hiába áll rendelkezésre talán minden idők legnagyobb költségvetése a kluboknak, mégsem lehet olyan átütő tehetségeket szerződtetni. Esetleg július végén, augusztus elején nyílik ki a piac, akkor már leszállnak a magas lóról a játékosok. Érdeklődéssel figyelem a híreket, de az igazán nagy szerződtetésekre még várni kell.

Déri Csaba szívesen látná Golomán Görgyöt a magyar bajnokságban.

A szabadon igazolható magyar játékosokról mi a véleménye? 

– Nagyon nagy dolognak tartom Hanga Ádámnak a várható szerződtetését. Egy kicsit rácsatlakoznék a tegnapi hírre; Filipovity Márkó már az Albában is kiemelkedett, aztán a Falcóban csodálatos teljesítményeket hozott. Nekem mindig tetszett a játéka, mindig is bíztam benne, de nekem is óriási meglepetés volt, hogy ezek után ilyen szintű produkciót nyújtott Olaszországban. Rendkívül tisztelem az olasz ligát, ez egy átütő siker volt. Innen igazolt az ACB-be, ami az NBA után a második legerősebb bajnokság. Az Obradoiro együtteséhez írt alá két éves szerződést, amely egy stabil, szervezett klubnak számít. Ezzel egy nagyon magas polcra került, ehhez szeretnék gratulálni neki és a menedzsmentjének is. Az, hogy egy fiatal magyar játékost el tudtak adni Olaszországba, majd utána Spanyolországba, hatalmas eredmény. Azt gondolom, hogy minden magyar kosárlabdázónak példa lehet az ő esete, remélem, hogy minél többen követik.

Vannak még szabad játékosok, akik külföld felé vennék az irányt, gondolok itt a válogatott kosárlabdázók közül Benke Szilárdra, Váradi Benedekre és Golomán Györgyre. Ezzel kapcsolatban kettős érzések vannak bennem. Én például szeretem, hogy ha jó játékosokat látunk hétről-hétre a magyar bajnokságban, nem lenne probléma számomra, ha mindhárman itthon játszanának, például ha Golomán bemutatkozna a honi élvonalban. Ő ha egy szezont lejátszana itthon, akkor már el tudnánk helyezni pontosan, hogy milyen értéket képvisel, de azt azért látni, hogy bármelyik magyar csapatban sokat hozzá tudna tenni. A szemünk láttára nőttek fel nagyon komoly játékosok, most elsősorban Váradira és Benkére gondolok. Ha ők itthon maradnak, akkor én minden héten látom őket és a magam önző módján szeretném is látni őket.

Váradi Benedek magyar szinten már minden megnyert, amit lehetett.

Mondok egy példát: 60-70-80 ezer eurót a magyar bajnokságban a válogatott játékosok megkeresnek, néha még többet is. De ha egy szenzációs szezont lehúznak Magyarországon és a nemzetközi kosárlabda nem figyel fel rájuk, akkor 500-1000 euróval kereshetnének többet itthon a következő évben, illetve ugyanabba a patakba lépnének bele újra és újra, ahol már többszörösen bizonyítottak. Filipovity Márkó körülbelül annyi pénzért mehetett el Olaszországba, mint amit itthon is keresett volna, de egy olasz szezon szerintem megtöbbszörözte az árát és felkerült rengeteg menedzser radarjára. Ha valaki ugyanazt a teljesítményt nyújtja Olaszországban, mint Magyarországon, se rosszabbul, se jobban nem játszik, akkor is bekerül a magasabb szintű kosárlabdának a vérkeringésébe és megsokszorozza a fizetését. Emellett olyan tapasztalatokhoz jut pluszba, amit egyszerűen itthon nem lehet modellezni. Kíváncsi vagyok, hogy a szabadon igazolhatóak közül ki hová kerül, de azt tudni kell, hogy bármikor vissza tudnak jönni Magyarországra. Ez nem bátorság kérdése, szerintem ha valaki elmegy és nem jön be – ez rengeteg tényezőtől is függhet, sokszor a játékostól független okok miatt -, bármikor vissza tud jönni, azonnal tizennégy csapat jelentkezne be érte.

Benke Szilárd többéves Bajnokok Ligája tapasztalattal rendelkezik.

Mit vár az uborkaszezon hátralevő részében? 

– Azt szeretném javasolni a klubvezetőknek és az edzőknek, hogy higgyék el, rengeteg szabad játékos lesz, akiknek majd lemegy az ára. Kitartóak legyenek, türelmesek, inkább várjanak, minthogy közepes szintű kosarasokat igazoljanak. A kemény tárgyalás, a körültekintő scouting, a kitartás, a türelem minden esetben meghozza a gyümölcsét.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés