Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Férfi egyetemi bajnokság: Az ELTE “elkapta” a BME-t, pontrekord a PEAC-tól

Az ötödik forduló részletes beszámolója.:

:

Debreceni diadal született a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság keleti csoportjában a férfiaknál az orvosegyetemi együttesek fővárosi összecsapásán. A másik debreceni gárda a DEAC viszont – igaz erősen tartalékos összetételben felállva – simán kikapott Miskolcon. A fővárosi derbin elsősorban a remek első félidejével “kapta el” meglepetésre az ELTE-BEAC  a BME-MAFC gárdáját. A nyugati csoportban a Ludovika “ráijesztett a Mosonmagyaróvárra de végül sima vendégsiker született. Az Óbuda jól kezdett Szombathelyen, de végül simán győzött a SzoESE. A TF szoros első félidő után biztosan nyert Sopronban, a PTE-PEAC pedig 172 ponttal “megszórva” a veszprémieket pontrekordot állítottak föl, játékosa, Mezei Máté pedig 53 pontjával egymaga eredményesebb volt, mint az egész veszprémi gárda

Nemzeti egyetemi kosárlabda Bajnokság, férfiak, 5. forduló.

Keleti csoport:

Semmelweis Egyetem – DMSE 76-94 (15-23, 8-20, 27-26, 26-25)

Budapest, SOTE csarnok, 30 néző. V.: dr. Oláh, Gombos.

 

Semmelweis Egyetem: KINTSCHER 16/6, Schirer 11/3, SZŐKE 13, Jankó 5, Hajdú 6. Csere: Kórodi 5, Kovács G. 1, Körmöczi, PAULOVITS 17/3, Székely, Csipán 2. Edző: Weisz Miklós.

DMSE: BELAL 25/3, CSOMOR 15/3, KOVÁCS G. 17/6, Nádasi 11/9, UDUOISE 9/3. Csere: Soliman 12, Ahmad 5/3, Adham. Edző: Kovács István.

 

A debreceni medikusok kapták el jobban a rajtot a találkozón, 3 perc elteltével 8-2-re elhúztak. Ezután a SOTE is összekapta a támadását és az 5. percben 10-10-nél beérte ellenfelét. A negyed második felében még feljebb tudott kapcsolni a DMSE és a játékrész végére 8 pontos előnyt alakítottak ki (15-23). A második negyedre is hasonló intenzitással jött vissza a vendégcsapat, a fővárosiak zónája ellen rendre betaláltak távolról, és egy 12-2-es futással tovább növelték a különbséget. Egy hazai időkérés és sorcsere sem segített, Nádasi Norman két újabb triplával 24 pontosra növelte a budapesti medikusok hátrányát. A 15. percben úgy tűnt magára talál a SOTE, de feltámadásuk rövid életű volt, viszont a vendég gárda is behúzta a féket, az utolsó négy percben már nem született kosár, így kerek 20 pontos előnnyel vonult a DMSE a nagyszünetre (23-43). A második félidőben letámadással próbálta faragni hátrányát a fővárosi gárda, amivel 3 perc után újra látótávolságon belülre kerültek, de a vendégek egy időkérés után megtalálták az ellenszert ez ellen a védekezés ellen is. A negyed végére majdnem visszaállt a félidei különbség (50-69). A záró szakaszt is egy ponttal megnyerte a vendéglátó, de itt már nem a védekezés játszotta a főszerepet, felváltva estek a kosarak, helyenként látványos megoldásokkal. Vendég oldalról Belal Albukai lett a legeredményesebb (25/3 pont, 6 lepattanó, 5 kiharcolt fault), rajta kívül még négyen, Kovács Gábor (17/6 pont, 9 lepattanó, 6 kiarcolt fault), Csomor Péter (15/3 pont, 6 lepattanó), Soliman Kareem (12 pont) és Nádasi Norman (11/9 pont, 5 lepattanó) jutott 10 egység fölé, de Uduoise Osemudiamen is csak egyetlen ponttal (9/3 pont, 13 lepattanó) maradt le a dupla-dupláról. A hazaiaktól a padról beszálló Paulovits Barnabás szerezte a legtöbb pontot (17/3 pont, 8 lepattanó), de Cedrik Kintscher (16/6 pont, 6 lepattanó), Szőke Soma (13 pont, 6 lepattanó, 5 kiharcolt fault) és Tom Schirer (11/3 pont) is elérte a kétszámjegyű ponttermést.

Weisz Miklós: – Sajnos megint csak rövid időszakokban tudtunk megfelelően koncentrálni a feladatokra. Javulnunk kell védekezésben, ha azt akarjuk, hogy legyen keresnivalónk a későbbiekben. Hiába teszünk bele rengeteg energiát, ha közben fegyelmezetlenek vagyunk. A Debrecen olyan tempót diktált, amit csak néha-néha tudtunk követni, gratulálok nekik a győzelemhez!

Kovács István: – Nagyon örülök a győzelemnek, hiszen megint sikerült nyerni egy jó csapat ellen. Roppant sportszerű meccs volt, ez mindkét csapat érdeme. Köszönöm a csapat hozzáállását, a SOTE-nak pedig sok sikert kívánok.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_867

ELTE BEAC – BME MAFC 68-64 (24-15, 19-11, 9-25, 16-13)

Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V: Gaál, Józsa.

ELTE BEAC: SIPOS 19/3, SZABÓ B 15/15, Antal 2   MORAUVSZKI 14, Orczi. Csere: Jónás 8/3, Szász, Turi, Szabó I, Baoch, Molnár 10/6. Edző: Csányi Zoltán.

BME MAFC: Schaul 11/9, Láng-Miticzky 12/9, ROZS 16/3, Pásztor 2, Vargovics. Csere: Pollák 7, SZÁNTÓ 12, Vantal 2, Horváth M. 2, Bartha, Rados, Szűcs. Edző: Tiba Klára.

Az első percek kiegyenlített játéka után a nyitó etap közepétől némi meglepetésre az ELTE-BEAC együttese rákényzszerítette akaratát a “műszaki alakulatra”, Molnár Alex, valamint Sipos Márton vezérletével egy 9-0-s rohammal ellépett.  A második etap egy Láng Miticzky Dániel két triplájára épített 7-0-s vendég rohammal indult, de ezzel úgy tűnt erre a szakaszra szinte az össze “puskaporát ellőtte” a vendég együttes, szünetig ugyanis egy 19-4-es “száguldást” mutatott be elsősorban Szabó Bence tripláira támaszkodva  a hazai gárda, amely így közel 20 pontos előnnyel fordulhatott.

Tiba Klára a vendsgek szakvezetúj feltehetően alapos fejmosást tartott fiainak, akik az első félidőben látotthoz képest egészen más felfogásban jöttek ki a pályára térfélcsere után. A végül 16 pontos, 13 lepattanós dupla-dupláig jutó Rozs Máté kosarai egy 14-0-s BME-rohamot indyítottak útjára, pár tripla is beesett a vendégektől, így a negyed közepén máris ott voltak “leblokkoló”‘ ellenfelük nyakán. S ha már a (le)blokkolásról szóltunk, feltétlenül ki kell emelni a “műszaki légelhárítás” vezetőjét, Szántó Leventét, aki amellett, hogy 12 pontos és 14 lepattanós dupla-duplát ért el, 5 dobás látványos blokkolásával is nehezítette a hazaiak dolgát. A szakasz hajrájában egyenlített is a BME, de fordítani nem tudott, 1 pontos ELTE vezetésről indult a záró etap. Ennek elején Szántó jóvoltából fordított a szakaszt 4-0-lal indító BME, ám erre a szakasz közepén egy 11-1-gyel reagálva 7 pontos előnyt szereztek a hazaiak, akiktől Morauvszki Gergely (14 pont, 13 lepattanó) jutott dupla-dupláig. Izgalmasan alakult a végjáték, az utolsó percre egy 8-1-gyel a BMEA ledolgozta hátrányát, de Szabó újabb triplájára már nem volt válaszuk, a végén jött még egy sikeres hazai büntető, így a nem túl színvonalas, de nagyon küzdelmes, izgalmas találkozón némi meglepetésre ELTE-BEAC siker született.

Csányi Zoltán: – Remekül kezdtük a mérkőzést, amit a szünet után egy jelentős mélypont követett, illetve a BME fiataljai ebben az időszakban kihasználták a hibáinkat. Ugyan a helyzeteink ekkor is megvoltak, de nehezen pörötek fel a játékosaim. Aztán átlendültünk ezen a nehéz időszakon is, és egy remek győzelmet arattunk a BME fiataljai ellen. Fantasztikus szíve van ennek a társaságnak!

Tiba Klára: – Magunknak köszönhetjük, gratulálok az ELTE csapatának, remekül kihasználták a hibáinkat.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_866

Miskolci Egyetem – DEAC 82-62 (27-13, 15-11, 21-19, 19-19)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 100 néző. V.: Vaszi, dr. Nagy.

Miskolci Egyetem: KOZÁK M. 13/3, CSÁK 10/9, KOZÁK B. 10, Gerőcs 10, Ragályi 8. Csere: SZICSÁK 18, Szőke 7, Orliczki 6, dr. Galló, Gadus, Sándor. Edző: Béres Dávid.
DEAC: POLLÁK 20/9, Turán 12/6, Horváth 4, Sólyom 1, FÁBIÁN 16. Csere: Szekeres 6, Sípos 3, Velkey. Edző: Nagy Lajos, Erdei Ádám.

Az előző évad végi bronzcsata két résztvevőjének összecsapásán rögtön  magukhoz ragadták a kezdeményezést a hazaiak, de a tartalékosan érkező debrecenieket Pollák Balázs révén (20/9 pont, 9 lepattanó) próbálta versenyben tartani, de remek kezdésének köszönhetően így is megnyugtató, 14 pontos előnnyel zárta a nyitószakaszt a a hazai gárda. A következő negyedben a vendégek rákapcsoltak ezzel jelezvén, hogy messze nem dőlt még el a mérkőzés. A második negyedtől lényegében kiegyenlített volt a játék, a hazaiak tartották 154 és 20 pont közötti előnyüket.  követően mindkét csapat támadójátéka erősödött és sz negyed dobott pontjait tekintve. Hazai részről Kozák Bertalan (10 pont, 16 lepattanó) masszív dupla-duplája segítette miskolciakat a vezetéshez, de Fábián Szabolcs (16 pont, 12 lepattanó) jóvoltából debreceni oldalon is volt egy “dupla duplázó” kosaras. Az utolsó játékrész „testvériesen” 19-19 állással végződött, a miskolciak összességében biztosan verték a tartalékos DEAC-ot.

Béres Dávid: – Először is gratulálok a fiaimnak a győzelemhez! Viszont sok rossz döntést hoztunk támadásban, amit az ellenfelünk kihasznált és pontra váltott. Rossz doboformát nyújtottunk és sok helyzetet hagytunk ki. A debreceni visszavágóra, hogy elég lesz-e húsz pont különbség? Majd kiderül.. Gratulálok a DEAC-nak a ma mutatott teljesítményükhöz, egy szívós és jó erőkből álló csapat. Sok sikert kívánok nekik a folytatásban!
Erdei Ádám: – Az első félidőben nagyon enerváltan játszottunk, rossz volt a visszarendeződésünk és rengeteg támadó lepattanót engedélyeztünk az ellenfelünknek. A fordulás után sokkal nagyobb energiával kosárlabdáztunk, de nem volt reális esélyünk, hogy visszajöjjünk a mérkőzésbe, a Miskolc teljesen megérdemelten nyerte meg a mérkőzést!

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_869

Halasztott mérkőzés:

Eszterházy SC – Nyíregyházi Egyetem 2023. 02.28.

Nyugati csoport:

 

SMAFC – TFSE 77-108 (13-20, 25-28, 17-31, 22-29)

Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 30 néző. V.:  Káli, Erős.

 

SMAFC: TÓTH D. 16/6, Heiszenberger 18/6, Török, Bőhm 11, RÉTI 17. Csere: JANZSÓ 9, Kemény 6/3, Fekete, Veöreös, Nagy, Maksoud. Edző: Pongrácz Levente.

TFSE: PATAKI 15/12, DÉKÁNY 8/3, COHILL 30/12, Szlávik 9, KELENFÖLDI 19. Csere: POZSIK 11/3, Velkey 9/9, NAGY D. 7/3. Edző: Boros Zoltán.

 

Nagy lendülettel kezdte a mérkőzést a TF, gyorsan el is léptek a hazai csapattól. Az első negyed közepére megrázta magát a SMAFC és közelebb zárkóztak ellenfelükhöz. 10 pont közelében tartották magukat az egész első félidőben. A második félidő elején ismét belelendült a TF és innentől nem engedtek a nyomásból. Hiába küzdött tisztességesen a SMAFC, megérdemelt nagy arányú vendég győzelem született.

Pongrácz Levente: – Gratulálok a TF csapatának, gördülékeny játékkal érvényesítették a papírformát. Mi továbbra is sűrűn ingázunk a jó és rossz periódusok között. Jövő héten próbáljuk átszakítani a gátat egy újabb győzelemmel.

Boros Zoltán: – Először is gratulálok a SMAFC-nak, viszonylag jó első negyedet játszottak ők is meg mi is. Mi próbáltuk játszani azt, amit a későbbiekben is szeretnénk. A védekezésünkkel és jó pár gyors indítással tudtunk elhúzni, illetve a külső dobásaink is jól sikerültek. Úgy gondolom, hogy helyt állt a SMAFC is, és gratulálok nekik is a játékhoz. Sok sikert kívánok nekik a továbbiakban.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_866

SzoESE – Óbudai Egyetem 85-55 (19-18, 18-11, 21-12, 27-14)

Szombathely, 50 néző. V.: dr. Magyari, dr. Popgyákunik.

 

SzoESE: Soós 13/9, HORVÁTH 14/3, Érsek 3/3, TAKÁCS 33/15, Habel 9/3. Csere: Kiss, Gyánó 7/3, Frisnyák 2, Nárai 2, Brindza 2, Várkony. Edző: Kéri Péter, Mészáros Máté.

Óbudai Egyetem: Halász 15, VÍGH 12/3, Baatarsukh 12/3, Gorska, KARAKÓ 12. Csere: Szarvas, Leveleki, Bodnár 4. Edző: Őri Gergely.

 

A hazai csapat ismét felforgatott kerettel készült a mérkőzésre, de a vendégeknél is volt hiányzó. Az első negyedben felváltva estek a kosarak, de egyik csapat sem tudott komoly előnyt kialakítani. A folytatásban azonban a hazaiak szigorítottak a védekezésükön és váltogatták is azt. Ez a fővárosiaknak nem feküdt jól és a félidőre a SZOESE Takács Zsolt vezérletével 8 pontos előnyt harcolt ki. A fordulás után nem változott jelentősen a játék képe. Folyamatosan nőtt a hazaiak előnye, amit a jó védekezésüknek és a kinti dobásaiknak köszönhettek elsősorban. Az utolsó játékrészre már eldőlni látszott a mérkőzés. Mindkét edző minden játékosának tudott lehetőséget adni. Végül a hazaiak tovább növelve előnyüket megérdemelt győzelmet arattak. A SZOESE csapatában a mezőnyból messze kiemelkedő Takács Zsolt remek teljesítményt nyújtott 33 ponttal és 11 lepattanóval 40 VAL-t ért el. A vendégeknél Vígh Marcell 12 pontja mellé kiosztott 6 gólpasszt és kiharcolt 6 faultot ami 20 VAL-os teljesítményre volt elég, Karakó Bálint pedig 12 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát ért el.

 

Kéri Péter: – Idén a negyedik meccsünkön a negyedik összeállításban léptünk pályára. Az első negyedben még szokták egymást a srácok, de utána stabilizálódott a védekezésünk, ami aztán a meghozta a jó támadójátékot is. Őrülök, hogy a két vereségünk után sikerült javítanunk.

Őri Gergely: – Gratulálok a szombathelyi csapatnak. Jól kezdtük a mérkőzést, de a hazaiak védekezés váltásával nem tudtunk mit kezdeni. Hiába beszéltük meg miből szeretnénk játszani támadásban ezeket nem tudtuk megvalósítani. Helyenként nehezen tudtuk megoldani a labda felhozatalt és sokszor nem jutottunk el felállt támadásig sem.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_867

Ludovika SE – Mosonmagyaróvár Uni-Győr 57-87 (19-19, 16-20, 11-32, 11-16)

Budapest, Ludovika Aréna. 20 néző. V.: Bagi, Kruk.

 

Ludovika SE: RENKECZ 24/6, Sándor 11/3, Dér-Szabó 5, Kézdi 6, Polgár 6/6. Csere: Tóth M. 5/3, Szénásy, Póczos, Darvas, Buka, Hajas, Gémesi. Edző: Mészáros István.

 

Mosonmagyaróvár Uni-Győr: KÁMÁN B. 17/6, BAKON 25/15, GARANCZ 16/6 Kámán K. 4, HÁGEN 8. Csere: Szabó 4, Varga T. 8, Friedl 4, Varga Z. 1, Jakab, Szeier, Balogh. Edző: Laky Tibor, Lerant Gábor.

 

Az első örömteli pillanat a fényképezésnél volt. Ami ritka az egyetemi bajnokságban, mindkét csapat teljes létszámmal, 12-12 játékossal melegített a mérkőzésre. Az elején a Ludovikások meglepték a listavezetőt. Bátor, lendületes játékkal az 5. percben 15-4-et mutatott az eredményjelző a hazaiaknak.  A negyed második felében rendezte sorait a Mosonmagyaróvár, és szintén egy 15-4-et produkálva az első negyed végére egyenltett. A második etap elején  4 ponttal elléptek a vendégek, de aztán ismét lendületbe jött a Ludovika,  amely egy parádés 14-2-vel fordított és 8 ponttal ellépett. Ezzel azonban úgy tűnt, a vendéglátók “ellőtték puskoaporukat”, a félidő egy 13-2-es óvári rohammal és 4 pontos vendég előnnyel zárult. Fordulás után a 3. negyedben egyértelműen a játékát alaposan felpörgető vendégek akarata érvényesült, akik a 3. etapot 21 ponttaé nyerve eldöntötték a mérkőzést, és a szoros első félidő után végül sima, 30 pontos győzelmet arattak.  Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a hazaiaknál Renkecz Máté (24/6 pont, 8/8 büntető 15 lepattanó), illetve a vendégeknél Bakon Csanád (25/15 pont 6 szerzett labda), valamint Kámán Bálint (17/6 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz).

 

Mészáros István: – Igyekeztünk helyt állni, ami hellyel-közzel sikerült. Amíg bírtuk erővel, és figyelemmel, addig méltó ellenfelei voltunk a listavezetőnek, aztán kijöttek a hibáink, rengeteg eladott labdánk volt, amit büntetett is az ellenfél. Azonban már most látszik, ebben az évben ez már más Ludovika, mint ami eddig volt, és ez örömteli a magunk és az egyetem számára is. Gratulálok a vendégcsapatnak, nagyon jó keretük van, megérdemelten győztek.

Laky Tibor: – Megleptek bennünket a hazaiak az elején. Elég rosszul dobtunk, izgalmas volt az első félidő. A másodikban aztán egyértelmű volt a fölényünk, biztosan nyertük a mérkőzést. A nézők számára ez egy lendületes, jó mérkőzés volt, mindkét csapat beleadott mindent. Gratulálok a csapatomnak, hogy tudott váltani, és az ellenfélnek is, amely a vártnál jobb teljesítményt nyújtott.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_865

PTE-PEAC – Veszprémi Egyetem SC 172-34 (40-7, 48-14, 39-7, 45-6)

Pécs, Ifjúság út 6., 20 néző. V.: Téczely, dr. Danka.

 

PTE PEAC: EGÉDI 20/6, Fehér 16/3, WILCSINSZKY 12, MEZEI 53, ZSÓK 16. Csere: FÜLÖP 13, Németh Z. 2, SCHUJ 19/3, Hiezl 2, VEILANDICS 19/6. Edző: Moosz Milán.

Veszprémi Egyetem SC: Rózsás 5/3, Szabó T., Piukovits 4, Szabó B. 9, SLAVÓCZKI 10. Csere: Polgár 2, Sztarácsek, Csernák. Edző: Kerekes Gábor.

 

A lelkes veszprémiek igazi center nélkül, tartalékosan érkeztek Pécsre. Az ötödik percben Rózsás Bertalan révén tudtak először kosarat szerezni, miközben a PEAC könnyedén szerezte a labdákat letámadásból és gyorsindításokból, ziccerekből tetemes előnyt alakított ki már az első negyedben. Mind a négy negyed hasonló képet mutatott, a PEAC dominált és szisztematikusan kihasználta a vendégek hiányosságait. Mezei végül megszórta magát, egymaga 53 pontot szerzett, Fülöp Zsombor (13 pont, 16 gólpassz) és Zsók Áron (16 pont, 10 lepattanó) pedig dupla-duplát ért el! A veszprémieknek meg kellett elégedniük néhány szép megoldással, nálul Slavóczki Barnabás (10-10 pont és lepattanó) jutott dupla-dupláig.

 

Moosz Milán: – Megtiszteltük az ellenfelet azzal, hogy végig komolyan vettük a mérkőzést és az elejétől a végéig hajtottak a játékosaim.

Kerekes Gábor: – Gratulálok a pécsieknek!

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_868

Fotó: Práczki Péter

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés