Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Arconic Alba Fehérvár – beharangozó

Amit a döntőről tudni kell.:

:

Történelem

Ami a finálékat illeti a két csapat harmadszor találkozik egymással, az elmúlt két alkalommal a Fehérvár bizonyult jobbnak, az 1998-99-es szezon végén még 4 győzelemig tartott a párharc, az Alba az első három mérkőzést megnyerte, a Falco hazai pályán behúzta a negyediket, ám végül nem volt esélye a fordításra és 4-1-es eredménnyel zárult a széria. 2016-17-ban a szombathelyiek rögtön elvették ellenfelük pályaelőnyét, azonban az Alba javított idegenben, aztán mindkét csapat behúzta hazai mérkőzéseit, így a végén a kék-fehérek örülhettek a mindent eldöntő 5. mérkőzés után.

Bajnoki címek számában egyelőre a Fehérvár áll jobban, az Alba 1998 és 2000 között háromszor nyert, illetve  2013-ban és a már említett 2017-as fináléban, míg a Falco 2008 után a legutóbbi három kiírásban zsebelte be az aranyérmet és most esélye van arra, hogy a Honvéd óta az első csapat legyen, amelyik egymás után négy alkalommal is a legjobbnak bizonyul – a fővárosiak 10 sikerig jutottak 1976 és 1986 között.

2016 óta háromszor sodorta egymás útjába a csapatokat a sors, két elődöntőt nyert a Falco (2018, 2022), míg 2018-as döntőt az Alba.

Ami az idei szezont illeti, a két csapat háromszor találkozott, kétszer Szombathelyen (egy alapszakasz és egy kupamérkőzés) és egyszer Székesfehérváron és minden alkalommal a hazai csapat győzött.

A két csapat eddig 57 alkalommal játszott Szombathelyen, 40 Falco-siker mellett 17 Alba győzelem született.

Székesfehérváron 59-szer csapott össze a két csapat, 46 találkozót az Alba nyert, tizenhármat a Falco.

Út a döntőig

Az alapszakasz első fele a Falcónak nagyszerűen alakult, bár meglepetésre a második fordulóban hazai pályán kikaptak a Kaposvártól, ennek ellenére meg sem álltak 16-1-es mérlegig, az ellenfeleknek pedig már úgy sem volt esélye őket befogni, hogy 5-5-tel zárták ezt a szakaszt Perlék. Áprilisban emellett magabiztos teljesítménnyel megnyerték a kupát is, így vágtak neki a rájátszásnak. A Falco pedig annak ellenére sem tévesztett lépést, hogy korán elvesztette Zach Brownt, Milos Konakov tanítványai kisöpörték a DEAC-ot és a Zalaegerszeget is.

Az Albának sokkal nagyobb hullámvölgyei voltak, rögtön az első hat meccsükön kétszer is vereséget szenvedtek, ráadásul Pakson és Körmenden is nagy előnyt adtak le. 11-4-ig azért úgy tűnt rendben lesznek, ezt követően azonban sorozatban négy vereséget szenvedett el a csapat, a vezetőség pedig megköszönte Matthias Zollnernek a közös munkát és Alejandro Zubillaga vette át az irányítást. Vele az alapszakaszt 7 győzelemmel zárták, a rájátszásban pedig 6 győzelemmel kezdtek – a Kecskemét és a Körmend ellen -, az egyetlen mérkőzés ami belerondít a statisztikába, az a Falco elleni negyeddöntő a kupában, ahol a Szombathely nyert.

Az érintettek

Krivacevic Marko, Falco-Vulcano Energia KC Szombathely: Az eddigi ellenfelink közül a rájátszásban szerintem a legerősebb jutott döntőre. Az Alba ellen mindig sok kosaras es szoros meccset játszottunk es most is erre számitok majd. Fontos, hogy le tudjuk lassítani a játékukat, de ami a kulcs lesz egy ilyen fináléban az az, hogy ki akarja majd jobban. Remélem megszerezzük a bajnoki aranyat a kupa mellett, es ezzel szinte egy tökéletes szezont tudunk lezárni.

Alejandro Zubillaga, Arconic-Alba Fehérvár: Augusztus óta keményen dolgoztunk azért, hogy eljussunk ide, készen állunk arra, hogy az elsőségért küzdjünk. Tisztelettel gondolunk minden csapatra, akikkel találkoztunk a döntőig. A Falcót senkinek sem kell bemutatni, ők a címvédők és a kupagyőztesek. Nagyon nehéz párharc vár ránk, de nincs túlzott jelentősége a pályaelőnynek. Mentálisan és fizikálisan is jó állapotban vagyunk.

A döntő menetrendje:
1. meccs
05.17. 18:00, (M4)
2.meccs
05.20. 20:00, (M4+)
3. meccs
05.23. 17:45, (M4)
4. meccs – ha szükséges
05.26. 18:15, (M4)
5. meccs – ha szükséges
05.28. 20:00, (M4+)

 

5 hozzászólás

5
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
lakers24WSrebornDokiBabos PéterVulcano Recent comment authors
lakers24
Olvasó

Néhány statisztikai érdekesség: A legjobban támadó csapat (Alba) találkozik a legjobban védekező csapat ellen. Az Alba annak ellenére, hogy a kapott pontok átlaga alapján csak a középmezőnyben van, nekik van magasan a legtöbb szerzett labdájuk meccsenként (9.2) és ellenük adják el a legtöbbször az ellenfelek a labdát (15.2), míg a Falcónak legjobban védekező csapatként a 2. legkevesebb szerzett labdája van (6). A 2 csapat tehát eléggé más stílusban védekezik. A festékből az Alba szerzi a legtöbb pontot és a legjobb százalékkal (65.1 %), viszont a Falco ellen dobják az ellenfelek a legrosszabbul ezeket (50.8 %), míg az Alba ellen a… Olvass tovább »

WSreborn
Olvasó

2018ban nem az Albával játszotta a Falco a döntőt.
Jó lesz az 2017-nek is.
Nem illene rendesen utànanézni kedves szerkesztők???

Vulcano
Olvasó

Az Albának nem 4, hanem 5 bajnoki címe van.
A 2013-as kimaradt.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés