Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

FIBA Youth European Challengers tornák lesznek idén az utánpótlás Európa-bajnokságok helyett

A divíziók között befagyasztják a feljutást és a kiesést.:

:

A FIBA Europe Board tegnapi ülésén döntés született többek között az idei utánpótlás Európa-bajnokságok sorsáról is – írja a hunbasket.hu.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) hivatalos kommünikéjében azt írta, a legtöbb nemzeti szövetség jelezte feléjük: szeretnének válogatottaikkal hivatalos utánpótlás versenyen szerepelni idén nyáron.

Mivel 16 vagy több csapatos tornák megrendezésére a jelenlegi koronavírusos helyzetben nincs lehetőség, a FIBA Europe Board úgy döntött, hogy FIBA Youth European Challengers 2021 néven kisebb tornák szervezésében látja a megoldást, és a következő lebonyolítást hagyta jóvá:

– Ezeken a tornákon önkéntes alapon történik a részvétel, az A, a B és a C divízió között befagyasztják a feljutást és a kiesést.

– A 18 legelőkelőbben rangsorolt válogatott három, egyenként 6 csapatos tornán vesz részt (a 16 jelenlegi A divíziós csapat mellett a 2019-es ranglista alapján a további két legjobb együttesnek van lehetősége első körben a részvételre).

– Minden további regisztrált válogatott, amely a 19. helyen vagy ennél lejjebb van rangsorolva, szintén szerepelhet majd egy maximum 6 csapatos tornán.

– A legalacsonyabban rangsorolt válogatottak számára, a C divízió és a kis országok csapatainak egyetlen, maximum 6 csapatos tornát hoz létre a FIBA.

– Minden tornát körmérkőzéses rendszerben bonyolítanak majd. A csoportok kialakításánál természetesen figyelembe veszik majd, hogy kik a rendezők, a további beosztás pedig a FIBA ranglista alapján, “szerpentin” módszerrel lesz meghatározva.

A jövő évi U17-es világbajnokságra a FIBA U16 European Challengers 2021 fog kvalifikálni, vagyis a három idei U16-os torna. A fiúknál Spanyolország, míg a lányoknál Magyarország rendezi a 2022-es U17-es vb-t, így a fiúknál a spanyolokat, míg a lányoknál a mieinket magában foglaló FIBA U16 European Challengers 2021 csoport további egyetlen résztvevőt ad a jövő évi világbajnokságra, míg a másik két 6 fős csoportból két-két ország jut ki a 2022-es U17-es vb-re.

A FIBA Europe Board arról is döntött, hogy azok az országok kapnak lehetőséget első körben az idei European Challengers tornák megrendezésére, akik egyébként utánpótlás Európa-bajnokság házigazdái lettek volna. Ez Magyarországról Sopront érinti, amely az U20-as női Eb otthona lett volna (tavaly, majd a koronavírus miatt idén is).

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés