Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Férfi egyetemi bajnokság: A Közgáz szédületes hajrával, a Mosonmagyaróvár hosszabbítás után jutott a döntőbe

Ma már bajnokot avatnak.:

:

A harmadik negyed elején még 16 ponttal vezetett a játék irányítását addig kézben tartó SzoESE, amelynek a zónája ellen elég tanácstalannak tűnt a Közgáz játéka. A harmadik negyed közepétől azonban magukra találtak a fővárosiak, akik szédületes negyedik negyedükkel a maguk javára is fordították a találkozót, s bejutottak a fináléba. A szinte végig hátrányban – időnként 10 pont fölöttiben – lévő MOGAAC hosszabbításra mentette a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság második férfi elődöntőjét az irányítást sokáig a kezükben tartó miskolciak ellen, s a ráadásban ellenfele fölé kerekedve bejutott a döntőbe.

 

Szombathelyi ESE – Közgáz SC és DSK 75-85 (22-23, 21-12, 15-19, 17-31)
Győr, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, elődöntő, 100 néző. V.: Földi, Kapusi, Farkas.

SzoESE: Horváth Cs. 7, KISS M. 21/6, VICZE 14/6, Oroszi 9/9, Werner 8. Cs.: HÓDI 11/9, Papp, Schveighoffer. Edző: Kéri Péter.

Közgáz: TICHOV 22/3, POLGÁRDY 22/9, SZATMÁRI 14/6, Komma 6, BEA 6. Cs.: Bartha 2, Laczó 6/6, Kiss B. 3, Németh B., Úr, Limpek. Edző: Vladár Csaba.

Gyászszünettel kezdődött a találkozó Gál László, a Szombathelyi Egyetem közelmúltban elhunyt, a magyar egyetemi sportért rengeteget dolgozó legendás tanára tiszteletére.

Feldobás után Bea Gergely indította jókora zsákolással a találkozót, majd Tichov Dominik is villant. Nem sokat késett a “vasi válasz”: Vicze Kristóf triplával köszönt be a Közgáznak. A Közgáz vezetett, a SzoESE egalizált, majd a szakasz közepén Tichov triplájával, s büntetőivel kicsit elléptek a fővárosiak. No nem sokáig, ugyanis Hódi Patrik szinte a padról pályára lépve dobott triplát. Miközben kint elállt az igazi, bent eleredt a triplaeső: sorrendben a végül 14 pontos, 16 lepattanós dupla-duplát elérő Szatmári Zsombor, illetve Oroszi Viktor és Papp Barna talált be távolról. Átmenetileg fordított a SzoESE, de büntetőkkel visszavette a vezetést a Közgáz, s 1 pont még a negyed végét jelző dudaszóra beeső Hódi tripla után is megmaradt előnyéből. Magas szerkezettel, zónával és labdaszerzés után Vicze ziccerével kezdte a második etapot a Szombathely. A túloldalon Komma László közelről, Laczó Levente pedig távolról volt eredményes. A kocka Kiss Mihály bátor betörését és szerencsés tripláját követően fordult újra, a remek mérkőzésen egyik fél sem tudott nagyobb előnyt kicsikarni magának. A negyed közepén az addigi látványos kosárlabda helyett a játék küzdő jellege domborodott ki, mindkét csapat játékába be-becsúsztak ki nem kényszerített hibák. A félidő hajrája Vicze vezérletével a zónára váltó, türelmesebben, pontosabban játszó szombathelyi gárdáé volt, amely 8 pontos előnyt szerzett szünetre, s csak azért nem nagyobbat, mert elég sok büntetőt elhibáztak játékosai.

Ezt hizlalta 10 fölé Vicze újabb hármasával. A Közgáz továbbra is szenvedett a SzoESE zónája ellen, nem igazán volt ritmusa a fővárosi gárda játékának. 9-1-gyel indítva gyorsan megduplázta szünetbeli 8 pontos előnyét a Szombathely, ám a szakasz közepén a triplák helyett betörésekre és alacsony szerkezetre átálló Közgáz egy, a Bea-Szatmári kettős vezette 15-4-es rohammal 4 pontra zárkózott. Kéri Péter időkéréssel, Oroszi pedig triplával próbálta megtörni a fővárosi együttes lendületét, a szakasz végére azonban visszajött 4 pontra a Közgáz. A negyedik negyed Kiss 3+1-es, azaz tripla plusz büntetős játékával indult, de a Közgáz nem lankadt, hanem mezőnyemberei bravúros megmozdulásaival a szakasz közepére egy 9-0-lal megfordította a találkozót a támadásban ekkor kapkodó SzoESE-vel szemben. Oroszi hármasával visszavette a vezetést a Szombathely, ám erre az addigi 6 triplakísérletét elrontó Polgárdy 2 hármassal felelt, s 4 ponttal ellépett a Közgáz. Az előző percek hőse aztán technikait kapott egy ítélet utáni teátrális reakcióért. A büntetőkkel újra szorossá tette a meccset a SzoESE, de a túloldalon Polgárdy előbb bravúros duplát, majd újabb hármast dobott, 9 pontosra növelve a káprázatos negyedik negyedet produkáló Közgáz előnyét nem egészen 2 perccel a vége előtt. Hódi hármasa fokozta tovább az izgalmakat, de Tichov kosarai és büntetői az utolsó másfél percben eldöntötték a csatát a szédületes negyedik negyedet produkáló Közgáz számára.

Kéri Péter: – Két és fél negyeden át azt csináltuk, amit elterveztünk, sikerült is egy nagyobb, tizenhat pontos előnyt szerezni, de a sok kihagyott büntető miatt nem tudtuk eldönteni a meccset. A harmadik negyed közepétől ahelyett, hogy rátettünk volna még egy lapáttal, magunkra húztuk a Közgázt, amelynek a dobói is belelendültek. Fejben rendbe kell tenni a srácokat a holnapi bronzmérkőzésre, tizennégy kihagyott büntetővel nem lehet egy négyesdöntőben mérkőzést nyerni.

Vladár Csaba: – Igazi hullámvasutazás volt nekünk ez a mérkőzés. Jól kezdtünk, de aztán zónával megfogott minket a Szombathely, rossz felfogásban játszottunk, ritmustalanok voltak a dobásaink. Aztán a harmadik negyed közepétől védekezésben elkezdtek “harapni” a srácok, sikerült labdákat szerezni, és ettől a támadásaink is jobb ritmusúak lettek. Elsősorban a védekezésünkkel fordítottunk, de a negyedik negyedben ehhez támadásban kellettek extra egyéni teljesítmények.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univ_ply_51


Miskolci Egyetem – Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC 82-84 hosszabbítás után (26-22, 20-17, 13-15, 17-22, 6-8)
Győr, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 2. elődöntő, 150 néző. V.: Borgula, Földesi, Fodor.

Miskolc: TAKÁCS 15/3, Kozák M. 8, KOZÁK B. 15/3, Szekeres 9/9, LIPPAI.23. Cs.: Orliczki M. 4, Ragályi 2, Molnár B. 6/6, Orliczki B. Edző: Szollár Gergő.

Mosonmagyaróvár: GEIGER 15/9, KÁMÁN 29/12, Bakon 6/6, HORVÁTH Á. 15/3, DOMSITZ 11. Cs.: Varga T. 3/3, Hágen 1, Friedl 2, Iváncsics, Varga Z. 2. Edző: Laky Tibor.

Közel másfél perc elteltével Geiger Bálint egy triplával a MOGAAC csapatának szerzett vezetést, Kozák Bertalan 2+1-es akciójával egalizált a Miskolc. A palánk alatt ügyesen megjátszott Lippai Szabolcs közeli kosaraival, valamint Szekeres Ferenc triplájával a szakasz közepén egy 9-2-vel megugrottak a miskolciak. Az időkérés sem segített a kapkodó óváriakon, a sokkal türelmesebb borsodi legénység előnye 10 pont fölé nőtt. A szakasz végén Kámán Bálint remek megmozdulásaival 4 pontra feljött a MOGAAC. Nagy “ámokfutással” kezdődött a második negyed, főleg mosonmagyaróvári részről. A továbbra is pontosabb, nyugodtabb Miskolc egy 7-0-lal újra 10 pont fölötti előnyt szerzett, ráadásul az óvári center, Domsitz megkapta a harmadik személyi hibáját. A MOGAAC-kosárcsendet Geiger törte meg hármassal. A szakasz közepén váltva estek a kosarak, állandósult a 10 pont körüli különbség. Ezt a félidő hajrájában Kámán és Geiger révén 6-ra redukálta a MOGAAC, ám miskolci időkérés után Lippai duplájával és Szekeres újabb hármasával ismét 10 fölé nőtt a borsodi vezetés. A félidő végén tudta először kihasználni magassági fölényét az óvári gárda, Domsitz és Horváth Ádám révén 7 pontra visszajött szünetig a MOGAAC.

Horváth triplájával indult a második félidő, s bár volt labdája hozzá, mégsem tudott még közelebb kerülni ellenfeléhez a MOGAAC. Nem először dobott kritikus helyzetben triplát Szekeres, ezúttal is megtette. Ő és Kozák Márton gondoskodott róla, hogy továbbra is a borsodi oldalon legyen az előny, arról viszont Horváth mellett a triplát “vágó” Bakon Csanád, hogy továbbra is “tapadjon” ellenfelére a Mosonmagyaróvár. A szakasz második felében egy 10-0-lal fordított a védekezését rendező MOGAAC, amely az ekkor kihagyott 5 büntetője miatt nem tudott nagyobb előnyt szerezni. A szakasz hajrájában a jobban büntetőző MEAFC vissza is szerezte a vezetést, ráadásul Domsitz mellett a másik MOGAAC-center, Horváth is megkapta a negyedik hibáját. A negyed végén szerencséjük is volt a miskolciaknak: Orliczki Mátyás a vonalról visszahúzott labdája egy no-look assziszt volt Kozák B.-nek, így 5 pontos miskolci vezetéssel fordultak a felek a záró szakaszra. Ebben Takács Dániel lépett elő vezérré miskolci oldalon, kosaraival a negyed közepén újra 10 pont fölé nőtt a borsodi gárda előnye. Egy sportszerűtlen hiba után azonban új erőre kapott, s egy 8-0-lal 3 pontra feljött, és izgalmassá tette a hajrát a MOGAAC. Hosszú “hallgatás” után e kiélezett helyzetben “szólt hozzá” újra érdemben a játékhoz Lippai, majd dobott hármast Molnár, Kámán és Geiger az utolsó percre 1 pontra hozta vissza a MOGAAC csapatát. Volt is labdájuk a fordításhoz az óváriaknak, de nem éltek vele, ráadásul egyik legjobbjuk, Geiger kipontozódott. Kozák M. 1 büntetőt dobott be, Kámán pedig 6 másodperccel a befejezés előtt hosszabbításra mentette a meccset a MOGAAC-nak – feltehetően a lelátón a döntőbeli ellenfelét váró Közgáz legnagyobb örömére.

A ráadásban váltva estek a kosarak, fontos momentum volt az addig pont nélkül álló Varga Tamás hármasa, amelynek köszönhetően sokáig a szinte végig hátrányban játszó MOGAAC járt előrébb, de a Miskolc tapadt rá. 13 másodperccel a vége előtt 1 pontos óvári vezetésnél Kámán büntetőt dobott be, de a legvégén Domsitz blokkolta Lippai dobását, így drámai, éjszakába nyúló, több mint 2 órás csatában a MOGAAC jutott a fináléba.

Szollár Gergő: – Nüanszokon múlt, hosszabbítás után két ponttal kaptunk ki a jól játszó Mosonmagyaróvártól, amelynek gratulálok! Nagyon kemény védekezést kaptunk, főleg a periméteren, kevesebben voltunk, volt hiányzónk, a hosszabbítás sem nekünk kedvezett.

Laky Tibor: – Úgy voltunk vele: tegyék ki a srácok, amit tudnak, mindegy ki az ellenfél, meglátjuk, mire lesz elég. Nagyon örülök, hogy egy hosszabbításban kivívott győzelemmel sikerült a döntőbe jutni! A végén a szív diadala volt.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univ_ply_52

A mai program:

Bronzmérkőzés
12:30   SzoESE – Miskolci Egyetem

Döntő
17:30   Közgáz SC és DSK – Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC

 

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés