Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

EYBL U14 nemzetközi kosárlabda-torna Sopronban: több mint száz kamasz küzdött a Krasznai-csarnokban

Kilenc csapat lépett pályára. A hazaiak számára elsősorban a tapasztalatszerzésről szólt.:

:

A nemzetközi tornákat megillető körülmények megteremtésével, zökkenőmentes és magas színvonalú rendezvényt tartott a hétvégén a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia. A Krasznai Ferenc Sportcsarnok az EYBL U14 kosártornának adott otthont, olyan csapatok küzdöttek, mint a Vienna United, a lengyel MKS Piotrówka Radom, Skopje és Bukarest utánpótlás-csapatai.

A soproni sportiskola koncepciója szerint ebben a korosztályban még nem az eredmény számít, sokkal inkább az, hogy a játékosok minél többet tanuljanak, tapasztalatokat szerezzenek. Ennek a folyamatnak fontos része, hogy nemzetközi porondra is kilépjenek az akadémisták, akkor is, ha például az U14-es nem a legerősebb korosztályunk

– fogalmaz Horváth József szakmai igazgató.

Ráadásul Sopronban az U14-es korosztállyal évjárati bontásban foglalkoznak, a EYBL-tornára pedig csak a 2008-as fiúkat nevezték. Nehéz ellenfeleket kaptak a házigazdák, három mérkőzésen alulmaradtak, egyet megnyertek a soproniak, de a hétvégén azt is megtudták – és ez nyilván sokat jelentett -, hogy a magyar utánpótlás-bajnokságban mindkét évjárat a főtábla legjobb 32 csapata között van.

– Nagyon erős, felkészült csapatokkal játszottunk. Tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz, így nem okozott csalódást, hogy csak egy mérkőzést nyertünk meg. Helytálltak a fiúk, nem hátráltak meg, küzdöttek, és ez a lényeg. Számunkra ez a torna leginkább a tapasztalatszerzésről szólt, arról, hogy a srácok lássák, hová lehet fejlődni, hol tartanak a velük egykorúak a környező országok élvonalában – értékelte a hétvégét az U14-es soproni csapat vezetőedzője, Csátaljay Gábor.

Egyetért vele a másodedző, Meszlényi Róbert is, aki kiemelte: a nemzetközi megmérettetésben egészen más impulzusok érik a játékosokat, mint a már rutinosabban kezelt hazai mérkőzéseken.

– Egészen más a fizikum, az agresszió, a játékstílus, és erre is fel kell készíteni az akadémistákat. Bár gyerekekről van szó és figyelembe kell venni az életkori sajátosságokat, tanulniuk kell az erős ellenféltől is. Most a legtöbb esetben nálunk jóval magasabb és testesebb riválisokkal álltunk szemben, de láttunk a soproni fiúktól is jó egyéni teljesítményeket – zárták az edzők a tornán szereplés értékelését.

A szervezésről Horváth József elmondta, mindig nagy kihívás egy színvonalas nemzetközi találkozó szervezése, de munkatársai mindent a lehető legjobban oldottak meg. Pedig nem volt könnyű a hétvége: a mérkőzések mellett a külföldi csapatok szállásának, utaztatásának, étkezésének és szabadidős tevékenységének megszervezése mellett közben a sportiskola csaknem minden csapata idegenben játszott. De most már elmondhatják: ezt is megoldották, a több mint száz vendég elégedetten távozott a leghűségesebb városból, a soproni akadémisták pedig mindenhol helytálltak.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés